С какво ви дразнят свекървите? – 115

• 40 820
  • 750
  •   1
Отговори
# 270
В събота се ходело на гробищата.
Абе и без това рядко го виждаш това дете, а в един град живеем, на десетина километра едни от други. Не желае да гледа внуци, приела съм го, не я виня. Не ни се бърка, нямам никакви проблеми с нея. Но от няколко месеца не го беше виждала. Да го беше завела на площадката или да рисуват у тях, да го остави да гледа детски ако ще. Той се радваше, че ще види баба и.. такива ми ти работи.

# 271
  • при късмета
Поне да беше предупредила, че смята да ходи на гробища. А щом ни го вижда редовно, спокойно може да се предположи, че го е взела именно да го заведе на гробища, да му вмени някакво задължение и да го научи какво се прави там. На мен ми се струва, че точно това ѝ е била целта.
Ако съм аз, няма да чакам и мъжа ми да ѝ обяснява. Лично бих я навряла на едно много тъмно място

# 272
Да, ама когато го прави той е нормално, а свекървата - ужас.
Всъщност, да. Защото той е родител и има право да взема решения за собственото си дете, а свекървата- не.

Аз попринцип съм против ходенето на гробища редовно. Те са за живите, а не за умрелия.
Скрит текст:
Не смятам, че ходенето да порева там показва по-големи чувства, нито смятам, че изливането на вино и оставянето на хляб, и жито помагат с нещо на починалия. Аз се сещам за тях в най-неочаквани моменти. Самото ходене по гробища е много потискащо и вкарва тежка атмосфера. Аз избягвам изобщо да стъпвам. Човек си има достатъчно гадни моменти, проблеми и провали в живота, които да го натъжават, че да обикаля и зорлем да се присеща колко му липсват близки хора.

Съгласна до последната буква.

Gregoria, нормални са тези въпроси. В един момент неизбежно ги задават.

# 273
Да, ама когато го прави той е нормално, а свекървата - ужас.
Всъщност, да. Защото той е родител и има право да взема решения за собственото си дете, а свекървата- не.

Е, все още не искат нотариално заверено пълномощно за гробищата

# 274
Едно е да го заведе на гробищата, защото и е много важно точно в тоя момент, когато детето и е на гости, да иде да прелее, съвсем друго е да кара детето да говори на дядо си в гроба. Психарско е отвсякъде.

# 275
  • при късмета
И друг път съм го виждала, явно е нормално хората да си говорят с починалите. Обаче да караш малко дете да го прави и да не можеш да обясниш защо е простотия. Те сигурно и те не знаят защо го правят, а обяснения от сорта на "така се прави", за едно дете не е никакво обяснение. Ходило е и с баща си, има някаква представа какво се случва там и изведнъж всичко познато е обърнато с главата на долу и това го е разстроило.

# 276
Меко казано недекватна постъпка. Внучето е на гости, вместо нещо весело и забавно да правят, тя на гробището го завела. Да беше извадила албум със снимки, да разкаже за дядото и да го види детето като щастлив, усмихнат човек. Не да го води да говори на буците земя.
Тази свекърва щом определя събота като ден за гробище, 100%  е от тия дето се кланят на хорското мнение.

# 277
  • Варна
За психиката на 5 г. дете, разговор с мъртвите е зловещ. Превантивно е трябвало да има разяснения, по подходящ начин.  За мен бяха нормални Задушница, света на мъртвите и т.н. Бяха ми пускали(аудио запис) легендата за Орфей и Евридика и опита му да я върне в света на живите. Но при погребението на любимия ми дядо припаднах. Такъв ужас изпитах, който и сега е част от кошмарите ми .Бях на 8 г.  Баща ми беше неадекватен, разрив от мъка и гняв за загубата. Братът на дядо ми легна в гроба, с желание да умре. Почина след месеци денонощен рев и скръб. Е, не го понесе детската ми психика. Това не е място за разходка с баба, нито удачен опит за връзка с мъртвите. Една позитивна беседа, с приятни спомени и снимка на починалия е достатъчна . Определено тази баба е за порицание, опитайте се да разясните на детето по - човешки темата.

Последна редакция: пн, 14 окт 2019, 14:58 от Viviana91

# 278
Българските гробища са мрачни, неприветливи и потискащи. Не са обичайно място за разходка на 5-годишно дете. Независимо какви са били намеренията.

П.п.: в Полша ми бяха предложили разходка в гробищата, направо се изсмях на шегата. Оказа се, че не е шега. Беше красиво, с много цветя и поддържани алеи. Съвсем не толкова травмиращи, колкото нашите.

