Френски мадами

• 21 970
  • 287
  •   1
Отговори
# 75
Мами, а чухте ли това парче?

www.laplagerecords.com

# 76
  • MERIGNAC, FRANCE
Лиска, страхотно пар4е    bouquet , Брюно много му се зарадва  Joy   

Лала, добре дошла  Hug

Мария, доколкото си спомням в www.ameli.fr имаше нещо подобно за смяна на адресите. Ние като деменажирахме миналата година склю4ихме с пощата договор за suivi du courrier за 6 месеца и ни дадоха специални карти4ки, които не се нуждаят от марка да изпращаме на когото искаме.

Поля, и аз тази година за пръв път бях surveillant des examens. A ина4е 4есто съм  interprète за полицията или жандармерията, но конкуренцията в Бордо е голяма.

Свети, приятелката ми си тръгва в 4етвъртък, та е ве4е късно, много е разо4арована. А Sodexho или Avenance не съм ги и 4увала, за какво става въпрос?

# 77
  • пак на Рив Гош
Здравейте отново и от мен! Включвам се по нощите, че не успях да сколасам по-рано!
Отбелязах и сума ти неща да ви кажа, дано не ги забравя половината!
Първо, добре дощла на Лала! Как приема съпругът ти живота в България? Лесно ли си намери рабоа или е с работа към френска фирма? Защото и на мен понякога ми се прокрадват идеи за връщане!
Свети, мерси за инфото за жиното. И аз не го бях чувала досега... Ние слизаме надолу на път за Португалия в началото на август и за една нощ ще минем през Тулуза да се наспим и запозная с една приятелка (една БГ мама, с която се запознахме в един френски мамешки форум и досега само мейли сме си разменяли бзе да се видим наживо!!! Ще я навивам да се присъедини към нас, я какви сме симпатични!!!)  Joy. Може да ти звънна да се видим и с теб, но ще е през седмицата и ти може да си на работа...
Мариякара, на мен от курса за бременни навремето ми бяха казали, че като ти зачестят контракциите или ти изтекат водите, можеш да повикаш линейка. Даже си бях извадила координатите на една-две такива фирми - Ambulances Cognaq Jay, Ambulances Jussieu, но не стигнах до тях. Може да се обадиш да ги питаш дали извършват превози на бременни.
Дано да успееш да си направиш прехвърлянето на адреса онлайн, би ти спестило страшно много нерви!

Мамо Смърф, да, новото ми име се чете "Роца"  Laughing

"canicule" и аз бих го превела като "жега", "горещници"

Поля, мен ако питаш, изкарай направо книжка тук. Аз имам БГ кижка, която навремето пропуснах да узаконя (имаш една година срок, от датата на влизането ти във ФР, в случай на постоянно пребиваване, да минеш през процедурата в префектурата). Ако искаш да изкараш книжка в БГ, при положение, че си постоянно живееща във ФР, за да ти я признаят тук, трябва да докажеш поне 6 месеца престой в страната, където си изкарала книжката. Иначе и аз съм се захванала да уча тукашните листовки и хич не е весело! Ако искаш, ще питам един приятел, който ми намери на диск изпитни тестове дали може да ми ги запише и да ти ги пратя.

Лиска, за работата и аз ще се включа в минорен тон. Искат навсякъде френски дипломи и стаж. Аз лично в момента работя, но имах късмет, че сегашната ми шефка познава един от научните ми ръководители, и по случайност по онова време търсеше човек. Иначе от началото на годината си търся друго нещо, досега съм пуснала поне 30 СВ-та и само от едно място ми се обадиха за телефонно интервю и сега чакам евентуално истинско.
Струва ми се (дано да греша), че френският пазар на труда в момента е в застой, освен ако не става въпрос за професии в сферата на строителството и ресторантьорството...

Ох, май стана един дъъъъъълъг пост, извинявайте!

