Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Студенти в Нидерландия - 10

 • 44 983
 • 788
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 551
Старите теми:
Скрит текст:

Кандидатстване, информация, посредничество, изложения за образование
Study in Holland
UniFY
Integral
Изложение световно образование
CosmoStudyAbroad ориентиране
Образователна система за висше образование в Нидерландия - видове университети, степени на образование, съпоставка на образователната система в различните учебни заведения

За новоприетите – актът за раждане, който се прилага в документацията за записване, трябва да бъде многоезичен! Издава се във всяка община и не е необходимо да се прави превод на българският акт за раждане.

DUO Правителствена администрация за управление на образованието
Студентско финансиране  DUO  
Скрит текст:
СТУДЕНТСКО ФИНАНСИРАНЕ

Студенти от други страни могат да кандидатстват за студентски финанси. Който не отговаря на критериите за националност за студентско финансиране може да се класифицира за заем за такси за обучение.


1.   КАК РАБОТИ

Ако сте записани в университет или във висше или средно професионално образование, можете да кандидатствате за студентско финансиране. Трябва да сте холандски гражданин или да имате същите права.

Основание
Вашето участие зависи от вашата националност или статус на пребиваване, възраст и курс.

Варианти:
Студентското финансиране за висше образование се състои от 4 компонента:
-   редовен заем,
-   продукт за студентски пътувания,
-   допълнителна безвъзмездна субсидия
-   заем за такси за обучение.
Ако учите курс в средното професионално образование, можете да получите и основна безвъзмездна помощ.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете колко студентски финанси можете да получите. Средствата за студентите се заплащат на 24-о число всеки месец.

Подарък или заем
Винаги трябва да си върнете заема. Продуктът за студентски пътувания и допълнителната безвъзмездна субсидия се превръщат в подарък, ако завършите в рамките на 10 години. В противен случай трябва да ги върнете


2.   ОСНОВАНИЕ

Независимо дали отговаряте на условията,  студентското финансиране зависи от вашата възраст, курс и националност или статус на пребиваване.
Кредит за учене през целия живот
Ако не отговаряте или вече не отговаряте на условията за студентско финансиране, можете да се възползвате от кредит за учене през целия живот.

Възраст
Трябва да сте навършили 30 години в деня, в който започва да тече студентското Ви финансиране.
Ако вече получавате студентско финансиране, то ще продължи и след 30-ия ви рожден ден, освен ако не го спрете. След това не можете да го рестартирате.

Форма на обучение
Трябва да сте записани в редовна или дуална форма на обучение от поне 1 година. Курсът трябва да бъде официално признат в Холандия.
Студентите на непълна форма на обучение не се класифицират за финансиране.

Националност или статут на пребиваване
Трябва да имате нидерландско гражданство или разрешение за пребиваване тип II, III, IV от V. Ако имате разрешение за пребиваване тип I, използвайте графиката за националност, за да разберете дали отговаряте на условията.
Национална графика

Гражданин на ЕИП (Европейското икономическо пространство включва страните от ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) или швейцарски граждани
Ако имате гражданство на страна от ЕИП или Швейцария се класифицирате, ако живеете в Холандия в продължение на 5 последователни години или повече. Или ако вие или вашият не-холандски родител или партньор работите в Холандия най-малко 56 часа месечно. Препоръчваме ви да обсъдите това със служител в някой от нашите офиси.

Ако не отговаряте ли на изискванията за гражданство на студенти от ЕИП или Швейцария може да се квалифицирате за заем за такса за обучение.


3.   РЕДОВЕН ЗАЕМ

Вие решавате колко заем искате да вземете.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете колко можете да заемате.

Кандидатстване
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете едновременно да кандидатствате и за заем.
Можете да кандидатствате за това по-късно чрез Mijn DUO.

Размер на заема
Можете да увеличавате или намалявате заема си всеки месец чрез Mijn DUO.

Изплащане
Винаги трябва да си върнете заема. Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да видите кога колко трябва да платите.


4.   ДОПЪЛНИТЕЛНА СУБСИДИЯ

Ако отговаряте на условията за студентско финансиране, можете да кандидатствате за допълнителна безвъзмездна субсидия. Допълнителната субсидия зависи от доходите на родителите ви. Използваме данните за доходите от преди 2 години.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете какъв е лимитът за доходите и колко допълнителна субсидия можете да получите.

Кандидатстване
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете да кандидатствате за допълнително субсидия едновременно. Можете да кандидатствате за това по-късно чрез Mijn DUO.

Подарък или заем
Вашата допълнителна субсидия е подарък за първите 5 месеца висше образование (или първите 12 месеца на средното професионално образование). Останалите ще бъдат превърнати в подарък, ако придобиете дипломата си в рамките на 10 години.

Непълна допълнителна субсидия?
Ако не получите право на пълната допълнителна субсидия, все още можете да заемете дефицитната сума като заем. Това означава, че всеки студент може да получава една и съща сума на студентско финансиране всеки месец.

Доходът на родителите намалява
Ако доходите на родителите Ви са намалели с най-малко 15%, те могат да поискат референтната година да бъде променена с по-скорошна година. Това може да означава, че се квалифицирате за (по-голяма) допълнителна субсидия. Ако това се отнася за Вас, моля, свържете се с отдела за обслужване на клиенти. Предпочитаме да ви обясним тази процедура лично.

Проблеми с родителите ви
Понякога родителите не могат или няма да си сътрудничат при предоставянето на данните си. В този случай можете да поискате DUO да изтегли данните за дохода си чрез формуляра - Verzoek inkomen ouders opvragen (Поискайте доходи от родителите - Този формуляр се използва, ако не можете да получите допълнителна сума, защото бащата или майката ви не иска да изпрати или изпрати данни за родител до DUO. След това DUO се опитва да разбере дохода на вашия родител (и)).

Можете също да поискате изобщо да не се разглеждат доходите на родителите си, например, защото имате сериозен и постоянен конфликт с един или и двамата. Ако това важи за Вас, моля, свържете се с отдела, който обработва тези искания, като се обадите на телефон: +31 50 599 83 43. Предпочитаме да ви обясним лично процедурата.


5.   ЗАЕМ ЗА ТАКСИ ЗА ОБУЧЕНИЕ

Ако имате право на студентско финансиране, можете да кандидатствате за заем за такса за обучение.
Ако не отговаряте на изискванията за националност за финансиране на студентите все още може да се класифицирате за заем за такса за обучение или за съдействие към курсовите си такси.

Кандидатствайте, ако не отговаряте на условията за студентско финансиране
Ако не отговаряте на условията за студентско финансиране, трябва да отговаряте на следните две условия, за да се ползвате от кредита за такса за обучение:
-   Да сте под 30 години.
-   Да имате националност на страна от ЕИП или Швейцария.

Ако сте в университет или във висше образование, кандидатствайте с формуляра за кандидатстване за заем за такса. Ако учите средно професионално образование или образование за възрастни използвайте формуляра за кандидатстване за съдействие към курсовата такса.

Формуляр за кандидатстване за заем за такса
pdf, 224kb
Формуляр за кандидатстване за съдействие към курсовата такса
pdf, 152kb

През април служителите ни за обслужване на клиенти не са в състояние да обработват формуляри. От май заявката ви отново може да бъде обработена.

Кандидатствайте, ако имате право на студентско финансиране
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете едновременно да кандидатствате и за заем за такси за обучение. Можете да кандидатствате за това и по-късно чрез Mijn DUO.

Подарък или заем
Винаги трябва да изплащате кредита за такси за обучение. Съдействието към таксата за курсове е подарък.


6.   КАНДИДАТСТВАЙТЕ

Преди да кандидатствате, уверете се, че знаете как работи студентското финансиране. Внесете го навреме, за предпочитане 3 месеца предварително.
Номер за обслужване на гражданите
За да кандидатствате за студентско финансиране, трябва да имате номер за обслужване на граждани, на нидерландски "burgerservicenummer" или "BSN". Автоматично получавате такъв, когато се регистрирате в нидерландска община.

