Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Студенти в Нидерландия - 10

 • 44 975
 • 788
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 1 109
Според синът ми, няма дискриминация.
Не сме ходили предварително на изложения за холандски универитети, кандидатстването е достатъчно улеснено.
За проучването, не бих разчилата на агенции и без това универитета, който избра синът ми, не се представя от агенциите.
На изложенията, които посетихме, търсихме информация за универитети в  Швеция и Швейцария, за съжаление не намерихме нужната информация и бързо приключихме.
Приемът, беше лесен, до момента се справя добре, това което учи се оказа неговото нещо, което доста улеснява нещата.Повярвайте ми никога не е бил старателен ученик, напротив, сега подхожда много отговорно.
Учи холандски, макар че аз предпочитам да си доучи френския.
През последния месец се обединиха с един поляк и двама холандци от курса и кандидатстваха за работа  по няколко проекта, по които работи университета. Минаха няколко интервюта при различни преподаватели, които ръководят различни проектите и последния ден, преди да се прибере, са им потвърдили, че са ги одобрили по един от проектите за изкуствен интелект. Започват от 15.07. доволен е.Преподавателя е унгарец.
Днес говорихме с него, ще има ли време за учене, работа и проект, не виждал проблем, другите в групата също работели.
Надявам се да намират време и за почивка и срещи с приятели, защото и това е много важно.
Имат отпаднали/отказали се, има официална стастика на университета за процента на отпаднали/отказали се в специалноста, мисля че беше около 30%.
Наясно сме къде в международните  класации е неговата специалност в неговия университет,  резултатите  които виждаме до момента ни удоволетворяват. Както съм писала и преди, той работи това което учи, та лесно се вижда има ли резултат от ученето.

# 16
 • Мнения: 2 687
По-долу препубликувам обява от ФБ група . Не познавам потребителя, качил обявата, така че нямам повече инфо. Но предполагам, че може да е полезна на някой:

"търсим студенти с английски език за работа в хотел( ресторант).
Моля за информация на тел. 0638326033"

Обявата е качена от Деси Огнянова

От коментарите става ясно, че е за Лайден

# 17
 • Мнения: 1 052
Моля, ако някой има желание да ми помогне в огледите, да ми пише на лични! Имам идея Wink за него/нея! Чакам ви!

# 18
 • Мнения: 164
Аз за себе си имам обяснение защо е толкова трудно с квартирите за български студенти в Нидерландия. Няма да навлизам в подробности, но българския тарикатлък е една от причините хазяите да не предпочитат българи.

# 19
 • Мнения: 1 052
Ужас! А тези от нас, които по някакъв начин са доказали там, че не заслужаваме такова отношение, не се наемат да помагат ... Ужас! Дали само с настаняването е така? Едва ли!

# 20
 • Мнения: 2 104
biborana, статистиката ти е спрямо средната за Европа.
Все пак сме Българи. Направи такава спрямо нашето висше, това според мен е правилното сравнение и твърдението Лесно се влиза, по- трудно се завършва ще се превърне в неоспорим факт.
Няма крайности и не се постулира, че е много трудно завършването. А че само е по- трудно от влизането. Което за мен не е така нито в България, нито във Великобритания да кажем.
Отделно в твоите данни се споменава 12% отпадане след 1вата година. Това по лични впечатления от първо лице, наистина не всеобхватни, а за конкретна специалност в конретен университет е много, много далеч от реалността.
Kodbg, статистики да искаш - ето и за България: https://www.mediapool.bg/mon-40-ot-studentite-u-nas-ne-zavarshvat-news323732.html
Излиза, че по този показател у нас завършването е по-трудно - средно 40% не завършват бакалавърски програми, а "19-20% отпадат между I и II курс" (Как отпадат през ваканцията, не разбрах. Шегичка.). И в България приемат много по-лесно - всяка година дори остават незаети места ... на много места.
Ако направим сравнение по същия показател и N-ското училище, намиращо се до някое гето, където отпадат много повече деца, ще се окаже, че е по-лесно да се завърши СМГ. И най-вероятно това е факт. Но от този изолиран факт изобщо не можем да разберем причините.