# 78
  • MERIGNAC, FRANCE
Поля, бях забравила да ти кажа за книжката, но Роца е права. Няма смисъл и тук и в БГ да караш курсове. И аз така се прекарах, незнаейки за съществуването на този едногодишен срок за подмяната. Ама от март ве4е и френска книжка имам  bowuu

# 79
Здравейте, французойки!

Как издържате на тая жега, тук не се живее, а днес става още по-топло...не знам дали вече съм забравила, но нямам спомен в БГ да ми е било толкова топло. Свекитата ме поканиха с детето на вилата  в едно идилично селце до La Roche Posay, но отказах...нещо не ми се нрави престоя само с тях Wink Но като гледам какъв пек е, май почнах да съжалявам newsm78

Що се отнася до работата и дипломите, и аз в кюпа - журналист съм, имам и един недовършен докторат на главата,и тук дипломите ми не се признават, аз и нямам илюзии, че това ще работя тук...Досега само малки временни работи успявам да намеря, а разпратих доста CV-та, главно за hotesse d'accueil и то обяви за дебютанти, за които дори не искат стаж...даже за интервю не са ми позвънили досега Sad  В Starbucks мога да си намеря работа, но някак си не ми се мият тоалетни между другите задължения.

# 80
Pollia, и при нас е така с книжките. Хич не ти трябва да ходиш до БГ, да изкарваш там курса и после във Франция да я узаконяваш. Точно с това се занимавам в момента. Подадох молба направо за немска книжка, щото иначе трябва да плащам глоба, че съм карала нелегално 1 г по немските пътища.
Провери обстойно как стоят нещата.

# 81
Поля, за книжките според моята информация, положението е следното: Бг книжката трябва да е изкарана преди датата на получаване на първата carte de sejour и ако имаш такава книжка, срокът е една година за да я узакониш. Изключение прави студентския статут, какъвто аз имах шест години. Тогава може да си караш с Бг книжка. Аз моят статут го смених на 31 януари и имам до края на януари 2007 да си сменя книжката. Трябва непременно да се заема с това като се преместим, че в Префектурата в Париж ходих миналия месец и имаше толкова хора, че направо си ме върнаха, независимо от големия корем. После ако изпусна срока с две деца и десет часов работен ден, май книжка никога няма да видя през живота си... hahaha
Та мисля , че за теб е вече късно и излишно да изкарваш БГ книжка.  Sad Hug

Роца, мерси, успоки ме, че не съм съвсем изперкала, за линейките... Ще проверя за фирми около нас, надявам се все пак да не ми се налага да викам...

Успях да си сменя адреса он-лайн, снощи в 23 часа, даже и писмата ще ни препращат шест месеца! Grinning
Мамо Щтрумпф и аз в амели-то намерих линк-а към тази услуга... Wink
ерси
Стягате ли вече куфарите? Лек път утре и мнооого весело изкарване!
Поля и вие май утре летите?

аниа, аз в тези жеги направо вегетирам...ама не мога да избягам от Париж, нали ще раждам... Дано скоро отминат жегите, разчитам на другата седмица да ни изненада приятно...

# 82
Здравейтем френски мадами! Аз си позволявам да се включа, защото напоследък ме е обхванала малко носталгията за Франция.

Лала, добре дошла! Исках специално да те поздравя, първо защото си точно за нашата тема, ама най-вече заради дветет ти лентички!  WinkКато ги сравних с моите, те почувствах особено близка по съдба! Hug

# 83
Първо, добре дощла на Лала! Как приема съпругът ти живота в България? Лесно ли си намери рабоа или е с работа към френска фирма? Защото и на мен понякога ми се прокрадват идеи за връщане!

Ами добре го приема, даже в някои моменти по-философски от мен. Ние дойдохме с работа от Франция. Фирмата в която работих ни възложи да й направим редица проучвания за България. За съжаление договорът ни свърши преди 2-3 месеца и сега ще трябва да търсим нещо друго. Аз правя преводи (от лентичката ми се вижда че няма как да се хвана с друго), мъжът ми се занимава с един сайт Интернет и ще пробваме първо да разработим един наш проект (аз съм малко скептично настроена ама той е оптимист Grinning). Ако не се получи, ще си търси работа : трудно е, но ще видим. Имаме желание да се пробваме. 

mariakara съвпадението е наистина впечатляващо!!! Не знам как не съм видяла. Поздрави и от мен.  Hug Аз съм се записала и в отчетната с юлските мами, защо не се присъединиш?

