Дългосрочните неблагоприятни последици от продължителната експозиция на високоенергийна синя светлина са добре известни. Сравнително краткосрочният дискомфорт, който се проявява при застояване пред екрани от различен вид, обаче също не бива да се пренебрегва. Добре познатите негативни ефекти като главоболие, болки във врата, напрежение, сухота в очите и трудно фокусиране са проявления на така наречения „синдром на компютърното зрение“ и могат да са индикации за здравословни проблеми.
За да ги избегнем, най-лесно би било да откажем достъп на децата до компютъра, таблета или телефона. Това обаче понякога е трудно изпълнимо, в други случаи – невъзможно, в трети – просто нежелано.
Технологиите могат да бъдат полезни за децата при разумен подход, умерен контрол и „хигиена“ на контактите с дигитални устройства.Офталмолозите са единодушни: избирайте компютър.
Оказва се, че видът електронно устройство има решаваща роля за развитието на всякакви зрителни смущения. Нека децата играят пред монитора на стационарен компютър или голям лаптоп. Таблетите и телефоните изискват твърде малка дистанция до очите, което налага те да фокусират доста по-близо от физиологично правилното разстояние. Това води до конвергенция (събиране на очите) и може да причини спазъм на акомодацията – неприятно състояние, което изисква продължително лечение. В дългосрочен план пък се развива т.нар. конвергентно късогледство.
Според специалистите поставянето на компютърния екран на около 60 см от лицето на ползващия го е най-добрият вариант да предотвратим трайни последствия за зрението.

Лимитирането на достъпа до електронни устройства в детска възраст е изключително важно.  Да, смартфонът може да ни „купи“ малко спокойствие и за съжаление българските родители често прибягват до това решение. Цената на това спокойствие обаче е висока – много по-висока, отколкото всеки от нас би искал да плати.
Под въпрос е доколко децата до 7-годишна възраст въобще имат нужда от такъв тип забавления. Малко време пред телевизора с някое забавно детско предаване би било напълно достатъчно.За по-големите водещите очни специалисти в България препоръчват до един час на ден игри с електронните устройства. Повече време би довело не само до повишена опасност за зрението им, но и до нарушения в цялостното им развитие като намалена физическа активност и свързаните с това последствия, понижена способност за концентрация и учене, както и до пристрастяване към дигиталните игри и склонност към изолация от обкръжаващата среда.Редовните посещения при офталмолог са незаменима част от грижата за здравето на детските очи. Напомняме, че към 7-годишна възраст приключва развитието на зрителния апарат при децата и по-нататъшни корекции са почни невъзможни. Затова не пропускайте да изпълните препоръките за минимум три профилактични прегледа при офталмолог, съответно на 1-, 3- и 6-годишна възраст.  

Задайте всичките си въпроси, свързани с детското зрение, в консултативната ни тема.

Последна редакция: чт, 26 сеп 2019, 10:58 от Редактор***