Фентъзи и фантастика – тема 18

• 21 967
  • 701
  •   1
Отговори
# 675

...
Гледам Колелото на Времето е на мода , мм четох я преди колко ? 5-6 години ? Но да в общи линий, все едно вчера съм я чел, лошото е ,че вече я нямам така(на хартия имам предвид) 
Цялата поредица я има в читанката (в случай, че нямаш електронно копие)

# 676

...
Гледам Колелото на Времето е на мода , мм четох я преди колко ? 5-6 години ? Но да в общи линий, все едно вчера съм я чел, лошото е ,че вече я нямам така(на хартия имам предвид) 
Аниш, мисля, че Колелото е блокирано вече в Читанка.

Ако някой има голям мерак да чете, мога да му пратя ел. копие на мейл.

# 677
Не всичси мъдри преливаха. Нали все се плашеха от дивачки да не направьт някоя беля. Как ще ги оставят безконтролно (от кулата) да си преливат?
Тези, които можеха за преливат и не искаха в кулата
Скрит текст:
ползваха сплитове да се прикрият.
Е, то селото все трябваше да има Мъдра, пък те мъдрите преливат неконтролирано. Айез Седай общо взето рядко се занимаваха с Мъдри, само ако някой насъбере наистина голяма сила, само тогава се месеха. Нали от една страна ако обезглавят командната система на селата това ще доведе до безредици, а  от друга -ползите от такива жени, са твърде съмнителни, защото те са твърде възрастни, за да бъдат чирачки.
Те и Премъдрите на Айлците също владееха Силата, пък Айез Сейдай ги бяха оставили на мира.
Те основните герои са ясни, ама има много поддържщи персонажи, които се явяват само по абзац -два в даден книга или пък в едната книга имат едно име - в другата използват прякор. В тези случаи трябва да се внимава кой  от кои беше да. Аз например се измъчих с един тип, който се появяваше в Първа глава на втора книга, Каридин или нещо от този род, защото той ползваше и друго име.

# 678

...

Не е блокирано.

Скрит текст:

# 679
Не е блокирано.
Скрит текст:

Ах, ок. Значи е блокирано само "Окото на света".

# 680

...

Цъ, не е блокирано Колелото. Има голям надпис, черен, че е блокирано,  "Окото на света" но ако кликнете на 1 глава и дадете "следващо" отивате на 2 глава и си четете без проблем- Ако кликнете на  3глава за начало - тя ви е скрита, но като  дадете следваща четете 2 и после следващо си четете 3-та без проблем....и така нататък. Блокирана ви е само тази глава върху която непосредствено кликате. С "Клетниците е направено същото.

Моридин се появява доста по-късно,  поне към 6-7 книга засега Меган е в средата на втора книга. Перин на мен беше един от малкото герои -мъже, които не ми хареса, малко "селски ерген",  го докарваше. Ранд бих го харесал, ако не изпадаше в толкова тежки дилеми - или-или.

# 681
Не е блокирано.
Скрит текст:

Ах, ок. Значи е блокирано само "Окото на света".
Поредицата я има и в Рулит. Но в читанката е по-удобна за четене. Wink

# 682
Лан ми е симпатичен, но той твърде сериозно приема чувството си за дълг. Има ситуации, когато аз не бих издържал на негово място. Нито когато Мойрейн му съобщи , че е
Скрит текст:
прехвърлила връзката му
- и той не не направи нещо глупаво, например да се самоубие - не мога да го разбера - нито  бих издържал на мястото на Лан, Нинив, още повече ако
Скрит текст:
искам да пътувам сам в своята лична война и тя ми прати хора.
Освен това макар да разбирам, колко беше важно Лан да остане жив за Последната битка, това, което стори Моарейн с него бе изключително жестоко. В този миг си мислех, че е по-добре да беше стана Бяла - те са лишени от чувства. За сравнение Мат казва на Елейн, в предпоследната книга, че всеки мъж иска и дори настоява да има правото на избор - все едно дали е разумен или не!

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 14:30 от Лорд Сняг

# 683
Не знам дали е модерно "Колелото", повечето в темата са го чели. Аз доста време се настройвах за него, едно, че е доста дълга поредицата и друго, че съм малко скептична към прекалено възхваляваните поредици.
Към средата на втората книга съм и ме дразни това, че не е обяснен добре ордена Айез Седай. Споменават се някакви цветове- бяла, зелена, синя, жълта, сива Аджа, но освен по-конкретно за какви са черната, кафявата и червената за другите не се дават подробности. Какви са, що са, каква е ролята на цветовете в ордена  и с какво се занимава всеки цвят, не.

# 684
  • ул. "Мечтание"
Лан ставаше,да Simple Smile
Чета Нивганощ, оказа се че съм я почвала вече...еми толкова прилича на Стъкления трон и Бардуго, явно има значение коя от тях ще те грабне или си чела първо....нещо не съм във възторг,но и ми е малко тъп период и съм кисела...ще видим...

Не съм чела ни Бардуго, ни Трона... сега ми разпали любопитството да ги сравня. Grinning Те са ми в TBR-a де.
Но аз по принцип много си обичам истории за асасини. Може би съм твърде лесна да бъда впечатлена. хихи!

На мен не само историята ми допадна, но и цялата атмосфера на света ме грабна. Хареса ми и превода на български. Та всичко взето заедно направи магията. Поне за първа книга. Ще видим останалите две как са. Дочитам сега една скука и мятам Божигроб.

П.П.: Началото ми беше странно докато свикна с начина на разказване на Кристоф. Първите няколко глави са голяма каша, макар че ми хареса как преплете двете сцени с първото убийство и момчето за удоволствие.

# 685
Не знам дали е модерно "Колелото", повечето в темата са го чели. Аз доста време се настройвах за него, едно, че е доста дълга поредицата и друго, че съм малко скептична към прекалено възхваляваните поредици.
Към средата на втората книга съм и ме дразни това, че не е обяснен добре ордена Айез Седай. Споменават се някакви цветове- бяла, зелена, синя, жълта, сива Аджа, но освен по-конкретно за какви са черната, кафявата и червената за другите не се дават подробности. Какви са, що са, каква е ролята на цветовете в ордена  и с какво се занимава всеки цвят, не.
Обяснено е доста подробно. Просто още не си стигнала дотам. Ако искаш, след като свършиш втората, прочети "Нова пролет" /прелюдията/.

# 686

Не съм чела ни Бардуго, ни Трона... сега ми разпали любопитството да ги сравня. Grinning Те са ми в TBR-a де.
Но аз по принцип много си обичам истории за асасини. Може би съм твърде лесна да бъда впечатлена. хихи!
На мен не ми харесаха книгите на Маас и Бардуго.На "Гриша" поне прочетох с компромис първата и я зарязах на втората, но "Трона" я зарязах по средата. Само се преоблича девойката и въздиша по двама, но пък книгите си имат  много фенове, така че проблема може да е в мен.

# 687
  • ул. "Мечтание"
Гриша ми я препоръча другарче, с което имаме сходни вкусове. Ще видим какво ще излезе.

# 688
Меган
По-натам са обясенени (мисля, че в книга трета, или дори във Втора около изпитанието на Нинив). Най-общо :

Червените опитомяват мъже. Те са единствените които нямат Стражници. По принцип отношението към мъжете даже на най-"либералните" Червени е....абе....няма да коментирам. Като цяло преливащите мъже за Червените са зверове, които трябва да бъдат укротени.
Зеленете са "любовчийките", те са  с по двама-три Стражници, а някои даже и с по-четирима Стржници, но същевременно са и "Бойна" Аджа.Парадоксално - стоят най-близко  до Червените. Те отдават голямо влияние на секса, но не бих казал,че отдават внимание на любовта.
Но другия Полюс спрям червените са Сините - те се отдават на каузи и  често  скитат много, при тях няма любов със Стражника, а здрави приятелски чувства. Моарейн е добър пример, че се отдава на кауза - посветила е 16 години от живота си в намирането на Преродения дракон. За това време една Кафява щеше да си седи в Тар Валон и да трупа познания. Сините работят изключително "на терен"
Белите са здрави поддръжници на Сините - те се ръководят от логиката, при тях няма масто за чувства.

По средата са Сивите - "умиротворителите", "балансьорите" Кафевите (тези които трупат познание - разни библиотекари, архивисти и т.н.) и Жълтите - (лечителите)

Червените и Сините буквално не могат да се дишат, те са двата "полюса".

Това е силно опростена схема, но обяснява (донякъде) сложните взаимвовръзки на Седмте цвята. ИМа и един цвят който всички отричат, но съществува - Черната Аджа. Почитат Тъмния.

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 16:46 от Лорд Сняг

# 689
Меган
По-натам са обясенени (мисля, че в книга трета, или дори във Втора около изпитанието на Нинив). Най-общо :
Зеленете са "любовчийките", те са  с по двама-три Стражници, а някои даже и с по-четирима Стржници, но същевременно са и "Бойна" Аджа.Парадоксално - стоят най-близко  до Червените. Те отдават голямо влияние на секса, но не бих казал,че отдават внимание на любовта.
За зелените имах подозрения, че са сладострастници заради стражниците с които се обграждат.

Общи условия

Активация на акаунт