Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 септ. 2019, 17:17 ч.

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 67

 • 17 463
 • 742
 •   1
Отговори

Анкета

Работа и образование

Опции:

# 315
 • София
 • Мнения: 10 533
Благодаря на дамите за информацията, както тум, така и на ЛС : ))

Бизнес мениджър е сериозна позиция.
Да, най- много да те питат защо не си сертифицирана в нещо, като си станала чак бизнес мениджър. Според мен си остави така позицията или пък си я применувай на билинг, след като това е, което си правила.

Базите данни на запад понякога са по- платени от девовете. Ама туй то.

# 316
 • Мнения: 520
dessitka, изчерпала си лимита за съобщения и не мога да ти пиша Simple Smile

# 317
 • Мнения: 930
Бизнес мениджър не е ли аналогично на Изпълнителен директор/Управител? На мен ми звучи точно като човека, който движи целия бизнес. Едва ли секретарката/офис мениджър прави това. Не омаловажавам нейната позиция и принос към компанията, но да се пишеш бизнес мениджър, когато си изпълнявал функции на офис мениджър, е леко несериозно.

# 318
 • София
 • Мнения: 12 384
Агент, не съм чувала някой да споменава работно време в сиви-то...от друга страна, познавам хора, които изрично бяха отбелязали, че не могат да поемат извънредни часове. Така че, що не?

Няма как да си искам малко пари на интервю само щото извън провинцията заплатата за моята позиция е по-ниска. Имам съвсем реална оценка какво мога и какво знам. Също няма как да спрем да коментираме тези, които все пак живеем и работим в София. Или трябва да си мълчим? Да, заплатите са различни, всички сме наясно. Вината обаче не е на никой от темата.

Спорно е доколко не е вината на никого от темата, защото на избори гласуват точно за тези, чиято е пряката вина. София е паралелна реалност, което е абсолютно ненормално - един град със стандарт, нямащ нищо общо с останалата част от държавата. Но това е друга за друга тема.
И откъде знаеш потребителите, които пишат в темата, как и за кого гласуват? Аз например гласувам за Да, България, ДСБ и прочие. Е, и? И кой е “правилният” вот според теб?

За паралелната реалност съм съгласна, вече го уточнихме.

# 319
 • Мнения: 7 263


Базите данни на запад понякога са по- платени от девовете. Ама туй то.

"базите данни" са също девове, и в двата случая зависи какво точно правиш.

# 320
 • Мнения: 1 918
Медалът София - останалата част от страната има две страни. Както и този България - чужбина. Имам млад колега, който дойде в Сф на по-висока позиция с почти двойна заплата от офис на компанията ни в  неголям областен град. Ами вече съжалява. Там е живял в къщата на родителите си, на 5 мин. от офиса. Бил обядвал вкъщи. Втрещен е от разходите за квартира, транспорт, храна. Стресът, отговорностите, честото довършване на работата и извън работно време също са факт.

# 321
 • София
 • Мнения: 10 533
Добре, от класичесиките девове. Извинете лаишкия ми език Simple Smile
Разбира се, че зависи. Наскоро гледах една информация от първа ръка и да кажа под секрет- програмистите не са всички със заплата от 5-6к в София. Което вие го знаете, предполагам, но усещам, че битува схващането, че хванеш ли се на код, край, ставаш златна кокошка.
Нищо подобно. Има хора с 20г. стаж и са на 3к. Ще кажете, че просто не разбират, ама аз не съм сигурна, просто младите са по- нахални и искат повече, имат по- малко лоялност към компанията (не казвам, че е зле) и са свикнали на "номадство".
Аз ако взимам 5 бона и трябва да сменям компания за 150-200лв отгоре, няма да го направя. Но де прави много често само и само заради парите, което на мен пък ми говори, че далеч не всички са толкова добри.

В София е скъпичко, да Sad
Особено много пари се пръскат по комплекск като Бизнес парка. То си е направено като кампус и хората свикват. Не си носят храна от вкъщи.

# 322
 • Мнения: 2 813
Имам съвсем реална оценка какво мога и какво знам.

А защо си мислиш, че хората в провинцията нямат реална оценка. Само, че като кажат на интервюто колко искат (обикновено по-малко отколкото се оценяват) и отсреща са в шок. И така обикалят на интервю в една, втора, трета фирма и... ами то други фирми в бранша няма. И така. Същевременно два университета в града бълват "кадри" в несвяст. Все някой гладен и читав ще се намери.

# 323
 • София
 • Мнения: 12 384
Имам съвсем реална оценка какво мога и какво знам.

А защо си мислиш, че хората в провинцията нямат реална оценка. Само, че като кажат на интервюто колко искат (обикновено по-малко отколкото се оценяват) и отсреща са в шок. И така обикалят на интервю в една, втора, трета фирма и... ами то други фирми в бранша няма. И така. Същевременно два университета в града бълват "кадри" в несвяст. Все някой гладен и читав ще се намери.
Никъде не съм казала, че нямат. Отговорът ми беше към Мери, която коментираше как едва ли не тук нямаме такава самооценка, но си искаме високите заплати. Имаме.

