Грета - за или против

• 65 828
  • 2 436
  •   1
Отговори
# 360
  • Мюнхен
Чудих се дали да се включвам в темата, защото самата идея да се обсъжда Грета, вместо идеята зад нея ми се вижда малоумна, ама 'айде:

За самата Грета: няма да коментирам дали е болна, използвана, или каквото там. Все ми е тая за нея самата. Подходът й обаче определено не е продуктивен. Докато хвърляш обвинения ей така, "How dare you" и т.н, ще антагонизираш дооооста хора и ще предизвикаш омраза към себе си. Това отклонява вниманието от каузата, за която се бориш. Някой беше казал "Грета говори за глобалното затопляне, всички говорят за Грета".. Ами...Вярно е. И доста тъжно всъщност. Щото медиите са гръмнали със заглавия за нея, асоциират поведението й с това на фашисти, нацисти и какво ли не още. Форумите и те, тази тема също я причислявам. Просто е много по-лесно да се пишат страници за Грета, вместо за самата кауза.

Лично на мен много повече ми повлия OUR PLANET по Нетфликс. Красиво заснето, но на моменти тежко, без да вменява вина. Никой не ти крещи от екрана, озвучава го доста благият Дейвид Атънбъро и се замисляш много. Затваряла съм си очите на сцените, когато морските лъвове падаха от скалите, които преди са били хубави ледници. Или пък когато силно окльощавяла бяла мечка гонеше бебе тюленче и откровено не знаех за кого съм. Пак действа чрез емоция, но много различна от тази, която предизвиква Грета. И с много по-голям шанс да те предизвика да направиш своя принос към опазването на природата.

Другото, което ме дразни, е концепцията "Няма смисъл да уча за бъдеще, което няма да имам", което също е непечелившо и предизвиква антипатия към нея, а и по силата на асоциацията - към проблема. Дай пример, бе, момиче. Протестирай, щом ти се протестира, добре. Ама нищо не пречи същевременно да си си седнала на задника, да учиш нещо, свързано с това (екология, sustainable agriculture, варианти бол), да се срещаш с учени, светила по въпроса. Сигурна съм, че има. И съм сигурна, че много родители щяха да я дават за пример на децата си. И да се замислят над думите й повече, вместо да коментират личността й.

За глобалното затопляне: ами има го, факт е. И да, ние имаме си голяма вина за него.
Доста ми е смешно, когато някой тръгне да обяснява, че "то планетата си има разни цикли, ето преди нам-си-колко-си-века/милиони години е имало гори еди-къде си." Що се преструваме, че битката е за планетата? Битката е за собствените ни четирибуквия и за това да не живеем като хората в Wall.E, ако въобще оцелеем още дълго. Доста крехък вид сме всъщност, та спокойно можем да се затрием заради промените, отприщени от глобалното затопляне (и да завлечем още хиляди растителни и животински видове с нас...) Не знам за вас, ама аз тия две горещи вълни в Западна Европа доста тежко ги преживях, а 42 градуса уж далеч не са такава болка за умиране. Ама пречат на сън, на продуктивност и какво ли още не. И хич не е doomsday scenario това, че глобалното затопляне може да ни скърши като цивилизация, ако не се усетим навреме. Просто няма да успеем да се адаптираме толкова бързо, колкото е необходимо.

За крайностите: откровено не разбирам логиката тип "който иска да пази планетата, да ходи да живее като амишите, да се пресели в дървена къща в гората" и т.н. Това за мен са просто извинения за собственото ни бездействие. Мисля си, че кумулативният ефект от това да не ползваме пластмаса, да рециклираме и т.н, би бил много по-голям, отколкото ако корпорацията Х спре дейността си. По-лесно е да си мислим как една птичка пролет не прави и да си прехвърляме вината. Големите корпорации имат вина, разбира се, но за мен е лицемерно хора, които не са си мръднали пръста, да протестират срещу тях.

Дълго стана, съжалявам, ама така ми дойде по това време. Евентуално ще редактирам по-нататък, за да се чете по-лесно.

# 361
За глобалното затопляне: ами има го, факт е. И да, ние имаме си голяма вина за него.
Доста ми е смешно, когато някой тръгне да обяснява, че "то планетата си има разни цикли, ето преди нам-си-колко-си-века/милиони години е имало гори еди-къде си."

Имаш твърди доказателства, че хората са виновни или, че планетата не минава през промени? Какво точно искаш да кажеш?

# 362
  • Мюнхен
Доста ми е смешно, когато някой тръгне да обяснява, че "то планетата си има разни цикли, ето преди нам-си-колко-си-века/милиони години е имало гори еди-къде си."

Имаш твърди доказателства, че хората са виновни или, че планетата не минава през промени? Какво точно искаш да кажеш?

Планетата минава през различни цикли уж, да. Ама това не трябва да е аргумент в дискусията за глобалното затопляне, защото не е релевантно.

Първо,тези цикли се случват доста бавно. Пустинята Сахара, например, се очаква да стане отново зелена след 15 хиляди години. Та, дори и да сме в цикъл, то той е твърде далече в бъдещето, за да бъде релевантен за нас и доооста повечко поколения след нас.

Второ, колкото и бавно да се случват тези цикли, времето пак не е достатъчно, за да еволюираме като вид, който може да преживее тези промени, когато те се случат.

Та така, тия далечни цикли не променят факта, че ние сега, днес, ежедневно замърсяваме океана, обезлесяваме и разваляме хабитати с пълно бездействие на индивидуално и обществено ниво. И ще усетим последиците от това доста по-рано от 15 хиляди години.

# 363
  • София
Много се надявам да бъда кратка, но не се сдържах.
 Майка съм на дете в норма и дете със  СОП, но се оказа, че имам повече проблем с" нормалната" ми дъщеря, с която се скарахме за "спасяването на планетата". Хем разбирам, че младите трябва да се борят за някаква кауза, хем се опитвам да бъда реалист и за съжаление се опитвам да и обясня някои неща. Може и да не съм права, но докато тя се опитва да спори с мен( колко много нашето поколение е унищожило планетата), пише на телефона, лаптопа, сега кара шофьорски курсове и трябва да си купи кола, за  да и по- лесно предвижването до университета.
 Може би нормални младежки изказвания.
 Но и като достатъчно запозната с другата страна, се ужасявам, че може така да се говори за дете с проблеми. Знам, че който не се е сблъсквал  и не се грижил за такова дете, може би е лесно да раздава квалификации, но все пак живеем в бг не можем да извлечем такива дивиденти от децата си( или аз поне не искам). Мога да говоря много, но няма смисъл.
 Иначе по темата съм против, ужасно много против, не против Грета а към цялата тази безумна кампания ( нпо, лодки, влакове, маргарини....), и пак всичко опира до едни пари.

# 364
  • София
Много добре си го описала - пуберите, а те са пубери до пълнолетие, че и малко отгоре, бъркат туризма с емиграцията. Палят се по някаква кауза и спорят, за да се заявят. Добрата новина е, че само спорят. Лошото е да преминат към действие. В общи линии по-добре да спори на думи с теб, но да си кара шофьорските курсове и изобщо да води обичайния живот, че залитне ли да се прави на истински последовател, лоша работа. А приказките много бързо ще отминат, когато започне академичната учебна година. Дори е малко опасно да ги провокира човек на тема начин на живот, че току-виж на инат се повели да си броят изхвърления боклук или пластмасовите вилички и си докарат някоя невроза.

# 365
Не знам за вас, но аз подкрепям това, което Грета прави. Тя иска да се бори и да опази природата, в което не виждам нищо лошо. Дори се възхищавам на смелостта и и въпреки заболяването и, тя иска да направи нещо добро за света. Не разбирам защо е този хейт към нея, жал ми става като я обиждат. Тя е човек като всички останали, просто се е посветила на някаква кауза.

# 366
  • София
Мен най-много ме притесняват хора, които искат да правят добро на света с безогледни методи. Дотук в историята всички големи проблеми са дошли все от хора, които са имали мисия да правят добро на човечеството.