Кандидатства се чрез Mijn DUO
-   Поискайте DigiD с потвърждение чрез SMS. С DigiD имате достъп до онлайн услугите, предлагани от холандското правителство. Ще получите код за активиране в рамките на 3 дни от искането си.
-   Кандидатствайте за лична OV-chipkaart. Когато имате право на студентско финансиране, имате право да ползвате обществения транспорт безплатно или през почивните дни, или през делничните дни. Продуктът за студентски пътувания може да бъде зареден само на персонална OV чипкарта.
-   Влезте в Mijn DUO, за да кандидатствате за студентско финансиране. Можете да влезете само с вашия DigiD.
Приложения към апликацията за заем от DUO:
-   За доходите на двамата родители за предходните 2 календарни години (преведено на английски) - справка от работодателя (за наети) или от НАП „Удостоверение  за декларирани данни по ЗДДФЛ“ (за всички -. самонаети, безработни и наети). В НАП се подава искане за издаване на документ. Важно е да пишете, че е за Нидерландия (точно къде), за да сложат допълнителен зелен печат. Предимство - само 1-2 странци е и съдържа обобщени данни.  Не превеждайте данъчната декларация – излишно скъпо е;
-   Акт за раждане (за да удостовери кои са родителите) (на английски или многоезичен);
-   Отделно справка от работодателя (банково извлечение за заплащането), че студентът е работил три месеца без прекъсване по 56 часа месечно.
Разяснения за студентското финансиране:  Britanica-blog

Важно!!! Има уловка в две от студентските финансирания - тези, които стават подарък ако завършите в рамките на 10 години. Допълнителната субсидия се отпуска само през първите 4 години от следването. След тях, независимо през коя година сте започнали да я теглите, се спира. Същото е условието при продуктът за студентски пътувания, но там важи за първите 5 години от следването.

Европейска здравноосигурителна карта  ЕЗОК - издава се безплатно в клоновете на банка ДСК

Полезна информация за спешна помощ - Central Doctors’ Service телефон +31 (0) 20 592 34 34
Болници - списък с болниците в повечето градове
Facebook - страница на посолството ни в Хага

Студентски здравни застраховки:
Правителствени разпоредби за здравното застраховане
Търсачка за застраховки
https://www.zorgverzekeringslijn.nl/english/
https://www.aonstudentinsurance.com/students/en/insurances/basichealthcare/
https://www.unive.nl/
https://www.loonzorg.com/students/
За възобновяване на здравноосигурителни права след завръщане в България формуляр Е 104

Студентска застраховка за гражданска отговорност към трети лица (полезна е при наемане на квартири)- Liability insurance
сайт, който съпоставя и информира за различните застраховки и за … ователни компании
и тук съпоставят
сайт на информационен център гражданска отговорност

Сайт за връщане на част от направените разходи за здравни застраховки или наем  
TOESLAGEN. Входът за кандидатстване е с DigiD. Но в сайта има и информационна част.
 - Обобщена информация, предоставена от fros Flowers Rose
Скрит текст:
Zorgtoeslag/ Финансова помощ за здравните застраховки в Нидерландия - За да кандидатсваш за тази помощ е необходимо:
•   да имаш базисна здравна застраховка (basiszorgverzekering) в Нидерландия (студентските здравни застраховки не попадат в тази категория);
•   да си на 18 или над;
•   да си от ЕС;
•   да имаш действаща застраховка, която да плащаш редовно
•   да имаш доходи под 31 340 евро;
•   спестяванията ти да не надвишават 118 479 евро;
•   да имаш регистрация в общината;
•   да имаш холандска банкова сметка;
•   да имаш BSN;
•   да имаш DigiD.

Huurtoeslag/ Финансова помощ за наем - За да може да кандидатстваш за тази помощ трябва:
•   да си на 18-23 години - цената на наема ти да е до 442 евро (без включени ток, вода, газ, интернет или данъци);ако си над 23 - цената на наема да е до 752,14 евро (без включени ток, вода, газ, интернет или данъци);
•   да имаш годишен доход до 31 340 евро;
•   спестяванията ти да не надвишават 118 479 евро;
•   да си от ЕС;
•   да имаш регистрация в общината;
•   да имаш холандска банкова сметка;
•   да имаш BSN;
•   да имаш DigiD.
•   Важно е при кандидатстване за huurtoeslag дали самият имот отговаря на изискванията на общината за тази помощ.

!Всички данни във валута се отнасят за 2021година!

Справочен сайт за транспорт – планиране на пътувания в Холандия – маршрути, цени   9292
Карти за пътуване в обществен транспорт (влакове, автобуси, метро – всичко)   ov-chipkaart
Пътувания с влак в Нидерландия
Сайт за пътувания с влак извън Нидерландия

Съвети за пътуване и самолетни билети:
  търсачка Google flights   търсачка esky   търсачка kiwi   търсачка checkfelix
Скрит текст:
StefanB – Предпочитайте директни полети. С прекачване има изгодни оферти, но има и вероятност за издънки – изпускане на полета, закъснение на багаж и др. Имайте едно наум
Silent Smile - Когато търсите билети, задължително изтривайте Cookies на компютъра. Сайтовете запаметяват последните резултати и по този начин няма да ви дадат по-ниска оферта, от тази, която сте видели. Преди да търсите чрез сайтовете на авиокомпаниите или чрез търсачки, отваряйте сайта на летището, за да проверите кои летят на желаните дати.

Изпращане на колети до Холандия:
speedy
aramex
teahousetransport
Вариант са частните превозвачи, има ги за всеки отделен град – информация от познати на място.
Сайт на Нидерландските пощи

По-големи банки в Холандия:
ABN AMRO   ING   Rabobank
Небанкови институции за парични преводи:   paysera   wise
Достъпни разяснения как се работи с преводи чрез Paysera, любезно предоставени от Ясмина (темата в bg-mamma за университети в Германия)Flowers Rose
Скрит текст:
Ето какво трябва да направиш:
1. Отваряш сайта на Paysera и си правиш регистрация там. След регистрация ще получиш индивидуален номер на Paysera сметка (това е различно от банкова сметка).
2. Следвай инструкциите от Paysera за да се идентифицираш - искат копие на лична карта, снимка. По спомени можеше да се правят един-два превода преди идентификацията, не знам как е сега. Аз имам сметка от две години.
3. Преводите се правят по следната последователност:
3А). От акаунта си в Paysera получаваш инструкции за захранване на Paysera сметката си. Там ще посочиш, че ще захранваш от друга банка , защото Paysera нямат сметка в Уникредит.
3Б). С тези инструкции си попълваш превода от твоята банкова сметка в Уникредит. Използвай интернет банкиране на Уникредит. Ако нямаш, сега е моментът да си активираш.
3В). След половин до един час сумата ще е налична по твоята Paysera сметка (проверявай редовно Paysera акаунта си). От тук нататък работиш само със сайта на Paysera.
3Г). Правиш обмен на валута - купуваш колкото евро са ти необходими. Преди това ще трябва да получиш еднократен код за потвърждение с цел сигурност.
3Д). Извършваш банков превод по сметката на студента от Paysera акаунта си. В рамките на работния ден парите пристигат по сметката му.
Няма никакви такси за превод, ако правиш до 30 превода на месец. Обменният курс също е изгоден.

Основни мобилни оператори в Холандия:
KPN   Vodafone   Telfort   T-Mobile   Tele2   Expat Mobile   Simyo   Lebara   Lyca mobile   AH Mobiel
Международна студентска програма ЕРАЗЪМ. Сайт за издаване на ESN- cart по програмата.

