Първи клас и отказ да ходи на училище

 • 9 949
 • 83
 •   1
Отговори
 • Мнения: 699
Здравейте !
Имам близнаци-момче и вомиче, които са в първи клас. И двамата са посещавали ясла и детска градина преди това. В началото нямаха никакви проблеми и ходеха с огромно удоволствие и желание. От декември месец момиченцето започна да отказва да ходи на училище и воденето им сутрин се превръща в кошмар за нас. Започна да плаче и когато я оставяме сутрин се връща при нас. Говорим, говорим, но без ефект. Тя в училище според госпожите е първенец от момичетата. Той се справя по-трудно. От известно време прави манипулация, че й е лошо, че я боли нещо, само и само, за да не ходи на училище. Тя си има няколко приятелки в класа, с които се разбира. Той е по-дистанциран от другите деца. И двамата споделят, че госпожата им - класната доста крещи, но дори и да говоря с нея съм сигурна, че тя няма да промени методите си на работа и в същото време може да си създадат проблеми до края на началното си образование... Говорих с училищният психолог за проблемите и жената ги взе присърце. Когато дъщеря ми се среща с нея е много щастлива. Започнахме срещи и с психолог извън училище, но все още е в началото и нямаме конкретна причина за отказът да посещава училище. Когато говорим с дъщеря защо не иска да ходи на училище, всеки път казва, че много й липсвам аз, после баща й и т.н.изброява нас - близките й. Обяснявам, че и да е вкъщи ние сме на работа и пак би била сама, обяснявам, че в училище се случват и забавни неща, че е с приятели, играят... , но оставянето сутрин е кошмар. После през деня работи и е спокойна там. Искам да попитам за насоки от имали и преодоляли този проблем, какво се е оказало като причина, колко време отне работата с психолог докато се реши проблема... Всякакви насоки биха ми били полезни от хора, минали по този път ...

# 1
 • Мнения: 25 600
А брат ѝ какво разказва по въпроса? Според него сестра му защо не иска да ходи на училище?
Има ли вероятност за тормоз от други деца?
Ако познаваш родители на деца от класа, помоли ги да поразпитат децата си какво се случва. Малки са още, ще си кажат.
Ако не, помоли учителката да поразпита. Но по-добре е от други родители.

# 2
 • Мнения: 699
А брат ѝ какво разказва по въпроса? Според него сестра му защо не иска да ходи на училище?
Има ли вероятност за тормоз от други деца?
Ако познаваш родители на деца от класа, помоли ги да поразпитат децата си какво се случва. Малки са още, ще си кажат.
Ако не, помоли учителката да поразпита. Но по-добре е от други родители.
Брат й не е забелязал нещо притеснително.
Госпожите не забелязват проблеми с общуването.
С останалите майки нямаме контакт защото все още са вътре и звъним на госпожата да ги пусне когато ги чакаме.

# 3
 • Мнения: 419
Аз не съм родител, но ще споделя мнение, което придобих от няколко поредни репортажа за един и същ проблем. През последната година 3 или 4 пъти имаше репортажи по новините за градини и училища, в които има учителски тормоз. И ми направи силно впечатление - като взимаха интервю от родителите - винаги казваха това - детето ни почна да не иска да ходи на училище и разбрахме, че става нещо. И на няколко пъти се споменаваше, че някои родители слагат микрофон на детето и така се установявали обиди и викове от учители, както и шамари. Дано това да не е вашият случай, но може наистина да има и някакъв тормоз от други деца. Дано работата с психолог даде отговори.
Не мисля, че това с класната, че 'доста крещи' е нещо нормално и трябва да се мълчи за това. Това са деца с крехка психика, подобно поведение не трябва да се неглижира. Психиката на едно дете е по-важна от 'ама сега да не ядосаме госпожата'. А и постоянно се говори за високите заплати на учителите - явно е до характера й, за да се държи толкова неприемливо.
Мисля, че не постъпвате добре, като стоите в страх да проведете разговор с учителката и ако трябва - директора за това крещене. 4 години така ли ще стои в страх това дете?

Последна редакция: сб, 12 фев 2022, 12:58 от violet318

# 4
 • София
 • Мнения: 62 595
Учителката спря ли с крещенето или идеята на ходетето при психолог е детето да свикне учителката да крещи? Как така няма да говориш с учителката? Ти искаш ли цял ден, всеки ден, твоят шеф да крещи? Мислиш, ли, че децата се чувстват добре с крещяща учителка? Учителката крещи, защото никой не й прави забележка.

