Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 38

• 44 276
  • 761
  •   1
Отговори
# 585
И по повод очакваната криза, какви са очакванията за цените:
Ако сега един апартамент струва 100к Евро, същия след 1-5 години (когато я чакаме уж кризата) колко ще струва?
Говорим хипотетично за същия апартамент (квартал, състояние и т.н.) в София?

Да речем, че попадаме в добрия случай и заплата ни няма да се понижи и няма да си загубим работата. Вноската ако изтеглиш кредит сега е 1/3 от заплата. Как се очаква да се повиши тя след Х години (в кризата)? Каква се очаква да е цента на имота също тогава?

Говорим за нужда от имот, а не за инвестиция.

# 586
Тя кризата никога не идва, когато я чакаш. Ако се знаеше кога ще дойде, всички щяха да вземат мерки. Винаги е непредвидима.
Така също непредвидими са цените на имотите след 5 години. Защо питаш и кой очакваш да ти даде верен отговор - някой с кристално кълбо ли?
То ако се знае примерно, че ще паднат с 20% - веднага всички багери и кранове по строежите ще спрат, пък гледам си работят. Ако ли пък се знаеше, че ще се качат с 20% - всички продавачи щяха отсега да си вдигнат цените с 20%, кой е луд да си го продаде сега за 100к, като знае че може малко да изчака и да вземе 120к?
Така че - какви ще са цените след 5 години ще разберем като минат 5 години.

# 587
То и у нас ще стане така, Булбанк подадоха молба и те да ни цакат с отрицателни лихви.
За който си държи там парите, примерно както фирмената ни сметка е там, не е добра новината.
Мъчат се да позабавят кризата, това е
Румка, ти може би имаш предвид лихви по влоговете, а статията е за отрицателна лихва по ипотечни кредити Wink

# 588
  • София
Преди година и половина или 2 може би в жк Малинова Долина се продаваха апартаменти на 400 евро/кв.м. Блокът е старо ЕПК, но не съвсем старо, може би от 94-96 година. Не е узаконен, на акт 14 е, но към момента е на 70% населен. Скоро разбрах, че пак се продават апартаменти, но на доста по-висока цена. И пак идват евтини. Ясно за акт 14, ама какво друго може да е уловка? Не че това е малко де, ама твърде евтино ми се вижда. Все в един момент ще се узаконят, след като блокът е почти населен.

# 589
То и у нас ще стане така, Булбанк подадоха молба и те да ни цакат с отрицателни лихви.
За който си държи там парите, примерно както фирмената ни сметка е там, не е добра новината.
Румка, ти може би имаш предвид лихви по влоговете, а статията е за отрицателна лихва по ипотечни кредити Wink
с мм обсъждахме и двете. Но по-детайлно говорихме за фирмените сметки. Но и за ипотеките и другите заеми се стягат от Булбанк

# 590
  • София
Преди година и половина или 2 може би в жк Малинова Долина се продаваха апартаменти на 400 евро/кв.м. Блокът е старо ЕПК, но не съвсем старо, може би от 94-96 година. Не е узаконен, на акт 14 е, но към момента е на 70% населен. Скоро разбрах, че пак се продават апартаменти, но на доста по-висока цена. И пак идват евтини. Ясно за акт 14, ама какво друго може да е уловка? Не че това е малко де, ама твърде евтино ми се вижда. Все в един момент ще се узаконят, след като блокът е почти населен.
  Мисля че се сещам за кой блок става дума и все пак кой е блока? Защото този за който се сещам (на акт 14) доколкото знам има много ама много сериозен проблем със собствеността на парцела/ навлизане в чужда земя или нещо такова беше, заради което може и въобще никога да не получи нищо повече.

# 591
Онази датска банка е дала отрицателна лихва по ипотека на директора си и на няколко негови роднини максимум... Нали се сещате, че лихвите са индивидуални и всичко е тъпа реклама. Подобни измами миналото лято имаше и с потребителски кредити - теглиш 1000, връщаш 950. Да, ама не. Ако българите ги кефи зарибявката и у нас ще се пробват, що не? Но отрицателните лихви ще са реални единствено за влоговете, а може и за наличните по сметка.

# 592
  • here and now
Напълно е възможно да има отрицателна лихва по ипотеката, но силно положителни такси за обслужване.
Ако смяташ само лихвите, ще върнеш по-малко.
Но като включиш таксите по обслужване ще платиш точно колкото си трябва.
И едва ли има гаранция, че лихвата ще остане отрицателна и че таксите ще се запазят с размера на който си подписал.

# 593
Тя кризата никога не идва, когато я чакаш. Ако се знаеше кога ще дойде, всички щяха да вземат мерки. Винаги е непредвидима.
Така също непредвидими са цените на имотите след 5 години. Защо питаш и кой очакваш да ти даде верен отговор - някой с кристално кълбо ли?
То ако се знае примерно, че ще паднат с 20% - веднага всички багери и кранове по строежите ще спрат, пък гледам си работят. Ако ли пък се знаеше, че ще се качат с 20% - всички продавачи щяха отсега да си вдигнат цените с 20%, кой е луд да си го продаде сега за 100к, като знае че може малко да изчака и да вземе 120к?
Така че - какви ще са цените след 5 години ще разберем като минат 5 години.

2-3 страници по-назад имаше изказвания относно това, та затова питам.
Едва ли не, който купува сега не е много наред с главата. Затова и питам за цените, които да очакваме.

# 594

Да не бъркате нещо ?

Хем ЕПК, хем от 94-96 г., хем  "неузаконен".

Трите неща едновременно ми идват малко нъвзможно.

# 595
  • София
Kaкво са намислили тия от Булбанк? Питам защото имам една никак не малка сума там.

# 596
Отрицателни лихви по влоговете, след нова година. Като вариант мисля или да купя имот или кола, или да ги сложа моите милиони в друга банка.
Не стига, че имат безумни такси, ми сега и това.

# 597
И аз си изтеглям авоарите от уникредит. Купувам жилище на зелено. Колкото и тук да се тръби, че който купува сега е луд.

# 598
Отрицателни лихви по влоговете, след нова година. Като вариант мисля или да купя имот или кола, или да ги сложа моите милиони в друга банка.
Не стига, че имат безумни такси, ми сега и това.
Може ли да ми посочиш източника? Ако е вярно е ужасно.

# 599
И аз се замислих дали да не си прехвърля парите от Уникредит, ама вчера убеждавах майка ми, че няма чак толкова зле да стане, че да й вземат пари за депозит.

Лихва по кредит едва ли ще видим отрицателна,, това с датската банка някъде го обсъждахме, че има голяма уловка. Справка за кредитите - лихва, фиксирана надбавка, плюс такси и разходи за управление - не става отрицателна.

Общи условия

Активация на акаунт