Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 8

• 69 090
  • 746
  •   1
Отговори
# 225
Като се изкатериш и влезеш в пещерата има места, където пълзиш като червей. В момента, в който седнеш, за да се спуснеш, ще си помислиш, че няма как да се върнеш назад и ще увиснеш на въжето. От там нататък е лесно, изпяваш една песничка и си на твърда земя 😉

# 226
  • Велико Търново
Днес точно ми разказваха за Харамийската. Казаха изживяване от първа до последна минута, празно няма 😁 Тънки пролуки, през които да минеш, спускане в тъмното, връщането после също имало екстри. Да се забавлявате много и да пишеш после как е било 🤗

# 227
  • у нас
Днес точно ми разказваха за Харамийската. Казаха изживяване от първа до последна минута, празно няма 😁 Тънки пролуки, през които да минеш, спускане в тъмното, връщането после също имало екстри. Да се забавлявате много и да пишеш после как е било 🤗
ще разкажа, задължително.4дни с доста натоварена програма ще са. Дано времето е с нас и оцелея. После ще разказвам подробно Simple Smile

# 228
  • у нас
Имаме ли мами в Родопите или от този край? За времето се интересувам... Отиваме в района на Смолян и Триград, а цял месец прогнозата е всеки ден дъжд Sad следя прогнозата от началото на юни, а то вече дойде почивката и прогнозата е една и съща Sad това, което ме притеснява е, че отиваме да извървим няколко екопътеки и мокрото не е най-подходащо

# 229
  • Асеновград
Да за съжаление всеки ден вали, на практика земята не може да изсъхне та вероятно навсякъде е кално.Аз съм в ниската част , а във високите сигурно вали даже повече, съдя по реката която идва откъм Чепеларе.
Заради времето и ние още не смеем да излезем на палатка в планината.

# 230
Дъждовно е, но не навсякъде вали. Може да имате късмет. Вчера следобед на Смолянски езера не валя, а в Смолян се е изсипал силен, но кратък дъжд. Днес в Гела не е капнала капка, а в Смолян отново поваля силно, но пак за кратко. Дано случите на хубаво време!

# 231
  • у нас
Дано!

# 232
Здравейте! Иска ми се да се качим до Орлово око, но не с джиповете, а пешачката. Понеже намирам само информация за варианта с джиповете, реших да питам и вас, не  може някой да не го е изкачвал натюр Laughing Интересувам се от приблизителна дължина на маршрута, изходна точка и всичко, за което се сетите, за което предварително благодаря!

# 233
  • у нас
Качвал съм пеша Орлово око преди 3 години бременна в 5 м(вече в няколко теми съм писала). Началната точка е Ягодина и Хотел Мурсал. Там има паркинг и оставихме колата. От там нагоре си има обособена пътека. Качихме се за 1.5 часа, като спирахме за почивка, защото към края много издъхвах. Бяхме и с дете на 6.5 които пъплеше като козичка и ми беше най-голямата подкрепа. "Хайде момче, ей го там", а аз вече въздух нямах. Прекрасни спомени пазя, въпреки че не се и доближих до площадката или паратетите. Общо взето качих се, седнах на пейка, почнах си и се върнах.

# 234
Здравейте,
И аз се включвам в прекрасната ви темичка. Прочетох цялата предходна тема и събрах много идеи, за което искрено благодаря на всеки от вас.
Планирам една седмица в Родопите, но ми се струва, че трябва един месец да планирам...
Въпреки негативните отзиви ще спим в х-л Чилингира на язовир Въча, тъй като от години мечтая да видя това неземно място!
Да попитам, какво можем да видим около яз. Въча? Виждам, че Фотинските водопади са наблизо, наистина ли е така, или картата заблуждава? И ако имате други идеи какво в този район да видим. Може ли да плаваме с лодки по язовира, ще сме с деца и това би им харесало?
И още един въпрос: смятате ли че е реалистично на път за яз. Въча да минем през Асеновградската крепост, и Бачковския манастир (тръгваме от София)? Евентуално Чудните мостове да видим...

# 235
  • до най-прекрасния мъж
Програмата е реалистична, за един ден е ОК. Но трябва да тръгнете раничко от София, за да имате време и за Чудните мостове. Ние сме ходили на връщане от Златоград - през Мадан, Рудозем, Пампорово, мостовете и към Пловдив. Малко ще заобиколите, но ще е интересно, ако не сте ходили. За мостовете трябва да е сухо, иначе има стръмнини, за да слезете долу под тях и ще трябва да ги гледате само отгоре.
Фотинските водопади са от другата страна на язовира и за тях се минава през Батак-Доспат или през Брацигово-Равногор. Язовирът откъм Кричим-Девин може да се прекоси само по вода. Нямам идея дали някой предлага тази услуга и дали има пътека към водопадите.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 18:43 от blue.angel

# 236
  • Пловдив
Да попитам, какво можем да видим около яз. Въча? Виждам, че Фотинските водопади са наблизо, наистина ли е така, или картата заблуждава? И ако имате други идеи какво в този район да видим. Може ли да плаваме с лодки по язовира, ще сме с деца и това би им харесало?

Не са наблизо, въпреки, че една вила, която се пада срещу Чилингира по вода, се води в землището на село Равногор, реално е в ниското и няма път догоре до смото село. Мисля, че може да се изкачите пеш, но от Равногор пътя за Фотиново не е поддържан и се ходи дамо с колела...Та ние, които имаме къща в селото планираме водопадите от пътя Пещера-Батак.

И още един въпрос: смятате ли че е реалистично на път за яз. Въча да минем през Асеновградската крепост, и Бачковския манастир (тръгваме от София)? Евентуално Чудните мостове да видим...

Не знам колко е реалистично, но пък така ще минете през Пампорово, през Широка лъка, Гела...разклона за Девин и ще се спуснете към язовира.

# 237
Много благодаря! Утре ще споделя и останалата част от програмата ни, може да послужи на някой, а и тъкмо ще ме коригирате ако съм се "изхвърлила"Simple Smile

# 238
  • Пловдив
Доста път си е това щом тръгвате от София. Имайте предвид,че пътят до Чудните мостове е лош и се кара много бавно. Също ако е валяло (а то вали всеки ден), ще е доста мокро и може да е опасно при самите мостове.

# 239
  • Асеновград
Ако се тръгва от София и нощувката е в Чилингира, за ден е реалистично само ако препускате.Да кажем два часа до Асеновград, 30 -40 минути на крепостта, 15-20 мн. до Бачковския манастир и там 30 -40 минути .От там до Чудните мостове час и половина два, на тях 30 -1ч. Не слагам време за кафе, обяд, спирания за тоалетна. От Асеновград нагоре до Чилингира пътищата са планински със завои, пътува се бавно, искате и да разгледате. До Чудните пътя е лош, изровен с много дупки / преди месец се качвах/. И това е само половината от пътя. Ако имате нощувка около Пампорово или Чепеларе е по реалистично.

Общи условия

Активация на акаунт