Отговори
# 420
  • София
За сведение на Ежко, ненавършените 18 години не са проблем за работа. Принципно има условия за типа работа, но межеш да започнеш още от 14 г. Wink

Че Ежко говори на ангро, всички знаем. "Защитата на детството по закон до 18" (цитатът е  на Ежко, нали все цитати иска) няма общо с долната възрастова граница за легална работа. Но твоето твърдение ми стана интересно - нямам опит с работещи толкова малки собствени деца, но все си мислех, че долният праг е 16. И ако е, в случая  Ежковата теза, че на 15 можеш да се издържаш само нелегално, е вярна. Не съм чела закони, признавам, но познавам дете с настойник, което премина (настойникът му по-скоро) през всички бумаги и процедури, работодателят му също, за да почне работа на навършени 16 след получено разрешение от Инспекцията по труда. А бяха търсили опции и преди това, неуспешно обаче.

# 421
За сведение на Ежко, ненавършените 18 години не са проблем за работа. Принципно има условия за типа работа, но межеш да започнеш още от 14 г. Wink

Че Ежко говори на ангро, всички знаем. "Защитата на детството по закон до 18" (цитатът е  на Ежко, нали все цитати иска) няма общо с долната възрастова граница за легална работа. Но твоето твърдение ми стана интересно - нямам опит с работещи толкова малки собствени деца, но все си мислех, че долният праг е 16. И ако е, в случая  Ежковата теза, че на 15 можеш да се издържаш само нелегално, е вярна. Не съм чела закони, признавам, но познавам дете с настойник, което премина (настойникът му по-скоро) през всички бумаги и процедури, работодателят му също, за да почне работа на навършени 16 след получено разрешение от Инспекцията по труда. А бяха търсили опции и преди това, неуспешно обаче.

http://www.gli.government.bg/page.php?c=112&d=313
"за лица до 15 години следва да бъде представен индивидуален дневен режим на учение и допълнителни занимания"

# 422
  • Майничка
Последното се отнася главно за дуални паралелки.

# 423
  • София
Фенси, все пак точно това си пише и в закона - минимална възраст 16. Simple Smile  Другото са изключения разни. Благодаря за линка обаче, намерих на база него въпросния член и прочетох.

# 424
С огромно уважение гледам на тези, които могат да се занимават със счетоводство ежедневно.

усещам аз, че с Sharky ще почнем да се уважаваме много

Laughing

Скрит текст:

# 425
  • София
Много забавно станало в темата! Мислех да коментирам по последните размишления на Ежко, но като стигнах до момента, в който обвини другите в използване на едни и същи шаблони и се отказах. Както се казва: исках, аме немАх желание. Joy

Навсякъде родителите се бъркат в живота на децата си, само степента на това бъркане и за какво се бъркат е различно. Ако не се бъркаха, психолозите и адвокатите щяха да умрат от глад и тези професии щяха да изчезнат, защото щяха да са ненужни.

Андариел, за психолозите ясно, ама защо и адвокатите? Laughing

Може да се работи от 16 годишна възраст, от 15 - по изключение и за леки работи, а на 14 /13 за момчетата/ - само в цирка. Joy

# 426
Не ми се рови и чопли по тази нормативна уредба. Откровено ме мързи. Simple Smile

Въпросът беше защо Ежко изтъква някакви месеци до навършването на 18 г. на сина му като разделна линия за започване на работа. Ако толкова му е зор сина му да е самостоятелен, то той е можел отдавна да започне работа.

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 15:52 от .♥.Fancy.♥.

# 427
  • София

Въпросът беше защо Ежко изтъква някакви месеци до навършването на 18 г. на сина му като разделна линия за започване на работа. Ако толкова му е зор сина му да е самостоятелен, то той е можел отдавна да започне работа.

В това отношение - твърдо да Simple Smile

# 428
Най-после нов похват за некоректен спор - reductio ad absurdum Grinning
Има още три-четири десетки типа софизми. Експериментално ли ще ги търсиш или ще караш по учебника за краткост?

# 429
  • София
Не предполагах, че ще предизвикам такава полемика - но това показва, че отговорът не е еднозначен. Ами нека има училища, но да има организация и за останалите, които не искат да ходят. Защото детето ми не иска и не е само то, оказва се, че от класа половината поне няма да ходят.

# 430
Скрит текст:
Хахахаха! Попеа, опитваш се доста елементарно да излезеш от ситацията. Но удобно пропусна първото изречение:
"Ми написах. Наложи им се да организират учебен процес в училище, защото няколко родителя им припомнихме клаузите от договора."
Че дори използваш негативни внушения за мен и детето ми. Доста ниска топка.
Споко! Не го мисли. В същото училище има стотици щастливи деца, които ходят на училищен лагер веднага след приключване на учебната година. И не забелязвам да са пренатоварени или нещастни. Wink

Чудесно, мога само да се радвам за теб и детето ти Simple Smile Съвсем искрено го казвам. Но все пак почакай, им авреме за резултата, да са живи и здрави.
Е, и, какво като са организирали учебен процес? Това даде ли нещо повече на детето ти и спря ли те да го преместиш в друго училище, Затова и не го коментирах, защото това просто няма никакво значение накрая.

Ти попита какво съм направила. И да, смятам, че времето беше по-ползотворно от лагера. Особено като знам как се върнаха повечето деца. Класът беше полупразен седмица след това.
А това не е основния мотив
да я преместя. Така, че не го намесвай ако обичаш. Причините са много по-дълбоки и много по-комплекси.
И няма какво да чакам. Хайде спри с внушенията, че неходенето на един зле органзиран лагер в учебно време ще рани душата на децата до смъртта им. Simple Smile
Аз пък смятам, че има какво да чакаш, та ти дори 7 клас не си прескочила още Simple Smile Нагоре има още доста летви, и чисто академични, и в личностното развитие. И подесетвам, освен че си прекалено още зелена в процеса на отглеждането  на дете и създаването на личност, за да си толкова наперена, друго не внушавам. Ама то това е характерно за неопитните и незрелите  Wink Това не е обида, а само наблюдение на по-възрастна от теб жена, отдавна минала по твоя път.

Хахах, Попеа силно благодаря за комплимента. Но отдавна съм попрехвърлила 40-те и последното, което може да каже някой за мен е, че съм зелена, липсва ми опит, че съм незряла и неопитна. Но ти леж на тази теория, ако ти е изгодна за тезата. И в крайна сметка, какво общо има това с неизпълнението на задължения по един прост договор от 4 стр?!?!?!

# 431
Доживях жена да се фука с възраст.
Награбвам пуканките....

# 432
Награбвам пуканките....

Нямам абсолютно никакъв комплекс по отношение на натрупаните годинки. Може би, защото достатъчно добре знам и се гордея с това какво представлявам като човек и личност. И изминалите години са изживяни активно и пълноценно. На 46 съм. Да черпиш пуканки и нещо течно и силно.
Wink

# 433
Награбвам пуканките....

Нямам абсолютно никакъв комплекс по отношение на натрупаните годинки. Може би, защото достатъчно добре знам и се гордея с това какво представлявам като човек и личност. И изминалите години са изживяни активно и пълноценно. На 46 съм. Да черпиш пуканки и нещо течно и силно.
Wink

Ако беше член на родителско-учителската  асоциация към АК, сега точно това щях да правя Wink

# 434
Награбвам пуканките....

Wink

Ако беше член на родителско-учителската  асоциация към АК, сега точно това щях да правя Wink

Ми може и да стана. Някой ден. Ама ще се разминем. Аз съм раждала на късни години. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт