Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 16
Здравейте,
От дете ме привличат немската, унгарската и полската култури. Дали някой има впечатления от поне две от изброените?  Сега уча немски, но начално ниво А1 тук в БГ. Знам английски много добре. Полският е много труден, а унгарският език е уникален, но пък като граматика и логика ми се струва по-лесен от полския, малко ми напомня на турския... При нови езици най-много ми пречат родовете, спреженията и времената. Имат много падежи, но те повечето всъщност замествали предлозите, а в полски са 7 падежа и куп спрежения, а и писмено е много трудно да го чета. Започнах да търся работа и намерих в Краков, но като започнах да търся апартамент под наем видях, че там строят едни такива сиво-бели сгради като лаборатории ми приличат, много са ми студени, зимата ще ме хване депресията на такова място: https://szallas.hu/mays-lux-apartaments-krakow. Някак си не си се виждам да заменя цветния и весел блок с такова място, което прилича на офис сграда в най-добрия случай, неуютно изглеждат, а не може само в стария град да виси човек и да живее.

Аз обичам топли цветове, покрай България си имам навика да ми е цветно и трудно свиквам на места, където сградите са само бели, сиви или на гола тухла. Цветните сгради и нови блокчета в България ми създават повече уют и настроение. Особено зимата ме радва, че поне сградите са цветни. Е, оказа се че такива цветни са строили и в Унгария: https://szallas.hu/gomb-utcai-apartman-budapest

В Германия не строят такива, но пък имат китни стари къщурки като в приказка на Братя Грим, а и уча немския. И като цяло има цвят и там (най-много ме привлича Бавария, най-вече Франкония). Но унгарската кухня е най-вкусната от тези три страни и като че ли по манталитет най-много се доближават у нас от трите нации. Четвърти вариант ми е Ирландия, защото знам английски, но така и не ме одобряват за работа там, малък пазар е, има липса на слънце, каменна и студена архитектура, иначе хората били разбрани казват. Къде бихте се насочили на мое място? Като заплати Ирлания и Германия са най-добре платени, но в края на краищата не всичко е пари, а наемите в Ирландия са направо откачени. В малко немско градче са по-достъпни, но и там чух за опити за терористични атаки.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2019, 17:48 от KrasimirDimi

# 1
  • Мнения: 1 858
Избери Германия. Езиците те вълнуват - но от трите немският най-много се търси. В Унгарски да инвестираш, не знам, но този език е уникален, и много труден, самите унгарци учат чужди езици като нас, че никой не ги разбира. Икономиката не е от най-успешните. Полша - подобно, поне езикът е славянски, по-лесно ще го учиш.
Апартаментите в Полша са скучни на външен вид, но са ново строителство, което е по-качествено като изпълнение от шарените блокчета в БГ. В Средна Европа хората са по-убрани в цветовете, а наште шарении им изглеждат ориенталски.
Където  и да отидеш, езикът трябва да научиш рано или късно. Къщи и апартаменти има всякакви във всяка държава, това изобщо не бива да ти е критерий, по-скоро проучи социалната система, училища, детски градини, работа, осигряване, застраховане и др,  Иди на една екскурзия и в трите, да усетиш къде атмосферата ти допада най-много и стягай куфара.

# 2
  • Мнения: 16
Благодаря! Аз попътувах малко из тази част на Европа и ще споделя моите впечатления:

Балатон и разни малки унгарски градчета - харесаха ми хората, природата, чистотата. Изглежда хем подрредено и чисто като западна страна, хем някак по-истинско. Но Будапеща била по-мърлява казват.... Почти всички знаят английски, а и да не знаят не се сопкат и сърдят като много други.

Австрия - няма го този цвят от Унгария, някак стерилно извън Виена. Мусят се на английски, но не всички. А Виена пък беше разочарование - просто град без ясно изразени забележителности (може би са твърде много или пръснати), без емблематични мостове и Дунав минава по-далеч от центъра. Катедралата е забита между сградите, а дворецът Шонбрум е в покрайнините все едно. Все още се надявам да посетя Будапеща. Хората са ми безлични, но пък една руса виенчанка не откъсваше очи от мен... Имат голямо езеро до границата с Унгария с много светла вода като тази на Балатон. Те са двете най-красиви езера в Централна Европа според мен. Езера с такава вода за първи път виждам.

Братислава - семпъл малък град, но за по-дълго пребиваване изглежда по-приятен от Прага. С всеки ден става все по-красива. Не е толкова претъпкана с туристи и местните са много по-приятни и дори те заговарят по улиците. За моя изненада има много по-хубави мостове и места край Дунав от Виена, единият е супер модерен. Бурно развитие има, а въпреки, че са роднини, хората са много са много по-красиви и земни от чехите! Wink Не говорят много английски и ги притеснява.

Прага ми хареса като сгради, но след 1 седмица вече не ме грабваше - твърде ми е като музей а като хора - най-малко от всички посетени ми хареса, много се бутат, избягват контакт с непознати, мразят зрителния контакт за разлика от словаците. Пълно с американци и англичани, които се държат все едно са в Дисниленд (може и това да е причината за държанието на местните?). Малко ми беше фалшива.

Дрезден - както и Братислава е много по-спокоен от Прага и Виена. Много по-зелен е от Прага, а и от Братислава (словаците и особено чехите не садят много дървета покрай тротоарите и улиците). Спокойно, даже скучно (беше събота). Хората - държат си на немския, резервирани са, но не чак толкова дръпнати като пражчаните. Но когато чуят английски се сопват. Разбира се едно е Дрезден и бившето ГДР, съвсем друго е Бавария.

# 3
  • Мнения: 1 334
Добре ги описваш, но едно е да отидеш на екскурзия, а съвсем друго е да живееш там.
Специално за Унгария (не се заблуждавай по звученето, езикът е един от най-трудните) - не се различава от Бг. Да, хората уж говорят английски, но идва момент, в който ти се налага да отидеш по пощата, на лекар или да свършиш нещо в общината. И идва трудната част... Simple Smile Simple Smile

# 4
  • Мнения: 16
В Прага живях почти 5 месеца, в Братислава около година. В другите бях наистина като турист.

Общи условия

Активация на акаунт