Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

а татковците?

 • 8 564
 • 29
 •   1
Отговори
Знаете ли, като съм се разровила в интернет, взех, че се сетих нещо друго.Ние все си мислим, че проблема е в нас.Мъжът ми например има по 1 киста на семепроизводните си части (не можах да измисля как да ги нарека по-цивилизовано;)).Когато е бил малък са му казали да не ги оперира, защото това може да му попречи да има деца и той не го е направил.Почвам да се чудя дали са били прави и дали това е проблем.Вие знаете ли нещо по въпроса?

# 1
 • Мнения: 114
Ами вероятността мъжете да имат подобни проблеми е 50 % естествено-колкото и при жените, освен разбира се ако няма нещо наследсвено. Незнам какво да ти кажа за вашия случай, най-добре ще се разбере при лекаря (макар че мъжете не са свикнали да ходят на гинеколог Shocked ) Но за великата кауза БЕБЕ си струва да се опита всичко!

# 2
 • Мнения: 4 322
Още преди жента да започне с какъвто и да е било вид изследвания, задължително мъжът трябва да си направи спермограма.

# 3
 • Мнения: 539
Аз също съм съгласна с тезата че първо се прави спермограма
ТОку що ходих до личният си лекар за да взема направления да си направя пълни кръвни изследвания, но представете си тя работи до 1 часа, а като питах колко ще ми излязат кръвни изследвания без направления ми отговориха - около 15-20 лева. Ужас! Това е някакъв ад. Кажете ми как да разбера дали съм бременна!!!!!!!!!!!!!!!!!!
три различни теста правих и трите отрицателни, а не спира да ми се гади и да ме наболява коремът...............................

# 4
 • Мнения: 4 322
Мила Роси,

направи си кръвен тест. И ни дръж в течение. А предполагам знаеш, че при отрицателен тест има голяма вероятност от грешка  Wink

# 5
 • Мнения: 114
Към Роси: Ходи ли на гинеколог? Ако не си, отиди да те прегледа и да те види на видеозон - ако си бременна веднага ще разбере.
Аз имах много леко кървене (зацапване) 7-8 дена точно когато чаках месечния си цикъл и си мислих, че това е мензиса, но след като ми се догади 1-2 пъти и ми причерня пак толкова направих тест-беше положителен, НО според мен ЛЕКАРЯ ТРЯБВА ДА УСТАНОВИ има ли или няма бременност!

# 6
 • Мнения: 539
Aз прокървих около датите на цикъла но беше доста необичайно (тъмно) и оскъдно. Не много слабо но не и нормално.....
Уф не знам
Ще лудна вече

# 7
 • Мнения: 4 322
надушвам добра новина  Simple Smile  Grinning  Simple Smile  Grinning  Simple Smile  Grinning

# 8
 • Мнения: 539
Чул те Господ Таничка  Praynig

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 727
Тичай при гинеколога и да ни зарадваш с добра новина(не се съмнявам че ще е такава!)!

# 10
 • Мнения: 920
тъй тъй говорим за татковците....как реагират вашите кандидат татковци на цялото това? Моят съпруг се държи изключително на ниво...за разлика от други разни познати не се нацупи когато трябваше да му правят изследвания и на него....и нито за миг не съм усетила дори и малко да ме обвинява (понеже при нас е констатирано че проблемната съм аз).
В тоя дух да ви се оплача...последното ми изследване не е много добро (оказа се че си убивам яйцеклетките). Та сега съм като подвижна аптека...пия три вида хапчалък и се наложи да си направя схема...че иначе забравям кое кога трябва да взема. Въпреки това съм доста оптимист...и учудващо (дори и за мен) не се вкиснах толкова колкого очаквах докато чаках да излезнат резултатите.

# 11
 • Мнения: 539
По темата
Ние още не сме почнали да ходим по доктори, но таткото е по-навит от мен и съм сигурна че ще си направи изследванията преди мен. Аз всеки месец след като ми дойде изпадам в едни такива депресични състояноя. Ако не беше толкова разбиращ и ако не ме успокояваше постоянно, щях да съм луда. Даже по едно време ме караше да отидем на лекар да започнем изследвания, но аз съм една........ Все ми се иска да стане чудо

След малко отивам да проверя дали ще има голяма радост довечера вкъщи и преди това тук  Simple Smile

# 12
 • Мнения: 4 322
И пак от Зачатие  (много полезен сайт)

Изследвания при мъжа

 

1. Спермограма.

