Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 774 011
  • 11 934
  •   1
Отговори
# 1 245
  • Димитровград
Имало е традиция момчетата да се женят рано, веднага след поникване на брада, за да доведат булка, да има повече работна ръка. Обратното е за жените- задържали са ги, за да имат пък техните семейства работна ръка. Чела съм го това някога в една книга на Янко Добрев.

# 1 246
  • Пловдив
Явно всеки пише различно. Аз пък съм чела точно обратното от Цончо Родев, момичето се омъжва още като се замоми, а мъжът след като се установи и започне да печели и възможност да издържа семейство. В неговата трилогия "Тътени", "Бурята" и заглавието на третата книга ми убяхва в момента,  когато действието се развива през Възраждането 13-14 годишни момичета се женят за 30-35-40 годишни мъже.

# 1 247
"Защо още не бяха оженили Стояна още на петнайсет или шестнайсет години за някоя двайсет и пет или трийсет-годишна мома, както беше по селския закон?..."  познайте романа Simple Smile
Явно в македонския край е било традиция това.

# 1 248
"Защо още не бяха оженили Стояна още на петнайсет или шестнайсет години за някоя двайсет и пет или трийсет-годишна мома, както беше по селския закон?..."  познайте романа Simple Smile

*Железният светилник* ---Стоян Глаушев милият, като среща Султана...

# 1 249
  • София

И за Талев се сетих, да. Но забележете, че и той каза "селския закон" - не е само до регион, а и до класа и съответно до нужди. На село трябва яка и здрава мома, пък макар и попрехвърлила (тъкмо вече е свикнала да бъхти, няма нужда да се учи тепърва като Галинка), а ако има и такава зестра като прилепската булка - супер! В градовете вече е било по-престижно мъжът първо да натрупа жълтици, да си избере най-хубавото младо девойче, пък зестрата пак е добре дошла. Висше общество!

# 1 250
Моят пра-пра-дадо са го оженили на 17 за 25-годишна мома. Така е било, да не му минават разни мисли през главата. От Балкана са били.

# 1 251
  • Dope Reach
"Маската на Зоро", 1998 г.

# 1 252
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
безмилостна си!
само като си го представя с китарата...
но и така става. Simple Smile

# 1 253
  • София
"Маската на Зоро", 1998 г.
Скрит текст:
А аз вчера гледах друг Зоро /1975/.

# 1 254
Благодаря, Спунк. Simple Smile
ще ги изгледам един след друг за сравнение.
и влизам с друг филм забравила съм да напиша заглавието Simple Smile "Фанфан лалето" Simple Smile
оригиналът от 1952, новият - от 2003
четох някъде, че е направен по същият сценарий, дума по дума, кадър по кадър и все пак разликата между двата е огромна. няма как да е иначе, артистите са различно характери, времето ни е друго...

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 16:38 от st. Dobri

# 1 255
Благодаря, Спунк. Simple Smile
ще ги изгледам един след друг за сравнение.
Скрит текст:
и влизам с друг филм
оригиналът от 1952, новият - от 2003
четох някъде, че е направен по същият сценарий, дума по дума, кадър по кадър и все пак разликата между двата е огромна. няма как да е иначе, артистите са различно характери, времето ни е друго...

Добри, има ли човек на наша възраст, способен на подобен подвиг?! Ако си ти това, уважението ми се качва още многократно нагоре.
Вчера ли, кога, се загледах и аз в *Зоро* с Ален Делон случайно по някой канал.
Божее, то бива едни наивни сценки, едно блудкаво идилично превъзходство на доброто по всички флангове..Добрите - красиви при това, лошите - грозни и отчайващо тъпи.
Няколко минути зрител и завинаги самоубито всичко детско в мен. Ален Делон и той ми се стори сладникав, та лепнеше чак.. Как съм примирала за тоя филм като дете, сигур не съм била аз.

# 1 256
Аз пък, имайки предвид датата, искам да пусна ето тази снимка:

# 1 257
  • София
Ами детски си е филмът, затова си примирала навремето. Grinning

# 1 258
Аз пък, имайки предвид датата, искам да пусна ето тази снимка:

Скрит текст:
Salve, салве! Simple Smile

"Единственият мъж на света, който може да открадне гаджето ти, облечен в нейните дрехи!" Simple Smile

# 1 259
Хаха, аз само тоя клип си въртя тука Simple Smile Сина ми го пропя вече, той е на 6.

Общи условия

Активация на акаунт