Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 6

  • 59 418
  • 809
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 1 114
Благодаря за мнението!
И мен това ме притеснява,че няма много инфо и мнения относно работа на култура и рецепти дори.Докато за Филипс-а има и групи с рецепти и напътствия .

Михаела, на мен нищо не ми излезе в нета за този Бош. Не съм в БГ и понякога не ми илизат резултати, но за първи път чувам за Бош мултикукър. По принцип съм фен на марката, даже сега си поднових миялната пак с тяхна.

В общи линии не се различават кой знае колко различните уреди. Гледай да има под налягане и слоу и да можеш да си вземеш нова купа. За запичащия капак писах по-нагоре. Не отменя фурната по никакъв начин. Първо не вдига температура, второ не изпарява течността.

Моят Филипс има и запичащ капак и някакви функсии за киело мляко и кексове, но не ги ползвам изобщо. Сега ми го смениха с някакъв друг, защото при пожар му се стопи кабела. Ще пробвам новия и ще видя кой да си оставя за оборотен. Новият няма запичащ капак.

# 496
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 661
А някок има ли впечатления от Делимано прешър?

# 497
  • Мнения: 277
Благодаря за мнението!
И мен това ме притеснява,че няма много инфо и мнения относно работа на култура и рецепти дори.Докато за Филипс-а има и групи с рецепти и напътствия .

Михаела, на мен нищо не ми излезе в нета за този Бош. Не съм в БГ и понякога не ми илизат резултати, но за първи път чувам за Бош мултикукър. По принцип съм фен на марката, даже сега си поднових миялната пак с тяхна.

В общи линии не се различават кой знае колко различните уреди. Гледай да има под налягане и слоу и да можеш да си вземеш нова купа. За запичащия капак писах по-нагоре. Не отменя фурната по никакъв начин. Първо не вдига температура, второ не изпарява течността.

Моят Филипс има и запичащ капак и някакви функсии за киело мляко и кексове, но не ги ползвам изобщо. Сега ми го смениха с някакъв друг, защото при пожар му се стопи кабела. Ще пробвам новия и ще видя кой да си оставя за оборотен. Новият няма запичащ капак.
А кой модел има запичащ капак?
Този 3037 няма мисля

# 498
  • Мнения: 1 114
Михаела, моят не се предлага в Европа, а и май вече не се произвежда, но не си заслужава запичащият капак. Утре ще снимам модела и ще ти го изпратя на лична.

# 499
  • Paris, France
  • Мнения: 17 646
Скрит текст:
Привет дами!

от няколко дена обмислям покупката на мултикукър. днес изчетах темата. описвам за какво ми трябва и какви държа да има/няма.

1. кукърът ми трябва за къмпинг, ще се готви за 2ма възрастни и две деца, съответно да може да готви без надзор, да не се нагрява отвън.
2. да се почиства лесно, ама наистина лесно. имам непоносимост от глутен и ако правя нещо с глутен трябва ръчно да може да се измие на 100%. не искам да има места, които да почиствам с клечка за уши и подобни.
3. аз ям основно ястия със сосове, тип яхнии, гъсти супи, задушени зеленчуци, риба. ОБАЧЕ: едното дете е капризно и яде паста и пица, т.е. искам да може и да пече. Сладкиш  да правя е плюс, не държа, но предполагам, че ще му хвана цаката, аз сега правя в микровълновата, която няма функция грил.Relaxed
4. пържени картофи също яде капризния, ама в този малък пот едва ли ще стават много, а и не искам 30 мин да вися да изпържа шепа картофчета...
5. потът да е иноксов. чудя се в моя случай (заради глутена) дали не е по-добре да имам два пота?...Thinking
6. поради ограниченото място не ми се занимава с отделни капаци, т.е. предпочитам всичко на едно. Компромиси съм готова да правя.
7. цената не ми е водеща, но Watt-овете са ми ограничени, макс 1000.


засега съм се спряла на следните три мултикукъра:

Instant pot - иноксов пот

Olla - трябва да си купя иноксова купа, което може би не е толкова лошо с оглед на глутеновата ми непоносимост.

Silverkrest -  не пече, но цената е много ниска (мога да го взема за 45E от ретур). чета в мненията, че му се отлепвало фолиото на дисплея. потът е иноксов.