# 5
 • Мнения: 699
Учителката крещи на всички деца, а не на моето само.
И да поставя директно въпроса, нали знаете, че тя няма да го признае.
Психологът не смята, че поведението е провокирано от учителката, а от прекалена привързаност на детето към мен.
Смятат /и двете психоложки/, че при някои деца, преходът и осъзнаването на това, че децата вече имат задължения и отговорности, се понасят трудно от тях. Попитах защо не се е появило още в началото на учебната година, но смятат, че в повечето случаи в началото опитват да се справят, но в един момент тежестта е голяма и избива. Казват, че може би е отказ на детето да приеме, че пораства и вече само има неща, с които трябва да се справя ...

# 6
 • Мнения: 419
Когато аз бях ученичка, имахме госпожа, която си избиваше комплексите върху нас - все ни викаше и ни обиждаше в час. Аз накрая споделих с майка ми, тя започна да търси други майки, за да разбере и техните деца ли се чувствам зле от това. Накрая направиха среща родителите с учителката и директорката и нещата се промениха. Беше й обяснено, че това е един вид 'предупреждение' и се оказа, че може да се държи и като нормален човек. Отношението й се промени, повече спря да обижда и да вика, повишавала е тон в много крайни и редки ситуации. Но трябва й да бъде показано, че това поведение е абсурдно, за това си позволява такива неща.

"Учителката крещи на всички деца, а не на моето само." ... не мога да повярвам, че това Ви успокоява ...наистина не мога да повярвам.

# 7
 • София
 • Мнения: 62 595
А какво очакваш да каже училищният психолог? Слез на земята! Нима очакваш училищният психолог да каже "да, учителката няма право да крещи"? Естествено, че ще я защитава, нали са колеги! Няма да тръгне да й казва , че няма право да крещи.

# 8
 • София
 • Мнения: 28 559
Евита, бих се опитала да говоря с други родители и деца за атмосферата по време на часовете. Основно ако имаш контакти на родителите на приятелките на дъщеря ти – да ги помолиш да поговорят с децата си, да ги разпитат... Такива разговори са ми давали най-полезната информация за ставащото в училище. Възможно е психоложката да е права, но може и това да не е единственият проблем.

# 9
 • София
 • Мнения: 7 990
Имах сходен проблем с моя син. Около месец и половина бяха нужни за консултациите ии с психолог (на мен, не на детето), за да ме обучи как да го разпитам и да разбера какво се случва и защо не иска да ходи. Оказа се проблем с друго дете, за което класната беше наясно, но не беше реагирала. Веднага, след като разбрах какво го притеснява, говорих с класната, а тя - с другото дете. След това проблемът изчезна. Много е важно да разберете от детето кое го смущава. Ако проблемът е с учителката, сменете паралелката.

# 10
 • Най-красивата страна
 • Мнения: 12 277
В училище не е като в детската градина.Всичко е различно-и самата обстановка и учителката и реда в училището.Освен това се изисква концентрация ,дисциплина..И на някои деца,които не са ходили в предучилищна в училище им трябва по-дълго време ,за да се адаптират.
Голямо значение има и каква е класната-и като човек и като професионалист.Това,че крещи много също може да е причина детето да не иска да ходи на училище.Тя може да крещи на целия клас,но всяко дете реагира различно на крясъците.
Непременно поговорете с класната.Може пък тя да е забелязала нещо.

# 11
 • София
 • Мнения: 62 595
Това, че крещи е недопустимо, а че крещи на целия клас не го прави по-приемливо. Просто родителите не трябва да се примиряват с това учител да крещи в клас. Да си крещи вкъщи!

# 12
 • Мнения: 3 534
И моето дете имаше подобни проблеми. И психоложката ми ги говореше като на вас. И и вярвах. Докато не научих от извора ( споменати са начините по- напред) какво точно се случва в клас. Как се държат другите деца и госпожата с моето дете. Жалко и тъжно е, че за да защитим децата си, трябва да се използват нестандартни методи.

# 13
 • Мнения: 419
В тази ситуация, аз лично бих му сложила малък микрофон и няколко дни да е снего на училище - да съм абсолютно на 100 наясно какво се случва там. И паралелно с това - разговори и с другите родители. Никога не бих допуснала някой да крещи на детето ми ежедневно и аз просто да нормализирам това! С какво право?!

# 14
 • София
 • Мнения: 62 595
И после учителката може да те съди и ти ще трябва да обясняваш защо слагаш такова средство тайно. С микрофона сама ще се компрометираш и вече думите ти няма да тежат. А и с какво ти ще си по-добра от учителката? Едно лошо не може да се оправдава с друго лошо.
Аз бих говорила с учителката директно, без шикалкавене. И в двата случая ще й подейства отрезвяващо - ако не крещи няма да крещи, а ако крещи вече няма да крещи.

Общи условия

Активация на акаунт