Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 11 септ. 2019, 11:09 ч.

Кутията за обяд - какво приготвяте за у-ще или офиса - 8 тема

  • 26 181
  • 782
  •   1
Отговори
# 45
  • Sofia
  • Мнения: 12 700
...През уикенда готвя повече и в понеделник си зареждам храна в хладилника ( ... и някаква кутия с готвено) и общо взето изкарвам седмицата. ....
Подсети ме да кажа аз какво правя... Simple Smile
Когато сготвя, първата ми работа, след като изключа огъня е да отсипя от горещото ястие в затоплен буркан (в различни грамажи, според нужата) с винтова капачка. Затварям и обръщам надолу да се охлади и хлътне капачката. После съхранявам на хладно и издържа поне месец. Така имам спасителен вариант, ако се наложи или просто разнообразие (винаги имам поне няколко различни затворени ястия) с готвено ястие.  Вече имам три ястия за започващата уч. година. Simple Smile

# 46
  • София
  • Мнения: 2 625
Rochellka, моля за рецептата за зеления боб. Вкъщи много го обичат, но аз го правя яхния или плакия, но и двата варианта имат течна част. Твоят изглежда удобен за хапване навън.

Аз от вторник започвам да правя кутиите на децата.
За мен и съпруга ми тази седмица, освен в сряда, не сме носили кутии. Успявахме да хапнем у дома и сутринта, и на обяд.
Днес се наложи той да излезе по-рано и затова закусихме в кантората - занесох от прословутата във форума баница с овесени ядки и домашен компот от праскови.

# 47
  • Мнения: 15 927
И баща ми действа като Морена,ще пробвам и аз.

За днес имам :
2 пълнени чушки с киноа и телешка кайма , варено яйце , маслини отново и краставица.

# 48
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 3 799
Морена, много идейно. А как затопляш буркана?

# 49
  • Sofia
  • Мнения: 12 700
Морена, много идейно. А как затопляш буркана?
Благодаря, страхотно удобство е. Simple Smile
Буркана затоплям под течаща гореща вода (на газ сме и е гореща водата от чешмата) махам капачката и го оставям с дъното нагоре под струята, да не влиза вода вътре. Но пък и загряването не е кой знае какво, въпросът е да не е студен (ако е в студено време на балкона например) буркана, та да се пукне от горещото ястие. Само толкова, после като сипя малко ядене, разклащам и го темперирам. Simple Smile
Метода ползвам и ако видя, че някоя манджа няма да се изяде до ден-два. Загрявам и в буркан - след известно време му се зарадваме. Simple Smile

# 50
  • BG
  • Мнения: 2 046
Rochellka, моля за рецептата за зеления боб. Вкъщи много го обичат, но аз го правя яхния или плакия, но и двата варианта имат течна част. Твоят изглежда удобен за хапване навън.

Аз купувам замразения кауфландски, този на Bonduelle е най-хубав, но е доста по-скъп. Както е замразен го слагам в тавата и го овалвам в зехтин, сол, черен и червен пипер, чубричка доволно и пека до готовност - аз обичам да е малко попрепечен, ако може. Наистина е много удобен за хапване навън, аз избягвам течните храни, ако ще си правя кутия. Simple Smile

# 51
  • Мнения: 344
Здравейте, и аз се записвам при вас, не съм активен потребител на форума, но случайно открих темата и тъй като също приготвям храна за училище на едната ми дъщеря, а на другата оставям за вкъщи, ще споделям и моите идеи и ще черпя от вашите Simple Smile

Използвам кутии на система, икейски и от джъмбо имам 1-2 бр. Пластмасови са, за да не тежат, но в къщи съхранявам всичко в стъклени, които основно си купувам от лидл, имат доста изгодни оферти за комплекти от по 2-3 кутии.
Аз също практикувам като Морена, но замразявам във фризера и винаги имам за спешни случаи храна Simple Smile

# 52
  • Sofia
  • Мнения: 12 700
...Използвам кутии на система, икейски ... Пластмасови са, за да не тежат,..
И аз по тази причина ползвам пластмасови (купувам възможно най-добрата пластмаса и в общия случай не ползваме дадена кутия дълго) съдове, предостатъчно тежат раниците (дори да има шкафче за учебниците в у-ще), пък и да се счупи стъкло сред децата не е приемлив вариант.

# 53
  • Мнения: 344
Забравих да споделя, за силиконови кутии, които съм купувала от Метро, с едно отделение са, но се прибират, основно стават за сандвичи и някакъв зеленчук вътре. Обаче са много удобни да се носят на ски, на екскурзии и т.н.
от този тип - http://www.jdesign-bg.com/малка-сгъваема-силиконова-купа___27201

# 54
  • Мнения: 2 103
И аз така стерилизирам храна.От майка ми съм се научила, тя така изхрани сестра ми, студентка в друг град. Сега аз изпращам   стерилизирани буркани с готвено на моите студенти.
Идеята за печения боб е просто.. уникална. Вероятно ще е удачна гарнитура. Мисля да изпробвам в най скоро време.
За днес - аз си взех само буркан домашно кисело мляко, мъжът ми ще повтаря вчерашните  задушени в картофи и масло наденици. Десерт нямаме.  Петък е, поизпразнихме хладилника, довечера ще дояждаме каквото е останало.

# 55
  • София
  • Мнения: 703
След като видях блога на Морена...определено искам да съм нейно дете Simple Smile Simple Smile и понеже няма как ще гледам поне малко от тези нещица да направя на моите деца.
За мен в офиса си нося обикновенно каквото е останало от вечеря, стига да не е течно. Онзи ден пълнена чушка с пълнозърнести филийки и за десерт домашен кекс. А вчера ... децата ядат само пълнежа на чушките и си бях направила миш-маш от чушките Simple Smile и понеже и следобед обичам нещо да имам за леко хапване - малко домашна баница.
По повод миш-маша..много обичам и от Лидъл понякога си купувам буркани Миш-Маш и си дослагвам още нещица и набързо преди работа си правя.
Иначе главно влязох в темата, заради настъпващата нова учебна година. Сега и третото дете ще е на училище и е едно злоядо та ще видим.
За закуска сутрин в нас - добруджанки или тутманик ( аз си ги правя ), препечени филийки с масло, мед или някакво сладко ( тази година направих задоволително количество сладко от боровинки, най-любимото им), някаква печена закуска на фурна ( принцеса или с яйце и сирене ). Обикновенно гледам да е нещо, което да могат да си вземат за закуска там включително някакъв плод. За обяд не носят нищо, защото се прибират. Ако някой път се наложи да останат понеже е инцидентно ядат в стола. Отначало искаха да ядат в стола когато остават, сега гледам, че имт желание да си носят кутия. Признавам си, че някой път ми е по-лесно да им дам пари за купони, защото при нас трудно остава така нещо от вечеря или да прибирам в буркан за после.
А иначе за кутии...загледах се в тези на  Тupperware , защото им взех и такива шишета за вода.
За мен днес - 2 ябълки, 2 банана, 2 домата и 1 краставица . Ще видим до къде ще изкарам с тях Laughing

# 56
  • Мнения: 3 261
Аз днес съм на  грозде. Сега засега не съм огладняла сериозно Simple Smile.

# 57
  • София
  • Мнения: 2 625
Открадвам си идеите за бурканите и за зеления боб.
Боба ще го пробвам още утре към едни пържолки за гарнитура.
Понеже сме много хора вкъщи, готвя често и бързо се изяжда, но с бурканите бих си спестила някое и друго готвене. Предпочитам да сготвя повече различни храни наведнъж и после няколко дни да не готвя.

# 58
  • Мнения: 4 156
Само да си кажа днешния обяд, който ми се съчета с кутията с разделител, за която споменах по-рано.

В едното отделение имам пълнена чушка с кайма и ориз, в другото сладък картоф. И двете носят претопляне едновременно. На детето същото пратих. Хареса му т.к. няма начин да се разлее.

# 59
  • Мнения: 232
vici75, благодаря за споделените линкове за кутии! Ще разгледам и ще си купя.
При нас в офиса много хора си носят обяд. На всеки етаж има малка кухня с хладилник и микровълнова и си ги ползваме активно.

Относо съхраняването на храна в буркан, майка ми така ни изхранваше, докато бяхме студенти  Wink

Общи условия

Активация на акаунт