Истанбул [тема 50]

• 60 482
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
Да, ще имаме делничен ден. Въпреки че направих глупостта да се запиша със ЗапряновТравъл. 3 нощувки, но тръгване ситринта- половин загубен ден, в неделя след закуска- хайде в кожената фабрика и чао, Истанбул. Но вината си е моя...

# 556
  • Варна
i4i5r, всички дневни преходи отнемат половин ден, в най-добрия случай. Ако нещо се обърка на границата или другаде и се влезе по-късно в града, отива и повече. Понякога включват аквариума във Флоря на отиване и това съвсем отлага момента на пристигане.
Аз затова винаги съм препоръчвала нощния преход, когато се ходи с организиран транспорт.
Скрит текст:
Продължавам да се ядосвам за времето през деня, което губим в път нататък и насам. Айде, на връщане как да е, пак половин ден сме в Истанбул, обаче на отиване... Но ние нямаме избор. С две деца е напълно немислимо да се запишем към ТА. Иначе с удоволствие бих си го причинила отново.
Би ли дала линк към тази програма на Запрянов? Не я намирам на първо четене.
Скрит текст:
Тези кожени фабрики... За радост нас никога не са ни водили по такива. МОЛ Форум, Лозенград набързо и домА. И винаги са ни събирали по хотелите в 12 ч., което ни е давало възможност за последна разходка/кафе/покупки преди потегляне.
И сега, някаква носталгия сякаш ни води на връщане през въпросния МОЛ.

# 557
Да, ще имаме делничен ден. Въпреки че направих глупостта да се запиша със ЗапряновТравъл. 3 нощувки, но тръгване ситринта- половин загубен ден, в неделя след закуска- хайде в кожената фабрика и чао, Истанбул. Но вината си е моя...
Ох, това с кожената фабрика... 😊
Нещо като магазин за кожени изделия на излизане от Истанбул с много високи цени за моя стандарт.
Дават около половин час време, а там са спрели още поне десетина автобуса с българи.
Не видях от нашия автобус някой да си купи нещо, ама и те нашите спътници наблягаха яко на слънчогледа. 😊
Такова люпене на семки не бях виждала. 😊
Ама те бяха дошли основно за купона - вечер във фоайето на хотела си правеха софра с бг манджи и салати и яко чалга.
И до края на екскурзията имаха запаси от кебапчета и кИфтета, което най- осезателно се усещаш в автобуса. 😊

Мисля, че Фестивалът на лалетата е фестивал на неподправената байганьовщина. 😫😫😫

# 558
В Грабо беше, сега не я намирам. 158 лв + 4 лв застраховка. Сега гледам АБВ Травъл например, имат за 168 лв, но си се тръгва вечерта, на сутринта си в Истанбул, а в неделя имаш свободно време да 12 ч на обяд, което си е цял ден разлика.

# 559
Да,Абв е нощен прехода,което според мен е в пъти по-добре.

# 560
  • Варна
i4i5r, цената е добра, но не е невиждана. Късно ли е да смените?

...
Скрит текст:
Ама те бяха дошли основно за купона - вечер във фоайето на хотела си правеха софра с бг манджи и салати и яко чалга.
И до края на екскурзията имаха запаси от кебапчета и кИфтета, което най- осезателно се усещаш в автобуса. 😊
Мисля, че Фестивалът на лалетата е фестивал на неподправената байганьовщина. 😫😫😫

За жалост съм на същото мнение.
Много грозни гледки съм видяла,  много държание в стила на Алековия герой.

Наистина е изпитание да си в Истанбул по време на Фестивала.
Обаче неговият месец е и първият по-топъл и вече много ни е домъчняло за любимия град, та се жертваме. Wink

И във връзка с дискусия от предните дни... Оферта на Темма от Варна и Бургас.
Скрит текст:
20 лв. оскъпяване на човек за тръгване от Варна и Обзор спрямо такова от Бургас, Поморие, Несебър. Обзор - Несебър е 40 км, а Варна - Бургас - почти 130!? Логика няма. Но офертата не е лоша.

Последна редакция: нд, 12 яну 2020, 21:58 от beljata

# 561
  • Димитровград
Беля, разликата гледам че е 20 лв на човек от Варна. 50 и 60 лв е разликата между хотел 3 и 5 звезди

# 562
  • Варна
papaone, прав си.
Скрит текст:
То кьорав карти не играе, казали хората. Явно съм за нови очила, наистина.
Коригирам, за да не дезинформирам неволно.
Благодаря!

