Трудова борса и обезщетения - 3

• 31 840
  • 754
  •   1
Отговори
# 555
  • Велико Търново
В последните три години 2 месеца взимах минималното обезщетение след напускане по взаимно съгласие. Тоест сега пак ще съм на минималното по това, което прочетох - нали  правилно съм разбрала?
Да, ако не са минали 3 години от края на последната регистрация в БТ, няма значение по какъв начин ще се прекрати настоящият трудов договор и обезщетението е за 4 месеца с минималния размер.

# 556
Тя не е вземала пълна борса.
Казва, че е напускала по взаимно съгласие и е вземала минимално обезщетение.
Затова сега пита как да напусне, за пълна борса.

# 557
  • Велико Търново
Цитат
Чл.54б, ал.4 от КСО
Безработните лица, придобили право на парично обезщетение по чл. 54а преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.
Няма значение каква борса е вземала. Тук ключовото е това, което съм болднала. Т.е. няма варианти да получи пълна борса.

# 558
Не, в грешка си.
Трите години се отнасят само за пълна борса.
Нали точно с теб имахме спор за другия казус с 12 месеца осигуровки за минимално обезщетение?

# 559
  • Велико Търново
Цитирала съм текста от Кодекса. Не е отбелязано някакво конкретно изискване, което означава, че се отнася за всички случаи.
А предишния спор си го спомням много добре, но там се отнасяше за наличие на изискуемите 12 месеца осигурителен доход, пък това няма общо със сегашния казус.

Впрочем, сега се сещам, че когато се регистрирах в края на ноември, докато служителката ми преглеждаше историята на регистрациите, каза "А, те са минали три години от предишната" - т.е. това е едно от първите неща, които се проверяват.

# 560
Ами прочети пак. За минималното обезщетение се изискват 12 месеца стаж за последните 18.
Няма връзка с пълната борса. Иначе щеще да е 3 години от предходно обезщетение.
А тя не е била на пълна борса, само на минимално.

# 561
  • Велико Търново
Мисля, че четох достатъчно преди 4 месеца. Оттогава досега няма никакви промени.
За обезщетението определящи са три параметъра: 1.право за получаване, 2.размер и 3.срок.
Според мен ти ги смесваш.
Само че вместо да пиша аз, ето какво намерих - За някои особености на обезщетението за безработица.
Смятам, че скрийншотът "казва" достатъчно:

# 562
И аз по едно време се зачудих дали не е така както казва Дева. но и аз го разбирам от прочетеното както казва Дама Пика за съжаление. .
Тогава имам друг казус като имам 1 месец предизвестие ако работдателят се съгласи има ли вариант да не бъде спазено и да си тръгна веднага без да ми удържа пари?

# 563
Ако работидателят се съгласи, да. Ако не, плащаш. Зависи какви са ви отношенията. Разбирате ли се?

# 564
Имам надежда че ще стане. По кой член тогава трябва

# 565
  • Велико Търново
Цитат
чл. 325, ал . 1, т. 1 от Кодекса на труда (КТ) - по взаимно съгласие на страните
Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие, когато те са постигнали взаимно съгласие, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложение за прекратяване на трудовия договор, следва да вземе отношение по него и да уведоми в 7-дневен срок от получаването му другата страна дали го приема или не. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието.
Предложението за прекратяване може да бъде направено от всяка от страните – както от работодателя, така и от работника или служителя.
Необходимо е предложението за прекратяване да бъде направено писмено.
Страната, към която е отправено предложението, трябва:
а) да вземе отношение по него, т.е. да заяви дали го приема или го отхвърля;
б) да уведоми другата страна за своето становище, като срокът за уведомяване е 7-дневен от получаване на предложението (срокът е в календарни дни).[/i]
Когато ми се е случвало да искам да напусна с предизвестие, реално не съм го писала като такова, а като заявление за напускане по чл.325, ал.1 и най-отдолу пиша "В случай на отказ това заявление да се счита за предизвестие съгласно чл.326, ал.1 от КТ".
Единия път ме освободиха, след като беше минал този 7-дневен срок, но преди да ми изтече предизвестието. Втория път си изработих цялото предизвестие.
Обаче ако предизвестието вече е подадено като такова - не знам как се действа, вероятно се преговоря с работодателя. И тогава освобождаването би трябвало да е по взаимно съгласие.
И само да допълня (не че съм го правила): по време на предизвестие може да се ползва отпуск - както платен, така и по болест.

# 566
Има и такъв вариант: Служителят подава предизвестие за напускане 1 месец преди желаната дата за напускане. Работодателят приема заявлението и го освобождава по чл.326 по-рано. Но работодателят му изплаща по чл.  220, ал.1  обезщетение за неспазен срок на предизвестието. Сумата е като заплата за дните, които остават до края на предизвестието. Не знам малки фирми дали дават такова обезщетение по чл.220, ал.1 от КТ. Но големите фирми го изплащат. Така спестяват на работника да ходи на нежеланата вече работа още 1 месец. Но и го изненадват, защото напускащият може да не е намерил нова работа, а да разчита, че ще я търси в този 1 месец предизвестие. И изведнъж става предсрочно безработен, затова може би го има това обезщетение от работодател.

Последна редакция: ср, 19 фев 2020, 17:33 от kristinia

# 567
  • Велико Търново
kristinia, но това по никакъв начин не оказва влияние върху срока и размера на обезщетението.

# 568
Ще ме освободят по чл. 325, т. 1 така пише в молбата която ми дадоха само че не пише алинея хм. Сега обаче имам друг въпрос като съм работила целият януари и целият февруари до края ще работя не трябва ли да имам  три дни изработена отпуска, понеже като попитах ми казаха, че имам два и се чудя.

# 569
  • Велико Търново
Чл.325 е с две алинеи. Втората няма точки. Освобождаването вероятно е съгласно чл.325, ал.1, т.1.
Полагаемият платен отпуск за 2 месеца е 3 дни, да.

Общи условия

Активация на акаунт