Професия учител - 6

• 36 781
  • 744
  •   1
Отговори
# 570
  • Ямбол
Началните са и класни, може да имат и лекторски.

# 571
  • Пловдив
Silvi, на новоназначени учители стартовата заплата е 920 лв, ще вземеш и 3% за трите ти години педагогически стаж и още 20-30 лв ако в класа има дете със СОП. Чисто ще ти останат не повече от 750 лв.
Точно толкова + 30 лв 4 и 5 ПКС и 55 лв за стаж едвам хващам 780лв на месец

5-то ПКС се дава след 2 години стаж, а 4-то - година след 5-то. Ако учителят се яви за тях. Така че новоназначените няма как да ги хванат.

# 572
Може да води часове по занимания по интереси, или друга програма?
800 лв чисто за провинцията не са зле.
Вземат се по 1000 чисто при тежка работа и на смени(за жените говорят). За София са малко, но толкова плащат и на рецепция в хотел-трябва да знаеш език+компютри+нощем е опасно заради пияни клиенти и всякакви типове.
В резюме... От работя не се става богат, а гърбат. Каквато и да е тая работа....

# 573
Може ли някой да ми обясни за какво са квалификационните кредити? Обученията за тия кредити задължителни ли са (с някаква наредба) или зависи от училището или желанието? Трябва ли да се записвам на такова обучение?

# 574
Може ли някой да ми обясни за какво са квалификационните кредити? Обученията за тия кредити задължителни ли са (с някаква наредба) или зависи от училището или желанието? Трябва ли да се записвам на такова обучение?

Да, трябва да имаш такива кредити. Някои обучения дават по 2 кредита, но повечето са по 1. Ако имаш късмет, училището ще ти плати участието в обучението, иначе си ги плащаш сам. Ние с колежката ми бяхме тази есен на такова обучение в София, таксата беше по 120лв. на участник, плати ни ги училището (плюс командировъчното). Имаше обаче доста колеги, които си плащаха сами и таксата, и престоя. А не е като да не са редовни учители. Зависи от ръководството на самото училище. По принцип пари за квалификация има и по закон те могат да се изразходват само за квалификация на учителите, не могат да се прехвърлят по други пера.

Кредитите служат за оценка работата на учителя в раздела "постоянно повишаване на квалификацията". За периода между 2 атестации трябва да си набрал минимум 4 кредита.

# 575
Гледам обява за обучение, което дава 3 кредита (пише, че е безплатно), обаче аз съм с малко дете, което няма на кого да оставя два дена и да отида на конкретното място (някакъв курорт са избрали) за конкретната дата (и личен автомобил нямам). Какво ще стане, ако не се запиша? Колко пъти през годината се предлагат такива обучения?

# 576
  • Майничка
Говори с отговорника за квалификационната дейност на училището.
При нас всяка година организират (за сметка на училището) поне по 2-3 обучения с кредити, обикновено в петък следобед и в събота, отделно вътрешните квалификации. Досега извън града не са правили.
Някои колеги си ходят и на допълнителни, платени обучения, ако ги интересуват.

# 577
Благодаря за информацията! Ще се свържа с отговорника. А, за екскурзиите, как стоят нещата? И за екскурзии има постоянно обяви и аз не разбирам. Трябва ли да се записвам за нещо или не? Само за класни ръководители ли са екскурзиите? А, като си на екскурзия или обучение, кой преподава вместо теб? (Малко тъпички въпроси, ще ме извините, но като не съм учила в България и не мога да се ориентирам...)

# 578
  • Майничка
Обученията ни са в извънучебно време, а "служебни" екскурзии не се организират, така че тук не мога да помогна.

# 579
  • Пловдив
Какви екскурзии? Ако има на класа, отива класният. Ако е обща - отиват всички. И отговорът не можем да го дадем ние, а хората от училището ви.

# 580
Обученията ни са в извънучебно време, а "служебни" екскурзии не се организират, така че тук не мога да помогна.
Ако са сложили обучение от петък до неделя, а аз имам часове в петък, тогава как ще стане да отида? При положение, че е извън града.

Екскурзиите - постоянно се обявяват някакви екскурзии на префенциални цени, които се предлагат и на учениците. Аз и за това не разбрах кой трябва или може да ходи на тези екскурзии. В учителската стая се разлепят обявите.

# 581
  • Майничка
При нас извън града няма, най-много да се комбинираме с такси до определена зала. И сме само първа смяна, а обученията са от 15ч., примерно.

# 582
  • при моите деца .....
Аз миналата година не съм ходила на обучение от училище.
Знам само за обучение на една колежка.....

# 583
  • Майничка
Ние миналата имахме две обучения за работа в облак, едно работа с родители и който взе изпита за гугъл обучител, му признаха още един кредит.

# 584
  • Ямбол
Аз лятото бях 5 дни в Слънчев бряг за 3 кредита. По програмата, по която се регистрираме. Сами се организирахме.

За новоназначените засега няма да им трябват кредити, защото тях няма да ги атесират.

Общи условия

Активация на акаунт