# 563
  • Варна

Скрит текст:
За жалост съм на същото мнение.
Много грозни гледки съм видяла,  много държание в стила на Алековия герой.
Наистина е изпитание да си в Истанбул по време на Фестивала.
Обаче неговият месец е и първият по-топъл и вече много ни е домъчняло за любимия град, та се жертваме. Wink
[/quote]

Аааа не , ако се сравним с братята сърби и румънци ние сме направо разкошни.Можем да споменем и пияни компании финландци , поляци , германци , англичаните са пословични.И на мен поне ми прави впечатление ,  че последните години рязко намаляха пияни компании  руснаци Simple Smile и те почнаха да се държат много добре.

# 564
  • Варна
Къде това, peterky2002?
Скрит текст:
Не говорим по принцип или за Sunny Beach, нали?
Аз в Истанбул на подобни не съм попадала. И да съм, не съм ги запомнила. Вероятно има отделни изпълнения, но нашего брата е масово в тази картина. А и в крайна сметка мен ме засрамват сънародниците ми. Другите не ме вълнуват тъй.
Скрит текст:
Като видиш как горда българка влиза в двора на "Св. Стефан", запречвайки входа и настървено вади цигара, ама така, сякаш детската ѝ мечта е била да пуши в двора на светинята... Като чуеш как се карат като махленки пак там, ама вътре, защото някой си е позволил да направи забележка, че бавят опашката, разглеждайки 20 минути дрънкулките на сувенирния щанд, без да се съобразяват, че отзад чакат 100 човека и вече няма откъде да се минава... Като чакаш един час за снимка пред надписа в Емирган, защото наша тьотка се е цопнала там да си почива, сложила е чантата си през две букви и изобщо не забелязва десетките, чакащи да освободи пейзажа, докато блажено пуши и периодично привиква друга тьотка да си бърборят... Като чуеш "Пеноооо, Ут кАде Зе туй, ма?" и "Пена" е на минимум 50 метра от "Гана"... Като станеш свидетел на въпросното мъкнене на манджи и пиьенье и като се чудиш къде да гледаш, когато се трупат сандвичи от закуската и се пълнят сокове от машината в бутилки с вместимост от 0.5 да 1.5 литра, въпреки надписите и любезните забележки от персонала... и тези последните неща - в град, в който на всяка крачка има какво да се яде и можеш да се нахраниш за смешна сума... и още, и още. Не ми се припомнят всички изяви, на които сме станали свидетели. Но горчивият привкус остава.
Най-много мразя да говоря от позицията "Вие, българите..." или "Те, българите...", защото и аз съм българка и се гордея с това. Точно по тази причина ми е много болно, като гледам какво лице демонстрираме. И се моля никога да не си позволя да се излагам така.

И за да не е спам...
Остават 76 дни до тазгодишния фестивал. цък

# 565
За първи път посетих Истанбул точно по време на лалетата, но понеже бяхме самоорганизирано, избрахме работни дни - тогава си е айляшко. Успях да изкарам 15 минути в Свети Стефан чисто сама, но накрая все пак дойде един автобус с българи в странния ден сряда. С две дами от него се засякох в тоалетната, докато се тюхкаха как се влиза с една лира и не могат двете да минат през турникета с едно плащане, защото разстоянието не го позволява. А предния ден в претъпкан автобус местни жители, качили се през задните врати, си подаваха истанбулкартите напред да им ги чекират. Хора всякакви, свят шарен.

# 566
Нас ни успокоиха от фирмата, че хора ще се съберат и да не се притесняваме, защото даже тръгвали по повече автобуси, наплива бил огромен.
Вие ме шокирате, че било гадно и претъпкано по време на лалетата, но мен след Рим и потока туристи там през лятото нищо не може да ме стресне. Решила съм, че тогава ще ида за да видя и ми е все тая, пък дано наистина ни хареса.
Щото много хора се изредиха да ми казват, че имало два варианта-или завинаги ще се влюбя в Истанбул или ще го обявя за великата "цигания".
Започвам да проучвам местата за хранене и забележителностите в темата. Благодаря ви, че сте така полезни.
ММ е питал и са му казали, че на място решаваме кое и какво ще посетим. Нищо не се заплаща предварително.