тъй като не ползвам вкъщи подобни уреди, кухнята ми е малка и няма да има къде да го сложа и ми трябва само за изпът, чудя се дали да инвестирам в Олла или да си взема евтиния от Лидл? От друга страна понеже ще се транспортира, то ми трябва солидно качество, да не ми се скапе електрониката и затова се чудя за лидълския....

обмислям да взема и газов котлон, т.е. да имам две възможности за готвене, евентуално на котлона мога да правя паста, а сосът в пота. идеята е мултикукърът и газовия котлон да се допълват и ако спре тока или свърши газта все още да има къде да готвя.

приемам предложения и за други модели, ако са по-подходящи за моите нужди.

Ох, ръцете ме заболяха вече да пиша. В поста ми преди вашия съм дала линк към тема, в която обстойно, лично аз, съм обяснявала какво може и не може да прави един кукър. Пица не.може в кукър, още по-малко без горен капак. Не се виждам да ида на къмпинг да меся,  втасвам и пека..... пици.

Instant pot и Лидълския кукър не могат да пекат. Значи остава Олята, която може да пече кекс и хляб без горен капак, но трябва понякога да се обръща това, което се пече.

За миенето - сипвам малко лимонтозу или оцет, включвам да заври и всичко залепнало пада само. После миеш с мека гъба и препарат.

Пастата я правя на обратно- соса в тиган, на котлона, а пастата в кукър. Фарфале, тортички и едра паста се оказват в зехтин, слага се сол, налива се студена вода, така че всички да са вътре, но да има половин пръст максимум и се слагат на програма ориз за суши, налягане 2 от5 степени и се програмира втеме 10 минути. 10-15 мин докато вдигне налягане и като свърши програмата са готови за сервиране. Няма оглеждане, няма бъркане с масло. Те са разделени от зехтина, с който са оказали.

Котлон и кукър с налягане са по-удачни от 2 кукъра. На котлона можеш да пържи, да правиш кафе. Да, вземи газов котлон с възможност за промяна на количеството подаване на газ и един кукър с налягане за да не ти се обвинява наоколо.

Ако ще пържиш и ще печеш хляб на котлона не ти трябва кукър, който може да пържи. На газовия котлон става в пъти по-бързо. Хляб правя на котлона.

Вместо пица можеш да правиш катми, палачинки, нещо бързо.

Мултикукърът на Бош е хубав, но допълнителните купи са скъпи, контролния панел е на капака и не може лесно да се ползува на отворен капак и затова не бих си го купила. Кукърите на Бош без налягане не струват. Този е с налягането:

https://www.bosch-home.com/za/products-list/multicooker/multicooker2/MUC88B68

Допълнителната тенджера за мултикукър  Бош с налягане, но е инокс само отвън, вътре е тефлон. Абсолютно същия тефлон и форма като на моя кукър, а моята вече почти 9 години не е мръднала.

https://m.ebay.fr/itm/Bosch-MAZ8BI-Sch-ssel-f-r-MUC8/11424867993 … mp;epid=730807050

Готви точно като моя, купата му става на моя, 1200W, само дето тази тъпня с екрана на капака ме дразни. Не може да вдига високи температури за пържене като Оля, но е чист, тихичък, прекрасен.

# 500
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Хм, кой Фърст не пече? Тук много източно европейки го имат и пекат кекс и хляб. Освен да е друг модел.

https://m.youtube.com/watch?v=wPObwivO-nk

Копчето за печене на кекс е третото отгоре надолу в лявата редица.

https://m.youtube.com/watch?v=wPObwivO-nk

Добре де, тук сама си писала, че кекс и хляб може.
Лидълският има програма за сладкиш.
Кезекухен също можело....
Има ли голяма разлика между ИП и лидълския?

Отивам да я търся тази стара тема.
Май тендирам към лидълския. Олята ми харесва, но копчетата са на испански и това ще е повод мъжът ми да я заобикаля.
А лидълската мога да му я зачисля. 😈

# 501
  • Paris, France
  • Мнения: 17 646
Лидълския и ИП не могат да пекат хляб и кекс. Техните тенджери са от неръждаема стомана, не теглим. Програмите за кекс в Лидълския и ИП са кекс, който се налива във форма, на дъното се налива вода, слага се поставяла за пара и на нея формата с кекс. Кексът става като в тенджера под налягане на пара, без загоряло коричка, а не печен. По същия начин става в Cookeo, Cook4me и много други. Същинско печене, както в моя и повечето други там няма.

mimi има ИП и беше купила и Лидълския. Няма кой знае каква разлика и ако ще готвите само манджуляк под налягане са предостатъчни. Не стават за печене и пържене в много мазнина.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 21:36 от Nevena Virolan

# 502
  • Мнения: 1 478
Писала е, че кекс и хляб може във Фърст. В Истант пот и в лидълския не може. Програмата за сладкиш е за сладкиш от рода на чийзкейк, който се прави на пара под налягане, не е печене.

