Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 782 658
  • 11 934
  •   1
Отговори
# 7 935
Ами всъщност белите униформи са само парадни, в ежедневието са с тъмни Simple Smile

# 7 936
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
еееех, Варна, тумби от морячета с бели панталони с клош крачоли, бели "лигавници" на врата и черни лентички на бяла барета...
Wink и те свалят с дежурното "това са жалейки за нас моряците, защото всеки моряк е отписан от жовота щом стъпи на палубата."
сега нещо не ме свалят Wink не знам защо.

# 7 937
Първо на бяла униформа гюйса е светлосин . Не знам на кое казвате лигавник. Униформата е панталон и холандка. Ежедневните дрехи са от син док, парадните ( в зависимост от сезона ) бели или черни. Гюйса винаги е светлосин с 3 ивици. Прането е лесно, но гладенето ......

# 7 938
Баща ми беше завършил корабостроително инженерство във Варна. Карал е и нещо като казарма през ваканциите, било е някакво постановление по онова време. До края на живота си разказваше за плаванията с учебен кораб, има и снимки с моряшка шапка. И той ми е казвал, че са били с дочени работни дрехи на кораба, само като са ги пускали в града - с красивите моряшки дрехи.

# 7 939
  • Street of Dreams
Покажете снимки де, да видим за какво е спорът. Нито знам какво е лигавник, нито клош, холандка пък съвсем не знам какво е. Имаха нещо квадратно на раменете като кърпа и наистина лентички.
Добри, за мен бяха много големи батковци, ама ги заглеждах. Stuck Out Tongue Winking Eye Верно ли такава лирика са използвали, ехеее.
Пък не те свалят, щото ги няма, не за друго.

# 7 940
Да, летците си бяха с привилегии. Една от най-големите привилегии, която помня от дете, че балнеолечението, което им е полагаше за възстановяване можеше да се превърне в грамаден кашон с луканка и 2-ри, още по-грамаден с портокали!

# 7 941
якички имат холандките, гладят се с три ръба, двата крайни в една посока, в средата - в друга.  Гадже моряк съм имала, даже май не един, ама подобно нещо за жалейки не съм чувала

# 7 942
  • София
Нашите ВМС нямат "жалейки" https://bnr.bg/sofia/post/100445600/chestvame-135-godini-ot-sazd … voennomorski-sili
Предполагам се има предвид такава униформа с "жалейка" https://www.funidelia.bg/bal-mzki-kostum-na-morak-46349.html

# 7 943
  • Street of Dreams
Зададох "моряшки униформи" в търсачката да ги видя и ми излязоха само такива резултати Disappointed

# 7 944
Вярно ли е била 3 години тяхната казарма?
Да.
УжасТ

Последна редакция: чт, 16 дек 2021, 19:08 от Г-жа Малдини

# 7 945
Покажете снимки де, да видим за какво е спорът. Нито знам какво е лигавник, нито клош, холандка пък съвсем не знам какво е. Имаха нещо квадратно на раменете като кърпа и наистина лентички.
Добри, за мен бяха много големи батковци, ама ги заглеждах. Stuck Out Tongue Winking Eye Верно ли такава лирика са използвали, ехеее.
Пък не те свалят, щото ги няма, не за друго.

и да ги имаше надали щяха да се метнат на мен. Wink

голямо търсене падна. Simple Smile тук се вижда "лигавника", наистина е син, не знам защо в спомените ми е бял, виждат се и двете черни ленти на шапката, и нея си я спомням като барета, а тя е по-скоро фуражка.

така изглеждаха лятото Simple Smile

Последна редакция: чт, 16 дек 2021, 18:34 от st. Dobri

# 7 946
  • гр. Варна
Ами всъщност белите униформи са само парадни, в ежедневието са с тъмни Simple Smile
А работните "униформи" на кораба бяха такива>
Скрит текст:

# 7 947
Това синьото не е лигавник, а яка или гюйс!
Работната холадка изглежда така :

Работната шапка е дочена, синя тип пилотка. Тези с двете ленти
бяла и черна шапки са парадни !
Младежа на снимката по-горе е 4 курс - познава се по броя на нашивките
на дясната ръка. Дамската униформа вместо панталон е с пола.
Какъв е ранга на офицерите се познава по шапката и по отличителните
знаци на ръкава - там са по-различни.

А снимката от ЦПУ-то .... историята познава и къде по-скромно облечени индивиди.
Особено при моточистка Mr. Green

# 7 948
а за незнаещите какво е гюйс си е "лигавник" в кавички и е на врата, т.е. отзад. Wink

# 7 949
а за незнаещите какво е гюйс си е "лигавник" в кавички и е на врата, т.е. отзад. Wink
Изобразяващ трите победи на адм. Нелсън при Абу Кир, Трафалгар и .... седнете да прочетете Stuck Out Tongue Closed Eyes

Общи условия

Активация на акаунт