Често срещани правописни грешки

• 541 783
  • 14 173
  •   1
Отговори
# 13 995
  • Пловдив
Ботюв, Пею, Юрдан - да, така е било, наистина така се е пишело. Всичко това и сега го допуска като хипотетична възможност съвременният правопис. Искам да кажа - не забранява такова изписване като съчетание на букви, не че допуска самите имена да се пишат така.
Ер малък обаче винаги се е пишел само след съгласна.
Ботев, живял преди създаването на днешните правописни правила, се е подписвал "Ботйов". Това също е забранено от днешния правопис, но принципно е мислимо. Докато Ь след гласна мисля, че и тогава никога не би написал.

# 13 996
Аз Помня един ПанаЬот от някой си Биг Брадър. Толкова пъти го срещнах така написано, че накрая се примирих и спрях да се впечатлявам - претръпнах някак си. Trollface
Желю Желев, Светла му памет, беше Желю, не Жельо, нали?
Имахме учител по английски в седми или осми клас, който се заяде с една съученичка, че няма как да се казва Мая Без Й, щото това било Мая́ - според него. Но тя си беше Мая. 😆

# 13 997
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Имах съученичка Мая,  не съм чувала липсата на Й да е било проблем.
Но аз познавам и ТеменуШка. Joy

# 13 998
дрезки/за дялане/
Темата "Любов в рая/

# 13 999
Сбъркат ли ти първия път името (в акта за раждане), после така е "правилно" да се пише.
Понякога родителите неграмотни, друг път служителката.

БНД беше записал дъщеря ни с друго име - Ирина вместо Ивета.
Явно го е смотолевил или онази толкова е чула (често им се причува Цвета вместо Ивета), че голямо дебнене на главния доктор пред операционната, защото само с негово разрешение можеше да се коригира записа.

# 14 000
  • Пловдив
Желю и Панаьот са две большие разницьi все пак.
Нашият правопис допуска Ю след съгласна свободно, но не допуска ер малък след гласна никога.
Различно е от изписването на конкретно име. Може да е (по-)правилно Жельо, Йордан или Теменужка, но може да се напише чисто буквено Желю, Юрдан или Теменушка - докато Панаьот не може.
Ер малък не е Й, той е знак за мекост на съгласна и се пише само след съгласна.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 22:58 от Магдена

# 14 001
Е, не, аз не казвам, че имат нещо общо двете, молим. 🤭
Не, просто заради дадените примери с Пею и Юрдан - се сетих за Желю. 🙂

# 14 002
  • Варна
  Откак се помня, половин век вече, все подчертавах, че името на баща ми (светла му памет!) се пише с ,,ю" - Пею. И пак се е случвало да го напишат/напечатат с,,йо". А за документи това е проблем.

# 14 003
От темата за Ергена:

...е ял затвартници от шефовете си там.,

инсенирана травма

# 14 004
Желю и Панаьот са две большие разницьi все пак.
Нашият правопис допуска Ю след съгласна свободно, но не допуска ер малък след гласна никога.
Различно е от изписването на конкретно име. Може да е (по-)правилно Жельо, Йордан или Теменужка, но може да се напише чисто буквено Желю, Юрдан или Теменушка - докато Панаьот не може.
Ер малък не е Й, той е знак за мекост на съгласна и се пише само след съгласна.

Когато фактите говорят, езиковите норми са безсилни.

# 14 005
Значи,
човекът по-горе си е написал правилно думата, защо просто не я препишеш, ами си насвяткал това чудо, че и с Т в края му за тежест!?

# 14 006
Значи,
човекът по-горе си е написал правилно думата, защо просто не я препишеш, ами си насвяткал това чудо, че и с Т в края му за тежест!?

Защото така звучи побългарено - по подобие на радост, младост, старост, горест, прелест и т.н.
Горният запис се счита за грешен, затова е "поправен".

Честа грешка - девЯтка, десЯтка - на мен ми звучат по-добре с Я, често също съзнателно ги казвам грешно.

КафЕви - от "Мастило" имат особени заслуги за разпространение на грешен говор.
В конкретния случай нито пречи на римата, нито на стъпката на стиха.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 02:13 от SamoDiva

# 14 007
   Еее, девятка и десятка неправилни ли са... Явно е така. Обичам тази тема, много научавам от нея, но понякога се разочаровам... Жалко. Ще трябва да си коригирам говора. (За доброто старо мАсло много страдах, но наистина се старая да го произнасям вече като маслО. Също и за лилавото. Все още го наричам лИлаво, но поне знам, че е погрешно Simple Smile. )
   Виж, за изговарянето и писането на осем като "осъм", съм безкомпромисна. Доста телевизионни люде така го изговарят, включително много приятните Камен Воденичаров и Орлин Горанов. Ако им бях шеф, бих ги уволнила. "Осъм" е река, не число.

# 14 008
Някак има  чувството, че някога "кафеви" е било правилно. И пак бъркотия с нашия език - кафяви, ама кафеникави.
Да не говорим, че усещам липса на дума "кафевеещ" в речника, но пък има "зеленеещ". Това си е дискриминация Simple Smile

# 14 009
  • Варна
 Абе, рЕчи кафеникав и толкоз. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт