Въпрос относно първи клас

 • 5 286
 • 67
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 283
Дъщеря ми тази година ще е е първокласничка..За сега знае азбуката,пишем печатни и ръкописни букви знае как се пишат,но не може да свърже буквата и звука.Иначе със
 събиране и изваждане с числата до 20 се справя и силата и е точно тук.По математика е добра,но има проблеми с бълг.ез и литература.Не може да чете и да пише думички все още.Колко подготвени бяха вашите деца,които им предстои/предстоеше да са в първи клас.Какво можеха и какво не..Кое им беше трудно и с какво се справяха с лекота..

# 1
 • София
 • Мнения: 35 365
Предостатъчно знае, не напъвайте за повече.

# 2
 • Мнения: 1 283
Предостатъчно знае, не напъвайте за повече.
Притеснявам се,гледам някои майки пращат на госпожите снимки как децата им пишат думички и имам чувството,че детето ми е изостанало като не знае да пише..

# 3
 • София
 • Мнения: 35 365
Детето ви трябва да се научи да изписва думите правилно. Оставете това да се изработи в училише.
Натегачи винаги е имало и ще има.
Не случайно ще ходи на училише, няма да прескача класове.

# 4
 • Мнения: 1 283
Благодаря за мнението права сте..За мен е много важно да знае и да пише правилно български..На мен ми беше трудно в първи клас и се опитвам да и спестя това,но май май..

# 5
 • Мнения: 30 511
Неслучайно има учебна програма и всичко това се изучава в училище.
Достатъчно е това, което описвате. Моят син започна първи клас, като изобщо не можеше да чете. В края му сам искаше книги от по 100+ страници. Сега е за 3 клас и чете книги по 300-400 стр.

# 6
 • Най-красивата страна
 • Мнения: 12 374
Дъщеря ми ходеше в предучилищна група в училище и там се научи да чете,да пише -цифрите до 20 и елементарни думи,да смята-до 10.Правеха звукови модели...
Геометричните фигури-кое е кръг,квадрат,правоъгълник,триъгълник.
Изрязваха с ножица,правеха апликации,оцветяваха.

Да,имаше и деца,които не можеха да четат и пишат в началото.
Но до края на 1 клас всички се научиха.
За четенето и писането трябват повече упражнения.

# 7
 • Мнения: 2 506
Вие слагате каруцата пред коня, както се казва. Няма как да се научи да пише, преди да се е научила да чете. А не може да чете преди да осъзнае какво е звук и какво буква. Има си етапи и неспазването им излишно обърква и затормозява детето.
Ако искате да ѝ помогнете, научете а да разпознава с кой звук започва дадена дума, с кой завършва. Да може да определя броя на звуковете в думата(започва се 3-4 звукови думи). Това като усвои, четенето ще се случи лесно. Относно писането, първо трябва да се научи да пише ченгелчета, после букви и чак след това думи.
П.с. за информация моето дете също ще е първокласник. Смята добре, но не може да чете, нито да пише (букви и думи). Със звуковете се справя.

# 8
 • Мнения: 1 283
Valian1 писането и се отдава,въобще не се затрудни да пише буквички,а тях ги почнахме още когато беше на 5г..Знае азбуката и знае как се пишат букви..Ама като и кажа: Как се пише буквичката Л примерно и зацикля или и покажа буквата Е и я питам коя беше тази буква и голямо мислене пада..

# 9
 • Мнения: 30 511
Има си време и последователност за научаване на различни неща. Не е нужно на 5 г. да чете романи, нито да смята до 100. /примерно казвам, не за вас конкретно/
Това, че има свръхамбициозни родители, чиито деца тръгват научени, винаги го е имало. Не е ясно кое е по-добре. Може би златната среда - детето да е усвоило нещата от ПГ + още малко занимания вкъщи с книги от рода на Крокотак.

# 10
 • Най-красивата страна
 • Мнения: 12 374
Хюлия,ако детето свързва с нещо буквата,ще я запомни по-лесно.
Например
Е-като Елен
З-като Заек
Х-като Хюлия
К -като Катя

# 11
# 12
 • Мнения: 1 283
-veni- Да така пробвахме като види буквата К знае,че на баща и името започва с нея за нейното и моето име също знае..Някои ги знае как се пишат и изговарят,но са малко: А,Б,Г,Д,К,Х,Л,Т и З..това са..

Valian1 Благодаря за линковете,ще направим някое друго упражнение и ще я оставя да си почине.Няма да я закачам докато не почне на училище живот и здраве...

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 14:46 от Хюлия

# 13
 • Мнения: 239
Така или иначе се занимавайте с детето. Синът ми можеше да пише печатно и четеше. Края на октомври месец започнаха с диктовка в училище. Синът ми можеше да пише печатно, но се затрудняваше ръкописно, но навакса с ежедневно диктовки вкъщи по 2-3 изречения. Децата, които изоставаха в началото , изоставаха и в края на годината от средното ниво на класа. Зависи от госпожата и от изискванията на училището. При познати хлапета от различни училища също към края  на октомври започват с диктовки по половин страница ръкописно, в други училища не беше така. Не насилвайте, но нека всеки ден преписва по едно изречение, щом сте почнали ръкописно, още по-добре.

В класа на сина ми, тези, които изоставаха в началото на учебната година, изоставаха и в края. Моят съвет - занимавайте се всеки ден по малко, но без истерия Simple Smile

Малкият ми син научи буквите така:
Пиша му печатно думи от 3-4 букви. Искам от него да ги прочете. Знае азбуката наизуст като стихче/песничка.  Ползва написана азбука, когато не се сети за буква, започва по азбуката - а, б,в,г,д... докато не намери буквата. По две ги формира в сричка, после прибавя другата.

Не оставяйте на училище. Не знаете на каква учителка ще попаднете.

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 16:53 от lexche

# 14
 • Мнения: 239
Романи не, но добре е да може да прочита дума на срички. Ако съвсем не умее, ще й е много трудно още повече да изписва думи ръкописно.


Има си време и последователност за научаване на различни неща. Не е нужно на 5 г. да чете романи, нито да смята до 100. /примерно казвам, не за вас конкретно/
Това, че има свръхамбициозни родители, чиито деца тръгват научени, винаги го е имало. Не е ясно кое е по-добре. Може би златната среда - детето да е усвоило нещата от ПГ + още малко занимания вкъщи с книги от рода на Крокотак.

Общи условия

Активация на акаунт