Често срещани правописни грешки

• 581 968
  • 14 891
  •   2
Отговори
# 14 880
  • София
Странно си е. То тогава трябва да е и електрОлиза. Аз мисля да си продължа с грешното ударение, много превзета ми е тая пирОлиза.

Свързвам го с електрОника, виждам определен модел и спира да ми е странно.

# 14 881
  • Пловдив
Здравейте!Тук е мястото да споделя неприятният инцидент,който се случи вчера 27 .,между.               15.00/16.20 пред 16.20  пред Ц.Д.Г.,Червената шапчица до бл.134.Родител,който е прибирал детето си от градината е помлял предницата на лекия ми автомобил,Туйота и най безотговорно и нагло е изчезнал.Моля ако някой го е видял да се свържи на лични.Призовавам родителите да бъдат внимателни,защото това не е първи случай и виновника да се почувства неудобно и виновно и ако чете да има доблестта да се обади .

Впечатли ме конкретно "на лекия ми автомобил, Туйота".
Една на друго място беше писала, че живее на улица "Кутлувица", други не знаят как се изписва марката на собствения им автомобил...

_____

И пак, и пак, и пак срещам "фуликули" във форума, както и на други места "тукмак" и "тукат" (удар с ръка). Вярно, че не са често срещани думи, но особено фУликулите най-често са в писмени текстове.

# 14 882
  • София
И то при положение, че и на латиница е с О.

# 14 883
  • Пловдив
Да, де, точно, че на латиница е с О марката.

# 14 884
  • София
Понякога хората проявяват голяма изобретателност в правописните грешки Thinking

# 14 885
  • София
Satisfied

Винаги съм се чудила как пишат тези хора. Аз, когато не съм сигурна за някоя дума, спирам, обмислям, евентуално проверявам. Дали пишат на пресекулки, чудейки се дали е Тойота или ТУйота, или просто се леят произволни букви??

# 14 886
Satisfied

Винаги съм се чудила как пишат тези хора. Аз, когато не съм сигурна за някоя дума, спирам, обмислям, евентуално проверявам. Дали пишат на пресекулки, чудейки се дали е Тойота или ТУйота, или просто се леят произволни букви??

Аз винаги проверявам, когато се колебая.
Неграмотните не се колебаят, те не допускат, че грешат.
Или дори и да знаят, че е грешно, не знаят как е правилно, за да поправят думата.
Не им пука. Гордеят се даже.
"Ще си пиша, както искам. К'во ми се правиш на даскалица!?!"

# 14 887
Туйота ми напомни за съученичка, която казваше Пеугеот (Пежо).

P.S. Винаги проверявам съмненията си.

# 14 888
Пеугеот ме довърши.
Аз имах съученик, който казваше Валентинес на известната марка уиски.

# 14 889
Понякога в чат, когато не съм сигурна как се пише даденото нещо - най-често става дума за дума или израз, които са разговорни - пиша, както ми звучи, а в скоби добавям "или както там се пише".

Не мога да се сетя за пример, за да онагледя.

# 14 890
  • София
На  моя  приятелка  съученичка  в бг  училището в  Хавана през миналия  век  е  автор на  бисера  Гъдьо  Монастеп.  Да  се  разбира, че не е  запомнила  дори  само името на  Ги  дьо  Мопасан. Същата,  дъщеря на   партийна клечка,  е  черпила и с  Йохниe Валкер (Johnnie Walker) за рождения  си   ден, яхния  с  ечемик ще  да е, хаха...

# 14 891
  • SF
Имайте предвид, че и автккоректорите правят големи поразии.
Вчера съм пратила съобщение, в което искам да кажа, че сега съм заета и после ще пиша, а човекът получава "и после ще пуша". Аз не пуша и онзи се чуди с какви глупави аргументи обяснявам, защо няма да пиша. Също се беше получило, когато пиша за приятел, който закъснява "накрая ми писна и сега си тръгвам", заменено с  "накрая ми пусна и сега си тръгвам".

Общи условия

Активация на акаунт