За намиране, наемане и настаняването в студентски квартири в следващия пост отделно ще бъде публикувана изключително важна и полезна информация, старателно събирана от biborana HeartFlowers RoseHeart
Наръчник за намиране на квартира в Нидерландия
Към момента все още публикувам в Скрит текст старият пост от предишните теми:
Скрит текст:
Полезни линкове:
Сайт за клетки под наем за съхранение на багаж в Нидерландия
Полезен сайт за наемане на колела от pali78 Flowers Rose
Полезна информация относно изгодни магазини в Нидерландия, предоставена ни от rosss Flowers Rose
Скрит текст:
Няколко съвета към новозаминаващите студенти :
-На нас ни е позната Икея, като място за пазаруване за дома, но Икеята не е изгоден вариант, а и се намира обикновено в покрайнините на града.
- За покупка на изгодна посуда ( чинии , чаши, прибори, салфетки), препарати, пособия за почистване, възглавници, завивки, чаршафи, дезодоранти, шампоани, някой лакомства, офис консумативи, закачалки и какво ли още не. Един от най-изгодните магазини е action
Все пак внимавайте с качеството, не всичко става. Там си е сбирщайн и дреха или нещо такова не бих си взела от там. Но си има брандови продукти на в пъти по-ниски цени.
Относно магазините втора употреба. Когато сте там на място, изпишете в google maps : tweedehands winkel или kringloopwinkel и ще ви даде най-близките до вас. Понякога може да има много хубави мебели на смешни цени. Тези магазини предлагат транспорт в рамките на града.
-  За намиране на обзавеждане и вещи втора ръка на символични цени могат да се ползват групи във Фейсбук, като например тази в Бреда: Get rid of it in Breda!

За намиране на работа за студенти могат да се ползват сайтове, като:
indeed - сайт с обяви
randstad - посредническа агенция
adams - посредническа агенция
Полезен сайт за консултантски услуги по европейското законодателство от pali78 Flowers Rose

ОТНОСНО COVID- 19
Актуална информация за COVID-19 от правителствения сайт на Нидерландия
Актуална информация за за определяне на правилата и условията за влизане на територията на Република България
E-mail на РЗИ за отмяна на карантина pek17@srzi.bg и director@srzi.bg /за София/
Актуална информация за разпространението на COVID- 19 в Нидерландия
Световна здравна организация  - секция Нидерландия
Евтин вариант за PCR-тест със сертификат в Нидерландия
През месеци юли и август на 2021г. тече кампания за безплатни тестове за пътуващите извън Нидерландия Инфо ТУК

Искам специално да благодаря на chervenokoska_2 Flowers Rose. Голяма част от актуалната иформация съм черпела от нея, особено относно правителствените разпоредби за COVID- 19.

И накрая, разбира се и благодарности към Sash за поддръжката на предишните теми и старателно събраните данни Flowers Rose

Последна редакция: сб, 03 юли 2021, 21:09 от Каlista

# 1
 • Мнения: 2 104
Намиране на квартира в Нидерландия – наръчник за начинаещи бг-мами
Скрит текст:
Първо, ако четете този текст – ЧЕСТИТО – детето Ви ще учи в Нидерландия. Обхваща Ви буря от емоции – радост и гордост, че ще следва мечтата си да получи добро образование, несигурност дали ще се справи и мъка, че то ще отлети далеч. Наша задача е да помогнем да свие ново гнездо. Намирането на стая под наем в Нидерландия е трудна задача (понякога по-трудна от приема), затова стига лирични отклонения.

За кого и защо е написан наръчникът?
Заглавието показва, че е за начинаещи майки.  Целта ми е да помогна в началото – как да се ориентираме на холандския пазар на наеми. Обръщам внимание и на различията с българските очаквания, традиции и манталитет. И на последно място целта е да спестите някой лев за услуги, които се оказват излишни – холандците искат необичайни за нас такси – защото не познаваме техните традиции и закони.

Източници на информация
Обобщена информация от темите от бг-мамма – ползвани са мнения на над 30 човека (за да не стане дълго, не ги изброявам )
Освен това, търсейки квартира стотици страници от десетки сайтове – основно на холандски агенции за недвижими имоти и форуми.
Този текст е кратко обобщение на най-често обсъждани въпроси и няма претенции за всеобхватност.
Полезна обща информация, често задавани въпроси
Скрит текст:
Кога да почне търсенето
Поне 3-4месеца преди да началото на учебната година  – т.е. най-късно май или началото на юни за есенния семестър и ноември за зимния. Ще бъде почти невъзможно да се намери стая точно преди началото на учебната година, а ако изобщо са останали, те ще са скъпи и с много компромиси.

От кой месец почва наемът
Вероятно ще трябва да платите от 1 до 3 наема преди да началото на учебната година. Ако наерите стая от 1 август, значи сте късметлии. Може да се наложи да платите за юли и дори за юни.

Sub-renting (пре-наемане)
Най-често се прави за един семестър, когато студентите отиват на обмен в друга държава (най-често в 3 курс) и по-рядко за една година, ако студентът прекъсне. Предимства: наемате напълно обзаведена и изгодна стая (в 3 курс вече са опитни). Недостатък: ограничен период на наема. Това не е толкова страшно – на място намирането на квартира е много по-лесно. Освен това през учебната година предлагането е повече от търсенето.

Цена
Стая в студентска къща варира по градове средно от 300 до 600 евро на месец. Статистическата средна месечна стойност за Нидерландия (с включени комунални услуги и данъци) е 436 евро.
Студен/нетен/чист наем/ exclusive – това, което получава наемодателят. В договора задължително трябва се вписва отделно от сумата за разходи.
Inclusive/Бруто/общ наем – плюс включени разходи. Наемодателят разпределя сумите по хора/стаи, събира парите и плаща.
Калкулатор за цена на стая: https://dutchstudentunion.nl/rentcheck/ иска доста подробни данни, които няма да видите в обявата, но е интересно какви са критериите,

Разходи за комунални услуги
Сумите са авансови: поне веднъж годишно трябва да се прави изравнителна сметка (с доплащане или връщане на пари).
Силно варират - по информация от темите от 65 до 200 евро (ако се плаща и наем на обзвеждане, около 50 евро)
Пример 1: При моя са изчислили по 65е.
Пример 2: Не знам дали зависи от квадратурата на стаите, вероятно не. Дъщеря ми са 4ма. Разходите са:
    service cost (газ, електричество и вода, интернет) - 70евро;
    other costs (най-различни поддръжки са описани, тв) - 25евро;
    private costs (канали, отпадъци, замърсяване, водна поддръжка) - 15 евро.
    Отделно имат наета пералня и сушилня - май е по 4/5/6 евро на месец.
Общо 115 евро/месец

Някои разходи може да се плащат допълнително (и да не са включени в договора), например екологични задължения (данъци и такси), които традиционно се плащат от ползващия имота (т.е. наемателя), а не от собственика. Например такси за пречистване на вода.

Размери на стаите
Обявите са между 12 и 20 m², но има и по-малки стаи – 8 m², дори и 6 m².
Не вярвайте на размера на стаите в обявите (често са по-малки) – може да лъжат, но може и да има правило, че се включват част от стените.
Съвет: ориентирайте се по снимките или питайте за вътрешните размери на стаята (да направите план за мебелите).
Пример: синът ми живее на 9 квадрата. Стаята е изключително малка. Има място за легло, щендер за дрехи, бюро и стол. Това е.  Бюрото е ъглово, за да не заема много място, и доста плитко, само такова пасваше на супермалкото пространство. Леглото е от Икея, разтегателен диван с два шкафа отдолу, нямам идея дали го отваря или спи на сгънат вариант.

Необзаведени vs обзаведени
Термини: uncarpeted e на замазка (без подови настилки), unfurnished  e необзаведен.
Мнение 1: Обикновено (95% от случаите) стаите са необзаведени. Най-често мебелите на снимките са на предния наемател.
Мнение 2: Масово стаите се дават необзаведени, освен ако не се споразумеете с предния наемател да му платите, за да остави мебелите.

Магазини за обзавеждане
    - Икея:
Мнение 1: малката дъщеря се обзаведе от Икеа доста сносно. Цените там са по-ниски от тукашната Икеа. Доставката е 50 евро.
Мнение 2: На нас ни е позната Икея, като място за пазаруване за дома, но Икеята не е изгоден вариант, а и се намира обикновено в покрайнините на града.
     - Action https://www.action.com/nl-nl/ в един от най-изгодните магазини За покупка на изгодна посуда (чинии, чаши, прибори, салфетки), препарати, пособия за почистване, възглавници, завивки, чаршафи, дезодоранти, шампоани, някои лакомства, офис консумативи, закачалки и какво ли още не.
    