# 279
За психиката на 5 г. дете, разговор с мъртвите е зловещо. Превантивно е трябвало да има разяснения, по подходящ начин.  За мен бяха нормални Задушница, света на мъртвите и т.н. Бяха ми пускали(аудио запис) легендата за Орфей и Евридика и опита му да я върне в света на живите. Но при погребението на любимия ми дядо припаднах. Такъв ужас изпитах, който и сега е част от кошмарите ми .Бях на 8 г.  Баща ми беше неадекватен, разрив от мъка и гняв за загубата. Братът на дядо ми легна в гроба, с желание да умре. Почина след месеци денонощен рев и скръб. Е, не го понесе детската ми психика. Това не е място за разходка с баба, нито удачен опит за връзка с мъртвите. Една позитивна беседа, с приятни спомени и снимка на починалия е достатъчна . Определено тази баба е за порицание, опитайте се да разясните на детето по - човешки темата.
Абсолютно съгласна. И аз имам зловещи спомени от мятането и тръшкането на баба ми върху гроба на дядо, когото много обичахме всички. От тогава съм на мнение, че това а) не е място за малки деца; б) не е място за скърбене попринцип; в) е излишно натоварване с и без това неприятни емоции.
А приказването с умрели хора над купчина пръст и то от 5-годишен фъстък е много не на място.

# 280
Бах омъжена като  загубих дядо, доста страдах и сънувах, макар да не бе  "моя" , а далечния ,не който ме е гледал.После близките дядо и баба ми беше повече трудно от родителите.С тях бах израстнала повече, те ме отгледаха, учиха да чета  и всичко.Тогава  те бяха  дето отглеждат , не като сега сме почти непознати.Едното гости за повечето деца.
И аз мисля за неуместно  станалото, дано не се повтаря.Децата забравят, но под повърхността остават  травми, които после имат проявление, изплуват и дори не ги свързваш с причината.Преди не се  обръщаше внимание на такива неща, бяха непознати, но вече  да, имат връзка с психиката, не при всеки ,но имат .И наистина нашите гробища са  гробни, не паркове.А трябва, но нали се плаща поддръжката, траем си да повдигаме въпрос.Макар по градовете да плащат за брой години, пак не се поддържа като парк.Но не са толкова те  в случая, детето е ходило, приказките не са уместни. Явно си  е изплаквала душата без да мисли за детето.Първо с добро ,като не разбере,  не знам. Но не  е нещо да сгрешиш по навик, дето правиш инстиктивно,отработени движения  и думи научени от твоите баби и останали в теб.

# 281
Моята свекърва също беше завела малката на погребение ли, помен ли, даже не разбрах. Голям праз. Нищо не му стана на детето, спогледахме с ММ, поехме дълбоко въздух и забравихме случилото се. Нямаше и никога да се сетя, ако не бях прочела написанато тук. Ама аз съм малко над дребните неща.

# 282
И друг път съм го виждала, явно е нормално хората да си говорят с починалите.

Така е, то и аз им говоря някакви неща, като ми дойде отвътре... Но детето възприема всичко буквално, ако кажа на детето, когато е на пет, че там в земята е дядо му и може да му каже нещо, то наистина ще помисли, че е така, а пък като дядото не може да отговори, оттам идват и другите доста хорър представи - точно както е станало.

Абе много вредна бабичка.

# 283
Моята свекърва също беше завела малката на погребение ли, помен ли, даже не разбрах. Голям праз. Нищо не му стана на детето, спогледахме с ММ, поехме дълбоко въздух и забравихме случилото се. Нямаше и никога да се сетя, ако не бях прочела написанато тук. Ама аз съм малко над дребните неща.
Така го е приело детето.
Това от темата също впрочем, докато умерено са носели цветя с баща му.
Ама нещо явно е било в повечко последния път щом така силно му е въздействало, че продължава да пита и разсъждава с дни по темата.

# 284
  • Варна
Забелязала съм, че някои баби и дядовци третират или комуникират с децата, като с възрастни. Не е нужно да са лигави, но децата разсъждават по различен начин. Моя приятелка се скара със свекърва и защото карала внучките и да гледат турски сериали.  Те се противопоставили. Загледах се от любопитство - клетви, закани за убийство ,примитивни интриги. Баща нарежда да убият дъщеря си, защото забременяла от друг и т.н.Тя нека си убива времето, но децата и счупили дистанционното и са в конфликт. Децата си имат личен свят интереси, предпочитания и начин на мислене. Забравяме това, понякога .

Общи условия

Активация на акаунт