Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 авг. 2019, 13:48 ч.

Студенти в Холандия/Нидерландия - 6

 • 11 297
 • 199
 •   4
Отговори
# 30
 • Варна
 • Мнения: 9
Здравейте, включвам се с надежда, че някой може да помогне с квартира в Тилбург. От месец вече търсим на място, за съжаление без резултат. Синът е регистриран с 3-4 агенции и отделно в 4-5 сайта от рода на Камернет и Парариус, но никакъв резултат. А другата седмица официално стартира академичната година...

# 31
 • Мнения: 60
Здравейте.Започна се търсенето на учебници.В предната ТЕМА беше споменато Амазон или от този сайтhttps://www.twirpx.com/.Някой да добави нещо или съвет.В частност по психология-ако някой може да съдейства може и на лични да пише

# 32
 • София
 • Мнения: 389
Здравейте, може ли да ми кажете какви точно справки за доходите си трябва да изготвим, за кандидатстване за субсията при 56 часа работа на месец. Доколкото четох назад в темата справките трябва да се за две календарни години назад. Трябва ли да се подаде искане за някакво удостоверение от НАП или може да се направи справка с ПИК? Необходимо ли е да се подпечата от НАП? И после преводач ли трябва да направи превода? Моля, които са минали по този път да споделят опита си?

Справки за за календарни години 2018 и 2017 ,ако ще подавате през 2019.Ако сте на трудов договор ,достатъчно са служебните бележки за ДОД-СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА за доходи от трудови правоотношения (по чл. 45, ал. 1 и ал. 2, т. 4 от ЗДДФЛ).Ако вашето счетоводство ви я изготви на английски,няма нужда се превежда,ако ли не ще се наложи да направите превод на бележката.В нея да се посочи ,че сумата е в БГ лева,а  не са само числа.Ако имате и други доходи ,освен трудови,тогава си извадете удостоверение от НАП или прилагате Данъчна декларация.Ние приложихме бланката с текст на английски,подписана и подпечатана от работодателя.


Много благодаря за изчерпателният отговор!

# 33
 • Пловдив
 • Мнения: 333
Здравейте!
Моята дъщеря е подала днес документи за регистрация в общината.
Трябва ли да чака да й излезне две седмици преди да отиде в банката или може и по-рано?

# 34
 • Мнения: 1 929
Only, BSN не излиза ли веднага? Синът ми имаше в един ден община и банка.  Знам, че за банка номерът е условие .  В малкия град може би по бързо се случват нещата...

# 35
 • София
 • Мнения: 13 892
На дъщеря ми й бяха казали, че излизал за седмица BSN-ът, но щели да го извадят по-бързо и си го взе след два дни.  Peace

и от мен едно "холандче", което заминава след няколко дни
Бубе, много се радвам да те срещна в тази тема!  Hug

Дъщеря ми е там от две седмици, днес им започна академичната година. Изпрати ми сто снимки как никой не си заключвал велосипеда.  Laughing Надявам се тя поне да го прави, изпратихме я с две заключващи оттук, а колелото, което си купи, вървеше с катинар.

Саш, благодаря за новата тема!   bouquet

# 36
 • Мнения: 1 015
Здравейте!
Моята дъщеря е подала днес документи за регистрация в общината.
Трябва ли да чака да й излезне две седмици преди да отиде в банката или може и по-рано?
Не, не трябва да чака.
Докато стане BSNa, издават една бележка на която пише адреса, на който е регистриран студента. За ING беше достатъчен.