# 367
Хората хич не са крехък вид. Живеем от екватора до полюсите, има ни в амнайсет цвята и разновидности, адаптирани към всякакви видове климат. И кой изяде мегафауната, въоръжен само със заострени колове и кремъчни копия? Ние, по-точно по-косматите ни предци. Къде са мамутите сега? В музея на хомо сапиенс сапиенс.

# 368
  • София
Мерси, ама аман от спасители на човечеството! Предпочитам да ми ги спестят, пък нека пак да сме некрехък вид.

# 369
Всъщност животните са крехки. Да, живеят голи навън и оцеляват. Ама ако им се измени хабитатът, измират бързо и не се адаптират. Цялата флора и фауна си има строги климатични граници, само човекът няма. Що? Ми щото ако си извън границите, си строиш подслон и правиш дрехи.

Човек живее в диапазон от минус 80 градуса до плюс 50 и нагоре, и дори гради култура. Даже сме си селектирали кучетата с нас, и тях ги има в разновидности, годни и за пустиня, и за висока планина и от джунгла до ледена пустош.

Човекът, изобщо, ако си следва биологията да яде, да оцелява и да се размножава, се представя много добре. Но има един дефект - мисли. И понякога може да измисли да спре да оцелява. Изобщо, единственото унищожение на човека няма да дойде отвън, а точно от мислите на самия човек. Особено ако някакви други хора успеят да го хипнотизират да спре да яде животни, да оцелява и да се размножава, защото така щял да изчезне. И парадоксално, разбира се, че ще се поболее и ще изчезне. Човек се затрива по един начин, дори цели групи - убеждаваш ги да спрат да си слушат биологията и да слушат някакъв идеал, няма значение какъв. Само това изключва инстинктите за оцеляване.

Крехът е не хомо сапиенс сапиенс, крехък е градският изплашен soyboy, ама него за какво да го спасяваме, да си ходи в музея на еволюционните грешки направо.

# 370
А някои ги интересува и нещо друго да оцелее, някой крехък вид, например, а не хората да изплюскаме всичко.

# 371
Не че нещо, но дори най-крехките видове за какво са? Да ги снимаме с телефоните и да си правим селфита с тях? Не че нещо, но човекът прави доста по-интересни неща. Аз предпочитам хората да изядат повече, ама накрая да произведат Мона Лиза, отколкото да живеем свито и да се самозатрием.

От човека може да произлязат ужасни неща, но може и чудесни. Коала няма да нарисува шедьовър. Дори чертичка няма да нарисува.

Впрочем човек може да живее редом с доста видове и дори да подпомага екосистемата. Не е казано, че всичко трябва да се експлоатира до изчезване. И в повечето случаи човек го осъзнава и опазва доста екосистеми.

Китайците например са над един милиард и си правят природата на салата. Обаче са хванали цаката на въденето на панди. Без китайците и националното им самочувствие пандите щяха вече да са изчезнали, щото са един от най-неадаптивните видове. Даже не се бъцкат достатъчно без изкуствена помощ, а женските са лоши майки и шматки. Но лошият хомо сапиенс ги е превърнал от изчезващ вид в още една своя занимавка. И им пази гените.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2019, 09:34 от The Siren of Titan

# 372
  • София
Мноого сме крехки! Само дето точно покрай лошото глобално затопляне, до сега сме станали 7 милиарда, толкова колкото никога не сме били.

# 373
А някои не се питат за какво са крехките видове и им е важно да ги има... И обикновено това са децата и младите хора, преди да затъпеят и се оядат до степен да не могат да си вдигнат погледа от пъпа...

# 374
  • София
Между другото, аз много обичам птиците. Забелязвам всеки нов вид, който видя. Много ми се иска да си купя апарат, за да ги снимам. Много се радвам, че в Гърция има гугутки и червеношийки.
Бях на протест за застрояването на Младост, тъй като ще унищожат една горичка, където съм виждала много видове, даже авлига.

Общи условия

Активация на акаунт