Трудова борса и обезщетения - 3

• 31 856
  • 754
  •   1
Отговори
# 540
  • Велико Търново
Т.е. заповедта за прекратяване на трудовия договор е била след изтичането на тези болнични ли?

# 541
Не. Болничният, вторият, беше след приключване на ТД. Но тази опция вече я няма и по-добре. Тогава можеше да ползваш до 30 дни. И реално се удължаваше борсата с 1 месец. Но пък се намалява обезщетението.

# 542
  • Велико Търново
Мисля че за единия месец и сега го има.
Когато си вземах заповедта от ЧР там имаше един такъв случай - освобождаваха работник, но той пък беше донесъл болничен, та му разясняваха как имал право до 30 дни да ползва.

# 543
Мисля, че отпадна през 2018, но не споря.
Иначе може да ползваш болничен и повече от 30 дни, ако в момента на прекратяване на ТД си бил в болничен и ТД е постоянен.
Първия ми беше така. Бях в болница в момента.

# 544
  • Велико Търново
Нямаше ли в КТ нещо от рода, че работодателят няма право да прекратява ТД по време, когато работникът е в болнични? Отпаднало ли е или е било напускане по собствено желание?

# 545
По чл.331 може. Не е съкращение. При съкращение не може.

# 546
Здравейте! Искам да попитам.? В момента получавам обезщетение за безработица,която ще е до 24.03, но ми предлагат работа на смени и искат да започна от вторник.Въпроса ми е ако се съглася и започна ,но ми е трудно на смени каква е процедурата,за да се върна за този месец който ми остава за получаване на паричното обезщетение.?Ще се радвам,ако някой може ми даде отговор на този въпрос!

# 547
Мисля, че отпадна през 2018,
Да, отпадна.

# 548
Можеш да напуснеш по твое желание. Този остатък имаш право да го ползваш, ако не си работила повече от година на новото място.

# 549
  • Велико Търново
Peichevaa, ако започнеш работа, в 7-дневен срок трябва да се отпишеш от Бюрото по труда и НОИ. Ако нещо в новата работа не ти хареса, можеш да напуснеш дори по собствено желание, както е написала DeVa®, при условие, че напускането е преди да изтекат 12 месеца от началото. След това пак отиваш в БТ за подновяване на регистрацията и в НОИ, за да подновят обезщетението.

# 550
Платената ми борса приключи в края на януари 2020 година. Предстои ми в понеделник да започна нова работа  но все още нищо не са ми казвали за договори и документи (дано не ме прецакат...). На въпросът ми е, ако ми пуснат трудом договор, трябва ли да уведомявам по някакъв начин БТ?

# 551
Здравейте. Имам питане, много ще съм благодарна ако някой ми отговори.

Работя в една фирма от около година на постоянен договор, като договорът е с предизвестие 1 месец при напускане.

Искам да напусна, но при какви условия ще мога да получа максимално обезщетение от НОИ .
Тъй като последните пъти винаги съм напускала по взаимно съгласие и получавах от НОИ 100 и няколко лева.

В каква ситуация се получават тези 60 процента или там колкото са от заплатата?

До колкото знам е при уволнение или съкращение - права ли съм? Но и тук идва въпросът някой знае ли по кой член трябва да ме уволнят и въобще колко вида уволнения и съкращения има и има ли изисквания по кой от тях да бъде?

# 552
Всичко, което не е по твоя вина или по твое желание/съгласие води до обезщетение. Стига да не си била скоро на обезщетение за безработица - трябва да минат 3 години от началото на предишното обезщетение.
Ако поне едно от тези неща не е изпълнено, тогава няма да вземаш 60% от осигурителния доход. Информацията в поста е малко, но общо взето на сайта на НОИ има подробно разписано условията, как се определя размерът и срокът и всичкото му там.

# 553
Това за трите години и аз сега го прочетохв сайта..

В последните три години 2 месеца взимах минималното обезщетение след напускане по взаимно съгласие. Тоест сега пак ще съм на минималното по това, което прочетох - нали  правилно съм разбрала?

# 554
Платената ми борса приключи в края на януари 2020 година. Предстои ми в понеделник да започна нова работа  но все още нищо не са ми казвали за договори и документи (дано не ме прецакат...). На въпросът ми е, ако ми пуснат трудом договор, трябва ли да уведомявам по някакъв начин БТ?

Не само трябва, а си длъжна в 7 дневен срок да отидеш в БТ и да се отпишеш, с новия ТД.
Дори да ти е изтекла борсата, ти имаш регистрация и трябва да я прекратиш.

Общи условия

Активация на акаунт