Магазини за мебели втора употреба.
Понякога може да има много хубави мебели на смешни цени. Тези магазини предлагат транспорт в рамките на града. Когато сте там на място, изпишете в google maps: tweedehands winkel или kringloopwinkel и ще ви даде най-близките до вас

Договори за наем
За съжаление много често договорът се подписва на холандски. Но наемните отношения са силно регулирани в страната.  Към 2021 г. най- масово ползваната бланка за договор е тази и може да се намери на много места: https://www.kamer.nl/standaard_huurcontracten или https://roz.nl/. Тези договори се одобряват и освен, че отговарят на действащо законодателство, в тях се търси баланс на интересите собственик-наемател.

Съвети за успешно търсене
Скрит текст:
Не бъдете прекалено придирчиви, особено първата година. Разбира се, че искате голяма стая със самостоятелна баня само на пет минути с колело от университета, голяма, обзаведа и на ниска цена, но това много трудно (такива стаи има – но вероятно ще успеете да намерите за втори курс.). Бъдете готови да се задоволите с по-малко – решете предварително кое е важно за студента (напр. размер на стаята) и с кое може да направи компромис.
Подготвителен етап: първо отделете време да се ориентиране – намерете максимално много групи, агенции за имоти и други сайтове, където има обяви за вашия град. Не бързайте да плащате такси на агенциите – обявите се тазглеждат безплатно, таксата е важна, ако искате оглед или контакт със собственика. Вижте какво се предлага като размери и цени. Ако нещо ви хареса – питайте (по имейл или телефон).
Същинско търсене:
Във фейсбук групите е въпрос на шанс - като 6-ца от тотото. Ползват се само като резерва.
Портали и сайтове на агенции и други сайтове, където публикуват наемодателите - преглеждайте първо последните обяви и веднага пишете. В повечето случаи случаи стаята се наема от първия, който отговаря на критериите на собственика. Ако някоя обява стои 1+ месеца, нещо не е наред.

Ако ви се струва трудно, може да наемете агенция – цените почват от 250 евро, но най-често е един наем.

Търсенето на квартири от България е много трудно. Добре е да намерите студент или друг познат, който да ходи на огледи и да предава дистанционно (да е вашите очи и уши на място). Все още хазяите предпочитат наематели, които могат да направят оглед на място - от една страна те виждат човека, но по-важното, което хазяите казват е, че при дистанционен оглед наемателят може да има претенции за отказ/намаляване на наема (примери - не се е виждало, че стените са напукани, мебелите се разпадат, мирише ужасно и други

За да увеличите шансовете да изберат вас, направете кратко представяне. Като при търсене на работа е - показвате, че сте сериозни и какви са предимствата ви.
Примерно съдържание:
Студентът е завършил с отлични оценки престижно училище "Х", което е ... (топ 10 в БГ, най-доброто в областта...). Работил е ....
Родителите (платци, гаранти за наема) ... постоянни и сигурни доходи, защото ...собствен бизнес, работи от Х години на същото място ...
Допълнителни ползи за собственика: Търим дългосрочно (за 3 години) квартира. Искаме за наша сметка да ... (боядисаме стените, сменим тапетите ...)

Субсидии за квартира:
Скрит текст:
Финансова помощ за  наем - няма изискване студентът да работи, при промяна в доходите или обстоятелствата трябва да се декларира.
Открих формулата – субсидията е за горницата над 220 евро от студения наем. Пример: студен наем 300 евро, субсидия 80 евро +100 евро разходи. Така крайна цена за всички квартири с право на субсидия (+ разходи) става 300-380 евро на месец.

Изисквания
•   да си на 18-23 години
-  цената на наема ти да е до 442 евро (без включени ток, вода, газ, интернет или данъци); ако си над 23 - цената на наема да е до 752,14 евро (без включени ток, вода, газ, интернет или данъци);
•   да имаш годишен доход до 31 340 евро;
•   спестяванията ти да не надвишават 118 479 евро;
•   да си от ЕС;
•   да имаш регистрация в общината;
•   да имаш холандска банкова сметка;
•   да имаш BSN;
•   да имаш Digid.
•   Важно е при кандидатстване за huurtoeslag дали самият имот отговаря на изискванията на общината за тази помощ.

Изисквания към жилището за получаване на помощ
информация от преведено е само най-важното):: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/bela … ngen-huurtoeslag/
Можете да получите помощ само за самостоятелно жилищно пространство, което е със собствена входна врата и задължително трябва да има:
-   самостоятелна дневна (спалня);
-   кухня/кухненски кът - мивка (свързана с чиста и мръсна вода) и изводи за газова или електрическа готварска печка;
-   самостоятелна тоалетна (с вода за изплакване???)

Помощ за несамостоятелна стая може да получите за някои общежития, които са бил избираеми за помощ преди преди 1 юли 1997 г. Информация - от самото общежитие.
Пример 1: Дъщеря ми кандидатства за финансова помощ за наем за стаята й в общежитието, за която се знаеше, че е отговаря на изискванията за това финансиране и всички студенти от ЕС в кампуса кандидатстват за нея. Подаде документите откомври, а решението влезе в сила от 12 септември, дата на която реално е регистрирана за BSN. Решението беше до края на 2020 година. Автоматично, без да подава нищо изпратиха и решение за цялата 2021 година.
Пример 2: Синът ми получава субсидия за наем, без да има доходи (да работи). От агнцията му съдействаха за попълването на документите.

За попълващите данъчна декларация - НЕ се вписват сумите от субсидия. НЕ се вписват и сумите за базова здравна застраховка, нито помощта от държавата за нея. Вписва се дохода от работа.

Къде да търсим квартира - ФБ групи, сайтове, агенции, общежития и жилищни корпорации
Скрит текст:
Наемодатели те са 3 основни вида - частни квартири (свободен пазар), общежития (кампуси) и жилищни корпорации (housing corporations) - нещо като регулиран пазар за социални жилища.
Общежитията и жилищни корпорации имат отделни сайтове и НЕ публикуват обяви на други места. Информация за тях може да получите от универистета.
Свободен пазар
Класически пазар - виждате обявата, свързвате се и преговаряте. Обикновено е възможно пренаемане и препоръка от преден квартирант. Субсидии се дават само за студио и изключително рядко за стаи, ползващи общ санитарен възел.

Вашата социална мрежа
Полезно е да уведомите всички, че търсите жилище. Използвайте всички контакти приятели, познати и социални медии. Ако така попаднете на стая, вие сте късметлия – спестилите си много време и нерви за търсене, огледи, агенции... Вземайте я без да се колебаете, дори и да ви се струва, че не е идеалната.

Групи във фейсбук
Не възлагайте големи надежди на този начин. Всичко е въпрос на късмет. Единствените хора, които са успели да намерят стая, са реагирали почти мигновено след пускане на обявата и е имало само още един желаещ.
Групите са многобройни, за да ги намерите пишете room +името на града. Тук обяви (постове) пускат най-вече - някои агресивни агенции за имоти,  напускащите стаята наематели (за да си продадат мебелите и по-бързо да си вземат депозита) и останалите съквартиранти, за да си подберат човек по свой вкус. Много рядко обяви пускат собствениците, т.е. може собственикът да откаже да ви даде статя.
След пускане на обява, се пише лично съобщение и коментар, че е направено – на хубавите обяви са минимум 15, а стигат до 50 броя.

Сайтове за обяви:
Има десетки сайтове. Те са няколко вида - на агенции за имоти, портали (има обяви на много агенции) и смесени (има обяви и на собственици, и на агенции.

https://dutchstudentunion.nl/finding-a-room/  - има списък с национални сайтове  (с кратко описание, включително колко струва абонаментът за тях) и линкове към списъци по градове.

