Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 38

• 44 323
  • 761
  •   1
Отговори
# 525
Който има кеш може и да намаже от евентуална криза. Иначе, аз се съмнявам да има съществена промяна тук. За сега ми се струва, че сме стабилни и цените си държат едни нива.

# 526
  • В планината / На морето
Който има кеш може и да намаже от евентуална криза. Иначе, аз се съмнявам да има съществена промяна тук. За сега ми се струва, че сме стабилни и цените си държат едни нива.
В състояние на ниски и падащи лихви икономиката винаги расте.

# 527
Хората са го казали: cash is King
Wink

# 528
То и да си държиш кеша с години и да чакаш криза, пак не си е работа. Особено ако ти трябва имот.

# 529
Кешът е хубаво нещо, въпросът е как да не го изгубиш.
Имам роднина, който в края на соца гледаше прасета. Имаше самочувствието, че е събрал 100 000 лв. Доста пари за онова време. И един ден беше награбил пушката (мисля 1998) да убива банкерката, че го ограбила. А не женицата беше виновна, а политиците ни.
Изкуство е да можеш да си задържиш кеша. Вече и в евро да е, и в долари пак няма сигурност, че ще си запазиш покупателната способност.
Някоѝ купуват злато. Ама пак е изкуство да купиш когато не е във връх (айде да не гоним дъно).
Но това е друга тема...
Вече ако можеш да си го опазиш, купувай имоти, ексурзии, обучения, каквото ти е каф.

# 530
Ако ситуацията стане като 97-ма загубата на няколко хиляди в банка няма да е съществения ни проблем. Но има съществена разлика между тогава и сега. Шансът да се случи е много нищожен. Обаче да си мислиш че инвестираш пари купувайки имоти в пика на цените и при слухове за рецесия, е това е липса на финансова култура.

# 531
Да не би 97-ма долара да се е сринал. Естествено, че не. Срина се една малка локална валута. Евентуалната криза която всички очаквали ще убие на първо време новите проекти. Още ме е яд, че не направиха един нов квартал. И не съм само аз. Някой споменавал ли е, че на Комфорт до Маяковски започнаха строежа. Магазини Билла също мн ме дразнят. На всички нови сгради слагат по един от долу и убиват малките квартални магазинчета. Хем знам, че е естествен процес ама ми е жал за дребните търговци.

# 532
Ами, и да купиш на високата цена, след 4-5 години като се извърти кризата, ще си останеш с имота. А в обратния случай, кризата ще ти изяде парите.

# 533
  • Бургас
Ами, и да купиш на високата цена, след 4-5 години като се извърти кризата, ще си останеш с имота. А в обратния случай, кризата ще ти изяде парите.
Така е, стига да не купиш на твърде висока цена, която после, никога да не може да му вземеш. В Бургас например се наблюдава спад на цените на имотите в Меден Рудник спрямо миналата година /макар някакви измислени статистики да твърдят друго/. Аз го наблюдавам, а и брокери ми го потвърждават - едно 5-10% според район, строителство и тн.  Според мен миналата/ по-миналата година цените там са били в пика си, сега има свръх застрояване /то другаде в града  няма и къде толкова да се строи/, но инфрастурктурата на места още е много зле, отделно  - циганизацията там си е налице, та възможно е цените още да паднат. Ромското гето също  расте, не случайно ще строят и ново полицейско управление до него и е цяло малоумие да не се забелязва и отчита това. А едва ли не,  някои брокери го отчитат като ново предимство в квартала . Joy Който е купил преди година-две например стара панелка, доста се е набутал. Колежката ми щеше от раз да продаде своя за 50 000евро /намери купувач, но се отказа да продава/, сега трудно някой ще й даде и 45000.

Последна редакция: ср, 23 окт 2019, 09:54 от rosi81

# 534
А как точно кризата ще изяде пари, които някой има и си купи нещо с тях на много по-ниска цена? Давам само пример. 2008 г познати купиха на 1500 /кв още ги изплащат защото погасителните им планове са за по 20-30г а са минали само 10. Други  купиха 2012 на по 800 и вече са ги изплатили Simple Smile

Не казвам, че сега би станало същото или че не трябва да се купува ако има нужда от жилище, а само че сега да купиш просто не е точно инвестиция или поне не за следващите години ако ситуацията се запази същата. Аз разбирам като инвестиция да купиш нещо на много по-ниска цена и след време са го продадеш на много по-висока. В този смисъл бих казака, че инвестиция е сегашното ми жилище, което в момента мога да продам с около 30% повече ит това, което съм вложила до момента - цена, лихви, обзавеждане и т.н

# 535
А как точно кризата ще изяде пари, които някой има и си купи нещо с тях на много по-ниска цена? Давам само пример. 2008 г познати купиха на 1500 /кв още ги изплащат защото погасителните им планове са за по 20-30г а са минали само 10. Други  купиха 2012 на по 800 и вече са ги изплатили Simple Smile

Не казвам, че сега би станало същото или че не трябва да се купува ако има нужда от жилище, а само че сега да купиш просто не е точно инвестиция или поне не за следващите години ако ситуацията се запази същата. Аз разбирам като инвестиция да купиш нещо на много по-ниска цена и след време са го продадеш на много по-висока. В този смисъл бих казака, че инвестиция е сегашното ми жилище, което в момента мога да продам с около 30% повече ит това, което съм вложила до момента - цена, лихви, обзавеждане и т.н

Сега да се купи е обратното на инвестиция - набутвация му се вика Grinning

# 536
Да нещо като продавача на сегашния ми апартамент. Купил го на зелено за 900, даже май и 1000 и го продава за 700 само 3г след като е взел акт 16. Беше на ШЗ и никога не е имал намерение да живее той там. Евентуално внуците. Ама то никой не знае кога ще му притрябват пари и ще бърза да се сдобие с тях. Тогава продаваш и на загуба.

# 537
  • Бургас
Като стана дума за набутвация се сетих за една обява, която тотално ме разсмя с претендираната цена на фона на "невероятната" гледка, която разкрива към циганското гето в Меден Рудник. Този трябва да се надява да си върне вложеното и да не е на загуба, а не да търси печалба...
https://www.alo.bg/6222554
От любопитство ще наблюдавам колко ще сваля поетапно, колко време ще я продава и дали ще падне под цената взето на зелено /вероятно 420/450 на кв.м/. Не знам, дали  на сляпо или колко непредвидимо е било, що за прекрасен изглед и изложение се открива, за да си въобразиш, че може за вземеш и надценка за този "невероятен" имот. Вярно, че пазарът в този квартал е един от на-динамичните и непредвидими, но е смешно  да претендираш за такава цена, на която би си взел в пъти по-предпочитан комплекс, що-годе същите квадрати.

Последна редакция: ср, 23 окт 2019, 14:52 от rosi81

# 538
Wink

И какво правиш, ако се случи втора КТБ?
Парите трябва да се въртят, не да дремят в някоя банка.

# 539
Wink

И какво правиш, ако се случи втора КТБ?
Парите трябва да се въртят, не да дремят в някоя банка.
тя си ги върти Румка...

Общи условия

Активация на акаунт