Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 773 842
  • 11 934
  •   2
Отговори
# 1 395
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile идеално би било да учат в такава обстановка сега.

# 1 396
  • Варна
73 години разлика между снимките. Пиарите им са железни.

# 1 397
  • София
Брошката ѝ дали е същата? Така ми изглежда.

# 1 398
  • Варна
Брошката ѝ дали е същата? Така ми изглежда.
И на мен. Включително перлите.

# 1 399
Днес минах по ул. "11 август"  и затова  снимката е за нея

Истинско име или псевдоним

Някои смятат, че името Балканска е псевдоним, тъй като тя е първата оперетна актриса на Балканите. Всъщност това е фамилията на дядо й Никола Балкански, братовчед и сподвижник на Г. С. Раковски. След Освобождението родолюбецът се преселва със семейството си в Русе. Там се ражда и Мими - третото дете в дома на Михаил и Слава Балкански. Кръщават я на майката на Раковски - Руска. Но когато трябва да я запишат в първи клас, баща й спонтанно казва „Пишете я Мими“. ''Тя е мъничка, крехка, с две миши опашлета - името Мими й подхожда много повече“, разсъждава той. След неговата внезапна смърт през 1912 г. майката на Мими напуска Русе с трите си деца и се премества в София. Майка й няма пари да пренесе любимото й пиано и малката го нацепва с тесла в безсилен гняв. В
къщичката им под наем на ул. „Родопи“ тя разчертава клавиатура на масата и продължава да свири наум.

Според Огнян Стамболиев, един от летописците на българското оперетно и оперно изкуство, като гимназистка бъдещата певица записва търговските курсове на известната писателка Ана Карима и заедно с това учи пиано и солфеж. Но животът в следвоенна София е тежък и за да плаща уроците си, Мими решава да стане хористка в оперетния театър „Ренесанс”. Явява се на прослушване, а в изпитната комисия са трима знаменити мъже: Маестро Георги Атанасов, Петко Атанасов и Кръстю Сарафов. Мими решава да се представи с… предсмъртната ария „Там звездите блестяха…” на Марио Каварадоси от „Тоска” на Пучини, акомпанирайки си сама на пианото. Изпитващите са смаяни! Едва изсвирила началните тактове, те я спират. Тогава Мими е само на 16. Петко Атанасов обаче забелязва, че е родена за артистка и я съветва да се яви отново, с ария, подходяща за солистка…

След втория конкурс Блаканска вече е в трупата и получава първата си роля – Лори от „Феята на карнавала” от Калман. Именно този композитор й носи славата и обичта на публиката с последвалите незабравими участия в „Царицата на чардаша” и „Графиня Марица”…

Десет години по-късно тя предпочита по-сериозни роли. Публиката я аплодира като Мадлен от „Бал в Савоя”, Лиза от „Страната на усмивките”, Перикола от „Перикола”, Вера от „Последен валс”, Сузана от „Принцесата на цирка”, Анастасия от „Царевич”, Елиза от „Паганини”, Ана от „Цвете от Хавай”…

През 30-те и 40-те години на ХХ век Мими Балканска пее предимно в София, а след 1944 е сред основателите и първите солисти на Държавния музикален театър „Стефан Македонски”. Гастролира в цялата страна и в Сърбия, Словения, Хърватия, Турция. За изпълнението й на сръбски език в оперетата „Кощана” от Станкович в Белград е удостоена с най-големия сръбски държавен орден „Свети Сава”. Таланта й ценят короновани особи, министри, видни интелектуалци.

За любовта и мъжете в живота.
Първият и съпруг е Иван Цачев. Тя е на 17г.,годината е1919. Иван Цачев е тенор и съосновател  на Кооперативния театър в България, заедно със съпругата  си Мими Балканска. В знак на протест със своеволията на акционерите на Свободен оперетен театър, основан 1918г , в края на 1922 г. артистите Вяра Сълплиева, Мими Балканска, Асен Русков, А гел Сладкаров Петко Ников, Иван Цачев, Иван Станев, Симеон Симеонов, заедно с режисьора Стоил Стоилов и диригента Илия Стоянов (Чанчето), го напускат и създават Кооперативен театър.

Напуска страната, твърдо решен да се реализира като певец в Германия. Там са сестрите му - /Маня Цачева и Цвета Цачева/, киноактриси в нямото кино. Успява да стане първи тенор на операта в Берлин,въпреки че славата му в България е огромна- картички с неговия образ са се продавали по стрелбищата, а плакати с него и съпругата му, са стояли разлепени из цялата страна. Мими Балканска не харесва живота в Германия и се връща в България. Развежда се с Иван твърде нетрадиционно-чрез Държавен вестник, но остават приятели до края на живота на Мими.
М. Балканска има още  двама съпрузи, лекар и актьор
.

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 21:57 от niljaniljo

# 1 400
Ню Йорк, 1900-1910 г.

# 1 401
  • оттам, откъдето започва България
Много ми е чудно как са ги връзвали тези простори. Thinking

# 1 402
Скрит текст:
вярно бе! а аз на новия Менгеле го направих.

Новината за Тръмп, който играе ролята на главен медик сега в УСА, сутринта ме развесели. Да си инжектираш директно дезинфектант, белина и квото намерили...без коментар. Не се учудвам, че наградите Дарвин са ги измислили пак там.
Впрочем това дете Байрън на 13 години/дори на 12 на видеото/ възможно ли е да е толкова високо?!

Тръмп е 1.90, а то стърчи над него.

Напълно е възможно! Имаше едно момиченце в класа на сина ми (тогава бяха деветгодишни), което беше една глава по-високо от мен. Аз съм 160см
ПС: Не знаех, че Тръмп е 1,90 висок... Astonished

# 1 403
  • Разпиляна във въображението

1956, почистване на каналите във Венеция.

# 1 404

1956, почистване на каналите във Венеция.

Абе, тези канали бая бедни...
Виж какви находки срещат в каналите на бивша Холандия 1963г   - 

# 1 405
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
някъде бяха извадили кола Simple Smile Simple Smile Simple Smile
интересно е. Simple Smile винаги съм мислила, че каналите във Венеция са зидани.
нещо като по-запълнена Перловска река Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 1 406
В международният ден на джаза 30 април

ЮНЕСКО провъзгласи датата на празника на джаза в края на 2011 г. в знак на признание за особената роля на джаза като универсален език на свободата и творчеството.

В края на 20-те години, България започва да се оттърсва след военната криза след Първата световна война и The Roaring Twenties или The Jazz Age, започва бавно и несигурно и тук, но пък се задържа до началото на Втората световна война.

Най-популярните места за вечерни забави стават баровете, които по френски маниер се наричат "кабарета". Появата им е особено ценна, защото за разлика от баловете, които са само за елита, то в кабарето няма ограничение за клиентите - там има място както за хора от по-високата класа, така и търговци, чиновници и неособено платежоспособни студенти.Сред най-популярните ресторанти за софийските бохеми са "Юнион палас", намиращ се в едноименния хотел и добре познатия и днес ресторант "България" на бул. Цар Освободител. Там започва да свири през 30-те джаз бенда на Асен Овчаров.

Точно по това време джазът става популярен в България. Най-известният бенд е именно този на Асен Овчаров, в който цигулар е известният Сашо Сладура (убит в лагера в Ловеч през 1961г.). От този оркестър изплува първата истинска джаз-певица Люси Найденова - дъщеря на висш офицер, която надвила предразсъдъците на своя обществен кръг и застава на микрофона. Афиш с името й.
По-късно Асен Овчаров става "кръстник" на най-голямата звезда на предвоенния музикален подиум - Леа Иванова.

След войната джазът е забранен като аморална музика. Естествено въпреки появата на американския стил.Асен Овчаров
е арестуван и въдворен в лагера в Белене. Леа Иванова е въдворена в лагера в Ножарово, а Сашо Сладура в Ловеч, където е убит през 1961 г.

Паметник на Сашо Сладура в Пловдив.
Лени Вълкова-живата история на джаза. Записва албум на 92 години.

Последна редакция: чт, 30 апр 2020, 15:04 от niljaniljo

# 1 407
niljaniljo
Чудесен фото разказ както винаги! Flowers Rose

# 1 408
niljaniljo
Чудесен фото разказ както винаги! Flowers Rose
Сърдечно благодаря! 👍

# 1 409
Короната е традиционна част от норвежката сватбена носия от векове. Закрепвали са я за главата на момичето като са увивали тънки кичури от косата й около специални дупчици в короната. След това са поставяли червена лента около основата за да покрият възелчетата коса. По лентата обикновено имало малки стъкълца, които да пазят момата от тролове, демони и всякакви други лоши сили.
Процесът по закрепването на короната отнемал повече от 2 часа, но тя оставала здраво залепена за булчинската глава.

Снимките са правени от фотографката Солвейг Лунд, в Осло, между 1895-1899г.

Последна редакция: чт, 30 апр 2020, 18:50 от JessitoBG

Общи условия

Активация на акаунт