Основни национални сайтове, коментирани в стари теми.
1.   https://www.pararius.nl/
Мнение 1: Това е портал. Предимство - има обяви от много агенции за цяла Нидерландия. Аз лично ползвам за ориентиране в цените и за начално търсене  Виждам името на агенцията и отивам на техния сайт.  
Мнение 2: обединени са обявите на повечето агенции, може да се контактува ч/з формата в сайта или да влезете в сайта на агенцията и директно с тях да се комуникира.
Мнение 3: Регистрирах се в pararius, но там само ме препраща към сайтове на агенции, които искат да се регистрирам при тях и да платя one time fee.“
2.   https://kamernet.nl/– НЯМА ПОЛОЖИТЕЛНО МНЕНИЕ В ТЕМИТЕ
Мнение 1: „Регистрирана съм в Kamernet, бях харесала там и писах на доста обяви. Някои те игнорират, други любезно те пращат по дяволите, трети уговарят срещи“.
Мнение 2: Искам да предупредя всички, които са платили премиум акаунт за Kamernet, че това не е еднократно плащане и след изтичане на първия месец абонаментът се подновява автоматично. Ако сте си намерили квартира трябва да се отпишете, за да не плащате за следващ период.
3.   https://housinganywhere.com/
Международна агенция, имаща договори с някои университети.
Мнение 1: Ргистрацията вече не е безплатна – вече се плаща, за да контакти с наемодател, при наемане няма такса. Работи на принципа на AirBNB - плаща се на нея, а тя превежда парите на наемодателите след като си се настанил, ако си доволен. Ако не сте доволен, трябва да ги уведомите до 48 часа след началото на договора или след пристигането си (но преди това трябва да знаят, че ще пристигнете след началото на договора).
Впечатление след настаняване: Изцяло положителни - квартирата е огледана, договор е подписан и е наета в рамките на 1 ден.
Няма разлика в очакванията спрямо снимките, договорът е коректен, всичко се поема от наемодателя и е включено в исканата цена. Като бонус се оказа, че блокът има и подземен гараж за колела, който може да се ползва и беше забравено в описанието.
Да, в крайна сметка доброто протичане зависи повече от конкретния наемодател, а не платформа, но на мен изначално ми допада airbnb концепцията за плащане на първия наем към платформата и превеждането му на наемодателя чак след потвърждение, че всичко е наред.
Общо наемането отне няколко часа - пъррво писане на 4-5 човека, от които всички без 1 отговориха, избор на квартира по снимки. И месец след това - оглед, договор и настаняване.
Без абсурди като доказване на доход или подобни затруднения, просто едно добро представяне в профила явно е достатъчно.
Мнение 2: И ние още търсим квартира в Маастрихт. Или не орговарят, или след два дена се оказва, че вече е наета, въпреки огелда, предварителната кореспонденция, уговорката, че веднага наемаме и т.н. Нещата изглеждат като скрита дискриминация.
4.   https://directwonen.nl/en
5.   https://www.friendlyhousing.nl/en/
6.   https://www.funda.nl/en/
7.   https://holland2stay.com/
8.   https://househunting.nl/
9.   https://www.expatica.com/housing/
10.   https://www.housingxl.nl/en/
11.   https://www.kamers.nl/;
12.   https://www.lefier.nl/ik-zoek/
13.   https://stadhuis.nl/en/
14.   https://www.zah.nl/

Агенции за недвижими имоти
Агенциите предлагат различни опции и често предлагат  и допълнителни. Понякога се налага да платите различни такси, включително, за да направите оглед.
Намерете кои са местните агенции. Обикновено една агенция работи само в 1 или най-много 2-3 града (виж търсене по градове).

Комисионни и такси за агенции:
По закон не може да искат комисиона, ако сте се обадили директно на обява на агенцията (но могат да искат такси за допълнителни услуги). Доста съм се ровила по въпроса - имат действащо разпореждане на Върховен съд и последващ съдебен акт. Нека бъдещите наемататели на частни квартири бъдат по-упорити в търсене на правата си.
Разрешено е да плащате комисиона само когато наемете агенцията, за да ви намери квартира. В повечето случаи цената е наем за един месец + 21% данък.
Важно: когато говорите с някой агент, внимавайте да не би да ги наемете случайно – например да ви попитат какво търсите и да предложат да ви пратят още оферти. В този случай дължите комисиона.

Но агенциите измислят различни такси
Предполагам, че са законни. Хубавото е, че срещу тях получавате допълнителни услуги
1.   Понякога се налага да платите €30-50 годишен абонамент на агенцията, преди да направите оглед или €30-40 месечен абонамент на сайта, за да виждате как да се свържете с наемодателя. Сумите не са големи, но ако платите на 5-10 места, сумата набъбва солидно.
Важно:
1.1 предварително питайте (по телефон или имейл) дали предлагат онлайн оглед. През август 2020 г. за ниския ценови сегмент агенциите ме информираха, че наемодателите масово отказват видео огледи, защото имат голям интерес за огледи на живо, които те предпочитат.
1.2. Четете внимателно дали абонаментът се тегли автоматично от сметката ви, ако не направите изричен отказ.
2.   Допълнителни пакети за различни услуги – 30-60 евро Всяка агенция дава подробна информация. Обикновено не са задължителни.
3.   Такса за договора: - € 75,00 for letter / third party, обикновено е задължителна (виж пример в глава Маастрихт за Maastricht relocation).

Агенция на българин, която търси стаи за наемателя. https://www.simplestay.nl/  
Услугата е платена (250 е до 1 юли и 350 след това), но пращат оферта по искани критерии. Ако успеете да намерите преди това стая сами, връщат парите.
Мнение: Платихме на 23 юни и с уговорка за разговор на 28 юни. Търсим жилище около Амстердамски университет. Искат доход на родителите за една календарна година/преведен на английски/.Дано детето има късмет и намери подходяща стая. Тук е "майко мила" в сравнение с Великобритания. Фирмата е на българи, стараят се да предлагат жилище на 30-35 минути с транспорт до университета. Посещавали всички квартири преди да ги предложат, защото имало случаи в които описанието не отговаряло на истината. Това е засега.

Регулиран пазар
Имат собствени правила, изисквания и ограничения. Обявите и наемане е само от техните сайтове. Основно предимство - за много от тях може да получите субсидия не само за студио, но и за стая без собствена кухня и санитарен възел.

Международни студентски общежития
Това са фирми или нестопански организации, обикновено предлагат стаи в много градове и държави.
Предимства: най-лесното настаняване - всичко е организирано и стаите са обзаведени. Не трябва да се ходи до Холандия предварително. Може да наемете стаята по-късно, от деня на пристигане, но и те имат минимален срок от 11 или 12 месеца. В някои градове тази възможност е само за първи курс или за студенти извън ЕС (от ЕС са в листа на чакащи, ако остане свободни стаи). Повечето от тях имат право на субсидия, ако доходите на родителите са ниски. За съжаление няма списък - питате тях.
Недостатък в някои случаи са по-високи цени от частните квартири.

SSH  - международни студентски общежития https://www.sshxl.nl/en
SSH е нестопанска организация, която действа като посредник при намирането на временно и обзаведено настаняване за международни студенти. Те предлагат стая за максимален период от дванадесет месеца. Можете да се регистрирате в SSH, веднага щом получите вашето (условно) писмо за приемане.
SSH има няколко международни студентски общежития и навсякъде има (холандски) помощник за пребиваване. Той или тя е първият ви контакт, преди да пристигнете в стаята си. Повечето от тях ще живеят в същото общежитие.
Имат стаи в 7 града: 5 от тях за бакалавър: Utrecht (including Zeist), Rotterdam, Amersfoort, Zwolle and Tilburg.
В Groningen – само студиа за международни PhD студенти (докторанти). В Maastricht за краткосрочни студенти (обмени)

XIOR https://xior-booking.com/# - частни студентски общежития в 4-5 държави и 30+ града.
Има различни стаи – базови (без вода в стаята), само с мивка, студио и т.н. Някои стаи са в мазето. Предимство е, че се дават обзаведени. Цените са средни към високи. Внимание: с големи цифри обявяват нетния наем. В текста на обявата пише и задължителните месечни такси за разходи, както и авансови плащания (депозит, административна такса, финално почистване и др.)
За повечето обяви, особено по-изгодните иска въвеждане на код, който се получава само от университета. Нашият няма договор с тях и нямаме код, затова спрях проучването до тук.

Housing corporation (Жилищни корпорации, асоциации)
Обща информация: За чужденците е важно да имаме поне минимални познания, защото са много популярни. Това е регулиран пазар, нещо като социални жилища, но не съвсем. Около 30% от холандците живеят в тях. Ако махнем собствениците, излиза, че държат  над 70 % от наемите. В различните градове холандицте чакат 3-8 години за тях.