Стига статистики, да кажа и своето мнение. С количествен резултатен индикатор се опитваме да мерим причини и качество. Тъпо е, нали.
Лично мен, изобщо не ме интересува "трудно се завършва". В този живот лесно няма. Ако образованието е много лесно - това е загуба на време (особено за специалности, за които не се икса лиценз).
По-важно е какво научават и дали ще се реализират след това. И не на последно място, дали конкретното дете е попаднало на своето място. Няма нищо лошо да се откажат навреме и да продължат в друга посока.

kassii, лято е и повечето деца вече са в БГ. Предполагам, че ще поемете транспортни разходи - можеш да разшириш молбата към студенти в Айндховен и други места.
И да, при търсене на квартира често българите не сме предпочитани. Не знам дали бих го нарекла дискриминация - а непознаване, страх, че сме бедни и няма да плащаме (най-бедната страна в ЕС, нали?), че не могат да ни открият, ако възникнат проблеми.
Представете си, че вие давате  квартира и ви се обадят българин, германец, румънец, молдовец и пакистанец. Ще гледате ли всички с еднакви очи? Кого и защо ще изберете, но отговорете честно (най-вече на себе си).

# 21
 • Мнения: 1 133
Благодаря за новата тема.
Макар ,че вече сме на финалната права-синът успешно завърши бакалавъра си,а сега и магистратурата в Маастрихт,остана само август онлайн да защити и дипломната си работа, ви следя и чета всичко което пишете.
Рядко пиша и преди съм го писала,но пак ще го повторя.Много късно тръгвате да търсите квартира.По принцип търсенето започва края на април и ако успеете до средата на май да наемете всичко е ок.После става доста трудно и нямате голям избор нито в цената,нито в това което се предлага.Вариант е да се наеме прилична квартира в Белгия,като за начало пък после детето само ще се оправи на място.Когато синът ми беше приет в университета в Маастрихт имаше ограничение от 300човека за неговата специалност.Първата година беше много трудна за него.Втората останаха само 100човека.Дискриминация не е усетил,но че нашето средно образование не е на ниво го разбра там,нищо че отиде със самочувствие на много знаещ,завършил с пълно отличие.До последно аз не чух от него,че е лесно,но ето на вече се вижда края.

