СЕДМИ клас 2019/2020 - Началото, тема 2

• 35 590
  • 743
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Petenka1983, усещането ми напълно съвпада с това, което казваш.
Пълно разконцентриране е следствието на тези майски морета. После бързо се влиза в час, нужни са няколко дни, но не и ако предстои НВО.
От друга страна глътка въздух ще е добре за всички. Не знам, може би началото на май под форма на разширен уикенд.
Лятото и без това на море не ходим, та покрай цялата истерия смятам да си проветряваме мозъците с катерене по планини. Не че сме кой знае колко напред с материала, но един Вихрен и една Мальовица си ги набелязвам отсега. Морето явно ще е през септември както обикновено.
Мария, чудесна е идеята за календара.
Момичета, има ли школа, която отсега да е обявила пакетно записване за ПИ за външни деца?

# 256
Аз не мисля да ходи на много пробни изпити

# 257
  • София
Включвам се с препоръки за почивките. Два пъти съм минавала през 7-класната одисея, последният път тази година.

Не бих рискувала седмица море непосредствено  преди матурите. С голямата отидохме на екскурзия/море в Италия за 1 седмица между подаването на документите и първото класиране.

С малката тази година на 19 юни беше математиката. В 12,30 излезе от залата и в 14 часа запалихме за морето. Нищо, че не беше свършила учебната година. Тя беше оформена, освободих я 3 дена по домашни причини. После от 4 до 14 юли отново. Когато обявиха първото класиране, бяхме на морето. Дойдохме си и я записахме в последния ден. Сега с това онлайн редене на желанията още повече се улеснява положението.

Сега в края на август пак ходихме до морето и беше прекрасно. Иначе през годината никъде не мръднахме, заради заетите с курсове и тренировки уикенди.

# 258
Спомням си, че м.г. Междучасие на първата РС беше раздала график с пробните за всяка група. Но те си бяха за техните деца. За външни гледахме сайта, който все не го актуализираха и аз специално записах по телефон. Там плюс беше, че вадят статистики къде си сред останалите.
На този етап Междучасие и СМГ учители не са ми в мирогледа за пробни по математика, защото поне м.г. бяха несравнимо по-трудни от нво и не показват реално къде би било детето. Какво ако ми кажат, че е в топ 90% само защото са дали 5 задачи, които са ги учили в смг и изпреварим останалите? На нво такива задачи няма и изведнъж не е в топ 90%, а в топ 75%. Нямам нужда от илюзии.
Нищо няма да планирам. В четвърти клас след омт отидохме в Румъния и трябваше да съкратим с 2 дни, защото се появи някакво междинно подаване на документи, което бях изпуснала в графика. Ще заминем импровизирано след записването, на спокойни глави. Иначе само ще се притеснявам и рефрешвам. То тука след нво става най-якия купон Simple Smile)))

# 259
С голямата веднага след втората матура заминахме за Рим. Тогава датите съвпаднаха с 24 май, та даже не се наложи да ги освобождавам от училище.
Отделно така по-бързо минават мъчителните дни в очакване на резултатите 😂
Не бих пътувала преди матурите.

# 260
  • у дома
Тази година покрай 24 май бях на екскурзия до Истамбул -в компанията имаше семейство със седмокласничка-детето изкара и на двете НВО по 93т ,което според мен му позволяваше да учи където си поиска не само при нас в провинцията... А даже и не е ходило на уроци или школи-просто е съвестно,умно и упорито дете,което си учи редовно. Така че децата са различни-на море едва ли,но една екскурзия до някъде майските празници живот и здраве ще спретнем...За море и аз съм заплюла между 3 и 13 юли,само още не съм решила къде. Иначе ние изкарахме едно бгморе,а в неделя заминавам на Турция и ще се прибера на 16ти,та явно ще идат за 1вия учебен ден облечени както им дойде и ако се сетят да купят цветя ,защото обикновено го правя аз ,ще носят.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2019, 23:12 от svetlaem

# 261
Като чета, ние сме изключение относно морето. Изобщо не обичам да ходя, а мъжът ми по-малко и от мен го харесва. Когато децата бяха по-малки, ходехме на море заради тях. Сега и те не искат. Ние сме по планините, колелета.
Нищо не мога да планирам месеци по-рано. През май, юни, началото на юли е абсурд, защото тогава са най-важните състезания на малкия по гимнастика. Не може да си позволи и ден отсъствие от тренировка. Лятото има разни състезания по ориентиране, на които ходим. Отделно и мъжът ми има доста служебни  пътувания в периода май-октомври. Така става изключително трудно да сме и четиримата неангажирани и да запрашим нанякъде семейно.
И така, малко все в движение ги решаваме нещата.

# 262
  • София
Мария, чудесна идея за календар. Аз, поне засега, мисля Митко да ходи само на вътрешните пробни в Регалия. Иначе обмисляме великденската ваканция да направим  една Виена за 3-4 дни и оттам Брюксел пак за толкова. Първоначално мислих да е около 24 май, но после реших, че ще го разконцентрирам точно преди НВО. Имаме приятели и на двете места и така сме го говорили с тях. Морето -  може една седмица в периода 3-13 юли (добре че споделихте) и после от сега сме се уговорили края на август за 10 дни. Иначе друго през годината не се очертава заради съботните курсове.

# 263
  • Някъде в Европа...
svetlaem, и аз съм от майките, чийто дете ще се оправя само за 16.09, че и първите две седмици в училище (е, имаме баба и дядо на разположение 😀). На 16.09 летя за испанската Андалусия и ще се върна на 30.09 ☺️. Сам ще се оправя с учебници, тетрадки, не е малък - на 13 г. е все пак, а пък по думите му - чака с нетърпение, най-после мама да я няма и да има пълната свобода сам да се организира, без моя надзор 😁

# 264
Модел на НВО по български език и литература в VII клас за учебната 2019 – 2020 година
https://www.mon.bg/upload/20573/7class-BEL-2020.pdf

Модел на НВО по математика в VII клас за учебната 2019 – 2020 година
https://www.mon.bg/upload/20574/7class-math2020.pdf

Модел на НВО по чужд език в VII клас за учебната 2019 – 2020 година
https://www.mon.bg/upload/20575/7class-ChE-2020.pdf

# 265
Няма промени във формата по БЕЛ, доволна съм Blush
Дидева, благодаря, много си бърза.

# 266
  • Някъде в Европа...
Айде да поразпитам като абсолутно незапозната - на изпитите по БЕЛ и МАТ делят ли общото време за определен брой задачи или се дава целия материал и детето само си разпределя времето? Как протичат организационно изпитите?

# 267
В математиката има промяна.
- Равнището на компетентностите на седмокласниците се проверява чрез тест с общо 23 задачи.
- Времетраенето е 150 минути, а за учениците със специални образователни потребности e до 80 минути над определеното време.
Видове задачи:
- 18 задачи, които са със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен;
- 2 задачи с кратък свободен отговор (числов, символен или словесен) – от учениците се изисква да напишат свободни отговори, без да привеждат своето решение;
- 3 задачи с разширен свободен отговор – учениците трябва да опишат и да аргументират изпълнението на определена математическа задача с аналитико-синтетичен характер.

# 268
  • София
Ние лееко се замисляме за спортно училище. Дали има някой друг с такива идеи?

# 269
  • София
Благодаря, Дидева, за моделите.

Сега последно ще трябва ли децата да пишат изразните средства в тезата, или не? То ако не пишат изразни средства, не виждам какво съществено остава да се каже по даден цитат.

Относно математиката, добре е че са намалили броя на задачите. 

Общи условия

Активация на акаунт