Градове: непълен списък (събирани от темата) – Гронинген, Бреда, Тилбург и Маастрихт
Процедура за наемане:
Регистриране в съответния сайт. Често се плаща 20-35 евро годишна или еднократна такса.
1.   Разглеждате свободни стаи и заявявате интерес.
2.   Следва класиране – ползват поне 4 различни метода – точки, най-ранна регистрация, пръв отговорил или лотария.
3.   Оглед и наемане.– ако сте класирани на първо място, трябва да заявите оглед или да приемете оферта в кратък срок (до 48 часа), След това същото право има втория. Важно: всичко е автоматизирано, следете да не изпуснете сроковете.

по градове - допълнителна информация за търсене на квартира
Скрит текст:
В този сайт https://dutchstudentunion.nl/finding-a-room/  се отварят страници и по градове: има линкове към файсбук групи и сайтове на организации, но не и на агенции и за имоти (поне за Маастрихт не видях).

Айндховен
Полезен линк от wiki на студентската организация за настаняване в Айндховен:https://wiki.cosmostue.nl/index.php/Housing
https://vestide.nl/en/ сайт за квартири
Мнение 1: Синът ми успя да намери квартира в Айндховен , от агенцията https://www.friendlyhousing.nl/nl.
Квартирата, в която живееше до сега -1 курс, беше предложена от Унито Фонтис /ако имате такова предложение възползвайте се майчета, ще бъдете спокойни поне 1 г/. Платихме депозит 500 евро, които не знам дали ще върнат въобще (може да се върне по-договор до 6 седмици след приключване на договора, а нашия има още 1 месец).
Та бяхме го наели с тази агенция и многократно я молихме да ни сътрудничи за нова квартира. Изпратихме и над 20 писма, лицемерно любезни откази по имейла и нищо случващо се. Но всичко се промени когато детето отиде на място в офиса им. Което в тази ситуация е трудно, някаде е с доста изчакване,  пускат по един поради новите правила с пандемията. Ние ще платим и 2 наема отгоре тоест за юни и юли въпреки ,че този месец е вече преполвен а до края на юли сме си още в нашата квартира.
Моят съвет е ако можете търсете на място и правете чести огледи. Ако можете изпратете някой блисък студент вместо вас. И действайте бързо видите ли нещо което ви устройва, веднага отивайте на оглед. Онлайн е много трудно, не невъзможно, но ужасно трудно да се стигне до подписване на договор особено 1-вата година.

Университет HAN – Arnhem and in Nijmegen
те осигуряват стаи само на студенти извън европейския съюз. Още декември обаче тя се записа в листа на чакащи, ако останат свободни места. И днес (25 юни) явно е бил късметлийски ден - въпреки, че и казаха да изчака месец юни да свърши и изпратиха код. За 15минути харесахме стая в общежитието,  18кв, обзаведена. В апартамент  с още двама студенти , обща баня и кухня. 430е.  Тя лети от щастие, аз също. Спестихме 1200е. Оказа се, че е много напред в листата на чакащи и това помогна. Имаше останали само 8 стаи до 500е.

Nijmejen
Мнение: Дъщеря ми ще е студентка  пъри курс в HAN  в Наймехен Nijmejen.  Тя има право на общежитие и горещо ви съветвам да се възползвате. Заявява се в университета.
Друг работещ вариант е https://www.sshxl.nl/en тук да "играе" - стаите се дават на лотариен принцип, като всяка сряда се определят получилите стая. Моят човек така се сдоби със стая за следващата година, втори курс. (за повече инфо виж глава общежития).

Бреда и Тилбург:
Жилищна корпорация: https://www.klikvoorkamers.nl/
Безплатна регистрация. Класирането е по 3 различни начина – най-ранна регистрация, пръв отговорил или лотария.
[urlhttps://www.kamerbemiddelingtilburg.nl/en/[/url]  Мнение: за Тилбърг наехме от тях. Не са луксозни. Малки-тази която наехме е 11 квадрата. Предлагат и обзавеждане срещу 55 евро на месец.

Грьонинген
1. Удобни обяснения с различни сайтове и съвети - https://www.rug.nl/education/bachelor/international-students/stu … mmodation?lang=en
2. Агенции за недвижими имоти под наем, дадени на сайта на университета - https://www.rug.nl/umcg/education/medicine/housing/housing-agencies?lang=en

Много се ползват групи във Фейсбук, като например тези в Хрьонинген:
Free Housing Announcements in Groningen (Group for students)  https://www.facebook.com/groups/162781577095263/about/
Groningen rooms https://www.facebook.com/groups/121294141228020/about/
Относно проблеми с настаняването на новопристигнали студенти (Groningen)  https://www.athomeingroningen.com/housing-in-groningen/finding-a-home/

Общежитията в Гронинген са само за първокурсници (препоръчвам). Регистрирате се към SSH и те ви слагат в списък. Можете да се откажете от общежитието ако междувременно си намерите частна квартира. Колкото по-рано, по-добре, защото може да си изберете сграда и стая, която ви харесва повече или е по-близо до университета. Важна подробност за общежитието е, че подписвайки договор, имате ангажимент да платите първият и последният наем за следващата година,
Предимства: Имате сигурно жилище до края на първата година. След това е много по-лесно да си намерите частна квартира с приятелите, с които искате да споделяте жилище.
В общежитието има много студенти от цял свят, много повече контакти и приятели ще намерите. В частаната квартира сте ограничена до хората, които ви се паднат.

В Гронинген има пет официални жилищни корпорации, предлагащи както частни, така и общи жилища -  Lefier, Nijestee, De Huismeesters и Patrimonium. Действат като посредници между наемодателите и наемателите. Те са комбинирали свободните си стаи в Ghuus.
За да видите възможностите за настаняване и на четирите корпорации, трябва да кандидатствате чрез Woningnet. Таксата е 21,30 евро годишно.
Ако търсите специално студентски стаи, можете да кандидатствате и чрез Lefier - има три сгради, в които живеят много чужди студенти. Такса 30 евро. Woningnet и Lefier работят с точкова система; колкото повече точки имате, толкова по-големи са шансовете да намерите място.

Агенции за имоти: Rotsvast, DC wonen 123Wonen, Student Stay,, Van der Meulen и Noorderlijk Woningvastgoed.
Nido Student предлага на своите студенти напълно обзаведено студио и се намира точно до кампуса Zernike. Всички стаи в Nido Groningen са с двойно легло и самостоятелна баня и кухня. Чисто новата им резиденция разполага с изобилие от социални и учебни пространства, телевизионна зала и зона за игри, частен паркинг и съхранение на велосипеди и фитнес на място. Посетете www.nidostudent.nl/en за повече информация за тяхното настаняване, достъпна от февруари 2020 г.

Оплаквания от хазяи
Например Гронингенският студентски съюз (GSB), SOG, KAB и общината са направили уебсайт с подробна информация за разходите за медиация и формуляр за оплакване и въпроси: www.steunpuntbemiddelingskosten.nl. GSB предлага и безплатни правни съвети на студенти, които изпитват проблеми с жилищата и имат разногласия със своите хазяи.

