Професия учител - 6

• 36 797
  • 744
  •   1
Отговори
# 105
Аз ако си кажа мнението, сигурно ще ме линчувате( минимум).
Приготвяйте се, че почвам!

Та...младият учител в общия случай няма достатъчно обигран подход към учениците. Ако е начален клас, може да му се качат на главата. Ако пък е в гимназия, там е сигурно.
Да, имахме такива млади. Едвам изкараха една година. Беше зле за тях, и за нас. Нито ти обяснява като хората, нито успява да всее респект като хората.

Тъй че, както на всяко място, е абсолютно нормално да се почва с по-ниска заплата. Като се понаучиш, претендирай за повече.
Почвайте ме...

И какво като говорят за промоции?? Ти с коя точно работа на заплата смяташ, че ще станеш безумно богат??? Кой не говори за промоции - коя професия, че аз за такава не се сещам.

# 106
  • Dope Reach
Почвам те. Grinning Като цяло съм съгласна с теб, но чак да ти се качат на главата, защото си млад учител... Аз имам колеги с 20-30 години стаж, които се справят доста по-зле от мен с дисциплината, аз имам 5 години стаж. Всичко е до човека и подхода. Всички започват отнякъде. Не може да ставаме учители на 40. Simple Smile
Иначе и аз мисля, че като съвсем прохождащ специалист не можеш да очакваш кой знае колко висока заплата. Аз започнах на 530 лв. брутна заплата и не се оплаквах - заработвах по други училища, частни уроци... Има допълнителна работа, стига да ти се работи.

# 107
  • Пловдив
В 10 и 11 клас по френски ми предаваше млада госпожица, наскоро завършила - оправяше се доста добре с нас, а бяхме сборна група. За сметка на това всички ревяхме от химичката, която изобщо нямаше подход, а беше от старата генерация.

Рошелка е писала в същия смисъл.

# 108
Дамата по английски ни написа на дъската:
Thick (транскрибция)- гъс, дебел

А пък по биология от притеснение , а и незнание ако ме питате, вместо за нощна красавица, през цялото време говори за нощна краставица.
Ами, не знам.
Разбирам, че е до човека, ама в общия случай, и опитът помага.

# 109
  • Пловдив
На мен ми се е случвало да допускам грешка и след като понатрупах стаж - дори е било при посещение на директора. Обърнах го в ефект.

Ти ще се усетиш ли къде ти е грешката в поста?

# 110
Никой нямам намерение да линчувам.Но учителските заплати са наистина смехотворни.Една обикновена продавачка в Лидл взима 1300 лева,един автомонтьор /също неграмотен/в гаража си печели по около 4000 лева средно.Да не говорим за адвокатите,които за консултация 30 мин.взима 60 лева.Или за IT сектора-4000,5000 лева...
Не говоря за безумно богати хора..а за обикновени хора,които печелят с труда си..без образование..Но печелят в пъти повече от нас-учителите.

# 111
  • Ямбол
Тези суми не са недостижими за учител, стига да му се работи. Ако се гърби колкото продавачката и автомонтьора, ще си докара даже над тяхното. Курсове, уроци, школи, все допълнително и добре платени. Но там трябва да си добър и да искаш да работиш повече.
На колега му предложиха работа в супер модерно училище, с много по-добри условия и заплащане и отказа, защото щеше да загуби страничната си работа, от която си докарва много повече.
Но да, съгласна съм, че може още малко да се повишат заплатите и засега плавно и славно това се случва.

# 112
  • на изток от рая
А сега се очакват нови 20% от януари 2020г.

Не, няма. https://teacher.bg/вълчев-стягайте-редиците-чакаме-криз/

# 113
Няма как да знаеш кой какво образование има. Вероятно съдиш по това, какво образование е споменато в обявите за набиране на персонал. Никой не ти пречи да кандидатстваш за някоя от изброените позиции и да получаваш по-висока заплата. Може да се пробваш като автомонтьор. Сигурно е фасулска работа.
Днес тази тема е....

# 114
Kissing HeartРазсмя ме искрено.Говоря за мои познати.А не за обяви.Да продължавам ли?
Дюнерджия-неграмотен ром-1700 лева.
Шофьор на тир-основно образование-4000 лева.
.......

# 115
  • Ямбол
А ти по какво си учител. Аз вече предполагам, но ще ми е интересно да разбера.

# 116
Начален учител съм.Специалност ПНУП.Бакалавър.
Вижте,не искам да звучи сякаш плюя професията.Напротив-уважавам дълбоко учителите.А аз самият все още не се възприемам като такъв,защото съм още в началото на пътя,както се казва.Даже се чувствам малко като на стаж...предполагам знаете първите 1,2 години как е...Просто много ме е яд,че хора като вас и мен с висше образование и с една толкова благородна професия взимат толкова малко.А животът е пари.Всичко е скъпо,всичко се вдига от ден на ден...не е лесно да си учител в Бг и мен лично засега ме мотивира единствено любовта на децата.Иначе парите...ще ги взема навсякъде другаде.

Последна редакция: нд, 08 сеп 2019, 20:09 от Rodi 111

# 117
Учителските заплати, че не са достатъчно добри, не са. Обаче във всяка сфера начинаещите започват с по-ниска заплата. В последствие има лекторски, има проекти, възможности за допълнително пари. Да, натоварване си е, да не е лесно, но лесно няма никъде.
Ако смяташ, че в други браншове взимат повече пари, си свободен да отидеш там. Стани автомонтьор, продавач, тираджия или учител в Германия. Всеки има избор. Другото си е просто мрънкане.

# 118
Ами ако имаше повече мрънкащи като мен - щяха да са вече двойни заплатите.И всички учители щяха да са си извоювали повече пари за достойния живот,който заслужават.Но докато няма истински протести,положението ще си е такова-ще си обикаляме махалите да събираме ромчета,ще си броим стотинките за доматки на промо и ще гледаме как неграмотните тираджии карат скъпи коли,а ние все така ще си обикаляме с автобусите или с таратайките на старо от Германия...
Тук не говоря само за себе си.Аз мога и утре да напусна и да работя и 100 други неща.Млад и здрав съм и не съм мързелив.Но тези учители,които са си дали живота в тая система,пред пенсия са и продължават да живеят в лишения...ето за тях ме боли най-много.Ето това е несправедливост!Ето това е държава,която не мисли за народа си...за тези,без които няма как да вървим напред..за тези,които виждам всеки ден,с дневник под ръка,с провесен нос,хапчета за нерви и с дрехи втора употреба.Cold SweatА онези ,от които зависят заплатите мисля,че всички от пишещите тук сме достатъчно интелигентни хора,за да знаем как живеят,как ходят облечени и какви коли карат.
Това ли трябва да приема и да ми хареса?Еми няма как...

# 119
И как мрънкането ти във форума помага да се променят учителските заплати и родната действителност?

Общи условия

Активация на акаунт