Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Студенти в Нидерландия - 9

 • 40 580
 • 660
 •   4
Отговори
 • София
 • Мнения: 529
Старите теми:
Скрит текст:

Кандидатстване, информация, посредничество, изложения за образование
Study in Holland
UniFY
Integral
Изложение световно образование
CosmoStudyAbroad ориентиране
Образователна система за висше образование в Нидерландия - видове университети, степени на образование, съпоставка на образователната система в различните учебни заведения

За новоприетите – актът за раждане, който се прилага в документацията за записване, трябва да бъде многоезичен. Издава се във всяка община и не е необходимо да се прави превод на българският акт за раждане.

DUO Правителствена администрация за управление на образованието
Студентско финансиране  DUO  
Скрит текст:
СТУДЕНТСКО ФИНАНСИРАНЕ

Студенти от други страни могат да кандидатстват за студентски финанси. Който не отговаря на критериите за националност за студентско финансиране може да се класифицира за заем за такси за обучение.


1.   КАК РАБОТИ

Ако сте записани в университет или във висше или средно професионално образование, можете да кандидатствате за студентско финансиране. Трябва да сте холандски гражданин или да имате същите права.

Основание
Вашето участие зависи от вашата националност или статус на пребиваване, възраст и курс.

Варианти:
Студентското финансиране за висше образование се състои от 4 компонента:
-   редовен заем,
-   продукт за студентски пътувания,
-   допълнителна безвъзмездна субсидия
-   заем за такси за обучение.
Ако учите курс в средното професионално образование, можете да получите и основна безвъзмездна помощ.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете колко студентски финанси можете да получите. Средствата за студентите се заплащат на 24-о число всеки месец.

Подарък или заем
Винаги трябва да си върнете заема. Продуктът за студентски пътувания и допълнителната безвъзмездна субсидия се превръщат в подарък, ако завършите в рамките на 10 години. В противен случай трябва да ги върнете


2.   ОСНОВАНИЕ

Независимо дали отговаряте на условията,  студентското финансиране зависи от вашата възраст, курс и националност или статус на пребиваване.
Кредит за учене през целия живот
Ако не отговаряте или вече не отговаряте на условията за студентско финансиране, можете да се възползвате от кредит за учене през целия живот.

Възраст
Трябва да сте навършили 30 години в деня, в който започва да тече студентското Ви финансиране.
Ако вече получавате студентско финансиране, то ще продължи и след 30-ия ви рожден ден, освен ако не го спрете. След това не можете да го рестартирате.

Форма на обучение
Трябва да сте записани в редовна или дуална форма на обучение от поне 1 година. Курсът трябва да бъде официално признат в Холандия.
Студентите на непълна форма на обучение не се класифицират за финансиране.

Националност или статут на пребиваване
Трябва да имате нидерландско гражданство или разрешение за пребиваване тип II, III, IV от V. Ако имате разрешение за пребиваване тип I, използвайте графиката за националност, за да разберете дали отговаряте на условията.
Национална графика

Гражданин на ЕИП (Европейското икономическо пространство включва страните от ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) или швейцарски граждани
Ако имате гражданство на страна от ЕИП или Швейцария се класифицирате, ако живеете в Холандия в продължение на 5 последователни години или повече. Или ако вие или вашият не-холандски родител или партньор работите в Холандия най-малко 56 часа месечно. Препоръчваме ви да обсъдите това със служител в някой от нашите офиси.

Ако не отговаряте ли на изискванията за гражданство на студенти от ЕИП или Швейцария може да се квалифицирате за заем за такса за обучение.


3.   РЕДОВЕН ЗАЕМ

Вие решавате колко заем искате да вземете.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете колко можете да заемате.

Кандидатстване
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете едновременно да кандидатствате и за заем.
Можете да кандидатствате за това по-късно чрез Mijn DUO.

Размер на заема
Можете да увеличавате или намалявате заема си всеки месец чрез Mijn DUO.

Изплащане
Винаги трябва да си върнете заема. Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да видите кога колко трябва да платите.


4.   ДОПЪЛНИТЕЛНА СУБСИДИЯ

Ако отговаряте на условията за студентско финансиране, можете да кандидатствате за допълнителна безвъзмездна субсидия. Допълнителната субсидия зависи от доходите на родителите ви. Използваме данните за доходите от преди 2 години.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете какъв е лимитът за доходите и колко допълнителна субсидия можете да получите.

Кандидатстване
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете да кандидатствате за допълнително субсидия едновременно. Можете да кандидатствате за това по-късно чрез Mijn DUO.

Подарък или заем
Вашата допълнителна субсидия е подарък за първите 5 месеца висше образование (или първите 12 месеца на средното професионално образование). Останалите ще бъдат превърнати в подарък, ако придобиете дипломата си в рамките на 10 години.

Непълна допълнителна субсидия?
Ако не получите право на пълната допълнителна субсидия, все още можете да заемете дефицитната сума като заем. Това означава, че всеки студент може да получава една и съща сума на студентско финансиране всеки месец.

Доходът на родителите намалява
Ако доходите на родителите Ви са намалели с най-малко 15%, те могат да поискат референтната година да бъде променена с по-скорошна година. Това може да означава, че се квалифицирате за (по-голяма) допълнителна субсидия. Ако това се отнася за Вас, моля, свържете се с отдела за обслужване на клиенти. Предпочитаме да ви обясним тази процедура лично.

Проблеми с родителите ви
Понякога родителите не могат или няма да си сътрудничат при предоставянето на данните си. В този случай можете да поискате DUO да изтегли данните за дохода си чрез формуляра - Verzoek inkomen ouders opvragen (Поискайте доходи от родителите - Този формуляр се използва, ако не можете да получите допълнителна сума, защото бащата или майката ви не иска да изпрати или изпрати данни за родител до DUO. След това DUO се опитва да разбере дохода на вашия родител (и)).

Можете също да поискате изобщо да не се разглеждат доходите на родителите си, например, защото имате сериозен и постоянен конфликт с един или и двамата. Ако това важи за Вас, моля, свържете се с отдела, който обработва тези искания, като се обадите на телефон: +31 50 599 83 43. Предпочитаме да ви обясним лично процедурата.


5.   ЗАЕМ ЗА ТАКСИ ЗА ОБУЧЕНИЕ

Ако имате право на студентско финансиране, можете да кандидатствате за заем за такса за обучение.
Ако не отговаряте на изискванията за националност за финансиране на студентите все още може да се класифицирате за заем за такса за обучение или за съдействие към курсовите си такси.

Кандидатствайте, ако не отговаряте на условията за студентско финансиране
Ако не отговаряте на условията за студентско финансиране, трябва да отговаряте на следните две условия, за да се ползвате от кредита за такса за обучение:
-   Да сте под 30 години.
-   Да имате националност на страна от ЕИП или Швейцария.

Ако сте в университет или във висше образование, кандидатствайте с формуляра за кандидатстване за заем за такса. Ако учите средно професионално образование или образование за възрастни използвайте формуляра за кандидатстване за съдействие към курсовата такса.

Формуляр за кандидатстване за заем за такса
pdf, 224kb
Формуляр за кандидатстване за съдействие към курсовата такса
pdf, 152kb

През април служителите ни за обслужване на клиенти не са в състояние да обработват формуляри. От май заявката ви отново може да бъде обработена.

Кандидатствайте, ако имате право на студентско финансиране
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете едновременно да кандидатствате и за заем за такси за обучение. Можете да кандидатствате за това и по-късно чрез Mijn DUO.

Подарък или заем
Винаги трябва да изплащате кредита за такси за обучение. Съдействието към таксата за курсове е подарък.


6.   КАНДИДАТСТВАЙТЕ

Преди да кандидатствате, уверете се, че знаете как работи студентското финансиране. Внесете го навреме, за предпочитане 3 месеца предварително.
Номер за обслужване на гражданите
За да кандидатствате за студентско финансиране, трябва да имате номер за обслужване на граждани, на нидерландски "burgerservicenummer" или "BSN". Автоматично получавате такъв, когато се регистрирате в нидерландска община.

Кандидатства се чрез Mijn DUO
-   Поискайте DigiD с потвърждение чрез SMS. С DigiD имате достъп до онлайн услугите, предлагани от холандското правителство. Ще получите код за активиране в рамките на 3 дни от искането си.
-   Кандидатствайте за лична OV-chipkaart. Когато имате право на студентско финансиране, имате право да ползвате обществения транспорт безплатно или през почивните дни, или през делничните дни. Продуктът за студентски пътувания може да бъде зареден само на персонална OV чипкарта.
-   Влезте в Mijn DUO, за да кандидатствате за студентско финансиране. Можете да влезете само с вашия DigiD.
Приложения към апликацията за заем от DUO:
-   Справка от работодателя на родител или копие от данъчната декларация - за доходите на двамата родители за предходните 2 календарни години (преведена на английски);
-   Акт за раждане (за да удостовери кои са родителите) (на английски или многоезичен);
-   Отделно справка от работодателя (банково извлечение за заплащането), че студентът е работил три месеца без прекъсване по 56 часа месечно.
Разяснения за студентското финансиране:  Britanica-blog

Важно!!! Има уловка в две от студентските финансирания - тези, които стават подарък ако завършите в рамките на 10 години. Допълнителната субсидия се отпуска само през първите 4 години от следването. След тях, независимо през коя година сте започнали да я теглите, се спира. Същото е условието при продуктът за студентски пътувания, но там важи за първите 5 години от следването.

Европейска здравноосигурителна карта  ЕЗОК - издава се безплатно в клоновете на банка ДСК
Полезна информация за спешна помощ - Central Doctors’ Service телефон +31 (0) 20 592 34 34
Болници - списък с болниците в повечето градове
Студентски здравни застраховки:
Правителствени разпоредби за здравното застраховане
Търсачка за застраховки
https://www.zorgverzekeringslijn.nl/english/
https://www.aonstudentinsurance.com/students/en/insurances/basichealthcare/
https://www.unive.nl/
https://www.loonzorg.com/students/
За възобновяване на здравноосигурителни права след завръщане в България формуляр Е 104


Студентска застраховка за гражданска отговорност към трети лица (полезна е при наемане на квартири)Liability insurance
сайт, който съпоставя и информира за различните застраховки и за … ователни компании
и тук съпоставят
сайт на информационен център гражданска отговорност

Начини за връщане на част от направените разходи:  
Сайт за връщане на част от направените разходи
Zorgtoeslag - разяснения за връщане на част от разходите за здравна застраховка
Huurtoeslag - разяснения за връщане на част от разходите за наем на жилище
Още един справочен сайт за връщането на част от разходите за наем

Справочен сайт за транспорт – планиране на пътувания в Холандия – маршрути, цени   9292
Карти за пътуване в обществен транспорт (влакове, автобуси, метро – всичко)   ov-chipkaart
за планиране на пътувания
за планиране на пътувания с влак
Съвети за пътуване и самолетни билети:
  търсачка Google flights   търсачка esky   търсачка kiwi   търсачка checkfelix
Скрит текст:
StefanB – Предпочитайте директни полети. С прекачване има изгодни оферти, но има и вероятност за издънки – изпускане на полета, закъснение на багаж и др. Имайте едно наум
Silent Smile - Когато търсите билети, задължително изтривайте Cookies на компютъра. Сайтовете запаметяват последните резултати и по този начин няма да ви дадат по-ниска оферта, от тази, която сте видели. Преди да търсите чрез сайтовете на авиокомпаниите или чрез търсачки, отваряйте сайта на летището, за да проверите кои летят на желаните дати.

Изпращане на колети до Холандия:
speedy
aramex
teahousetransport
Вариант са частните превозвачи, има ги за всеки отделен град – информация от познати на място.

По-големи банки в Холандия:
ABN AMRO   ING   Rabobank
Небанкови институции за парични преводи:   paysera   wise
Достъпни разяснения как се работи с преводи чрез Paysera, любезно предоставени от Ясмина (темата в bg-mamma за университети в Германия). Благодарим, Ясмина!
Скрит текст:
Ето какво трябва да направиш:
1. Отваряш сайта на Paysera и си правиш регистрация там. След регистрация ще получиш индивидуален номер на Paysera сметка (това е различно от банкова сметка).
2. Следвай инструкциите от Paysera за да се идентифицираш - искат копие на лична карта, снимка. По спомени можеше да се правят един-два превода преди идентификацията, не знам как е сега. Аз имам сметка от две години.
3. Преводите се правят по следната последователност:
3А). От акаунта си в Paysera получаваш инструкции за захранване на Paysera сметката си. Там ще посочиш, че ще захранваш от друга банка , защото Paysera нямат сметка в Уникредит.
3Б). С тези инструкции си попълваш превода от твоята банкова сметка в Уникредит. Използвай интернет банкиране на Уникредит. Ако нямаш, сега е моментът да си активираш.
3В). След половин до един час сумата ще е налична по твоята Paysera сметка (проверявай редовно Paysera акаунта си). От тук нататък работиш само със сайта на Paysera.
3Г). Правиш обмен на валута - купуваш колкото евро са ти необходими. Преди това ще трябва да получиш еднократен код за потвърждение с цел сигурност.
3Д). Извършваш банков превод по сметката на студента от Paysera акаунта си. В рамките на работния ден парите пристигат по сметката му.

Няма никакви такси за превод, ако правиш до 30 превода на месец. Обменният курс също е изгоден.

Основни мобилни оператори в Холандия:
KPN   Vodafone   Telfort   T-Mobile   Tele2   Expat Mobile   Simyo   Lebara   Lyca mobile   AH Mobiel

-  За наемане на студентски  квартири могат да се ползват и групи във Фейсбук, като например тези в Хрьонинген:
Free Housing Announcements in Groningen (Group for students)
Groningen rooms
Относно проблеми с настаняването на новопристигнали студенти (Groningen)
Компания за съдействие на студенти при намиране на квартира, осн … ;- Цветелин Велев
Полезен линк от wiki на студентската организация за настаняване в Айндховен

-  За намиране на обзавеждане и вещи втора ръка на символични цени могат да се ползват групи във Фейсбук, като например тази в Бреда: Get rid of it in Breda!

Сайт за клетки под наем за съхранение на багаж в Нидерландия

-  За намиране на работа за студенти могат да се ползват сайтове, като:
indeed - сайт с обяви
randstad - посредническа агенция
adams - посредническа агенция

Полезна информация:
от Amelia опит от пътуване в Холандия
от Sash пътепис - на лов за квартира в Бреда
Програма Еразъм предложения и възможности за нашите студенти

Актуална информация за COVID-19 от правителствения сайт на Нидерландия
Актуална информация за разпространението на COVID 19 в Нидерландия
Световна здравна организация  - секция Нидерландия
Евтин вариант за PCR-тест със сертификат в Нидерландия

Огромни благодарности към Sash за поддръжката на предишните теми и старателно събраните данни Flowers Rose

Последна редакция: вт, 02 мар 2021, 21:41 от Каlista

# 1
 • No Line On The Horizon
 • Мнения: 2 592
Тези дни трябва да напомня на дъщеря ми да се регистрира за гласуване, мисля че срокът изтича на 09.03.21

# 2
 • Мнения: 507
Моята вече го направи. Има и информация, че ще има изборна секция в Грьонинген с конкретен адрес.

# 3
 • Мнения: 3 155
Къде проверявате за разкрити секции?

# 4
 • Мнения: 2 572
Благодаря за новата тема!

В Нидерландия сигурните секции за изборите до момента са:

✅Хага (посолство на РБългария), адрес Duinroosweg 9

✅Амстердам (в сградата на Първо българско училище "АБВ" Амстердам, Нидерландия), адрес Jan van Eijckstraat 47

✅Грьонинген (в сградата на квартален център Selwerd), адрес Bottelroosstraat 3

✅Айндховен (очаквайте скоро адрес)

✅Ротердам (очаквайте скоро адрес)

✅Хилверсум (очаквайте скоро адрес)

✅ Утрехт (очаквайте скоро адрес)

✅Харлем (очаквайте скоро адрес)

✅Енсхеде (очаквайте скоро адрес)

✅Арнем (очаквайте скоро адрес)

И в Лелистад има одобрена. От ФБ група съм копирала инфото

# 5
 • Мнения: 119
Къде проверявате за разкрити секции?

До колкото съм запозната все още няма определени секции за гласуване. На база подадените заявления към ЦИК  трябва до 13 март да определят в кои градове и колко секции ще има.

тук може да се види къде и колко заявления са подадени:
https://glasuvam.org/parl21r

# 6
 • Бургас
 • Мнения: 17
Здравейте,
Къде трябва да се регистрират децата за гласуване?

# 7
 • Мнения: 2 830
Благодаря за новата тема и чудесното оформление, Калиста.
 Вариантът на сина ми за гласуване е Айндховен. Ще поговоря с него, надявам се да  склонят  за  пътуване до там. Но в крайна сметка изборът си е техен. Този блок му е много тежък, а и работа по сайта и портфолиото има много, те са му визитката при търсене на  студио за стаж.  Вечер след училище тича да работи, за да си прави месечните часове, уикендите работи по свои проекти. Успяваме да го видим на скайп веднъж на две три седмици. Хубавото е, че изглежда въодушевен и мотивиран.

# 8
# 9
 • Мнения: 119
Миналата седмица изпратих колет по спиди в който имаше бутилка уиски опаковано в офиса им според техните изисквания. Колета е пристигнал без него. Той беше предназначен за предстоящ повод, като предварително съм попитала дали може да се изпрати. Сега съм в размисли дали е откраднато или конфискувано. Просто искам да знам дали е разрешено или служителя приел пратката не е бил наясно какво може и какво не.

# 10
 • Мнения: 5 808
Миналата седмица изпратих колет по спиди в който имаше бутилка уиски опаковано в офиса им според техните изисквания. Колета е пристигнал без него. Той беше предназначен за предстоящ повод, като предварително съм попитала дали може да се изпрати. Сега съм в размисли дали е откраднато или конфискувано. Просто искам да знам дали е разрешено или служителя приел пратката не е бил наясно какво може и какво не.
Не открих в Спиди, но в пощите има списък на стоките, които не могат да се изпращат. В тях има и забрана за "Алкохолни напитки >25% алкохол" (в групата на Опасни/ Леснозапалими). За мен това е неподготвеност/некоректност на служителя, но не знам какво може да направиш в този случай.

# 11
 • софия
 • Мнения: 170
Разрешена е 1 бутилка алкохол с бандерол/ пращала съм многократно и то по литър / ,НО всеки път държа повечето  неща в колета да са описани в товарителницата и досега не съм имала проблеми .
https://www.speedy.bg/uploads/file_manager_uploads/Files_Speedy/ … s-bg-30072019.pdf

# 12
 • Мнения: 119
На самата товарителница пише съдържанието на колета; храна, дрехи и уиски, не знам това ли е провокирало нещо. Иска ми се вътрешно да се успокоя, че не е ровено в колета за лична облага на някой, но явно ще излезе така.

# 13
 • Deutschland/HE
 • Мнения: 2 724
Русева, аз съм питала в Спиди дали мога да сложа бутилка вино в колет и ми казаха, че не е разрешено. Едната година рискувах и го опаковах в дрехи и мина (две бутилки). Тази година ми разрови целия колет, дори се заяде за чубрицата, която беше купена пакетирана от магазин, но я остави.

# 14
 • Мнения: 57
Мога ли да попитам ,някой запознат ли е с документите които трябва да се попълнят за връщане на част от здравната застраховка и още на следващия месец ли се връща  !Пробвахме няколко пъти на линка в началото на новата тема но нестава !Ако някой е запознат и може да ми помогне ще съм ви безкрайно благодарна !

Общи условия

Активация на акаунт