Маастрихт:
Синът ми ще бъде студент в Маастрихт. Намерихме квартира и сключихме договор. Споделям опита си тук. Като цяло следихме новите обяви във всички сайтове, описани по-долу, в продължение на 2-3 седмици и писахме за тези, които представляваха интерес за нас.
Сайтове, в които търсихме:
    
  https://www.pro-housingrooms.nl/en/rentals - бърза обратна връзка, 20 евро такса регистрация
      https://maaslandrelocation.nl/en - бърза ов, 50 евро еднократна такса регистрация (виж по-долу);
      https://www.rtznmakelaardij.nl/ - отговаряха ми в рамките на деня, нямат такса регистрация
      https://www.maastrichthousing.com/ - такса 35 евро за регистрация за 4 години, контактува се директно с наемодателя ч/з тяхната платформа (виж по-долу);
      https://www.mijnhuisenik.com/ - отговарят бързо, при сключване на договор се заплащат 150 евро от наемателя.
      https://www.rotsvast.nl/ - отговарят до ден, няма такса, първият наем се плаща на агенцията и е за сметка на наемодателя.
      https://kamernet.nl/ - такса регистрация
      https://wmm.nl/en/ - отговарят бързо, в обявите им липсва информация с общ брой наематели в къщата и брой бани/wc
      https://www.pararius.com/ - обединени са обявите на повечето агенции, може да се контактува ч/з формата в сайта или да влезете в сайта на агенцията и директно с тях да се комуникира.[/list]

  Университетска агенция за наеми https://www.maastrichthousing.com/ .
  Еднократна такса от 35 евро за 4 години. Важно – платете възможно най-рано (още на условен прием) това е предимство при търсене в секция жилищни корпорации.  
  Сайтът има 3 секции:
  1. UM Guesthouse (къщи за гости, нещо като общежитие). Цената е на нощувка, но минимум за наемане е 11 месеца. Предимство – всички стаи са обзаведени. Недостатъци – високи цени. Кутийки от 8 кв.м са 400 евро месец, няма средни стаи, а големите (20+ кв.м) са над 600 евро. Всичко се заема – август 2020 нямаше свободни.
  2. Private market (частни квартири) – обявите се пускат от собствениците и ги няма в други сайтове. Наемане без особености - пишете, звъните, оглед, договаряне. Предимство – няма допълнителни такси (поне не съм видяла). Недостатък – повечето предпочитат оглед на живо.
  3. Housing corporation (Жилищни корпорации)
  Предимства:
      Големи стаи – 16-20 и повече кв.м.
      Общите части (WC, баня, кухня) се ползват от по-малко хора (2-3 човека).
      Допълнителни екстри – килер, покрито място за колела.
      Цени около и под средните (особено за този размер).
      Право на субсидия при нисък доход на родители, дори ако не е студио.
  Недостатъци:
      Необзаведени – буквално голи стени, под и таван. Доста пари за ремонт.
      Без кухненски уреди – в повечото случаи има налични – може да се наложи да плащате наем, ако някой ги е купил или да ги наследите безплатно.
      Няма предварителен оглед (само ако сте класиран  за наемане на стаята)
      Снимките са примерни – няма нищо общо с реалността.
      Аминистративна такса – от 3 до 40 евро.

  Как се наема от Housing corporation – през седмицата разглеждате обявите, Имате право да се запишете само за 1 стая. Класирането е само по най-ранна дата на регистрация. Постоянно виждате (и получавате имейл) на кое място сте. Може да сменяте стаята.
  Класирането е в неделя 24 ч. Точно след 1 минута получавате имейл. Ако сте първи – потвърждавате наемането или искате 48 ч. отлагане – в този срок трябва да поискате и да направите оглед. Пишете на агенцията и тя ви дава телефон на сегашен наемател, а ако стаята е свободна, отивате в агенцията и взимате ключ.
  Мнение 1: през 2020 се регистрихме късно и нямахме шанс. В края на май 2021 подновихме опитите. И веднага се класирахме за стая 16 кв.м. в къща със 6 стаи, 3 WC, 2 бани и 2 кухни. имаше даже килер (пълен със стари вещи от предни наематели), отделна стая за велосипедите. Детето поиска оглед. Взе ключове от агенцията и отиде сама. Състоянието беше тотал щета. Общите помещения ужасно мръсни и буквално вони. Стаята – голяма и празна – очаквано без подова настилка, осветителни уреди и т.н. Неочаквано – мухъл и петна от течове по тавана и пода.
  Извод: май изтеглихме късата клечка (едва ли навсякъде е така). Залсужава си за първи курс, ако може да се организира ремонт и едноседмична командировка на мама за обзавеждане и излъскване на общи части.

  Често дискутирана агенция Maasland relocation https://maaslandrelocation.nl/en/faq.
  Начинът им на работа е странен, но агенцията е с положителни отзиви (и в темите, и от други хора, включително холандци). Изцяло са насочени към наемодателите - огледите са групови по 8 човека, когато наемодателят реши (не може да си насрочиш удобен ден и час). Когато има няколко желаещи да наемат, агенцията ги среща с наемодателя и той решава на кого да даде стаята.
  Имат едно, но важно предимство - по-ниски цени (поне 20%). Но искат допълнителни такси:
  1.   За да направите оглед €50 - абонамент за 1 година
  2.   Допълнителни пакети (по женалие):
  три пакета: основен (0 евро), Плюс (37,50 евро) и премиум (60 евро) – има списък с услуги, най-важните – 2-3 дена по-рано се виждат офертите, официален превод на договора на английски и др.
  3.   Такса за договора: задължителна, в този пример е € 75,00 for letter / third party

  Мнение: Това беше първата агенция, за която получих препоръка от холандец, наел стая за сина си. Нямам личен опит - през 2020 г. отказваха онлайн огледи (само на място), а нямахме възможност да отидем. Тази година предлагат само онлайн огледи, а ние предпочетохме оглед на място.

  Квартири в белгийска част на Маастрихт
  Мнение: ето тук живееше  голямата щерка докато прави магистратурата в Маастрихт. http://studentstudiosmaastricht.nl/nl/contact/
  В Белгия е, но е на 4 км от университета, то границата между Белгия и Холандия е една бяла черта.
  Частно общежитие, собственост на белгийски джагали, които държат цяла верига такива  в Белгия, но работят здраво и са честни, коректни, аз лично съм с такива впечатления от дамата - Моник (май) Маесен й е името, говори френски и английски
  С колело е 15-20 минути до университета.
  Толкова и с автобус, но билетчето не е евтино - в Холандия и Белгия е така.
  С кола – 5 мин, предимството (поне тогава ) беше, че в Университета те водят че идваш от друга държава и паркираш безплатно на професорския паркинг (в държава с цена 3-7 евро на час, това е супер далавера). Щерката кара два месеца колелото и после като хвана големия вятър и дъжд  есента тръгна с кола. Това тогава, сега не знам.
  Така че, поразгледайте и предградията , не само града, както това - Ланакен, така и другите, има редовен транспорт и е малко по-евтино, ествствено, калкулират удобството да си на 5 мин от университета....

  Успех на всички търсещи квартира!

  Край на корекциите,

  Благодаря на Калиста за първия пост - страхотна е.]

  Последна редакция: нд, 04 юли 2021, 00:13 от biborana

  # 2
  • Мнения: 2 996
  Благодаря Калиста, отлично оформление както винаги. Толкова полезна и добре систематизирана информация има в началото, че ще е срамота някой да задава въпроси без да  е изчел .

  # 3
  • Мнения: 1 109
  Синът ми току що кацна.
  Бях се заканила повече да не пътува с България еър, които уж имат студентски билети, ама не съвсем.Тази, сутрин на летището в Амстердам, всичко е било наред и не са му таксували втория куфар, за разлика от полета София-Амстердам.
  Ще се връща първите дни на септември, до тогава, работа и дано отиде поне за седмица на море.

  Благодаря Калиста!

  # 4
  • Мнения: 164
  Благодаря за изключително полезната информация в новата тема!

  # 5
  • Мнения: 1 109
  Само за информация - синът ми са го тествали безплатно на летището при влизане в България, пак ще е под карантина, но само за 24 часа.

  # 6
  • Мнения: 1 052
  И аз благодаря за темата.  Относно настаняването, вече дори не се ядосвам. Или нищо не се случва (В my housing), или ти отговарят: "Съжаляваме, но не отговаряте на изискванията" (kamernet). Кои изисквания, не се знае.
  Започвам да водя рубрика "Истини и легенди за студентстването в Нидерландия".
  1. Не ви трябва нидерландски, там всички знаят английски.
  2. Много лесно се влиза, по-трудно се завършва.
  3. ... ще продължа,  но тук ще е точка дискриминация

  # 7
  • Мнения: 1 657
  И аз благодаря за темата.  Относно настаняването, вече дори не се ядосвам. Или нищо не се случва (В my housing), или ти отговарят: "Съжаляваме, но не отговаряте на изискванията" (kamernet). Кои изисквания, не се знае.
  Започвам да водя рубрика "Истини и легенди за студентстването в Нидерландия".
  1. Не ви трябва нидерландски, там всички знаят английски.
  2. Много лесно се влиза, по-трудно се завършва.
  3. ... ще продължа,  но тук ще е точка дискриминация

  Още със странния избор на турското школо съм те запомнил с генериране на наивни и погрешни изводи.
  Би ли дала пояснения по рубриката?
  Написаните точки са факти, а ти като че ли не ги смяташ за такива?