П.П. Писала съм заедно с Невена. Много ми стана смешно за сексът под налягане на пара. Grinning

# 503
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Щом може чийзкейк, то и брауни ще става 😁
У нас никой не търси коричка, а шоколада 🤪.
Невена, първият линк, който си пуснала и аз съм цитирала: жената сипва тестото в иноксовия пот.
После казва, че го е обърнала и сладкишът е паднал.


За жалост не намирам почти никакви отзиви за лидълския уред.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 22:56 от asyalein

# 504
  • Paris, France
  • Мнения: 17 646
Щом може чийзкейк, то и брауни ще става 😁
У нас никой не търси коричка, а шоколада 🤪.
Невена, първият линк, който си пуснала и аз съм цитирала: жената сипва тестото в иноксовия пот.
После казва, че го е обърнала и сладкишът е паднал.


За жалост не намирам почти никакви отзиви за лидълския уред.

Ох, жената прави кекса в кукър First Austria, както Stilness вече поясни. Иноксов е корпуса на Фърст, вътрешната купа е от тефлониран алуминий.  Затова кексът излиза без проблем. Фърст има програма печене, но Лидълския и ИП нямат.

В ИП и Лидълския влиза форма от максимум 17-18см и съответно количеството е малко, а приготвянето дълго. За да се извади формата, под нея се кръстосват изрязани от кухненска хартия ленти и иди ги вади от кукъра докато излиза огромно количество пара.

Ако имаш микровълнова, напиши microwave + chocolate fudge recipe, microwave brownies recipe, microwave cheesecake recipe  и ще ти излязат хиляди, при които за максимум 10 минути вадиш изпечен чийзкрйк. Моята фурна е газова и изсушава, но сега ги правя в микровълновата и с представителен размер. Ето  рецепта за чийзкейк:

https://www.biggerbolderbaking.com/microwave-baked-cheesecake/

Рецепта за чийзкейк в кукър под налягане:

https://www.cookeomania.fr/recette-cookeo/cheesecake/

В кукъра е 15 мин да вдигне налягане и 15 мин под налягане и 2 мин да го свали. После мий тенджера от котлен камък, суши, вади форма, а количеството е по-малко. В микровълновата е готов за 5 мин ако е 1200 вата и за 7 Ако е 800 вата. 

Откакто имам отново микровълнова, крем карамел, чийзкейк, фъдж, браунис, млечен конфитюр ( карамелизирано кондензирано, подсладено мляко правя само в нея. Млякото е готово за 12 мин, в кукър за 50 мин.

Това ти го пиша за да прецениш трябва ли ти функцията.

Все още пека ръжен хляб, сладкиш с круши и карамел, сладкиш от творог (нещо като извара), блат за медовик само в кукъра, но нищо друго.

# 505
  • Мнения: 33 533
Лидълския го няма в Бя, аз го купих от Гърция
Има програма кейк! Но как става не мога да кажа...


Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 08:31 от mimi.7299

# 506
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Невена, каква микровълнова?! Кукърът ми трябва за къмпинг!
Съответно няма да правя торта на етажи в него, а набързо нещо сладко, ако се тръшнат.

Мими, доволна ли си, как е качеството?

# 507
  • Мнения: 33 533
asyalein аз го нямам, купих го за подарък, жената е доволна!

# 508
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
А ок.
Понеже прочетах в немските коментари, че се отлепя фолиото на дисплея.🤪

# 509
  • Мнения: 6 788
Дами,какво в мнението ви за този мултикукър?
https://m.emag.bg/multicooker-russell-hobbs-cookathome-900-w-5-l … -56/pd/DTYFVMBBM/
Ще го ползваме предимно за готвене на пара, риба,картофки.

Общи условия

Активация на акаунт