# 84
Аз моята книжка я изкарах преди 10тина години в Бг., защото ми излизаше по-евтино. Тук само платих timbre fiscal и ми издадоха френска. Поне с това имах късмет, понеже съм сигурна, 4е тук никога нямаше да си взема изпита по кормуване  Embarassed

# 85
Здравейте мацки Hug

много ви благодаря за отговорите, но май не сте разбрали защо точно ще карам курсове и в БГ Wink, пък може и да не съм написала защо newsm78 Ами за да се тренирам, че достатъчно ме наплашиха как трудно се взимало кормуването тук hahaha Тъпо, ама така било Rolling Eyes Иначе имам карта за 10 г. престой, а ще звъня тия дни и до съда в Кан да питам за националността. newsm78
Аз днес цял ден нямам интернет, но затова пък успях да се видя с едната си съседка, да побъбрим, занимаем бебоците. Тя има бебе на 2 месеца, което тежи почти колкото Поло #Crazy е Поло е почти 9кг, а нейният хубавец е 6кг и нещо. Wink Отказали са и от всички creches тук. тя беше подала молби на всякъде, докато беше бременна.
Хихи Лала и Мариякара, сега ще има да ви мислим двете, пък ако и родите в един и същи ден Crazy
А аз за сега само списъци правя, с какво трябва да пълня куфара, иначе ние по-късничко летим. Grinning
Ааах Кате, нелегално значи ще караш, как на са те сгепцали там Crazy Еее честита книжка, аз тепърва ще се потя за такава. ooooh!
Сега ще видя и песничката на Лиска Sunglasses
Мистик, видя ли че имаш късмет Hug

# 86
  • MERIGNAC, FRANCE
Мадами, аз ще отлитам  Hug
Малко съм уморена, защото ми се събира по 4ас на око сън  Laughing , ама от стрес ще да е  Crazy
Поля, разбрах ти ве4е идеята  Flutter Аз плащах тук 4ас курмуване по 29 ?, а в БГ за същата сума ще имаш сигурно 20 4аса. Ако първо изкараш бг-книжка може и като мен да не те задължават да караш 20 4аса във Франция.

# 87
Здравейте Мадами   bouquet

ние вече сме си в БГ  Simple Smile и сме много щастливи 
като сте подхванали темата за шофьорските книжки знаете ли дали мога да изкарам курс в София но само за две седмици, че само толкова ще се задържим тук иначе ще обикаляме по морета баби, дядовци и т.н? Аз съм студентка и знам че на студентите им признават българските шофьорски книжки, защото една моя приятелка българка си кара така вече две години и няма проблеми с властите.

# 88
Мамо Щтрумпф, лек път и най-незабравимата ваканция в БГ! Hug

Поля, разбрах ти "демарша" WinkИ аз така бях решила-да изкарам веднъж курса в БГ, за кураж щото хич не съм "шофьорка", пък после ако не стане процедурата във Франция с промяната на книжката, по-смело да се запиша на курс. Но...честно казано , хич не съм сигурна дали съм готова на такава стъпка.

floralpina
, две седмици е доста кратко, може да намериш интензивен курс, но нали и дата за изпит трябва да ти назначат. При мен отне един месец процедурата, но аз имах това време на разположение и исках повече уроци, че съм пишман шофьор! Crazy Успех, дано успееш. Аз също бях студентка, като изкарах книжката.

# 89
Той "демарша" не е лош, ама после дано има полза от него. Laughing
Мама Щрумпф трябва вече да е пристигнала в БГ, дано всичко е минало нормално, че и тя самичка е пътувала.
Аз си мисля дали да не си купя от тези най-леките колички и да я кача с мен в самолета. Така поне ще мога и до 00 да отида, без притеснение на летището. Дали ще ми позволят? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт