Често срещани правописни грешки

• 554 675
  • 14 398
  •   1
Отговори
# 4 230
  • Пловдив
Без да съм много наясно, онова течното в ж.р. за лампи и горелки май е друго вещество, а това по тръбите дори когато е "втечнен газ", е в м.р. Не съм сигурна.

# 4 231
  • София
Без да съм много наясно, онова течното в ж.р. за лампи и горелки май е друго вещество, а това по тръбите дори когато е "втечнен газ", е в м.р. Не съм сигурна.
Точно, течното е продукт от преработката на нефт и е в ж. р. Природният газ е въздухообразно вещество и е в м. р., дори да е във втечнено състояние.

# 4 232
Попаднах на това днес в статия:
"Кои промени в образованието на бенки са тревожни?"
"Образовам" няма общо с "образува"...

# 4 233
На шега синът ми казва: Трябва да се образУвам Simple Smile, за да съм успешен ... Хахах

# 4 234
  • София
Природният газ е метан, а онзи за коли и печки - пропан-бутан (т.е. смес от 2 вида, който допълнително е направен да мирише на чесън).
Една група са, с обща формула  CnH2n+2

# 4 235
  • Пловдив
Тези и двата са в мъжки род. В женски е едно, дето се продаваше в шишета и беше течно на стайна температура, не му знам състава. С него си светехме, като спре токът, и ни мажеха главите, като хванем въшки. Wink

# 4 236
  • София
Обогатих си общата култура, научих, че газТА за горене е всъщност някакъв вид керосин.

# 4 237
  • Down south
В тази тема ли обсъждахме неправилна употреба
Цитат
Вече мислех, че никога няма да успея да намеря дата, ноооо … уви!
Става въпрос за успех при намирането на заветната дата.

# 4 238
Все по-често забелязвам изписано "резида", "резидав"...🤔

# 4 239
  • Пловдив
За "уви" преди много време в подобна тема се цитираше потребителка, чиято сестра била застрашена от спонтанен аборт (желана бременност), но уви - това не станало. Sunglasses Често се греши.

# 4 240
  • Down south
Неадекватното използване на "уви" ми се струва "извънземно" Close

# 4 241
ГалимаЦия или галимаТия?

П.П.

Галимация - глупост,безсмислие...

# 4 242
Безумно... не съм чувяла такава употреба, слава богу и бих я помислила за грешка на езика.

А аз се вълнувам от правоговора на думите "елда" и "разпети" петък. Къде се падат ударенията, чувам ги в различни варианти?

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 10:44 от amini

# 4 243
  • София
Май съм писала за заместването на "според" със "спрямо", продавачки често чувам да го употребяват, а дори съм го чувала в реклама на Нивеа. Не е правописна, но се ядосвам.

# 4 244
  • Пловдив
"РазпЕти" петък, смятам, а иначе предпочитам "Велики петък", отчасти и заради разминаването на ударенията, но също и заради заряда на думата "разпети", не я харесвам много.

Елдата я изговарям с ударение на втората сричка, ама там не знам.

П.П. Правилно било с ударение на първата сричка, оказва се - на Е, Елда. Ами ще го имам предвид и аз.

Послепослепис и офтопик.
Скрит текст:
Докато търсех елдата, попаднах на стара тема със същия въпрос тук. Там един не бил чувал като дете думата "магданоз", за него той бил "мерудия" (възможно е, и аз съм чувала така за някои региони), от което обаче заключава, че думата магданоз сега я били измислили.
Да, ама при нас в моето детство мерудията беше: а) чубрица, б) подправка въобще, а магданозът е бил винаги и само магданоз. Даже имаше броилка: "китка, китка магданоз, кой излезе първи - тоз".

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 13:18 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт