?> Студенти в Нидерландия - 7 - Страница 3 :: BG-Mamma

Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Студенти в Нидерландия - 7

 • 61 510
 • 881
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 97
И така го мисля и иначе го мисля и не знам кое е най-добре.Рано или късно там също ще затворят границите ,а и не вярвам  да няма решение за студентите ,които не могат да се приберат.Мисля ,че карантината ще е вкъщи,тъй като къде ще приберат толкова много самолети пълни с хора.

# 31
 • Мнения: 24 108
В момента ситуацията по летищата си е притеснителна и то много. Предпочитаме да я избегнем и това е мнение на сина. Аз бях тази, която го попита дали иска да си идва. Той и приятелката му се карантинират в квартирата и ще си учат. В крайна сметка не е ясно кога ще могат да полагат изпити, но си е удобно да са си там.
И е рисково такова едно пътуване със смяна на полети дори. Като четох вчера как на нашето летище една жена споделяше, че нямало дори работещи уреди за измерване на температурата и на практика никой никого не проверявал - рисково си е.
Отделно лично аз нямам много доверие в нашата възможност за справяне с кризисна ситуация. И заразените, и болните, смятам, тук са много повече от реално отчитаните цифри. И оборудването с апарати за кислород по болниците не е ... да речем достатъчно. В нашата областна болница ходих на свиждане в краяна януари - беше фул от възрастни хора, без каквото и да било извънредно положение и епидемия.
Днес в Кауфланд обслужваха без маски и ръкавици на касите. Това ми е показателно много за здравната култура на населението у нас.
Вирусът не се контролира по друг начин, освен с изолация. Колкото по-навреме, толкова по-добре.
...
А в трети курс трансфера му за обучение е за ... централна Азия. По негово желание, заявено още в края на миналата година... Още от първи курс искаше да изкара азиатски семестър. Да му се не види! Дано премине тази гадост скоро!
Желая отново здраве на всички!

Последна редакция: пт, 13 мар 2020, 09:52 от Judy

# 32
 • Мнения: 2 926
Мисля, че синът ми няма да иска да се връща. Не съм го чула още, но моите аргументи са за това да е в страна с адекватно здравеопазване , а и при евентуално затваряне на границите по добре би било да си е до университета. Мисля, че децата ни не са рискова група по отношение на евентуална зараза. Аз поръчах таблетки селен и цинк, течен видамин Д. Да взимат с девойката поне два три месеца. Опитвам се да гледам на ситуацията без паника, ще ми се да вярвам, че мерките които се вземат са превантивни. В града на моя син има най много заболели. Ако започна да се вкарвам във филм... направо ще превъртя играта....

# 33
 • Мнения: 200
Ние също обсъждаме, клоним да се прибират. Принципно е вярно че имат по-добро здравеопазване, но не е ясно дали ще може да поеме всички и тогава чужденците ще го издухат. Когато ножът опре до кокала, хуманизмът се изпарява. Имам сериозни притеснения, че холандците както и практически цяла Европа още не са разбрали какво им е дошло на главата, и като настане мазало, не е ясно какво ще стане. Не знам защо си въобразяват че ще им се размине някак. Един холандец в Китай вчера каза, че доволен че е там в момента, Холандия още не се е организирала сериозно и реално много закъснява, а там вече е овладяно до някаква степен.

То няма и много време, прозорецът за прибиране е най-вероятно само няколко дни. Дано не се наложи да пътувам с кола дотам да ги прибирам. Ще има пълна карантина в един момент, поне за месец, а кой знае за колко време и какво ще е после. Дори ако сега тръгна с кола, не съм сигурен че бих могъл да се прибера през всички граници.

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 01:14 от AnMary

# 34
 • Мнения: 1 879
Сутринта все още имаше билети и за  BulgariaAir и за Trtansavia.
Сменихме датата на нейния билет и сега я очакваме в понеделник. Ще я отделим в друг апартамент за 1 седмица, и без това има да учи.
Ще се чувствам по-спокойно, когато е наблизо и ще се молим да не се разболеем.

Последна редакция: пт, 13 мар 2020, 15:13 от VAVA

# 35
 • София
 • Мнения: 1 078
При нас като че ли се променя положението. Има билет за понеделник рано сутрин  от Шарлероа, но се оказа проблем да стигне от Маастрихт до Шарлероа. Единствен удобен превоз - шатъл на flibco е отменен заради много отменени полети. Вариантът с влак или фликсбъс до Брюксел и после такси до летището е осъществим в неделя, но хем скъп, хем дълъг, но най-важното - означава да висо на летището повече от 12 часа, което се превръща в абсурд. И в крайна сметка не означава дали изобщо ще може да излети... Дано не опразнят там магазините с храни...