# 22
 • Мнения: 79
Когато човек иска да отиде в друга държава, трябва да се запознае с нея и да спазва правилата й! Не виждам никакво обвинение в писаното от мен.
Сега за настаняането: Защо продължавам да получавам мейли на нидерландски, защо ми пишат на идерландски ... нямам обяснение. Ама някои основни неща вече научих (не сатва иначе)
Регистрирана съм в 3 сайта. НИКАКЪВ резултат. Как се наема стая онлайн? Май няма начин. А да отидем на място и да стоим 2 месеца (или 1 месец), за да сме на оглед присъствено е безумие. Кой е в Маастрихт в момента? Местни, нидерландци и малко чуждестранни студенти, ама надали. Е, когато не си местен и се налага да наемаш онлайн, но не можеш, защото не ти обръщат внимание, как се нарича това?
Ще съм благодарна за всяка помощ по този въпрос (за онлайн наемането на стая). Има една, която много ми харесва, но надали ще стане онлайн. Писах на собственичката, тя ми отговори, че средата на юли ще организира оглед и ще ми се обади, а днес виждам, че е наета вече ...какво означава това?
Има още една стая, която ако има някой, който да се яви вместо нас, ще е супер. Идеи? Тези от вас, които са успели онлайн, как са се справили? Благодаря!
Моят син успя да си намери стая във Влисинген чрез Kamernet, платихме абонамент и в рамките на 2 седмици беше голямо писане на имейли, звънене по телефона. Имаше такива, които изобщо не отговориха, други - върнаха съобщение, че не е подходящ ( и мен ме учуди как го прецениха, че не е подходящ, като нито са го виждали, нито са го чували). Свърза се дори с т.нар. Общежитие към университета HZ, даже единият младеж беше българин, който отговаряше за настаняването, с него разговаря по телефона няколко пъти, но въпреки това не успя да наеме стая в общежитието. Беше си едно лудо писане, търсене денонощно, звънене...
В крайна сметка наехме стая в студентска къща, която е с 6 спални, 2 бани, една обща кухня, като наемателите са 5 момичета и нашият син - единствено момче. На въпроса ми към него - не те ли притеснява, че ще си само сред момичета - той каза, че няма проблем с това. Той живее с илюзията, че ако се налага, ще извършва дребни ремонти на покъщнината ( като мъж), а дамите ще се грижат за него( чисто битово разбира се). Smile Аз му казах, че е мечтател....но ще видим кой ще излезе прав.
При един от разговорите с хазяина синът ми попита каква националност са девойките - той каза, че 3 са холандки, една от Словакия, за 5-тата аз разбрах, че е корейка. Това по повод на дискриминацията.  Както и да е, искам да кажа, че си беше луд късмет с наемането на стаята дистанционно, без оглед. Като ни изпрати хазяинът договора на холандски, помолихме един колега на мъжа ми, холандец да го прочете и тогава го подписа синът ми. Изпратихме го подписан и платихме депозита. Стаята е необзаведена, като отиде на място синът ми ще си вземе необходимите мебели и ще си ги сглоби сам( това съм спокойна, че го умее). При нас с мъжа ми имаше притеснението какво наемаме, при условие, че никой не го  е видял на живо. Дано като пристигне младежът на място, да се окаже, че действително има стая....
Искам да изкажа благодарност на всички, които споделяте тук вашият опит, на нас ни беше много от полза.

# 23
 • Мнения: 83
Аз също заставам зад твърдението на mimi72 , че вече е доста късно търсенето на квартири.Не случайно преди месец писах , че сме наели  втора  квартира още юни ,въпреки че студента в старата  ще стой до края на юли .За кратко се оказваме с 2 наети кватрири , малко повече средства ,който имат възвращаемост в годината напред, тъй като намерихме прилична квартира ,нискобюджетна пък и спокойствието  на родителите  и студента е безценно.Моя съвет е ако сте 1-ва година и имате  опция за настаняване от Унито/кандидатстване за стая или общежитие -макар и  с по-висока цена /  -приемете го поне за 6 месеца или година ще сте спокойни.Често родителите  гледат Камернет или Вестиде , където има много ниски цени и изобилие от квартири и се залъгват да търсят в последния момент и там е голямото разочарование.За  година и половина  и над 40 запитвания към тях ,ако въобще отговорят  ,отговора е  вече е наета.В сегашната ситуация с пандемия и трудно пътуване ,не всички родители могат да придружът децата си  при настаняване 1-вата година ,затова търсете някое дете на място което ще ви помогне срещу заплащане разбира се.И студента ще си помогне и вие ще сте по-спокойни.Децата там с радост си помагат. 
А по повод -ЛЕСНОТО ПРИЕМАНЕ И ТРУДНОТО ЗАВЪРШВАНЕ...Моето наблюдение е ,че 1-вата година в  нашето Уни -  не продължиха  50 % от децата ,някой се отказаха сами , други не преминаха,но да не забравяме , че това е една от най-трудните години.  + Пандемията  ,беше ужасно испитание за децата ни./Онлайн , затворени и уплашени от променящата се  всекидневно информация /

# 24
 • В офиса
 • Мнения: 3 476
Но на част от бъдещите първокурсници изпитите току що приключиха, или може още да текат, кога да започнат да търсят квартира. По-полека с набиването на канчета. Лесно-трудно, забавно е де се обобщава за всички университети в една държава, напр. в нумерус фиксис програмите в университета на дъщеря ми се влиза със сериозни изпити. В нейната специалност освен това има и изключително голям процент непродължаващи. От страни погледнато изглежда като едно от най-трудните места за учене в Европа. За това и винаги на познати казвам кой е университета, а не просто "ще учи в Холандия". И пак след дни ми се обаждат изненадани, ама то било много трудно при вас, а не бе, така че легендите хич не са полезни.

