Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 11 743
Мецане,  браво, сега чак дочетох продължението. Днес не бях ни поет, ни математик,  а монтажник - сглобявах с едната ми девойка легло,  шкаф,  стол, бюро.. Казвам го във връзка с дискусията. Немците/холандците щастливо си живеят и без да са прависти,  доктори,  инженери. В Икея Хеерлен въпреки соленичките цени за сглобяване и монтаж  на купени от тях мебели  не можаха да предложат свободна  монтажна група  чак до 01.11.Тоест работа бол, съответно и средства не им липсват. Но нашите настройки са различни,  балкански,  чавето трябва да учи  нещо перспективно,  уважавано от обществото като професия и това е - не изключвам и себе си от болните от този синдром.

# 31
 • Мнения: 816
😀 Браво. То в монтажната група сигурно половината са балканци, за това не се иска много акъл, три ключа и вълшебните думички.

# 32
 • Мнения: 456
русалке, те майсторите навдякъде живеят щастливо, но си абсолютно права за бг отношението към "перспективните" професии. За мен това е малко снобско и ми се струва, че идва от тъжното ни минало.
Но пък имам колега юрист, който (май не на шега) изчисли, че покупката на багер и овладяването на уменията за управлението му е доста по- финансово ефективно от правото.

# 33
 • Мнения: 4 558
Че то особено пък в миналото всеки майстор изкарваше в пъти повече от един инженер. Сега вече не е съвсем така.
Тогава и виц имаше - стар приятел на бай Тошо случайно го срещнал и се примолил да уреди сина му на работа.
- За теб - готово!- рекъл бай Тошо. Да идва утре и да почва, заплатата ще му е 700 лв.
- Сакън, много е, бе Тошо! - казал приятелят му. - Ще се развали момчето с толкова пари. Дай нещо с по-малка заплата.
- Добре, имам и една друга работа, около 400-500 ще взема.
-Пак е много, бе Тошо. Не може ли нещо за 150, най-много 200 лв.
- Е, ама ти много искаш. За такава работа трябва висше образование! - рекъл бай Тодор.

# 34
 • Мнения: 816
А момичетата какво - маникюристка ли?

# 35
 • София
 • Мнения: 755
Наскоро чух за доходите за една квартална маникюристка - направо европейски. Но и здраво бачкане - няма събота,  няма неделя.

# 36
 • София
 • Мнения: 2 201
bazel
Стана ми интересно, какво визираш под европейски доходи? Защото и там има различни нива..Едно е 1К едно е пет пъти по толкова. Примерно. А първия вариант, при положение, че се счупва от работа в бг, не ми е никак “европейски”..

# 37
 • Мнения: 817
Баш не се счупват от работа. Чоплят кожички, пилят нокти. Седнали са, в приятна обстановка. 37 лева за 30 минути. Но козметичките са още по-добре.

# 38
 • София
 • Мнения: 2 201
Баш не се счупват от работа. Чоплят кожички, пилят нокти. Седнали са, в приятна обстановка. 37 лева за 30 минути. Но козметичките са още по-добре.
Това е естеството на работа.
Визирах времето, което прекарват в работа, а не съм твърдяла, че е тежък труд.

И все пак ми е интересно колко ли пък европейска им е заплатата🤔

# 39
 • Мнения: 817
Графикът им е зает за месец напред. 500 лева на ден, не ги харесват. Е, не са на 7К, като в европейския парламент, но докарват 5К. Като махнеш наем на помещение, консумативи, данъци, осигуровки, режийни, транспорт, може би 3-4К да остават. То зависи и какво разбираш под европейски, де.

# 40
 • Мнения: 456
Ей, колко приятно било да гледаш в канчето на другите. В приятна обстановка махаш кожички... кеф.

Всъщност ако няма места за седмици напред  значи е добра (хем и се отдава, хем е работила здраво) и си е заслужила парите.

# 41
 • София
 • Мнения: 37 704
Явно достатъчно много жени са готови да дадат 35 или повече лева за маникюр. Маникюристките никого насила не влачат в салона, нито тропат по вратите на жените да ги канят. Маникюрът не е жизненоважен, но ностатъчно важен и хората си го плащат. Суетата винаги е печеливша.

# 42
 • София
 • Мнения: 835
Ох, това ми напомни на един мой любим виц:

Скрит текст:
Един професор по математически анализ се прибрал и видял, че кранът на мивката в кухнята му капе. Извикал водопроводчик. Водопроводчикът затегнал една тръба за 5 минути работа и кранът спрял да капе. Професорът се зарадвал, но усмивката му бързо увяхнала, когато видял сметката.
- Боже, това е една трета от месечната ми заплата! - възкликнал на глас той.
Е, все пак платил и прибирайки парите, водопроводчикът му казал:
- Пич, ясна ми е твойта работа. Професор по математика. Не взимаш много пари. По-добре стани водопроводчик и ще зимаш много повече. В нашата фирма си търсим нови. Заповядай. Само като кандитатстваш за позицията, пиши, че си завършил най-много седми клас, че шефът не се кефи много на умници.
Професорът така и направил. Работата му споряла. Парите добри. Позамогнал се и започнал да живее нормално.
Един ден директорът на фирмата решил, че не е много културно всичките му работници да нямат даже и основно образование и решил да ги прати на вечерно училище, та поне да имат завършен осми клас. Професорът, за да не се издаде, също трябвало да ходи. На първия час по математика, учителят решил да изпита някои от водопроводчиците, за да се запознае с познанията им. Първият му въпрос бил за лице на окръжност и по случайност посочил нашия професор. С усмивка на лице професорът понечил да я каже, но за негов ужас се усетил, че я е забравил. "Е", помислил си той, "това не е толкова фатално. Все ще мога да я изкарам". Започнал да пише по дъската. Постепенно я напълнил с интеграли, диференциали, логаритми и формули и накрая получил: -πr². Този минус обаче въобще не му харесал и започнал да пише още интеграли и да смята... но пак получил същото. С отчаяние се обърнал към останалите водопроводчици и ги видял всички да му подсказват със знаци и шепнене:
- Размени границите на интервала на интеграла! Размени границите на интервала на интеграла!...

Последна редакция: пн, 23 сеп 2019, 10:26 от sadlady

# 43
 • Мнения: 816
Един курс за маникюр и козметика да струва, колко да струва, някой лев за салон и готово. В пъти по-тънко от холандско- германско-британските саги. И монтажната група на ИКЕА  е в наличност. Един уважаващ себе си евреин задължително ходи на маникюр.

# 44
 • София
 • Мнения: 11 295
Три пъти чета последното изречение в опит да схвана хумора в него и не успявам, вероятно защото Roomba-та ми бръмчи на главата и ми всява порочни мисли как  99% от професиите, изискващи ръчен труд, ще бъдат заменени от роботи. От една година съм без домашна помощница и о, чудо, оцелявам някак си. И къщата оцелява...

Общи условия

Активация на акаунт