# 36
 • Мнения: 1 879
Полезен линк, относно договорите за наем: https://weknowthelaw.eu/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D … %B2-%D1%85%D0%BE/

# 37
 • София-България, Израел - където си поискам
 • Мнения: 2 831
Благодаря за  новата тема 🌺
За сега моята дъщеря остава в Грьонинген. Нямат лекции , ще стои в квартирата.
Дано бог да пази децата ни, без значение къде са.
Пазете се и бъдете здрави!

# 38
 • Мнения: 258
Моята се прибира утре. Билетът ѝ е купен още януари за мидтърма. Изпитите ѝ ще бъдат онлайн, лекциите после - също.
Предпочитам да си е тук, чужденецът си е чужденец и определено ще са на опашката, ако трябва да търси помощ и храна. Тук сме заедно, храната за един повече все ще има.

# 39
 • La casa de Mickey Mouse
 • Мнения: 1 238
Мисля, че е изключително неразумно пътуването сега. Само си помислете, С колко хорс ще да на едно място по време на трансфера до летището, после летището, после самолет.
Моята се прибира утре. Билетът ѝ е купен още януари за мидтърма. Изпитите ѝ ще бъдат онлайн, лекциите после - също.
Предпочитам да си е тук, чужденецът си е чужденец и определено ще са на опашката, ако трябва да търси помощ и храна. Тук сме заедно, храната за един повече все ще има.
Смятам, че до сега на всички - студенти и родители трябваше да стане ясно, че деление холандци чужденци няма. Как си представяте да не бъде обслужен някой само защото е чужденец
Това няма как да стане

# 40
 • Мнения: 39
От друга страна, леките и средно тежки случаи в Холандия ги оставят на лечение вкъщи. Как е организирано вкъщи лечение, доставка на храна, ако студентът живее сам на квартира? Как ще се чувства сам? И там вече има проблем с храните по магазините. Дали при влошаване на състоянието ще е способен да подаде сигнал?

# 41
 • Мнения: 24 108
Но то така и би трябвало - по болниците да са само тежките случаи. В противен случай при липса на координация и степенуване на лечението в болница по важност и необходимост, лечебните заведения ще се претъпчат още в началото с всякакви случаи, след което дори тежките няма да могат да се лекуват. В нашата областна болница интензивното беше тъпкано в края на януари с всякакви случаи, не беше дори още дошла темата за коронавирус у нас.
Синът каза, че имат разяснителна кампания постоянно. Не се притеснява от доставките - в квартирата са 4-ма души, той е и с приятелката си при това. Чувства се твърде добре за момента. Не знам някой от българските му приятели, с които е в града, да се е прибрал.

# 42
 • Мнения: 314
Притеснявам се основно от периода на епидемия - никой не знае докога ще е това. Колко време ще се наложи да седят сами там. Затова предпочитам да се прибере. Има билет за четвъртък,  но дали няма да затворят летищата...

# 43
 • Мнения: 24 108
Това са възрастни големи хора. Нищо им няма, че са "сами", а и сами не са - нали имат познати, приятели. Трябва да могат да се оправят самостоятелно. В цивилизована държава са. Поне би трябвало да е вече така на тяхната възраст. Полезно им е. Това ми е най-малкият проблем. Искам само да са здрави, нищо повече.

# 44
 • Мнения: 233
Fontys, Венло затвори още миналата седмица и дъщеря ми лети днес следобяд. Не знам дали е най-правилното, но нея я е страх да остане там. След като преседя малко в тамошната болница, сега изпитва панически ужас да не се разболее пак и да се наложи да седи в болницА. Аз пък изпитвам ужас да не лепне нещо из летищата. Не успях да я разубедя. Ще я сложа на домашна карантина 14 дни най-вече заради малкото ми дете. Обучение засега няма да има до края на Март или поне така разбрах, след това лекциите ще са онлайн. Приятелят й също се прибира днес с нея, а другата седмица ще се върне, защото работи там. За мен това е необмислено и глупаво, но не се бъркам там.

Общи условия

Активация на акаунт