2. Микробиологично изследване

3. Медицински преглед при специалист уролог-андролог.

4. Хормонални изследвания.

5. Генетични изследвания


1. Спермограма.

Тя представлява пълен анализ на семенната течност (сперма) (физически свойства, химически и клетъчен състав и др.), даващи възможност да се оценят способностите й за оплождане. Извършва се в медицинските лаборатории, след което се дава за анализ на специалиста, който е назначил това изследване. За да се направи спермограма е необходимо да се отбере проба семенен материал (целият от една еякулация), да се събере в малък пластмасов съд (ваничка), такава дават от самата лаборатория ( стерилизирана и пригодена само за тази цел). Пробата може да се вземе на място в лабораторията в специална стаичка, но повечето лаборатории позволяват да се направи в домашни условия, но да се занесе в рамките на 20-30 мин. за анализ, като се запише точният час на отделяне на материала. Преди да се направи това изследване е необходимо да се спазят няколко условия, като въздържане от полови контакти 5 дни преди вземането на пробата, избягване консумацията на алкохол, лекарства и други изисквания, които ви постави докторът, назначил изследването.

Две спермални проби трябва да се дадат за първоначалното изследване, като интервалът между тях трябва да е не по-малко от 7 дни и не-повече от 3 месеца. Половото въздържание трябва да е средно 3 до 4 дни, като е желателно времето на въздържание да се определи в часове) (максималният допустим интервал е от 2 до 7 дни, но е препоръчително да бъде константен при всяка следваща проба от един мъж). Ако пробата се носи от дома в лабораторията, трябва да се вземат мерки да не се преохлажда или прегрява (да се носи близо до тялото или в температурния интервал от 20°C до 40°C). Ако е необходимо, може да се използва специален презерватив от лабораторията.
Анализът включва предимно следните проби (в скоби са посочени нормалните очаквани резултати):

Основни проби:

1. обем на еякулата - 2. мл и повече (2-6 мл)
2. концентрация на сперматозоидите - (над 20 000 000 бр./мл )
3. общ брой сперматозоиди - (над 40 000 000 бр.)
4. подвижност (мотилитет) - (над 50% прогресивно подвижни или над 25% бързо линеарно подвижни за поне 60 мин). активноподвижни (60 — 70%), слабоподвижни (10 — 15%), неподвижни (20 — 25%)
5. количество живи сперматозоиди (70 — 80%)
6. морфология - (над 30% с нормална морфология)
7. втечняване на еякулата (12-30 мин.)
8. тест за виталитет на сперматозоидите
9. левкоцити - (до 1 000 000) (до 10 в зрително поле)
10. цвят - (млечно-бял)
11. имунологично изследване
12. концентрация на водородните йони (pH 7.2 - 7.Sunglasses
13. еритроцити (не)
14. лепкавост (0 — 5 мм)
15. клетки на сперматогенезата, общ процент (1 — 2%)
16. спермаглютинация (не)
17. микрофлора (не);
18. кристали на Бехтер (единични)
19. лецитинови зърна (много)
20. слуз (не);

Подвижността според СЗО се оценява в 4 групи:

а. Бързо линеарно подвижни,
б. Бавно или мудно линеарно подвижни,
в. Не линеарно подвижни,
г. Неподвижни.
Нормата е 50% от групи а+б, или 25% от група а

Специални проби:

1. резистентност (120 мин и повече)
2. метаболическа активност (60 мин и повече)
3. уморяемост (процент на подвижните форми след 1 час се намалява на 10%, след 5 часа — на 40%);
4. скорост на движение на сперматозоидите (3 мм/мин).

