Професия учител - 6

• 36 776
  • 744
  •   1
Отговори
# 480
Ами върху тези 56 дни, пресметни колко са 7/12.
Това са 32.67 дни до август.
С това предният договор приключва.

Сега с новия имаш 3.5/12*56 дни до края на годината. Което е 16 или 17 дни, зависи как ще го сметнат.
Губиш 2-3 дни, за август и половина от септември, когато не си била на работа.

# 481
  • Ямбол
Когато са те освободили, са ти изплатили оставащата до август отпуска, а тя не е 56 дни, а по-малко(за 8 месеца са 56/12 по 8 ). Сега от когато си назначена до края на годината имаш по 4-5 дни отпуск за всеки месец. За септември е нормално да са три. После имаш и други месеци - октомври, ноември и декември.
Сега виждам, че и Руми ги е сметнала, но без август. Аз не разбрах август включва ли се или не.

По отношение на работата -не съм имала стрес, стажът ми и след това започването бяха добре, навлязох бързо, но и много четох нормативни документи, за да съм наясно. Не е имало форум да питам, но имах близки и те ме въведоха. По отношение на учениците - все са същите, трябва да ги разбираш.

Последна редакция: ср, 02 окт 2019, 18:43 от Лилянa

# 482
  • Пловдив
А ти ползвала ли си отпуск през септември?

# 483
А ти ползвала ли си отпуск през септември?
Не, не съм.

Август не съм била на трудов договор. От 16.09 постъпих на работа.

# 484
  • Пловдив
Странно, защото при нас във фиша ни отбелязват отпуската само ако сме ползвали през месеца

# 485
Добре де, някой ще ми отговори ли на въпрос. Когато започнахте професията си бяхте ли стресирани, за колко време свикнахте, бяхте ли сигурни че искате да го работите след като сте прекарали да кажем 2 седмици?
Може би ми трябваха около 5 години, преди да започна да се възприемам както учител. Стресирана съм постоянно в последните години, дори и през ваканциите.

# 486
Всъщност отпуската не е точно 56 дни годишно. Толкова е, ако си синдикален член. Ако не си, е 48 дни годишно.

# 487
  • Dope Reach
Съгласна съм, от личен опит мога да кажа, че дори и след първата година не бях готова да взема правилно решение в посока на това за мен ли е или не. Трябва да се изживеят всички плюсове и минуси. Започнах с кофти клас, много ме ядосваха, впоследствие ми станах любимци, ако бях напуснала още в началото, нямаше дори да дам шанс на тези прекрасни отношения.
На мен в момента също ми е много стресирано, докато не минат всички входящи и родителски срещи няма да се успокоя. Grinning

# 488
Наде, от какво точно се стресираш-от децата, родителите, колегите или директорската фигура...? Или всичко това заедно? Моят съвет е просто да се постараеш да не ти пука, ама наистина. Колкото повече се вързваш, толкова повече сама си засилваш стреса. Сутрин, като влезеш в училището, просто си кажи вътрешно, че не ти дреме и сама ще забележиш колко по-спокоен ще ти е денят. Защо е това притеснение? Да не ти се скарат? Много важно, да минава покрай ушите ти и толкоз... Някое дете да не те ядоса? Наказваш го и готово. Моите стоят до стената, понякога и по 20, 30 минути... Колегите ти причиняват стрес? Родителите? Абе я им тегли една на всичките и хич не го мисли толкова! От какво те е страх? Да не ти направят забележка? Да не те изгонят и да останеш без работа? То пък една работа тая... 😀😀😀😥😥😥Да се смееш или да плачеш не знам...
Просто пробвай и ако не ти хареса професията и не успееш да се нагодиш някак си към училищната атмосфера, значи не е твоето... Съдбата може да ти е приготвила нещо по-добро? Знаеш ли... 🤔Аз лично съм си казал, че в момента, в който усетя, че сутрин ставам от леглото без желание да отида на точно тази работа, просто ще я сменя и точка. ✌️При мен не е дошъл още тоя момент. При теб как е не зная. Но ти пожелавам да намериш своето място под това небе. Животът е кратък, не си струва да прекарваме ценното си време някъде, където не е сърцето ни. 😉

Последна редакция: ср, 02 окт 2019, 21:05 от Rodi 111

# 489
6-та година не мога да свикна да не се стресирам. Имала съм такива ситуации, че не знам как съм преживяла и си всичкия този стрес оказва влияние в последствие. Стигнала съм до там, че като тръгне дете към мен с уплашена физиономия ми се подкосяват краката и всичко това вреди.

# 490
Да, това е най-стресиращото всъщност-децата да не направят нещо... Да ги опазим живи и здрави, докато ги вземат родителите... Не ги изпускаш от очи, тичаш до тоалетната, бързаш да се върнеш,нон-стоп си нащрек... На всички ни е познато. Това напряга, няма начин, така е. НО... Винаги има едно  НО!!! Въпросът е дали всичкото това си струва? Дали има смисъл? Който намира смисъла в учителстването-продължава. Останалите просто напускат системата и това е.

# 491
  • Пловдив
Тинити, от доста време питаш за ДТВ-то за 15-ти септември и имаш много отговори, че няма да ти се даде. То се уточнява във вътрешните правила и винаги е в полза на училището (да се спестят пари). Щом имаш прекъсване на работата там, дори и 1 ден да е, не се изплаща в 99% от училищата. Може да е и в 100, ама нека бъдем и малко оптимисти. Така че, просто престани да питаш отново и отново за ясни неща - казахме ти ги още като попита в началото на учебната година
Щом имаш прекратяване на трудовите взаимоотношения останалата отпуска ти се изплаща. Вече си взела парите, къде си търсиш сега отново и отпуската. Ще получиш колкото ти се полага за времето от датата на новото назначение до края на годината.
За диференцираното законът е друг - полага се на всеки, който има отработени 125 дни от изминалата учебна година независимо къде работи в момента. И се издирват дори и бивши колеги, за да им се даде.

# 492
Във всички професии, в които се взема заплата над минималната-за провинцията говоря-има голяма доза стрес.

# 493
  • Майничка
Аз непрекъснато съм "стресната", но то си ми е натюрел, няма ли вътрешен екшън на работа - създавам си го, иначе се разболявам. Обаче външно съм спокойна, чак флегматична.
След 8г. учителствуване още не мога да повярвам колко ме кефи тази работа, а след стажовете в университета се бях зарекла в класна стая да не стъпвам.

# 494
  • при моите деца .....
Преди 3 години бях майчинство.
Февруари се върнах, работих месец и половина и излезнах в отпуск - НЕ получих ДТВ за 15 септемри.
Нямам прекъсване.
Та Тинити - мисля, че е по-добре да не питаш.

Общи условия

Активация на акаунт