  # 8
  • В офиса
  • Мнения: 3 476
  Турското? Дъщерята на kassii не завърши ли АК. Или ти помниш нещо преди 6 и повече години.

  # 9
  • Мнения: 2 104
  И аз благодаря за темата.  Относно настаняването, вече дори не се ядосвам. Или нищо не се случва (В my housing), или ти отговарят: "Съжаляваме, но не отговаряте на изискванията" (kamernet). Кои изисквания, не се знае.
  Започвам да водя рубрика "Истини и легенди за студентстването в Нидерландия".
  1. Не ви трябва нидерландски, там всички знаят английски.
  2. Много лесно се влиза, по-трудно се завършва.
  3. ... ще продължа,  но тук ще е точка дискриминация

  Още със странния избор на турското школо съм те запомнил с генериране на наивни и погрешни изводи.
  Би ли дала пояснения по рубриката?
  Написаните точки са факти, а ти като че ли не ги смяташ за такива?
  Kodbg, нищо лично, но съм си Тома Неверни (ако не си го установил) –  за да приема нещо за факт, търся доказателства – статистика или в краен случай личен опит.

  И да, точка 2 на Kassil не е баш факт, a  в този си вид по-скоро легенда. Защото в Нидерландия наистина приемат лесно, но е спорно дали завършват трудно - завършват дори малко повече студенти (най-вече жените) от много други страни, но завъшрват по-бавно (на принципа яваш-яваш).
  Линк към изсlедване "Нидерландия vs ОИСР" (Организация за икономическо развитие и сътрудничество).  https://www.oecd.org/education/education-at-a-glance/EAG2019_CN_NLD.pdf

  Сбит преразказ:
  Студентите е толкова вероятно да отпаднат през първата си година в Холандия (12%), колкото и средно ОИСР. Но  завършат по-бавно бакалавърското си обучение, отколкото на много други държави.
  Холандия е една от 14-те страни от ОИСР с отворен прием за висше образование, но има и „numerus fixus“ (ограничен прием, фиксиран брой) за някои области на обучение.
  В Нидерландия завършват, но по-бавно: През 2017 г. само 28% от студенти в бакалавърска степен са завършили в рамките на теоретичната си продължителност, средното ниво за ОИСР е 39%. Студентите изглежда наваксват през следващите години: 70% от бакалаврите са завършили след още три години (средно 67% за ОИСР).
  Както в повечето други страни, има голяма разлика между половете, като в Нидерландия разликата е даже по-голяма:  77% от жените са завършили в рамките плюс 3 години след теоретичната продължителност, в сравнение със 72% средно сред страните с налични данни. При мъжете е 62% в същия срок, подобно на средното 61%.

  И още една интересна тема: Защо чуждениците предпочитат Нидерландия
  През 2017 г. международни или чуждестранни  са 9% за  бакалавърските програми (средно 4% за ОИСР) и 43 % за докторантите. Общият дял на международните студенти (всички степени) също се увеличават бързо през последните години, от 4% през 2010 г. на 11% през 2017 г., като по-голямата част  (57%) идват от други европейски страни.  Това може да се обясни с факта, че от всички неанглийски говорещи страни, Нидерландия предлага висок процент програми на английски език. Друг привлекателен фактор е, че цели 28% от завършилите в Нидерландия са кредитно мобилни (обучавали са се в чужд университет), което е много над средното от 12% в европейските страни от ОИСР.

  # 10
  • Мнения: 1 657
  biborana, статистиката ти е спрямо средната за Европа.
  Все пак сме Българи. Направи такава спрямо нашето висше, това според мен е правилното сравнение и твърдението Лесно се влиза, по- трудно се завършва ще се превърне в неоспорим факт.
  Няма крайности и не се постулира, че е много трудно завършването. А че само е по- трудно от влизането. Което за мен не е така нито в България, нито във Великобритания да кажем.
  Отделно в твоите данни се споменава 12% отпадане след 1вата година. Това по лични впечатления от първо лице, наистина не всеобхватни, а за конкретна специалност в конретен университет е много, много далеч от реалността.

  Последна редакция: нд, 04 юли 2021, 07:32 от kodbg

  # 11
  • No Line On The Horizon
  • Мнения: 2 651
  Голяма част от студентите се отказват лесно и поради причината, че просто не им допада какво учат.

  # 12
  • Мнения: 1 052
  Kodbg, ама какво е това "странен избор на турското " ти нещо имаш право да отсъждаш и да преценяваш за всички кое е странно и кое е вярно, защото си ... какъв/а?
  Да АК завърши щерката, но беше в Дружба (турското, както го наричат някои не знам какви) от 5 до 7 клас. Това за протокола.
  Относно митовете и легендите, това са моите митове и истини. Твоите може да са други.
  Трудно се влиза и при нас това е факт. Много тежки изпити има да държи. Нидерландският е повече задължителен отколкото не. Дискриминацията е налице поне досега, при търсене на квартира. Личен  опит!
  На много събития присъствах за образование в чужбина и там се набиват тези легенди, да и в моята глава ги набиха, а сега виждам, че не вярно. Това е простото обяснение за моя списък. (Съставен след странния избор на турското Simple Smile Хахахаха).

  # 13
  • Мнения: 608
  Като от по-скорошно пишещите в темата и моя дан за написаните митове и легенди.
  Дали се влиза трудно - зависи. Специалност, университет, дете, очаквания. Знам за деца влезли само с диплома. Моето положи два изпита, поизпотиха го, наложи му се да се бори.
  Дали й е било лесно през годината - и да и не. Някои предмети мина с лекота, други я измъчиха яко. По нейна информация отпадналите са около 30% най- много, може и малко по-малко да са (който не е следил - специалността й е нумерус фиксус 150 човека).
  Дали е имало дискриминация - не ми е споделяла такова нещо. Нито в университета, нито в града, нито при намирането на квартира. Да, не казвам, че е лесно, но ми разказа и за нейната приятелка (българка) без проблем са наели за втората година апартамент с румънка през общите сайтове.
  Дали й е бил нужен холандски - до този момент не и не възнамерява все още да го учи. Вероятно в града й е така, може да е изключение.
  Дали по изложенията нещата са цветя и рози - несъмнено. Оставят едно феерично усещане в децата и родителите, че там всичко е топ. Ние тук някак сме свикнали като искаме нещо - отиваш в институциите, звъниш, нещата се случват веднага. А там очевадно не е така. Тези хора си имат своята народопсихология и не разбирам защо ги обвиняваме за това. Нова страна, нови правила, това е.

  # 14
  • Мнения: 1 052
  Когато човек иска да отиде в друга държава, трябва да се запознае с нея и да спазва правилата й! Не виждам никакво обвинение в писаното от мен.
  Сега за настаняането: Защо продължавам да получавам мейли на нидерландски, защо ми пишат на идерландски ... нямам обяснение. Ама някои основни неща вече научих (не сатва иначе)
  Регистрирана съм в 3 сайта. НИКАКЪВ резултат. Как се наема стая онлайн? Май няма начин. А да отидем на място и да стоим 2 месеца (или 1 месец), за да сме на оглед присъствено е безумие. Кой е в Маастрихт в момента? Местни, нидерландци и малко чуждестранни студенти, ама надали. Е, когато не си местен и се налага да наемаш онлайн, но не можеш, защото не ти обръщат внимание, как се нарича това?
  Ще съм благодарна за всяка помощ по този въпрос (за онлайн наемането на стая). Има една, която много ми харесва, но надали ще стане онлайн. Писах на собственичката, тя ми отговори, че средата на юли ще организира оглед и ще ми се обади, а днес виждам, че е наета вече ...какво означава това?
  Има още една стая, която ако има някой, който да се яви вместо нас, ще е супер. Идеи? Тези от вас, които са успели онлайн, как са се справили? Благодаря!

  Общи условия

  Активация на акаунт