Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 9

• 36 905
  • 747
  •   1
Отговори
# 285
Кой е този доктор, ако не е тайна? За първи път чувам някой с мутация по Лайден да чака емнайсета седмица, за да започне терапия.

Семерджиева, Томи Попмарков и в последствие Сигридов.
Причината: Имам една извънматочна бременност в лява тръба, завършила със животоспасяваща лапароскопия и запазена лява тръба, която категорично НЕ пропуска. Веднага след “+” тест отидох на преглед и се видя жълто тяло в ляво, тоест овулация в ляво. Предположенията бяха за нова извънматочна бременност, поради което не ми назначиха ВЕДНАГА терпия. След като се видя сакче в матката искаха да изчакат да се чуе и сърце, но аз настоях да започна инжекциите и ги започнах.
В 8+5 правих консултация при Сигридов и кръвотока беше ок.
Сестра ми със същите мутации спря терапията в 7-ми месец и износи съвсем нормално , без проблеми, а е на 35 - аз съм на 28. Майка ми със същите мутации е износила мен и сестра ми (мен на 28 )без даже да е чувала за хепарин.
Както ми обясни и проф. Паскалева - не винаги това, че някой е предразположен към тромбофилии ознавача, че нещо ще стане. Лайден е най-разпростанената мутация, ако трябва да сме обективни.
Хетерозигота е предразположен 4-6 пъти повече, а хомозигота 80. Разликата е от Земята до небето..
Пред кабинета имаше момиче с хетерозигот PAI , която беше направила масивен тромб две седмици след раждане 🤷♀
Въпрос на късмет и много други фактори.
Наскоро се запознах с момиче, пак с Лайден, което в 18-та е започнала терапия, защото дотогава не е знаела, че има. Еми , жената си е добре, бебето й е добре Simple Smile
Което отново доказва тезата ми, че всичко е късмет. Медицината не е точна наука- както аз нямаше как да забременея от запушена лява тръба и О. в ляво, така някой може да образува тромб и без да има мутация по нито един ген 🤷♀

Съншайн, когато бях на консултация при доц. Русев, той изрично ми каза и подчерта, че ако нямаш генетично предразположение към образуване на тромби, няма как да ти се образува такъв, независимо от състоянието или възрастта (20, 30,50 или 100 години), а ако си генетично предразположен може да ти се образува и на 20, и на 30, и на 50 години! Каза, че това, което хората казват, когато някой човек на 70-80 години получи инфаркт или инсулт, че е възрастен и "му е дошло" е напълно погрешно! Той е предразположен през целия си живот, просто възрастта го отключва, точно така, както при мен и много други момичета, бременността е факторът, който отключва тромбофилията.  😕
Аз, след като вече знам, не бих си позволила да забременея без терапия! Знам, че шансът не е 100%, но със сигурност без терапия ще съм още по-несигурна и по-разтревожена! Може би сте прави, че абортите се случват не само заради тромбофилията, но моето мъртво раждане, в края на 34 г.с., категорично е заради това... Sad

# 286
Еми да, аз затова съм на терапия сега - превантивно Simple Smile

# 287
Здравейте момичета до сега не съм писала тук след аборт в 18 седмица си пуснах изследване за тромбофилия ее оказа се че има нещо пуснах и при доцент Русев доста изследвания  още ги чакам нк панел, афа и витамини от група в, според вас мойте мутации много ли са рискови при следваща бременност терапията ми е сигурна но има разлика в мнението на генетичката от мбал надежда и доцент Русев според нея не е нужно да съм на инжекции какво е вашето мнение има ли някоя друга с мойте мутации благодаря предварително

# 288
Аз при една вече настъпила загуба и то в 18-та седмица не бих рискувала да съм без инжекции, лично мое мнение. И на мен , без загуби, ми казаха, че нямам нужда от терапия, но просто веднага смених АГ-то 🤷♀
Кой ще ми гарантира, че нямам нужда? Да, има нискорискови мутации, но ти си хомозигот по ген в мутация, който се свързва с аборти. Твоя преценка е дали ще рискуваш втори път да ти се случи - не, че с терапия работата ти е “опечена”, но да кажем се намаля риска.

# 289
  • София
Цитат
... доц. Русев, той изрично ми каза и подчерта, че ако нямаш генетично предразположение към образуване на тромби, няма как да ти се образува такъв, независимо от състоянието или възрастта...
Ще ме прощава доцента, ама това е пълна глупост! Образуването на тромб не е обвързано само и единствено с генетична предразположеност!

Последна редакция: нд, 27 окт 2019, 19:58 от Nandin

# 290
  • София
Станислава, аз с тези мутации имам загуба в 12 гс. Назначена ми е терапия с НМХ всеки ден + бионалични /метилирани форми на Б9 и Б12. В Надежда омаловажават мутациите, не очаквай от тях адекватна терапия.

# 291
Включвам се само да споделя, че от КИРМ Пловдив ми казаха: Аспирин Протект вечер към 22:00, Фраксипарин сутрин към 08:00.
От утре живот и здраве ги почвам инжекциите, пък да видим.

# 292
Здравейте момичета! По съвет на АГ си пуснах следните изследванияНямам предишни бременности,но много трудно забременях.Това е причината да направя тези изследвания за да видим дали евентуално е имало причина за това.Мога да се видя с АГ който ми ги назначи чак на 13.11.Моля за помощ,немога да се ориентирам в резултатите.Благодаря ви!

# 293
  • София
Дети,
доколкото разбирам си бременна? В коя седмица си?
Добре е да ти назначат терапия при бременност. Трябва да следиш стриктно кръвотока към бебето. Първи доплер към 8-9 седмица.
Рисковете са ти ги написали съвсем ясно в коментарите. И трите се отнасят за теб и за твоите мутации. С правилна терапия и стриктно следене всичко ще е наред.
На първа страница на темата има подробна информация - прочети я.

# 294
Дети,
доколкото разбирам си бременна? В коя седмица си?
Добре е да ти назначат терапия при бременност. Трябва да следиш стриктно кръвотока към бебето. Първи доплер към 8-9 седмица.
Рисковете са ти ги написали съвсем ясно в коментарите. И трите се отнасят за теб и за твоите мутации. С правилна терапия и стриктно следене всичко ще е наред.
На първа страница на темата има подробна информация - прочети я.
в 26 сед. На втората фетална на 8.10 всичко беше наред и кръвотока също.Просто попитах за тромбофилиите и ми казаха че трябвало да има причина за да пусна това изследване.Аз нямам причина просто пожелах и настоях да проверим за евентуален проблем.Значи имам предразположение към изброените подолу неща и има нужда от лечение.Извинявам се за глупавите въпроси,но наистина пуснах това изследване просто за проверка,защото много дълго чакаме това дете.

# 295
  • София
Реално лечение за генетичните предразположения няма. Има профилактика, която намалява шанса проблемите да се случат.

Това че си стигнала до 26гс безпроблемно е супер. Но проблем може да се появи по всяко време на бременността, по време на раждане или в постпарталния период, така че е добре да се вземат мерки - това обикновено са антикоагулантна терапия + чести прегледи при специалист рискова бременност + изследвания.

# 296
Реално лечение за генетичните предразположения няма. Има профилактика, която намалява шанса проблемите да се случат.

Това че си стигнала до 26гс безпроблемно е супер. Но проблем може да се появи по всяко време на бременността, по време на раждане или в постпарталния период, така че е добре да се вземат мерки - това обикновено са антикоагулантна терапия + чести прегледи при специалист рискова бременност + изследвания.
Много благодаря!

# 297
Здравейте момичета. Утре съм на преглед при АГ. Вече сиг съм в 11 седмица. Дано всичко е нормално. На аспирин съм всяка вечер и фракси сутрин. Трябва да си изследвам INR.  Колко часа след инжекцията да го пусна. Има ли значение. А и Док не ми каза да изследвам др показатели. Какво да правя.

# 298
  • София
Няма никакво значение преди колко време е сложена инжекцията и дали изобщо е сложена. Протромбиновото време, което се изразява с INR, няма абсолютно никакво отношение към терапията с аспирин и НМХ

# 299
А от какво се влияе протепмбиновото време и как може да се подобри?
Моето е 1,2 при реф 0,8-1,2 и ми изслежда, че трябва да се смъкне.

Общи условия

Активация на акаунт