Често срещани правописни грешки

• 584 624
  • 14 944
  •   3
Отговори
# 14 550
Някаква фейсбук група ми излиза вече няколко пъти,  казва се "Послания, идващи отблизо и далече".
"От близо" трябва да е, "от близо" и "отблизо" имат различни значения.

# 14 551
Втори път видях от друга потребителка, този път беше "корпулетния" Simple Smile)) Вероятно някой му е измислил прякор и хората, чули-недочули, разбрали-недоразбрали, го повтарят, защото им звучи оригинално?

# 14 552
  • Майничка
Този "прякор" е отпреди десетина години ...

# 14 553
Този "прякор" е отпреди десетина години ...

Може, не се интересувам от тези неща, но често с правописна грешка го пишат тези, които го употребяват.

# 14 554
Втори път видях от друга потребителка, този път беше "корпулетния" Simple Smile)) Вероятно някой му е измислил прякор и хората, чули-недочули, разбрали-недоразбрали, го повтарят, защото им звучи оригинално?

Това не е прякор, а си е нормална чуждица, макар и рядко употребявана. Евфемизъм на дебел.

# 14 555
Мисля, че ставаше дума за това, че хората, които го употребяват, често го изписват грешно – би трябвало да е "корпулеНтен".
https://kaksepishe.com/korpulenten/

# 14 556
Това ясно, въпросът е че никой не успява да го изпише правилно Grinning

# 14 557
Мисля, че ставаше дума за това, че хората, които го употребяват, често го изписват грешно – би трябвало да е "корпулеНтен".
https://kaksepishe.com/korpulenten/
Да. Грешно изписване, но и грешно значение - не е прякор, както се написа. Въпреки че се употребява във връзка с конкретен човек.

# 14 558
  • София
Сигурно е обсъждано "пожелание" и "по желание". Винаги се смея в рецептите какво е това "магданоз пожелание".

# 14 559

Това не е прякор, а си е нормална чуждица, макар и рядко употребявана. Евфемизъм на дебел.
Навремето Пеевски сам си го измисли прякора. Беше казал, че не е дебел, а корпулентен.

# 14 560
Ако кажа, че не съм дебела, а пълна,  прякор ли съм си измислила? Това с корпулентния е същото.

# 14 561
Различно е.
Има там една идея ръст/тегло и коефициент.
Един е за пълна и друг за дебела.
Не с тези думи.

# 14 562
Сигурно е обсъждано "пожелание" и "по желание". Винаги се смея в рецептите какво е това "магданоз пожелание".
Е, как какво, бе, хора - да си свеж, ароматен и пълен с витамини (като магданоза). 🤣 Това е магданоз пожелание. 😜

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 00:10 от cabochard

# 14 563
  • София
Ако кажа, че не съм дебела, а пълна,  прякор ли съм си измислила? Това с корпулентния е същото.

Няма дебели хора. Политкоректното е "хора с изоставане в растежа на височина спрямо растежа на широчина". Satisfied

# 14 564
  • При децата ми
МухАл.

Общи условия

Активация на акаунт