Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 8

• 69 062
  • 746
  •   1
Отговори
# 315
Добро утро от Малина - Пампорово 😊

Тук е разкошно! Толкова е красиво и спокойно...
Вчера ходихме до Орлово око и Ягодинската пещера - събират се доста хора за вход в пещерата, трябват маски.
Днес поемаме към кулата Снежанка и Орфеееви скали, евентуално пътека Невестата следобед.
По-назад се питаше за хубав хотел в околността - Камелия (Пампорово) е чудесен хотел, с прекрасен детски кът на открито, храната също е много добра.
Като се върнем ще разказвам по-подробно за нашите маршрути.
Поздрави!

# 316
  • Пловдив
Добър вечер от Рожен Simple Smile Днес се разходихме Рожен-Пампорово-Рожен - много приятен маршрут 4-5 часов. Лифтове още не работят, от 1 юли щели, а и повечето хотели в комплекса отварят на 3 юли. Необичайно пусто е.
Ако някой се е насочил към района, прегледайте за настаняване и Кооп Рожен. Има всичко необходимо на супер приемливи цени. Няма нужда да казвам каква красота е наоколо.

# 317
  • София
Вчера се качихме на крепостта Моняк и ходихме до Лисиците. Гледката от крепостта е невероятна! И разходката до селото беше много приятна. "Запознахме" се с половината жители на селото. Simple Smile Някъде прочетох, че са около 20, а ние си казахме "Добър ден" с 10-тина от тях. Simple Smile

Опитахме да видим и езерото с лилиите край Летовник, но пътят е непроходим. Малко след селото е станало буквално блато от дъждовете. Джипове са разровили калта и дори след време да изсъхне, едва ли ще може да мине лека кола. Не се бяхме подготвили за ходене пеша. Изобщо нямахме представа на какво разстояние е езерото и тъй като вече бяхме скапани от ходене, си тръгнахме без да го видим. Sad

# 318
  • Пловдив
До езерето винаги е пеша или джип, пътя до там винаги е влажен и осеян с кравешки изпражнения. Ние ходихме в адска жега, без предходни дъждове и после си михме обувките на чешмата на пътя. Иначе разстоянието от чешмата до езерото не е много голямо.

# 319
  • София
До езерето винаги е пеша или джип, пътя до там винаги е влажен и осеян с кравешки изпражнения. Ние ходихме в адска жега, без предходни дъждове и после си михме обувките на чешмата на пътя. Иначе разстоянието от чешмата до езерото не е много голямо.
Приблизително колко се върви?

Бях прочела, че има черен път до там и определено не се бях подготвила за друго. Sad А и вече беше надвечер и мисля, че нямаше да видим разтворени лилии.

# 320
  • Пловдив
Да не те излъжа, но не беше повече от 15минути.
За този черен път не знам, да не би да си е този през калта...защото и на езерото като стигнеш няма много възможности от къде да има път, който да не се вижда.

# 321
  • Асеновград
Десетина минути с размотаване е до езерото с лилиите.Не винаги е кално,явно сега от дъждовете  е така,а и ако се ходи с джипове както вече стана популярно се изравя пътя и се образуват с места за кални локви.
Относно кравешките и други изпръжнеия, няма места в Родопите на които да ги няма, освен в курортите.Хората гледат животни, на места са пуснати на свободно отглеждане и съответно има и следи от трях Simple Smile . Това езеро не е в парка в града за да се почиства ежедневно около него а в дивата доколкото я има природа Simple Smile .
Вчера около яз.Тракиец беше същото относно следи от домашни животни и няма как да е иначе.

# 322
Здравейте, насочили сме се към Кърджали и областта за посещение на някои забележителности, харесала съм два хотела за една нощувка, като главното, което ме води е да има хубава гледка към язовира и да можем да вечеряме вкусно. Някой с впечатления за "Комплекс Главатарски хан" и " Рокка резорт" ?

# 323
  • София
В Главатарски хан бяхме есента. Нямам забележки.
Имат и басеин, но тогава вече беше източен.

# 324
  • Стара Загора
Вчера (28.06.2020) ходихме до Сливодолското падало, на качване ни отне 2 часа (с всичките снимки), на слизане 1 час, общо 3 часа. Разходката е прекрасна, т.к. цялата пътека е в сянка под дърветата, иначе би било много горещо. Водопадът е уникално красив и все ми се струва, че направихме малко снимки!

# 325
  • Асеновград
Сливовдолското падало е приказно, по този повод ще пиша малко за него. Най често хората стигат до водопада, снимат се и се връщат обратно, което не е грешка защото целия каньон на реката е много живописен и по малките водопади също. Но още по атрактивни са и водопадите над него. Пътеката продължава нагоре макар да няма табела която да подсказва че има още водопади. Излиза над самия водопад, където има място за почивка. Ако продължите още малко се стига до един много атрактивен макар и не много висок водопад.
https://photos.app.goo.gl/VJwRazKKPdqtmowm7
От лявата му страна по стръмна пътека може да се премине и след не повече от 5-10 минути се стига до огромна скална стена в основата на която извира извор
https://photos.app.goo.gl/4AV3YSRzptmwogtXA
, а в дясно  има още един много атрактивен водопад.
https://photos.app.goo.gl/K65y3rsfVMPR1AbL8
 Описвам маршрута защото най често туристите изобщо не стигат до тези скрити но много красиви кътчета.

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 16:27 от Panayotu

# 326
Привет отново! Ние се завърнахме от мини-екскурзията ни в Пампорово, познато ви  е чувството на първия работен ден след почивка, но няма начин - за да почиваме трябва и да поработим Simple Smile
Имахме 3 нощувки във вили Малина. Падна ни се вила с чудесен изглед напред, към поляната, респ.към детските люлки и така имахме пълен поглед над децата, на които също много им хареса там - красота, простор, свежест..
Виличките са на два етажа - първият  е всекидневна с мека мебел, кухня, баня/тоалетна. На вторият етаж са две спални, едната с две единични легла, другата - спалня, съставена от три единични - много широка. Кухнята е оборудвана с базови неща, има котлон и микровълнова, кана за вода. Отвън пред всяка къщичка има огнище със скара - атмосферата вечер край огъня беше едно от нещата, които най-много оценихме.
Пристигнахме следобед, настанихме се и имахме време за по-кратка разходка - направихме я в района, без много да се отдалечаваме.
На следващата сутрин поехме към Девин, като се отклонихме през кв. Настан към Ягодина - там целите ни бяха Орлово око и Ягодинската пещера. Въпреки, че тръгнахме сравнително рано, ни отне доста време да стигнем - хубаво е да се има предвид, че пътят е в ремонт, явно го разширяват, и от Широка лъка чак до Девин е така - спира се начесто, за да се изчакват колите, чакат се понякога и машините докато изкопаят. Та едно 2 часа ни отне горе-долу.
Спряхме за кратка почивка пред скална забележителност "Слона" , точно след разклона за Настан:
Скрит текст:
Продължихме към Ягодина през Буйновското ждрело - най-любимата ми част от маршрута - там никога не ми омръзва да минавам, толкова е красиво и магнетично:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Още след разклона от пътя Девин-Доспат има стоянка на джипове за разходка и те почват с рекламата още от там. Направо ти махат да спреш и започват с агитациите. И докато този, първия, беше по-приветлив, по-нататък, малко преди разклона за с. Ягодина, ни спря един бай Асен, на който като казахме, че смятаме пеш да се качим до горе (видя и децата в колата) и започна да се вайка - ама то сега ще вали, ама пътя е кален, вие не знаете над с. Ягодина колко бързо се сменя времето, пък е три часа нагоре, стръмно е, не, вие хубаво си решете, ама....
Въпреки, че бях твърдо убедена, че искам и ще се пробваме, честно да си кажа бай Асен успя леко да вкара смут в семейния съвет. Ама само лекичко. Иначе за информация - 60лв. е джипът догоре и обратно, като каза, че ако ни се вижда много, може да свали на 50. Продължихме напред към целта - х-л Мурсал, откъдето нагоре тръгва пътеката към Орлово око. Вече бях забравила за предупрежденията на бай Асен, но тук ММ се пропука за малко, след като прочетохме информационната табела в началото на маршрута  - степен на трудност "висока". Понеже бяхме с децата, едното от които на 3 години и половина (каката - на 10), ММ все пак се зачуди дали да не звънне на новия ни познайник с джипката Laughing Устоях на внезапното му хрумване за промяна в плана и поехме нагоре. Табелата ни информираше за разстоянието и ориентировъчното време до горе, но ние го засякохме с километър повече. Горе-долу за час и 40 минути издрапахме. За всеобщо учудване дребната не само не мрънкаше, а толкова искаше да се катери, че припкаше отпред като планинска козичка и вместо по пътеката все искаше да кривваме по по-екстремни пътечки.
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
долу в ниското ни остана х-л Мурсал:
Скрит текст:
А фъстъчка даже и позираше:
Скрит текст:
Имаше облаци, което беше добре с оглед високата температура, но пък по някое време ми се стори, че предстои буря и бай Асен без да иска е познал. За всеобща радост, в шеги и закачки, достигнахме заветната площадка. Гледката отгоре е вълшебна и трябва да се види. Самата площадка изглежда доста солидно, но въпреки това аз едва-едва се престраших да надникна, защото отдолу е пропаст. И се вижда това:
Скрит текст:
Скрит текст:
Полюбувахме се на гледката и поехме надолу. Слизането е по-кратко, но пък беше напекло вече по-сериозно.
Долу от пътя, погледнато нагоре, в далечината може да се види площадката:
Скрит текст:
Следващата цел беше Ягодинската пещера, където се влиза на всеки кръгъл час, като по спомен  - на обяд има почивка, т.е. май в 12 няма влизане, или пък в 13, не помня точно. Събра се голяма група и влязохме. Дължината е 800 м, изминава се за 40-45 минути. Вътре е доста студено, да се има предвид, че си трябва по-солидно якенце.
Входът за деца/ученици е 4лв, за възрастни - 8лв на човек.
Пред пещерата отново имаше от вече добре познатите ни джипове, каквито циркулираха непрекъснато нагоре-надолу. Явно все пак са доста ангажирани.
След като излязохме от пещерата поехме в посока Девин като планът беше да направим девинската екопътека Струилица-Калето-Лъката. Като наближихме Девин обаче, като из ведро се изсипа много дъжд и продължаваше да вали, което ни накара да се откажем и да я оставим за друг път. Тъкмо още един повод да се върнем там.
На връщане към Пампорово спряхме в Широка лъка за почивка и сладолед. Централният път е разкопан, трудно се върви, доста е прашно и никак не е приятно в момента. Потеглихме към Пампорово.
На следващия ден се отправихме към х. Студенец, откъдето планът беше да вземем лифта до Снежанка. Неприятна изненада - лифтовете не работеха (после разбрахме, че отварят от 1.07) и се наложи да се качим с колата до горе. Оставихме я в подножието на кулата и се разходихме до Орфеевите скали, от които също гледката ни е любима и всяка година се връщаме отново:
Скрит текст:
Скрит текст:
Пътеката е кратка около 10-15 минути.
След това се качихме на кулата. Билетът е 3 лв за учащи и 5 лв на възрастен. Задължително с маски. Пихме мурсалски чай горе /3лв/ и децата ядоха сладолед /4-5лв/.
Скрит текст:
Следобед бяхме планирали пътека Невестата, но в дворчето на вилите беше толкова приятно, децата играеха, и този път я пропуснахме.
На другата сутрин трябваше да си тръгваме, на връщане отидохме до Сливодолското падало. Почти 2 часа си е пътят нагоре  итова за мен беше най-уморителната пътека.Има доста денивелация, аможе би и ние вече бяхме поуморени от разходките. Много е красив водопада, а  пътеката е приятна, понеже е сенчеста и жегата не се усеща. Вие се покрай река Сливов дол, като на места я пресича по красиви мостчета. Има множество малки водопадчета и водоскоци.
Скрит текст:
Скрит текст:
Ами това е, това беше нашата мини почивка, която за съжаление бързо отлетя. Сега с нетърпение очакваме следващата Simple Smile

# 327
  • Пловдив
Супер разходка сте си направили Simple Smile
Пътеката към Орлово око първия път я качвах бременна, на 1 януари след новогодишно празнуване в хотел Ягодина. Единственото неприятно нещо бяха именно джиповете, които вдигнаха шум, прах и бензинови изпарения. Иначе въобще не мога да я нарека трудна. Обаче на площадката не посмях да се ксча, хвана ме шубето 😄

# 328
  • Казанлък
Рали, браво на цялото семейство!
Изкачването с джипове си е адреналин, но да се изкачиш по пътеката до Орлово око си е приключение, с което и децата ви ще се гордеят. А и гледките по пътеката са чудесни!

Аз искам да добавя нещо за тези,които планират да минат по екопътека Невястата. Като се върнете на паркинга, не се качвайте веднага на колите. Отделете малко време и за Смолянската крепост. Тя е насреща и пътеката до нея е около 1 км почти по равно в гората. Там е чудесно! Гледките са страхотни...има беседка с пейка и панорамна площадка.
Ако се изкачите на скаличките над крепостта, оттам ще видите и Невястата. Няма да съжалявате, гарантирам го!
Скрит текст:

# 329
  • Пловдив
Нямам против изпражненията от селскостопанските животни, нощувала съм в хижа от соца, с условия нулеви и ми е било хубаво, и на палатка съм била, така, че като споделям, че това езеро си е мизерия си е баш така, дори и снимки споделих напред.

Общи условия

Активация на акаунт