Често срещани правописни грешки

• 541 716
  • 14 173
  •   1
Отговори
# 14 070
  • Варна
Имаме звук ,,Ъ", не е трудно или неправилно.
Дай,ъ, това...

# 14 071
  • Пловдив
Ми както се изговаря.* Самото име Карадайъ е странно, но няма пречка Й между две кои да е гласни (е, втората не трябва да е У или А, понеже си имаме Ю и Я). Ако и тука вече БАН нещо е забранила, не знам. Grinning

_____
*Не помня дали тук, или някой на живо разправяше за нашенска арменка, чийто баща се казвал Сироп, съответно това било бащиното и име, и като я питали недоверчиво как се пише, отговаряла: "както се пие".

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 22:49 от Магдена

# 14 072
В Пловдив има много арменци.
На една жена, която се казва Сатеник, пратили повиквателна за войник, когато още имаше казарма.

# 14 073
Ами Майа? Точно а е след и кратко.

# 14 074
  • Майничка
Арменското име е Сероп/Сероб, не Сироп.

# 14 075
  • Пловдив
Възможно е, но точно този трябва да е бил "както се пие", ако случката е истинска.

П.П. Явно има такава жена и точно в Пловдив някой ще да ми е разказвал случката. Имената търпят варианти, та и грешки.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 07:52 от Магдена

# 14 076
  • Майничка
Леле!
Скрит текст:
Дамата е доста известна в града, впрочем.

# 14 077
  • Пловдив
Опа, това е повече за темата за имената, но вече го написах.
Скрит текст:
Не я познавам, но пуснах търсене да видя коя е и ми излезе в комплект с Пола Кутманова. Последната също не я познавам, но познавам чичо и. Братът на Пола се казва Ваил, впрочем. Навремето, като се роди на чичото (който носи нормално българско име) син, той се възмущаваше, че значи можело детето на брат му да е Пола Жулиен Кутманова, а на неговото дете не можело бащиното име да е без окончание.

# 14 078
Не зная за кои години говорите, но седемдесетте години имаше списъци с "разрешени" имена. Та не разрешиха записване с име Петя. Трябвало да е или Петрана или Петкана, пък ти ако искаш я наричай Петя.

# 14 079
  • Пловдив
С тия списъци работата е била "всеки сам си преценя". Официално са били само препоръчителни, по места като се запъне чиновникът според както си го разбира, и станА проблемА. И други такива истории има.
Моето име също го е нямало в списъка и са казали на нашите да питат дали може - можело. Пълно е с мои връстнички на име Петя, родена съм 70-те, имах дори съседка от отсрещния блок, 2-3 години по-голяма. Но вярвам на историята, в конкретния случай, за конкретната община и чиновник.
А Пола и Ваил (от Васил и Илия, доколкото разбрах), ако за тях питаш, са родени след 1990. Жулиен, естествено, преди, но - вж. горе за всеки сам си преценя. Wink

# 14 080
Не искам да споря, но тези връстнички и съседки сигурна ли си, че по кръщелно всички са били Петя? Но да, вероятно е имало по-стриктни чиновници по места и по-либерални другаде.

# 14 081
Имах няколко съученички Петя, със сигурност по документи са били Петя, не през 70-те, а по-късно, но беше популярно име, очевидно безпроблемно за кръщаване на бебе.

# 14 082
Петя беше/е много популярно име сред хората, родени през 70-те, предполагам - и през 60-те, и през 80-те.
Например Петя Дубарова е родена през '62 г.
Има мода в имената, сред наборите на сина ми (родени около '05-'07' г.) Ивана и Александра май са най-много, Кристиян пък беше всяко трето момченце - така ми се струваше, като беше моето в детската градина и началното училище.
А ние Имахме в класа три Милени по едно време, две Десислави и две Пети. 😆 И ги зовяхме по фамилия, то как иначе. 😆

Петя е умалително за Петър на руски и някак... не ми харесва като име за жена.  🙂
Простете ми за отклонението от темата. ☺️

# 14 083
  • Пловдив
Ами Майа? Точно а е след и кратко.
Ами не би трябвало да е правилно. Но познавах и Майа, вече не е жива. Поне може да се изговори, докато Пеьо или Панаьот...

Името, както писа някой по-горе, както ти го напишат в акта за раждане, така остава, ако ще да е Дерйа или Панаьот, или дори Панаьод, или Прволета (измислям си), Хрристинна, каквото там.

И на мен Петя не ми харесва като име на жена, не заради руската употреба, ами стои ми като галено. Също и Катя като цяло име не ми харесва.

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 11:25 от Магдена

# 14 084
Познавам Майя, от форума.

Общи условия

Активация на акаунт