Истанбул [тема 50]

• 60 367
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Точно тюрбетата искам да видя и добре,че казахте за Неделя,та да го имам предвид.
Нека и някой друг се включи, защото много години ги реставрираха. Може след ремонта да са с различно работно време.

# 601
Аха
А обичайните им 2 и 3 звезди по добре ли е? Добри ли са по принцип? Не са посочени.

# 602
  • София
Записвам се да ви следя, тъй като дъщеря ми - /20г/ иска да я водя в Истанбул. И тя, и аз поотделно  сме ходили доста отдавна. Уж искаше за лалета, но като прочетохме каква лудница е, решихме да ги изпреварим. Та сигурно края на март ще си спретнем нашето пътуване. Не искаме да бързаме, не искаме някой да ни дава зор, а просто да се разхождаме и да усетим града.Сега ще се връщам да ви чета поне няколко теми, за да направим маршрут. Много ще сте ни полезни bouquet bouquet

# 603
В тюрбетата на Сюлейман и Хюрем бях миналата година в събота към 11 часа (по празниците за 24 май). Тогава си работеха. Ама много народ (беше месецът Рамазан).
Между другото, тази година Рамазан Байрам се пада по 24 май – имайте го предвид при планирането на екскурзии.
Миналия май вечер за ифтара в централната част (Султанахмед) се събираха невиждани от мен тълпи. Всички заведения бяха претъпкани. Всички тревни площи – пълни с пикникуващи. Трамваите – не можеш да се качиш. И така до 12-1 часа.
За самия Байрам може и да се поизпразва градът към курортите, но пък може да идват и гости от околните градове и села. По границите също не знам какво се случва. Сигурно почиват някои обекти.
Някой да е бил случайно? От интерес питам, не смятам да ходя баш тогава. Simple Smile

# 604
  • Варна
Аха
А обичайните им 2 и 3 звезди по добре ли е? Добри ли са по принцип? Не са посочени.

По ред причини не сме пътували с тях вече няколко години и не мога да дам актуална информация. В последните години част от хотелите, в които настаняваха, бяха реновирани. Хотел Делта и хотел Сиде, към които имах немалки резерви, вече са на съвсем друго ниво. За първият съм сигурна, че вече не е достъпен за подобни пътувания, тъй като вдигна категорията рязко. Другите, в които сме били с тях, са Ейфел, Селенай и Бекдаш Делукс. Първият от трите е с по-овехтяла база, но въпреки това ми беше любим. Другите два са реновирани още преди да бъдем в тях и са с повече от добри условия, предвид цената. И трите се намират на първа успоредна на трамвайната, от едната или от другата страна, около спирката на Университета - повече от отлично местоположение.
Скрит текст:
Честно казано, сега като ги гледам, още повече ми домъчнява за онова време. Сега отсядаме в по-скромни хотели от последните два. Но пък комбинацията от местоположение, условия и възможност за паркиране е повече от отлична за цената, която плащаме.
Винаги съм казвала, че в Истанбул е важно да имаш прилична стая, чисти чаршафи и топла вода, по възможност на добро място. Какво друго да ти е нужно, когато си навън от 8 до 24 ч. всеки ден?!

Идеята на всичко казано е, че хотелите обикновено са прилични, а локацията е нещо, което може да обърка доста плановете. затова може да поискаш ориентир кои хотели се ползват в район Лалели и да прецениш. Те са 3-4-5, не са 300. Все ще ти дадат представа какво да очакваш.

П.П. Сега погледнах снимки от този, който споменаваш. Ми, вероятността да си на по-централно място при чак такива условия, на цената на ТА, е почти нулева. Обаче, специално за пътуване от този тип, надали лукса в хотела е важното. Все пак, ако ще да е 7*, ти пак няма да стоиш в него.
А и Бекдаш, примерно, е доста подобен. Да не забравяме, че и снимките са с рекламна цел, все пак...

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 17:13 от beljata

# 605
Благодаря
Хубаво значи, че попитах, ще разучавам
А друга ТА да ми препоръчате за 23.04 от София? Може и на лични, със скорошни впечатления Simple Smile
Със сигурност няма да сме с кола, а и ще сме жени, така че ще заложа на ТА

# 606
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
мисля си, че в която и да идеш накрая всички ще сте заедно. Simple Smile
ние се договорихме с абв, а в хотела и на всичките градски екскурзии бяхме с караджъ и още две фирми.
четох темата, знам колко по-евтино би ни излязло ако се самоорганизираме, но като за първи път, без да знаем езика, града и изобщо поведение на общуване с мюсюлманите, решихме, че ще ни е най-комфортно ако ни водят.
не съжалявам за нито един платен лев - возят ни от точка до точка,  осигурили са "бърз вход" на всички обекти, винаги с екскурзовод...
оставихме си два свободни следобеда (пропуснахме два мола) и си направихме лежерни разходки...
ако можех да се върна и променя нещо, то щеше да е новогодишната гала на яхта по Босфора. Simple Smile

# 607
четох темата, знам колко по-евтино би ни излязло ако се самоорганизираме, но като за първи път, без да знаем езика, града и изобщо поведение на общуване с мюсюлманите, решихме, че ще ни е най-комфортно ако ни водят.
не съжалявам за нито един платен лев - возят ни от точка до точка,  осигурили са "бърз вход" на всички обекти, винаги с екскурзовод...
Без да опонирам на никого - за първи път бяхме самостоятелно, жени (на всички за първи път), никой не знаеше турски (само аз съм с английски), не познавахме града, не знаехме нищо за местните нрави - но аз се писах за водач-преводач Grinning, направих си подготовката, довериха ми се и изкарахме пет чудни дни в любимия град с почти изпълнена програма с бързи входове. Simple Smile
Оттогава съм ходила целенасочено още три пъти (с мъж, жени, смесени компании), но напоследък все минавам транзит за летищата на път към други турски красоти.
Един път бях организирано в Кападокия и се зарекох, че повече в Турция организирано - никога!
Евтино е, лесно е, транспортът е чудесен, самолетните билети са на смешни цени (в края на декември бяхме в Анталия, ходихме с автобуси в Сиде, Алания, из града - такава обиколка няма коя ТА да ми я осигури, а и най-вече - потапяме се в местния живот, който е много интересен, и не ни мъкнат по фабрики за какво ли не).
Успешни пътешествия на всички!

# 608
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не искам да споря с никого.
не са ни мъкнали по фабрики. моловете бяха по желание, а и в самия мол никой не те тика там, където не искаш.
2 часа в мола с аквариума си минаха в гледане на рибките. Simple Smile
в Сафир докато ми мине от хеликоптера и пак два часа бяха минали...

# 609
  • Някъде в Европа...
Спомням си един обстоятелствен разказ от AIR (дано не бъркам ника), в който тя така добре беше споделила за посещение на Виаленд и Сапфир със сина си, че направо имах чувството, че съм с тях Laughing .

Рали, аз бях ☺️..Много ти благодаря! 😘 Тогава се постарах да съм много обстоятелствена, точно защото за Виаленд имаше много малко информация и да бъда максимално полезна. Постигнала съм целта си! ☺️

Аз също се надявам на помощ - резервирах за уикенда на Св. Валентин с Караджъ, доволна съм си от тях, особено от търновския офис. Подскажете, моля, къде бихме могли да прекараме дните, с случай на дъждове и много студено време? (стандартните обекти сме ги посещавали по няколко пъти) Планирала съм единия ден отново в Кадъкьой, че много ни харесва, там нещо по-различно освен Мода?  В Юскудар къде - там не съм ходила? Въобще каквото ви хрумне и как да стигнем с транспорт?!

# 610
Ние точно заради това искахме организирано като за първи път. Аз съм силно неориентиран човек и в непознат град няма шанс да се оправя, а и да си губя времето в търсене.
Като за първи път сме с агенция. Вие тук обяснявяте много добре и подробно вече след като сте били си е съвсем друго. На мен нищо не ми говорят повечето неща. Нж си снимам скрийншот и ще вземем карта и ще гледаме ако се наложи.
Предпочитам хиляди пъти всичко да ми е наготово като за първи път. Вярно, разликата в цените на билетите за обектите е наистина голяма, но пък е удобстство. Затова и не си правя огромни планове, а ще съм доволна ако успея да видя това по програмата.
В пешеходната обиколка най-вероятно ще се включим. Тя е втория ден мисля. Нямам спомени. Обаче парка с лалетата не го пише в плана, но пък има Принцови острови(мм  казва да не ходим там😆 какво щял.да гледа)  парка бил по-далече от гл.площад Таксим. Той иначе много добре се ориентира.
Имаме вечеря на кораб, имаме и традиционна, има кулята Галата, имаме Истанбулски Манхатън,молове-неща,които грам не ме вълнуват и ще си ги спестя).
Ще потърся описание на офертата и ще дам линк ако на някой е интересно.

# 611
  • Варна
Интересно е, за да помогнем за програмата, макар че оставам с впечатление, че ще се движите с фирмата.
Все пак, щом не е включен паркът, това, което предложих, е приложимо. Още повече, че за Сапфир пък е напълно ненужно да се плаща на фирмата. Ако решиш да посетите някои неща самостоятелно, може да се "разходим" заедно във вю-то и да не се чувстваш объркана на място. А и един човек, който се ориентира добре, е предостатъчен.

На място ще разбереш колко лесен е градът и как особено обекти като Синята джамия, Св. София, Топ капъ, Йеребатан, Египетски пазар, Еминьоню с корабните терминали, Долмабахче са на един трамвай, че понякога и на няколкостотин крачки разстояние. Близо един до друг, лесно откриваеми и напълно достъпни за всеки.
Да не забравяме, че това е част от стария град, а той не е бил 15 милиона и 100 км дължина.

Абсолютно излишно е да се ходи до Принцовите острови - на първо ходене, при това през април... Цък! Нье! В това време може да отидете до Емирган и пак ще имате плаване.

# 612
Заповядай Белята
https://m.grabo.bg/do-istanbul-05dk6
Това е нашата оферта. Ние пътуваме в края на месеца. Вероятно ще се движим с фирмата,но ще е избирателно(няма да ходим на всичко) и може би тези места,които описа и са на пешеходно разстояние едно от друго близки ще си ходим сами. Тук е описано всичко. От агенцията ни казаха,че на място избираме какво да заплатим и на какво да отидем. Само,че тущ ни са описани по дни,а в сайта им ги има. Но не знам дали програмата ще е същата. Поствам я все пак,но тук не са тези дати. Предполагам,че програмата ще е сходна.
https://abvtravels.bg/index.php?res&t=539

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 18:42 от Мис Каролин Бингли

# 613
И аз бях леко притеснена заради мащабите на града, но се оправихме сами перфектно. Сутрин в хотела разглеждах подробно картата и градския транспорт, имах някакви сто МБ мобилен интернет ако случайно се затрием, но не се наложи. Няма нищо страшно.

# 614
  • София
Моето мнение е, че запишете ли организирани екскурзии, трябва да се съобразявате с тях. Например една предплатена вечеря може да ви вгорчи целия следобед с бързане, за да стигнете в дадения час в хотела. А иначе нощта е пред вас. Можете да разглеждате всичко лежерно и за каквото стигне времето. А ако организираното мероприятие е примерно в 13ч. всичко друго отива по дяволите. Времето преди и след тази екскурзия ще е твърде малко и трябва да обикаляте само в района на хотела.

Другото, което ми прави впечатление е, че вече двама човека споменават края на април. Наблюденията ми от последните няколко години са, че тогава лалетата са увехнали. Трябва да е по-ранна седмица. Разбира се, две еднакви години няма. Тази може да се случи студена.

Общи условия

Активация на акаунт