Истанбул [тема 50]

• 60 362
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
Аз пак с питанки Simple Smile  Някой правил ли е предварителна резервация за вечеря в ресторант на Сапфир? По телефон или с мейл е по - удачно, в смисъл, дали си четат редовно мейлите?

# 496
  • София
beljata Привет Hug Да, наистина се позагубих, защото няколко години пропускам Истанбул и освен за някой и друг маршрут, което не се променя в годините, не бих била полезна със съвети в темата.
Благодаря на теб и на daniela.qnkova за информацията по повод стъклената сграда. Ако знаех преди пътуването със сигурност щяхме да разгледаме, защото за 3 дни минахме оттам поне 5-6 пъти... Ето защо трябва да отварям темата по-често, дори и да не пътувам натам Stuck Out Tongue Winking Eye
Ортаклар не е за всеки. Ако някой очаква лукс или ресторант с дивани и възглавници, няма да го намери там. На някои дори може да им се стори малко неугледен, но за сметка на това е проверен в годините, с изключително вкусна храна /детето сега ме кара да се науча да правя пилафа, който предлагат там, а аз проядох овче месо Simple Smile/, на доста по-ниски цени, особено за ресторант в историческия център. Да, за жалост не предлагат дори бира или вино, което беше малко тъпо в новогодишната нощ, но пък и ние не сме големи пиячи, та не ни е било проблем никога.
Забравих да напиша, че на последния етаж - тераса се пуши Simple Smile

# 497
Знаете ли къде се намира гроба на Хюрем султан? Горе долу, някъде около двореца ли е? Бях чела преди години, но съм забравила.

# 498
Знаете ли къде се намира гроба на Хюрем султан? Горе долу, някъде около двореца ли е? Бях чела преди години, но съм забравила.
В двора на Сюлеймание джамия, тук. Там в съседното тюрбе е и гробът на Сюлейман.

# 499
  • София
Тюрбетата на Хюррем и на Сюлейман са в гробището към джамията Сюлеймание. В близост, но извън оградата е и гробът на Мимар Синан. Той е само с нещо като заслон. Няма тюрбе.

Зад "Света София" (всъщност е в двора ѝ, но с вход откъм алеята, водеща към Топкапъ) има 7 тюрбета на султани и принцове, но от малко по-късни времена. Входът е свободен. Има само детектор за оръжие и малко лъже, че е платен вход. На мен ми беше много интересно да ги видя. Никога не бях виждала подобно нещо. Като малки джамии са.

# 500
Здравейте!
За ресторант Ортаклар има ли възможност да се направи резервация или просто отиваш и сядаш или изчакваш?
Ще бъдем в Истанбул за 14 -ти февруари и искаме да опитаме някъде автентична и вкусна храна и не държим на алкохол.
Но с оглед датата се притеснявам дали ще има маса за нас.

# 501
Много ви благодаря,момичета.
Красиви са джамиите,уникална красота. Аз още не мога да си избия от главата одринската джамия Селимие,много ме впечатли. Гледах като омагьосана върте.
Не е истина какъв гений трябва да си за да построиш такова внушително и монументално нещо.

# 502
  • София
И нещо много важно, което забравих да напиша, а видях, че е имало дискусия.
В която и държава да сме на екскурзия, винаги ползваме навигацията HERE WeGo.
Изключително точна, ползваща само GPS без да изисква интернет и никога до сега не ни е подвела.
Преди пътуване само пускате ъпдейт и това е Hug

# 503
  • София
jullianna, гробницата на Мимар Синан е край джамията, а не в двора с тюрбетата на Сюлейман и Хюррем. Най-вероятно сте минали край нея, защото точно от там се минава към Еминьоню. Ето я. Не прилича на другите тюрбета.

Иначе в тюрбетата всички се събуват. И косите се покриват. Точно както е в джамиите. Не е задължително мъжете да са се молили.  Wink

# 504
  • Варна
jullianna, да не би в този сезон да ви дадоха възможност да пушите горе? Или времето бе топло?
Ние също сме били в Ортаклар в новогодишната вечер. Вечеряхме там, а после слязохме на Еминьоню за празничната заря.
Скрит текст:
Такава нямаше, де... сигурно друг път не се е случвало, но времето беше така отвратително ветровито и дъждовно, че вероятно нямаше да се получи нищо. Не знам точно причината да бъде отменена, но помня, че докато пресечем после мост Галата и си стигнем до хотела, който бе между моста Ататюрк и станция Шишхане, т.е. сме вървели ок. 1 км, ни беше мокро дори бельото, с все якета и катове дрехи. А на моста трябваше да се държим, за да не ни издуха вятърът. И не, не сме по 40 кг... даже хич.
Спомням си, че като комплимент от заведението ни направиха балон екмек с изписано отгоре със сусам 2015- годината, която посрещахме. Беше приятно, но ние си излязохме в студа да търчим за зарята...
Като цяло заведението ни е любимо, защото храната е вкусна, обстановката е нормална, обслужването е доста прилично, а не на последно място и не бъркаме дълбоко в джоба, пък си излизаме добре нахранени. Освен това, ако изключим споменатия ни престой около кула Галата, винаги сме били или в Лалели (когато пътувахме организирано), или в Султанахмет, та местоположението ни е повече от удобно.
Скрит текст:
Дивани няма, ама от втория етаж нагоре са тапицирани меки пейки, тъй че няма да се изръбиш, дет' се вика...
Ся па и възглавници... Ша спим или Ша ядем, не разбрах! Sweat Smile
И нашето момче е любител на пилафа им. На година и 4 месеца му беше една от първите не-бебешки храни и така сладко го хапваше... И до днес яде с удоволствие пилаф - и оризов, и от булгур.
Аз правя някакъв, ама доколко се доближавам, е отделен въпрос.
Айрянът им с пяна е чудесен. И всичко, което сме опитали.
Бира мога да пия и тук.
Овче няма шанс да проям, дори и в Ортаклар.

Аз знаех за Цистерната на Теодосий преди последното ни ходене, но пак не успях да я вмъкна, така че не си сама. Научих от тук, за което благодаря. Изглежда впечатляваща.
Имаше информация и за още една, в която се влизаше през магазин за килими под Хиподрума, ако помня правилно, но за нея ми е малко мъгла.

Здравейте!
За ресторант Ортаклар
Скрит текст:
има ли възможност да се направи резервация или просто отиваш и сядаш или изчакваш?
Ще бъдем в Истанбул за 14 -ти февруари и искаме да опитаме някъде автентична и вкусна храна и не държим на алкохол.
Но с оглед датата се притеснявам дали ще има маса за нас.

Случвало се е по-рано през деня да минем и да направим резервация,
Скрит текст:
но това беше в годините, когато работеше само първия етаж (ако не броим този на нивото на улицата, в която се помещава касата и се приготвя част от храната), а и щяхме да сме десетина човека, което предвид капацитета на въпросния етаж никак не е малко. От лятото на 2017-та (може и от малко по-рано, но ние тогава се възползвахме за пръв път) работят за клиенти още два етажа плюс споменатата от jullianna тераса. По този начин местата се увеличиха драстично. В ненатоварени дни работят само по-ниските етажи. Предполагам, че по празници пак трудно се запълва. Все пак е празник, но е в зимен сезон и не е пикът на туризма. Не вярвам да има проблем се местата. Освен това заведението е непретенциозно и повечето хора вероятно залагат на по-атрактивни места в такъв момент.
Ако искаш да си спокойна, направи така маршрута през деня, че да минеш покрай ресторанта и да запазиш маса. Предвид местоположението на заведението лесно ще го поставиш на пътя между два обекта.
Мога да ти дам и телефон, ако другите варианти не са удачни.

# 505
Ако някой ще ходи този или следващия месец, може да се възползва от тази опция за хотел:
https://www.fly4free.com/flight-deals/europe/5-titanic-business- … -night-e22-25-pp/

# 506
  • София
Ако някой ще ходи този или следващия месец, може да се възползва от тази опция за хотел:
https://www.fly4free.com/flight-deals/europe/5-titanic-business- … -night-e22-25-pp/

Хубав хотел, но доста далече от историческия център. Бих предпочела нещо в пъти по-скромно, но на удобно място.

# 507
Днес платихме екскурзията и ризервирахве дата-29 Април. Само,че ни казаха,че ще се обадят една седмица преди датата,защото ако не се съберат 30 човека ще отпадне екскурзията. Знам,че но доста места е така, но това ме притеснява. Как ще запазя друга екскурзия като вече ще е късно?. Отделно ще съм пуснала и отпуска и всичко ще ми е планувано предварително.
На вас случвало ли ви си е?
Сега излиза,че аз 3 месеца ще съм на тръни дали ще се събере бройката и как ще разбера това едва ли не в последвия момент. Много тъпо се получава така.

# 508
Мис Каролин,
на мен не ми се е случвало, 3 пъти съм ходила. Винаги сме пътували по няколко автобуса.
 Като наближи датата, може контролно да се обадиш и да провериш какво се случва, за да не те изненадат неприятно в последния момент.
Освен това, ако си стигне до там, може да намериш нещо в последния момент от друга агенция.

Последна редакция: пн, 06 яну 2020, 12:14 от djovana2

# 509
  • Варна
Днес платихме екскурзията и ризервирахве дата-29 Април. Само,че ни казаха,че ще се обадят една седмица преди датата,защото ако не се съберат 30 човека ще отпадне екскурзията. Знам,че но доста места е така, но това ме притеснява. Как ще запазя друга екскурзия като вече ще е късно?. Отделно ще съм пуснала и отпуска и всичко ще ми е планувано предварително.
На вас случвало ли ви си е?
Сега излиза,че аз 3 месеца ще съм на тръни дали ще се събере бройката и как ще разбера това едва ли не в последвия момент. Много тъпо се получава така.

На нас не ни се е случвало, но имаше хора, които изгоряха, включително и тук. Споделяно е за отмяна поради несформирана група, преди години имаше и един куп разочаровани от фирма, която раздаде ваучери на килограм за един Фестивал на лалетата и после всички пиха една студена вода.
Най-важното е коя е фирмата, на която си се доверила. Има няколко фирми, които са с традиции в пътуването към Истанбул и при тях издънка е почти невъзможна. Има много малки турагенти, които предлагат техните пакети, обикновено без да го признават. Има и разни ентусиасти, които се опитват да пробият, обещавайки доста добри цени и доста привлекателни програми. Предвид недостатъчната им популярност и капацитет обаче, вероятността да не съберат минимума туристи е напълно допустима. Така че без името на фирмата не можем да предполагаме какви са шансовете да пътувате. И да го имаме, пак не можем да сме на 100% сигурни.
Нямате ли шанс за самостоятелна организация? Ако не изначално, то поне като резервен вариант... Ако не се получат нещата, имате ли гаранция, че ще си получите парите?

Общи условия

Активация на акаунт