# 324
 • Абсурдистан
 • Мнения: 15 322
Абе и аз това се зачудих, аз обикновено когато нещо мога и знам не ми е нужно да го афиширам напред-назад, все пак има хора, които трябва да го оценят когато ...трябва. Въпросът не е в това в провинцията кой какво може и какво знае, а как се оценяват тези неща, това и имах предвид. И колко се заплаща за това можене и знаене.

А, ето че се оказва, че не си ме разбрала. Изобщо нямах това предвид. Сори, ако така изглежда.
Въпреки, че и тук има вратичка. Наистина има хора, които искат високи заплати само защото работят в даден град и в дадена сфера. Повярвай, има. Но не за това говорех аз. Peace

# 325
 • Мнения: 389
Catcher, не ти е лаишки езикът. 'Базите данни' могат да са администратори на бази данни  - по-близо до системен администратор като необходимост от знания за програмиране, всичко останало е много сериозно учене, четене и опит. Могат да бъдат и разработчици на бази от данни, което вече е дев - разработчик, но с доста специализирани знания. Мисля, че и BI могат да се отнесат към 'Базите данни'.
Напълно нормално е да взимат повече от един програмист на web например, в България също.

За заплата отговарям след като поразпитам какво ще правя и какви са процесите във фирмата.
Аз мога да знам и мога различни неща, но ако не са приложими на конкретното място все тая. Също така аз мога да знам и мога много, да използвам всички знания и умения на тази позиция, но нещото което произведа да не се продава на цена, която да позволи на фирмата да ми дава заплатата, която искам.

Обикновено отговарям с интервал, и точна сума, към която се стремя за след срока на изпитване. Като мине този срок си искам среща разговор за ревю и на работата ми и на заплатата.

# 326
 • София
 • Мнения: 10 533
Ами, и аз мисля, че в София заплатите са надценени, да.
Както вече съм казвала, според мен има много позиции, на които почти нищо не се иска. Несериозно е да взимат по 2 хиляди, примерно.
Пазарът е изкривен според мен. Макар че аз съм облагодетелствана от него, бидейки от и в София. Като различни вселени са, наистина.

BI ми се струва много по- лесно от други .. неща (?). Сега много са нашумели. Аз гледах за анализатор скоро и двата основни туула, с които се работи предимно, са доста интуитивни. Като аз не мога да преценя какъв код стои зад тях, тъй като не съм разработчик, но все пак. Поправете ме, ако греша.

# 327
 • Мнения: 6 520
Ако има обективна причина за голяма разликата в заплатите, аз си я обяснявам с това, че в града Х се намират хора, навити да работят за 600 лв. Ако не се навиват, работодателите ще се принудят да повишат заплатите. А в София никой няма да се навие да работи задълго на такава заплата, защото всичко е по-скъпо тук, отколкото е в провинцията. 550 лв е евтина, не особено ремонтирана квартира в Надежда, Люлин и Обеля. 50 лв ти е картата за ГТ. И край.

# 328
 • Мнения: 389
BI анализатор си е сериозна професия според мен - не знам дали се практикува от хора без много добри познания по математика и статистика. Не знам и какви тулове използват, но знанието какво да търсят в тях и как да интерпретират данните е важното. Oсвен това мисля, че е задължително да могат да програмират на R.

Като програмист ми се е налагало да правя малко BI тулче - разказа ми се играта от четене на учебници по математика, статистика, операционни системи и специалните енджини на базите данни за да могат да се съхраняват данните (обемите в BI са много големи). Едно от нещата с което се гордея всъщност, защото стана много готино - събираше всякакви данни, а анализатор си комбинираше части от тях с визуализации в графики по избор, каквото му трябва - всичко това работеше в браузър с по няколко милиона записа, които се смятаха и визуализираха client side с javascript (отново нелесна задача в техническо отношение).

Като казвам, че съм горда е защото съм обикновен неспециализиран dev, ако някой запознат с BI ми види структурите от данни или интерфейсите няма да се впечатли особено.

Това за заплатите и аз го казах, като работиш в малка фирма и няма достатъчно печалба няма значение колко можеш и колко знаеш. Много ми е тъпо, че хора в други населени места получават в пъти по-малко за същото. Но пък това позволява някои фирми да изнесат дейност там, което дава шанс на начинаещи да започнат да работят в сферата (за ИТ говоря), което не е малко. Аз започнах като стажант на 4 часа за 300 лв, но бих работила и без заплата точно на това място и с този екип.

# 329
 • Мнения: 7 263
То да изнесат дейност, но как да изнесат, като хората вече са отишли в София, защото няма какво да работят в провинцията. Единици са останалите.

Общи условия

Активация на акаунт