Биохимичен анализ

1 . алфа - глюкозидаза (неутрална) – 20 mU или повече за еякулат
2 общ цинк - 2.4 микро-mol или повече за еякулат
3. обща лимонена киселина - 52 микро-mol или повече за еякулат
4. обща кисела фосфатаза - 200 U или повече за еякулат
5. обща фруктоза - 13 микро-mol или повече за еякулат

Имунологично изследване (антитела в спермата – класове IgG, IgA и по–рядко IgM)

1. Immunobead тест - по-малко от 20% от сперматозоидите с полепнали частици
2. MAR (mixed antiglobulin reaction) тест - по-малко от 10% от сперматозоидите с полепнали частици

Не винаги отклонение от дадените характеристики в една или друга посока означава признак на заболяване. Само комплексна оценка на получените данни и връзката между тях може да позволи оценка на оплодителната способност на мъжа. При това спермограмата се използва не само за да се установи причина за безплодие, но и дава възможност да се оценят и други патологически отклонения в състоянието на здравия мъж. При даване на материал за спермограма мъжът трябва да спази няколко изисквания. Необходимо е полово въздържание 4 — 5 дни, включително не трябва да има и полюции в този период. В тези дни е непрепоръчително да се употребява алкохол (дори бира), лекарствени продукти, сауна, взимане на вана (само душ). Най-добре е пробата да се отбере в лаборатория чрез мастурбация или прекъснат полов акт. Не е правилно да се използва от презерватив, поради съприкосновението от веществата, от които е изработен презерватива, сперматозоидите губят своята подвижност. Материалът не трябва да се преохлажда , нито да се подлага на преки слънчеви лъчи. Много е важно, целият материал от еякулацията да попадне в лабораторния съд. Загуба на количество би оказало влияние на резултатите. При изпълнението на всички тези изисквания се намалява вероятността за грешка при анализа и достоверност на резултата. Това е особено важно при мъже с малко общо количество на сперматозоидите и нисък процент на подвижните сперматозоиди .


2. Микробиологично изследване

Извършва се за да се установи, дали няма някакво възпаление, венерическо заболяване или гъбична инфекция. Най-често гинеколозите назначават изследване за хламидия.
Хламидия: Едно от най-разпространените заболявания, предавани по полов път. Причинена е от микроорганизъм Chlamydia trachmatis. Много често е без симптоми. Може да доведе до по-тежка инфекция - да се увредят репродуктивните Ви органи. И мъжете, и жените могат да станат стерилни. Лекуват се задължително и двамата партньори независимо от резултата.
Изследва се по два начина:
С откриване на антигени. Взима се намазка от шийката на матката при жените (като намазка на Пап) или от уретрата при мъжете. Тя се изпраща за специални лабораторни тестове.
С откриване на антитела. Прави се изследване чрез взимане на кръв.


3. Медицински преглед при специалист уролог-андролог.

Андрологът е специалист (допълнително специализирал уролог) по мъжката полова система и репродуктивните функции на мъжа. Необходимо е да се посети урологичен кабинет или клиника. След прегледа специалистът преценява необходимостта от лечение или назначаване на допълнителни прегледи или изследвания.

# 13
 • Мнения: 539
Не прибързвайте с изследванията и тичането по лекари.
Изчакайте годината опити да мине
При мен сега става точно една година и имам сериозни съмнения че ще ставам мама (а и личната ми лекарка)
Така че наслаждавайте се повече и по-малко мислете за това. Знам че не е лесно. Аз щях да полудея. И сега тая толкова надежди че ако ми кажат че не съм бременна сигурно ще ме вкарат в лудница  Simple Smile
Успех на всички и до един месец всички да са казали че са бременни.
Ясно?
 Grinning

# 14
 • Мнения: 3 634
Ох rosi, чул те Бог... Дано!

Аз от 4 дни си пия хапчетата като послушно момиче, и снощи си внуших че овулирам... ама като бях на работа (нощна смяна) и нямаше как "мъж ми да снесе яйцата" и сега съм си в къщи но пък той спи и детето вече е будно... няма как... изпускам си овулацията... ако изобщо е овулация де...

Та сега да те питам и аз... направи ли теста??? Че нещо не разбрах...

Успех и пиши!

Общи условия

Активация на акаунт