# 25
 • Мнения: 100
И пак след дни ми се обаждат изненадани, ама то било много трудно при вас, а не бе, така че легендите хич не са полезни.
[/quote]
Къде е това "при вас"?

# 26
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 859
Относно дискриминацията, която обсъждате, според мен си я има и то основно за езика. Поне с това впечатление останах след 2 месеца активно писане на имейли за настаняване в общежитията на Твенте.
Отговорите или липсват или направо си казват, че търсят холанскоговорящ съквартирант.
Миналата седмица най-накрая го поканиха на интервю и то на цели 2. Едните му отказаха, но другите са го харесали. 9 холандци (смесени - момчета и момичета). Той обаче е много притеснен, защото са му поставили условие да учи холандски докато пристигне при тях, защото искали да си говорят в общежитието на родния им език.
Освен това са го вкарали в една тяхна си група в Уатсап и твърдят, че той е техния човек, но нямат идея как стават нещата с договори и т.н. и най-добре било да отиде през август (на 23.08 му е полета) и тогава на място да поеме стаята от заминаващия си съквартирант.
И понеже на мен цялото това търсене ми коства твърде много ресурс и време, сега не съм сигурна дали да настоявам да си стои там в групата им и да рискуваме да отиде на място и да няма документално нищо уредено от тук или да се свързвам с фирмата, поддръжаща общежитията, за да ми разяснят какво се прави...

В общи линии, тъкмо се зарадвах, че всичко се нареди някак.. А то се оказва, че нито е много сигурно, нито той е твърде ентусиазиран от тази перспектива...

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 17:03 от Jade

# 27
 • Мнения: 1 657
напр. в нумерус фиксис програмите в университета на дъщеря ми се влиза със сериозни изпити. В нейната специалност освен това има и изключително голям процент непродължаващи.

Това е доста противоречащо си. Би следвало да наведе на мисълта, че изпитите не са достатъчно сериозни след като има голям % отпаднали.

# 28
 • Мнения: 282
напр. в нумерус фиксис програмите в университета на дъщеря ми се влиза със сериозни изпити. В нейната специалност освен това има и изключително голям процент непродължаващи.

Това е доста противоречащо си. Би следвало да наведе на мисълта, че изпитите не са достатъчно сериозни след като има голям % отпаднали.

Изпитите преди университета показват дали кандидата има достстъчно знания в търсената област.
Дали ще отпадне един студент зависи от сложността на материята в универиситета, дали изучаваното съвпада с очакванията на студента, мотивацията му да учи (ако мама и тате са избрали какво да учи, а не той) и т.н.
Депресията също не е за подценяване. В тази мрачна и дъждовна страна хората от слънчевите райони често изпадат в депресия поради липса на достатъчно светлина. Да не говорим, че образователната система е доста по-различна от нашата и децата трябва да наваксват и неща, които холандците са учили, а ние - не.

# 29
 • Мнения: 2 687
Да, приемните му изпити не са лесни! И въпреки трудността им и цедката , която има на входа, много деца отпадат основно първата година! Обучението е доста трудоемко и сложно. Не мисля, че е само до мотивация!

Познавам и холандци учили и учещи там. Издържали и неиздържали приемния изпит. Включая и чужденци (не българи). Носи му се славата и го следя. До преди няколко години имаше само 1 специлност на английски език.
Влизаще се без изпити до скоро и сечта след това беше яка.
За обменни програми си партнира с топ университети ( Харвард, ЕТХ Цюрих)

Общи условия

Активация на акаунт