Истанбул [тема 50]

• 60 477
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
Можем в крайна сметка де се придържаме към програмата на екскурзията, там си ги има основните неща, пък от Сапфир и Ортакьой мога да се откажа, ще останат за друг път. Не всичко ми е на всяка цена, със сигурност все нещо ще остане невидяно. Предпочитам да ми е по-спокойно, а не да тичам насам-натам, не съм отишла за това. Ще си направя план с приоритети. Ще се радвам да ми препоръчате какво да видя като най-задължително според вас, така ще съм по-ориентирана, като знам кое не трябва да се изпуска. И Св.Стефан искам, ако остане време.

# 586
  • Варна
Рали, учудвам се, наистина. Но е възможно вече да е валидно това, което от години се говори. Още преди 8-9 години ни казваха така, но поне до преди 4-5 работеше. Ще си погледна, като имам време, снимките от пътуванията ни сами и ще видя дали пак сме ходили в неделя.
Човек като знае, се съобразява, ама в моята глава си работи...

За другото... ще съм благодарна за подробности за раницата.

Мис Каролин, те и програмите на фирмите са твърде наситени, но може да се ползват за ориентир.
Скрит текст:
Никога няма да забравя как при второто ни, реално първо по-пълноценно пътуване, бяхме записали наред всичко... Към три следобед, след нощен преход, разбира се, вече бях напълно готова да удуша екскурзоводката, която за 6 часа не се спря. За това време минахме маршрута на пешеходната обиколка, включващ Капалъ чарши, Чемберлиташ и Хиподрума, влязохме в Синята джамия, , порадвахме се на парка пред нея, разгледахме Св. София, Йеребатан и Топ капъ, като разбира се, навсякъде слушахме съответната беседа и си чакахме немалки опашки. Ама дали ти се пие вода... за друго не съм и помислила... или пък не дай, Боже, да ти се ходи някъде... Няма такива работи! Тя има програма да изпълнява! После ни заряза в двора на двореца и си замина по живо, по здраво, а ние с туптящи крака и глави се отдадохме на тъй желаната свобода. Излишно е да казвам, че след като на другия ден минахме платените и за него обекти, повече не помислих да се записвам за каквато и да е програма на място. После няколко години ползвахме ТА само за транспорт и настаняване...

На първо време помисли кой от дворците би оставила за следващ път. Моето мнение (а при една дискусия преди време стана ясно, че то е споделено и от други) е, че не е препоръчително или е добре да се избегне разглеждането на двата двореца при един престой, т.е. в рамките на 2-3 дни. Те са коренно различни и според вижданията, вкусовете и интересите на хората, обикновено единият неминуемо бледнее. Предполагам, че имаш представа какви са основните им характеристики и би могла да направиш избор спрямо вашите предпочитания. Така автоматично имаш един доста времеемък обект в списъка "Може би".
А за Св. Стефан ще ти предложа вариант, при който да комбинираш църквата с плаване по Златния рог и пиене на кафе/чай в кафенето на хълма Пиер Лоти или на брега на Босфора с изглед към Момината кула. Лесен, удобен и отморяващ вариант, който не те вкарва в задръстванията.

# 587
Според ММ Долмабахче е излишния, склонна съм да де откажа от него на първо време. Благодаря за съветите.

# 588
  • София
Beljata, няма какво да търсиш снимки. Сигурна съм, че Египетският пазар работеше в неделя, а Капълъто - не. И аз съм пазарувала в неделя. Но пък го затваряха твърде рано за моите очаквания, особено в дълъг летен ден. Най-лесният начин да проверим е като дойде неделя да пуснем камерите.  Wink Само трябва някой да се сети, че все още понеделник.  Laughing

Според ММ Долмабахче е излишния, склонна съм да де откажа от него на първо време. Благодаря за съветите.
Ако съдя по интересите ти, които сподели, мисля че е прав.

mama moni, остави Виаленд за по-топло време.

# 589
Таня, аз гарантирам, че на 23.06.2019 не работеше Египетския пазар /както и Капалъ Чарши, но то това е ясно/. Или е било нещо инцидентно, или и аз не знам какво, но е факт, никаква ползва нямам да ви лъжа Simple Smile
Беличке,
Скрит текст:
погледни, ето за такава  говоря https://www.aliexpress.com/item/32269425119.html?spm=a2g01.12597 … 9a81-332612cb6223
 - става и на раница да се носи детето, на гръб, което е по-удобно и по-неуморяващо. Разбира се, няма как с часове да се ползва, но за отмора и сън става, лично сме я ползвали няколко пъти. Тази особеност, на която сяда де факто детето, върши цялата работа
Нашата беше тази:
https://www.aliexpress.com/item/32691237866.html?spm=a2g0s.90423 … .0.27424c4duhH4Fn /spoiler]

# 590
  • София
Рали, не се съмнявам в думите ти. По-скоро си мисля, че може да е било нещо инцидентно или както сте били в дълъг юнски ден, вече да са били затворили. В неделя ще погледнем https://istanbuluseyret.ibb.istanbul/camera   Wink

# 591
Не, съвсем по обяд си беше времето. Да, определено ще бъде полезно за темата да го разгадаем този въпрос Simple Smile

# 592
Записвам се с планиране за посещение с караджъ турс за лалетата Joy
Разбирам, че ще е натоварено, но за първо псоещение...е, ще видим
Много се чудя какво да доплатя като екскурзии...

# 593
Аз си направих списък на нещата, които задължително искам да видя.
1. Двореца Топкъпъ
2. Сюлеймание Джамия
3. Света София
4. Синята джамия (султан Ахмед)
5. Парка Емигран с лалетата
6. Кула Галата
7. Аквариум*
8. Сапфир *
9. Капалъ чаршъ
10. Египетски пазар
11. Девича кула*
12. Св. Стефан *
13. Раходка с корабче
Много станаха,тези със звездите ги пиша в графа "ако остане време" или пожелателни.
Все пак 3 дни са доста, смятам че това са основни неща и щом са предвидени в програмата е възможно да се вместят. Друг е въпроса колко ще се тича.
В краен случай бих си отказала от Небостъргача(става ми лошо от височини и ще имам проблеми вероятно) и аквариума също(макар да не ми се иска).
Вякои ат джамиите знам, че са близо една до друга и е вариант да не влизам във всички, макар да знам, че трудно ще се спра,защото едно от нещата,които ме впечатляват най-много с изкуството и архитектурата си.  Може да ги видя само отвън.
Разбира се отиваме за първи път,което значи,че нямам представа дали ще можем до си вместим времево,пък каквото стане.😊

# 594

Много се чудя какво да доплатя като екскурзии...
Според мен - нищо Simple Smile Доколкото съм те чела, си гърмян заек и едва ли това ви е първото самоорганизирано пътуване. Имаш време, попрочети няколко теми назад - толкова са увлекателни, че вървят много бързо. Дамите (и господа може би има) толкова в детайли са споделяли опита и преживяванията си, че лично аз като отидох там, на място, усещах, че все едно вече съм била там и преди, ходила съм по същите улици, вдишвала съм същите аромати... Никак не е трудно да се организира сам човек за посещения по отделните обекти, за мен лично цените, обявени от агенциите за съответните посещения, са безумни след като разбереш каква огромна разлика имат с реалните.
От този ще чопнеш едно нещо, от онзи - друго и ще сглобиш програмата. Спомням си един обстоятелствен разказ от AIR (дано не бъркам ника), в който тя така добре беше споделила за посещение на Виаленд и Сапфир със сина си, че направо имах чувството, че съм с тях Laughing Та от такива разкази аз си бях сглобила примерно планче. И всички тук са много отзивчиви, за което аз лично отново им благодаря от сърце.
Разбира се, ти знаеш най-добре как ще ви е най-спокойно, но при всички случаи парите могат по-ползотворно да се вложат Simple Smile Снай-добри чувства, Хепи :boquet:

# 595
  • София
Мис Каролин Бингли, как искаш да видиш кулата Галата? Да минеш покрай нея или да се качиш? Защото ако искаш да се качиш трябва да целиш работно време, а и да отделиш време за чакане и за разглеждане. Ако е само за минаване, можеш да го направиш след Сапфир. Слизаш на Таксим (ако искаш да видиш знаковия площад и Истиклял) или на следващата станция и се спускаш край кулата, която вечер е красиво осветена. Качването от Каракьой към кулата не е препоръчително.  Laughing Голям баир е.  Laughing Но ако катеренето не ви пречи, първият поглед към кулата от тази страна е по-впечатляващ.  Wink

Момината кула ще я видиш ако се качиш на корабчетата на Turyol за разходка. На път към Юскюдар, минават близо нея. Гледай от дясната страна на корабчето, а не откъм моста, че първия път улисани в красотата на моста, не я бяхме забелязали.  Laughing Предполагам, че ако се хванеш на разходката по Босфора от агенцията, също ще ви я покажат. Най-хубаво се вижда от крайбрежната улица между Юскюдар и Харем, но със сигурност няма да имате време за такава разходка.

Когато ходехме с агенции, джамията Сюлеймание винаги я оставяхме за последния ден. Тя е близо до хотелите, в които настаняват и се вмества чудесно в няколкото часа до тръгването в неделя. Но зависи каква е програмата на агенцията за последния ден. Някои тръгват веднага след закуска. А и не знам дали тюрбетата на Сюлейман и Хюррем са отворени в неделя. Поне аз така и не съм влизала в тях, защото все не работеха.

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 13:38 от Тaня67

# 596
Не знам, аз ще бъда с едни кекави мрънкала и заради тях се чудя каква да е програмата Joy
Хотела вероятно ще е Golden Tulip Istanbul Bayrampasa , ако сме по тази оферта, па къде е....ще разучавам Hug
Затова се и записах де, да разучавам Wink

# 597
Искам просто да я видя Кулата. Не,че не искам и да се кача,но едва ли ще успея с всичко. Затова ни държа особено. Благодаря за насоките.  Точно тюрбетата искам да видя и добре,че казахте за Неделя,та да го имам предвид.

# 598
Хепи, далечко е като че ли от туристическите локации, но предполагам, че би могло с градски транспорт да се придвижвате. Защото ако сте зависими всеки път от автобуса на агенцията не е много добре...

# 599
  • Варна
Ох, ♥ HAPPY ♥, кой го измисли този хотел? Още името му ме притесни.
Учудвам се, че Караджъ са отишли тъй далеч от обичайните си хотели в Лалели.

В общи линии хотелът е на... д-то на географията, особено ако човек иска да се самоорганизира и да посещава обектите в историческата част и въобще обичайните туристически места.
Метрото минава наблизо, но са над 10 минути пеша до станцията, а после и пътуване с него. То, само по себе си, не е най-удобния транспорт за част от задължителните обекти и води до още губене на време, а и средства, в пътуване/придвижване до тях.

С две думи... хотелът не е ОК. Хич! Като локация. Иначе сигурно е добре, но даже не го разгледах.

П.П. По повод казаното от Рали - не разчитай на автобусите на фирмата за трансфери, които не сте заплатили. Няма как да не си платил към фирмата трансфер и посещение на Долмабахче, примерно, а да очакваш да те извозят до там. Или трябва водачът да е в умопомрачение, ако позволи това, или по милост да ви вземат, но за мен това не е ОК.

Мис Каролин, може да се съчетаят в единия следобед част от обектите в следния ред:
парк Емирган (до там с корабчето, което обсъждахме вчера или онзи ден - само в делнични дни се движи) => небостъргача Сапфир (от парка до него с автобус EL2) => площад Таксим и Истиклял (с метрото, в което се влиза директно от Сапфир и отива до Таксим, а по булеварда пеша) => кула Галата (отвън, защото по това време вече вероятно ще е затворила или няма да има време да се чака опашката, а и щом имаш проблем с високото, там вероятно ще ти е в пъти по-зле, отколкото в Сапфир, по простата причина, че на кулата има само тясна тераса околовръст, докато в небостъргача пространствата са други) => Каракьой (по споменатия от Таня баир се слиза до него, има спирка на трамвая, всъщност се намира на единия край на мост Галата, по който ако минете пеша, ще се озовете на Еминьоню, при лодките за балък екмек и срещу Египетския пазар) => вечерен престой на площада между Синята джамия и Св. София със светлините им и тези на фонтана (до Султанахмет може да стигнете пеша, но по-добре с трамвая от Каракьой или Еминьоню) или хапване в Ортаклар (пак с трамвая, но не слизате на Султанахмет, а на следващата - Чемберлиташ) => прибиране в хотела (пеша или с трамвая, стига и вие да не сте в отдалечен хотел).
Не казваш дали ще се включите, ако се предлага, в пешеходния тур на фирмата. Важно е, както и кога е той, за да предложим продължение (преди горното, да кажем).

Общи условия

Активация на акаунт