Нашите орхидеи – тема 27

• 35 060
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
Някои са ми хванати на пръчка, други - не. По принцип не обичам да са на пръчка, по ми е гот да висят цветовете.
Знаете ли какво ми се е случвало, да си купя орхидея и да видя, че пръчката е забита много кадърно директно в булбата. 😑

# 601
  • София
Честито, много цвят да дават!
Аз почти на всички орхидеи съм махнала пръчките. Не може чорлав човек да се опитва да озапти природата. А колко съм ги купувала с пръчки, разкъсали я листо, я нещо друго, направо касапщина.
Лиодорото е една от ароматните впрочем, на него не съм му махнала пръчките, няма конкретна причина всъщност....
Друга ароматна, която аз имам е бери ода, също един онцидиум понякога, когато е на тясно - буквално, ми замирисва на цитруси. Със сигурност има аромат, но вероятно не е точно този Joy

# 602
  • Варна
Аз слагам пръчки, защото иначе натежават и се преобръщат, иначе и на мен повече ми харесват висящи. Привързването става лесно, с по-дълга връв обхващам цветоноса и след това придърпвам към пръчката леко. На всеки няколко дни придърпвам малко повече и така, докато се изправи. Не се опитвам директно с ръка да хвана цветоноса и да извивам, защото стават аварии.
Аз имам вече 7 цъфнали, останалите наближават, не съм забелязала да растат по-бавно, отколкото друга година.

# 603
  • Видин
Здравейте, момичета. За много години!

Най-сетне първото цветче...

Показвам го, защото току-виж остана само с това. Падат пъпките и това е. Лятото е друго, сега си е мъка при мен.

Иначе и аз слагам пръчки, не на всички. По-красиво е без тях, но нямам възможност да ги оставя всички така.

# 604
Много е красива! Аз още нямам опадали пъпки, освен една, която счупих от некадърност.

# 605

Здравейте.Това е една от орхидеите ми.Стигна до туки аха да цъфне пъпката пада.Не съм сменяла нито място,нито режим на поливане.Другото което е има смола по цветоноса.Може ли съвет как да ги опазя?

# 606
  • София
дали не мръзне? има ли близо балконска врата?

# 607
  • Мадрид / София
Четох, че опадването на пъпките се дължало на по-голяма влажност в сустрата. Дали е такъв случая, всеки да си прецени.

# 608

Здравейте.Това е една от орхидеите ми.Стигна до туки аха да цъфне пъпката пада.Не съм сменяла нито място,нито режим на поливане.Другото което е има смола по цветоноса.Може ли съвет как да ги опазя?

Много добре огледайте за вредители. Това е клиничната картина.

Аз съм от хората които задължително изправят цветоносите. Моето вътрешно усещане за естетика ми диктува така. Не изправям цветоносите на една единствена фалка чиито цветоноси са необикновено крехки.всичко друго изправям задължително , няма цветонос който да не мога да изправя.

# 609
  • Северозапада
Да покажа и моя първи цъфтеж. Тази орхидея ми е най-щедра на цъфтеж.

Имам още 2 с цветонос, но на едната 3 пъпки вече ми изсъхнаха. Надявам се другите оцелеят и цъфнат. Както се вижда, не съм изправяла цветоносите. Предни години ги изправях и все криви ми стояха стеблата, не можах да ги вдигна така, както ги продават - изпънати. Тази година ги оставих да растат в произволна посока, обикновено "търсят" светлината.

# 610
  • Бургас

И аз предполагам, че е вредител -- огледай за щитовидна въшка http://blog.elegantz.bg/images/articles/35/coccoidea.jpg

# 611
  • Мадрид / София
Аз слагам пръчката скоро след като се появи цветоноса и е достатъчно голям за да може да се захване и в продължение на растежа го захващам на няколко места и така няма опасност да се счупи защото е гъвкава горната част на цветоноса. За захващане използвам едни щипки за кичури коса дето ги продават.

# 612
Аз също слагам от самото начало и после с растежа вдигам и самата щипка нагоре лека-полека. Така цветоноса си върви прав.

# 613
  • Русе
И аз се опитвам да ги хвана като малки, ако успея 😀
Да се похваля с първите цветове за тази година.
Малко минита

Едно бебе, което цъфти за пръв път

И едно нобиле

# 614
  • на брега
Здравейте, момичета!
Преди време купих преоценена орхидея без цвят, с 3 -. 4 листа.
За няколко месеца пусна още листа, а есента изкара 2 цветоноса.
Какъв вид е, моля подскажете?

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 12:46 от lu4ia

Общи условия

Активация на акаунт