# 567

Щото много хора се изредиха да ми казват, че имало два варианта-или завинаги ще се влюбя в Истанбул или ще го обявя за великата "цигания".
Е, има и трети вариант Simple Smile - чак завинаги и безвъзвратно да не сте влюбени, но да ви хареса и да ви се доходи пак. Имай предвид, че Истанбул е град на контрастите, но въпреки това (или пък точно заради него) ти влиза под кожата.
Нашият случай е такъв, бяхме юни месец м.г., сега пак сме планирали, този път и аз искам да ги видя прословутите истанбулски лалета, резервирах 3 нощувки в средата на април. Но понеже ще сме с деца, ще го даваме по-лежерно. Един от аквариумите /предстои да решим кой/ и музеят на Рахми Коч са сигурни, круизче по Босфора също ще имаме, както и прожекцията и изкачване на Сапфир. Мисля, че на децата ще им хареса.
Някой да е чувал нещо за черно лале? По-точно за това, че се намирало на точно определено място/май в определен парк/? Или нещо не съм разбрала точно...
Да имате препоръка за бюджетно настаняване за две семейства с паркинг и в района на Фатих - апартамент като че ли ми иска сега. Аз резервирах с безплатна анулация в Букинг, но ако имате нещо проверено, ще се радвам на препоръка.

# 568
  • Варна
...
Вие ме шокирате, че било гадно и претъпкано по време на лалетата, но мен след Рим и потока туристи там през лятото нищо не може да ме стресне. Решила съм, че тогава ще ида за да видя и ми е все тая, пък дано наистина ни хареса.
....

Истанбул принципно е претъпкан, по разбиранията на много хора. По време на Фестивала - обяснимо повече.
Въпреки това и ние продължаваме да ходим през април.

Колкото до това, което са ти казали... Не са те излъгали. Колкото и странна да е за едните позицията на другите и обратно, този град обикновено предизвиква именно такива крайни мнения. Защото е и двете крайности - мръсен, натоварен, претъпкан, шумен, опасен... прекрасен, уникален, интересен, невероятен, пъстър, ароматен, впечатляващ, респектиращ. И още, и още.
С нетърпение ще чакам да споделиш ти как си го приела.

Скрит текст:
За първи път посетих Истанбул точно по време на лалетата, но понеже бяхме самоорганизирано, избрахме работни дни - тогава си е айляшко. Успях да изкарам 15 минути в Свети Стефан чисто сама, но накрая все пак дойде един автобус с българи в странния ден сряда. С две дами от него се засякох в тоалетната, докато се тюхкаха как се влиза с една лира и не могат двете да минат през турникета с едно плащане, защото разстоянието не го позволява. А предния ден в претъпкан автобус местни жители, качили се през задните врати, си подаваха истанбулкартите напред да им ги чекират. Хора всякакви, свят шарен.

И ние след неприятните впечатления от 2018-та в храма, миналата година отидохме в работен ден и бяхме там поне половин час, само в компанията на любима съфорумка и фамилия.
Това за тоалетната е извън коментар, просто. Обаче е напълно в реда на случващото се.
А тази система в автобусите винаги ме кара да се питам дали тук би било възможно...

... резервирах 3 нощувки в средата на април. Но понеже ще сме с деца, ще го даваме по-лежерно. Един от аквариумите /предстои да решим кой/ и музеят на Рахми Коч са сигурни, круизче по Босфора също ще имаме, както и прожекцията и изкачване на Сапфир. Мисля, че на децата ще им хареса.

Това все едно аз съм го писала. На колко са децата?

# 569
beljata , ще споделя със сигурност, аз нямам търпение да отида, защото от много дълго време отлагахме предишни години, и тази година вече беше планувано. За мен важните неща, които искам да видя са Топкапъ, харема, църквите-Света София особено, кулата Галата, корабче искам задължително, Ортакьой/ако остане време/, лалетата в парка, някой от аквариумите, Сапфир ако мм се навие, Долмабахче и общо взето най-главните неща. Разбира се и да пия чай на Босфора и да похапна нещо сладичко, как иначе. Simple Smile И в Одрин ще си хапна от любимия тава джигер и отново ще отида в джамията. Предвид огромния исторически интерес, който имам към града просто нямам търпение наистина.

Общи условия

Активация на акаунт