Често срещани правописни грешки

• 584 016
  • 14 935
  •   1
Отговори
# 14 625
Мюрдия само съм чувала (в търновския край), написано го видях днес тук за пръв път. Отказвам да пиша мерОдия.

# 14 626
Като дете бях много злояда. И като ме питаха какво искам да ям, неизменно отговарях едно и също: препечена филия с масло и мерудия и червен пипер!

# 14 627
За пръв път виждам "мюрдия" и "олю" 🤐

Май преди време на меро/удията ѝ се чудих и намерих това 😀
"Меца сама си говори:
— Сложих солта и пипера,
само къде да намеря
стръкченце-две меродия,
гозба да видите вие?"
"Меца, с пантофи обута,
тръгнала тъй, за минута,
бързо, додето е време,
стрък меродийка да вземе."

Последна редакция: нд, 21 дек 2025, 23:51 от amini

# 14 628
из фейса от няколко дни срещам "мяса" (прилича)
в разговорно-диалектната форма го чувам и знам като "мяЗа"

вие какво мислите?
правописно като че ли го виждам за пръв път в живота си

# 14 629
# 14 630
Е, това си е диалектно и си зависи от региона как точно ще го произнесеш. Аз бих казала "мяса", ама го употребявам само за лигня: "На нищу ни мяса тува!"

# 14 631
  • Пловдив
Да, от района зависи. "Мяса" е по нашенско.

# 14 632
  • софия
Чувала съм го, но винаги съм го възприемала като "мяза" (прилича на). "Мяза ми, че лъже." напр.

# 14 633
И аз използвам, макар и рядко, мязам. Заета от гръцки е, там е със З.

# 14 634
Има ли правописни грешки в този текст:

"На  основание  чл. 23, ал. 1, т. 3а  от Закона за управление на етажната собственост се иска управителя и касиера преди датата на Общото събрание да предоставят писмен финансов отчет за приходите и разходите на етажната собственост за периода  .................................., разбит по месеци, включително:"?

# 14 635
Във форума съм срещала "мяса", предполагам, че е нещо регионално. Както и замяната на Я с Е, за която вчера стана дума в друга тема.

# 14 636

"На  основание  чл. 23, ал. 1, т. 3а  от Закона за управление на етажната собственост се иска управителя и касиера преди датата на Общото събрание да предоставят писмен финансов отчет за приходите и разходите на етажната собственост за периода  .................................., разбит по месеци, включително:"?

Пълни членове.

# 14 637

Пълни членове.

За пълните членове се замислих и аз, но.....Други мнения?

# 14 638
  • Пловдив
Общо събрание с малка буква според мен, и освен това и членовете не мисля, че има други.

# 14 639
  • София
Още нещо: "т. 3-та".

Общи условия

Активация на акаунт