# 37
 • София
 • Мнения: 13 892
При нас не мина този номер с бележката обаче, явно навсякъде е различно.

# 38
 • Мнения: 86
 Поздравления на всички тук за децата ви.
Аз имам един въпрос: Как финансирате образованието на децата в Холандия?
Знам, че при всеки е различно, но като цяло колко ви струва издръжката на студен за една година?
Благодаря

# 39
 • Мнения: 1 764
На сайта на всяко уни има раздел финансови въпроси и този е на първо място.
с изключение на първата година, когато е наполовина, таксата за следването е около 2200 евро.
Общежитие, квартира се въртят от 400 до 600 евро на месец.
Месечните разходи са широко понятие, но поне едно 250 като минимум...
Отделно учебници, транспорт...
Най-грубо, за годината идват от осем- десет хиляди евро нагоре.
Разбира се има и варианти за частично финансиране, почасова работа евентуално... напред в темите е дискутирано.
Като цяло, Холандия е по-скъпа дестинация от Германия (пак с уговорки, това е огромна държава, но по-социална), но по-евтина от Англия и Франция (Париж..).

# 40
 • София
 • Мнения: 527
Успех на децата през новата академична година.
Поздрави и хубав ден.

Последна редакция: ср, 28 авг 2019, 10:55 от svet_cvet

# 41
 • Мнения: 19 275
Разбрали сме се за месечна сума за издръжка по 400 евро и не смятам, че е много. Човекът си готви, но това с продукти става. Тях не знам да ги раздават.
Освен това човекът трябва да има и социален живот. С колеги и приятели да излезе, нещо все трябва да се бръкне. Имат организирани излизания с групата. Не става без пари. Ако няма да има за нищо, то по-добре да не ходи.
Не бих препоръчала залагане на малък бюджет, нито връзване на приказки как 200 евро са предостатъчни. Говорете със студенти там - те ще ви кажат по-вероятно истината за минимума. И то от града, в който сте вие.
Отделно също платихме миналата година карта за спорт - толкова пари беше, както са писали преди мен и не включва само фитнес, а и басейн, както и ползване на други съоръжения. Хубаво нещо е.
Квартирата също бих заложила на около 450 - 550. И то съвсем като прогноза.
Не бих залагала и предварителни планове за самоиздръжка или дори помощ. Особено в началото. Я може, я - не. Зависи от конкретното натоварване, от човека, от града. Някои специалности са си доста натоварени и времеемки. Много зависи.Също по този въпрос самите студенти ще са по-искрени и точни. Поне аз от студенти научавам по-вярна и пълна информация.
...
Разпитайте възможно повече хора, преди да прецените можете ли да се справите финансово. И не залагайте минимуми, а средни суми.
Да, цените си вървят нагоре.

Последна редакция: вт, 27 авг 2019, 21:47 от Judy

# 42
 • София
 • Мнения: 19
Разходи за "чавето", учи в Айндховен:
1. квартира, мебелирана, осигурена от унито - 350/месец;
2. за храна дотук за 2 седмици е дал около 140, ама и ние бяхме там, после родителите на приятелчето му, не е представителен разхода Simple Smile;
3. за учебници 0, за колело 13/месец, осигуряват ремонти, подмяна при нужда. При кражба плащаме 40 ако го е заключил и 300 ако не е;
4. картата му за фитнес е 135/година;
 
Купува на различни места - в Лидл, Албърт Хенин /или както там беше/ но главно промоциите. Намерихме магазини с български стоки. Примерно сирене Маджаров, вакуум, 400 гр. - 5 евро, лютеници разни по около 3 евра за средно бурканче. Иначе турските магазини са най-"оферта", евтини и добри храни, зеленчуци и плодове /без краставиците, ужасни, дебели и омекнали/. Има всяка седмица фермерски пазар на открито - уникални сирена, плодове, гъби. Ако се отиде към 17 ч. цените са много ниски, хората гледат да си разпродадат стоката.

# 43
 • Мнения: 86
Благодаря за отговорите ви. Значи това са много високи суми за нас. Не мога да издържам студент в Холандия за около 8-9000/месец. По-добре тук бакалавър и да отиде за една година master някъде. Една година може и да успеем да платим. Ще видим . Да сме живи и здрави само. Успех на всички желая.

# 44
 • Мнения: 627
може би е техническа грешка, но 9000 на месец??  не сте разбрали правилно, но от друга страна не е и 900, поне не и в левове

Общи условия

Активация на акаунт