Трудова борса и обезщетения - 3

• 31 822
  • 754
  •   1
Отговори
# 570
Добре, благодаря много!!

# 571
  • Буркина Фасо
Чл.325 е с две алинеи. Втората няма точки. Освобождаването вероятно е съгласно чл.325, ал.1, т.1.
Полагаемият платен отпуск за 2 месеца е 3 дни, да.
ако за 2 мес. се полагат 3 дни отпуск за 12 мес. би трябвало да се полагат 18 дни.  доколкото знам минималното е 20 дни за година.  не се връзват нещата.

# 572
Чл.325 е с две алинеи. Втората няма точки. Освобождаването вероятно е съгласно чл.325, ал.1, т.1.
ако за 2 мес. се полагат 3 дни отпуск за 12 мес. би трябвало да се полагат 18 дни.  доколкото знам минималното е 20 дни за година.  не се връзват нещата.
При 20 дни отпуск на месец се полагат по 1,6 дни. Закръглят се, няма как за два месеца освен трите дни да платят 0,2 дни.

# 573
  • Буркина Фасо
При 20 дни отпуск на месец се полагат по 1,6 дни. Закръглят се, няма как за два месеца освен трите дни да платят 0,2 дни.
20 дни отпуск, но за година .  това е минимум. но всяка фирма може да реши да дава по повече дни отпуск годишно. ти знаеш ли колко дни дава работодателя на питащата ?

# 574
  • Велико Търново
Знам, да. Питащата е написала, че са ѝ казали, че за двата месеца ѝ се полагат ДВА дена. Простата сметка показва 12 дни годишно. Даже и закръгления да има, пак е по-малко от 20. Което е в противовес на Кодекса. Така че... дали трябва да се разсъждава повече? Rolling Eyes

# 575
  • Перник
Само да спомена, по повод мое питане преди време. Наистина за изчисляване на брой месеци с обезщетение се взема стажа след 31.12 2001 година. Така вместо да имам 12 м плащане, ще имам 8, защото имам в годините насам години като съдружник и там съм осигурявана само за майчинство, пенсия и болест, без безработица... Наредбата е от преди 2 години

# 576
Всичко е за да се спестят едни пари. 1991-94 работих като зав. Личен състав в голямо предприятие, много добре си спомням, че ни удържаха 2 % за фонд ПКБ, което значи "Професионална квалификация и безработица".

# 577
Къде го пише това?
От 2018 имаше промени, но за пръв път чувам за тази промяна.

# 578
  • Перник

Точка 11, преди таблицата...

# 579
Да, благодаря!
Интересно защо?
Все едно и за пенсия да не зачитат стажа преди това?

# 580
Къде го пише това?
От 2018 имаше промени, но за пръв път чувам за тази промяна.
По-отдавна е това, преди три години останах без работа и тогава пак вземаха само след тази година стажа като база за обезщетението. Само че накъде малко след това вдигнаха изискваните години. Когато аз се ригистрирах, хванах с 12 години нужни за 12 месеца обезщетение, после станаха 15 вече.

# 581
Аз бях през 2016 на борсата, но не знам дали и тогава е било така. Май не.
Сега намерих, от 01.01.2017 е в сила.

# 582
Ако докато получаваш обезщетение за безработица и от БТ ти предложат работа, имаш ли право да откажеш? И ако да, колко пъти и трябва ли да посочиш причина?

# 583
Почти знам отговора на въпроса си, но все пак за попитам. Регистирана съм на борсата. Платената ми такава изтече в края на януари.
Предложиха ми работа на договор с доста добри условия. От миналия понеделник съм на работа. И струва ми се ме мятат по върбите, че изобщо ще имам договор. От тогава до сега никой не ми е изискал никакви документи, за да ми изготви договор. Реално те знаят само името и фамилията ми. Подметнаха нещо, че съм в изпитателен срок...което звучи безумно...Възникна спор, защото поисках обяснение какво се случва. Увериха ме, че тази седмица - в сряда - всичко ще бъде точно. Точно...точно... колко да  е точно. Надали ще ме назначат със задна дата. Та, според вас, ситуацията ми до момента, си е живо прецакване, нали?

# 584
  • до най-прекрасния мъж
Докато не ти поискат минимум трите имена и ЕГН можеш спокойно да смяташ, че нямаш договор.
Могат да те назначат до 3 дни назад, включително днешния. Тоест, ако днес ти изискат тези данни, ще те пуснат в най-добрия случай от вчера, защото третия ден е неделя.
Дали си със или без изпитателен срок, това няма значение. Длъжни са да те назначат от деня, в който започнеш работа. В изпитателния срок могат да те освободят от днес за днес, но не и да те държат без договор.
Аз съм назначавала човек и за един ден - не му хареса работата и го освободихме.

Общи условия

Активация на акаунт