Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 окт. 2019, 17:21 ч.

Дрескод в училище?

 • 3 535
 • 213
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 1 089
Аз съм носила униформа в училище и съм твърдо против! Нито ще премахне финансовите различия, нито ще дисциплинира. Но съм твърдо за дрескод от сорта - забрана на къси панталони и поли, деколтета до пъпа и потници, голи пъпчета. Иначе на дискотека да си ходят както си искат ... и както ги пускат родителите де. Grinning

# 31
 • София
 • Мнения: 23 508
По принцип има дрес код в правилника на училището.

# 32
 • Мнения: 2 835
Синът ми учи в училище с униформи. Не знам в БГ какво означава униформа, но при нас униформата носи отличителните знаци на училището. На мен лично униформата ми улеснява живота - не се чудя какви дрехи да му слагам сутрин, нямаме разправии за ‘искам това - не искам онова’. Не мога да преценя дали е по-скъпа от ‘цивилните дрехи’, защото панталоните и ризите са сравнително евтини, но пък саката и суичърите за спорт са скъпи, но мисля, че средно аритметично излиза същото като цивилните дрехи или една идея по-евтино (аз не купувам от най-евтините дрехи).

Единственият ми проблем е, че като вляза в двора с около 300 деца, всичките са еднакви и ми отнема време да видя моето. Не съм избирала училището заради униформата, но съм доволна, че я има.

Синът ми е намерил начин да си изразява индивидуалността въпреки униформата. Днес след спорт го намерих с панталон, обут наобратно и наопаки, и с две различни обувки (маратонка и обувка за училище) 🤣 Сияеше от радост, че се е направил на клоун, а учителката само ми се усмихна - те се знаят от миналата година 😄

Последна редакция: вт, 01 окт 2019, 22:58 от Nedinka

# 33
 • Мнения: 40 535
.Иначе няма ли пак да пазарувате дрехи за в училище? ...
Не пазаруваме дрехи, специално за училище. Има дънки, тениски и суичъри. Като има промоция в някой от масовите магазини, подменяме износени, скъсани и т.н.
Пералня пускаме като се напълни, не следим дали точно еди кои си дрехи са чисти/мръсни, нито треперим да не се скъса нещо, защото после трябва да поръчваме пак.

Не бих сравнявала с чужбина, друг стандарт, други традиции...

...Не мога да преценя дали е по-скъпа от ‘цивилните дрехи’, защото панталоните и ризите са сравнително евтини, но пък саката и суичърите за спорт са скъпи, но мисля, че средно аритметично излиза същото като цивилните дрехи или една идея по-евтино (аз не купувам от най-евтините дрехи).
Въпросът не е да се сравняват двете неща, а че униформите са + останалите, защото те не заменят цивилните, а са отгоре към основната сума.

# 34
 • Мнения: 4 840
В нашия град част от училищата имат лятна блуза или тениска с определен цвят и емблема на училището и зимна униформа - едноцветна или тънко райе риза определен цвят и вратовръзка, различна за всяко училище и с логото на училището. В някои училища (ОУ) момичетата имат карирани поли към униформата и едноцветен пуловер без ръкави, в други само суичер определен цвят с емблемата на училището. Учениците от всяко училище се разпознават по униформата и емблемата.  Две професионални гимназии  и едно основно училище нямат униформи. Дори в крайните квартали с плеобладаващо ромски ученици имат униформи. На мен ми харесва. И понеже в града ни явно сме свикнали с униформите и сме ги приели не съм чула родителите да роптаят срещу тях. Роптаят някои гимназисти, извън топ 10 гимназиите и идващи от други населени места, където нямат униформи.

# 35
 • Мнения: 2 835
Не се сърди човече, за мен униформата не е в плюс. Заради нея детето има нужда от много по-малко цивилни дрехи. В момента има 2 панталона, 3 долнища на анцуг, 3 суичъра и 5 блузи с дълъг ръкав/пуловера. Носи ги през уикенда и ваканциите.

# 36
 • София
 • Мнения: 4 642
... Униформата учи на приличен външен вид. ...
Ако беше така, всички учили преди промяната щяха да са с приличен външен вид.

# 37
 • Мнения: 4 840
Нединка, същото щях да напиша и аз, ако не ми беше паднала батерията. И тъй като имам щастието или нещастието да имам нестандартна дъщеря, която хем е доста слаба, хем никак не се пази рядко купувам дрехи от мола, повечето са от евтини магазини или втора употреба. Ако трябваше да ходи без униформа на училище щеше да ми се наложи да търся от мола, повечето да й висят като на закачалка и да давам камара пари, които после да хвърля на боклука, защото дрехите са скъсани или лекьосани. Два броя летни блузи са ми 29лв, две бели ризи - 15, една жилетка - 13+2лв за емблемата. Вратовръзката е 10лв, но не се купува всяка година. Все още успява един кат дрехи да ги носи спокойно две години. Вярно летните униформи на третото пране почват да избеляват, може и някое петънце да има, униформа е. Каквото такова. Ако преценя, че е зле ще й взема нова. Определено без униформа щях да бъда принудена да дам много повече пари за прилични дрехи за училище. Сега има униформа и дрехи за игра. Има и някои малко по-официални за рожден ден или театър, но са една-две дрешки на сезон. При нас въпросът е да й стане и да й стои добре, а не като чувал. Не можем да си позволим да избираме, защото с нейното телосложение рядко има избор.  И съвсем не е нужно за една блузка или ризка да въртя пералня. Препирам на ръка (5 минути работа) и до сутринта е сухо и без сушилня. Драми от типа "Нямам какво да облека!", "Не искам товааа!", "Искам като на ...!" просто нямам.

Последна редакция: вт, 01 окт 2019, 23:54 от Mama Ru

# 38
 • София
 • Мнения: 4 642
До седми клас и двете ми деца бяха в училище, в което униформите бях задължителни. Нищо не съм икономисала. Всеки ден ползваха по два ката дрехи - униформата и цивилни извън училище.

# 39
 • Мнения: 40 535
Драми от типа "Нямам какво да облека!", "Не искам товааа!", "Искам като на ...!" просто нямам.
Ами то и аз нямам. Това е нещо, което бих търпяла в градината, нагоре капризи не толерирам.
Цяло студентство съм прала на ръка, сега няма сила, която да ме накара. 5 мин., 5 мин., мога да ги запълня с нещо по-приятно от безсмислени дейности.

Не се сърди човече, за мен униформата не е в плюс. Заради нея детето има нужда от много по-малко цивилни дрехи. В момента има 2 панталона, 3 долнища на анцуг, 3 суичъра и 5 блузи с дълъг ръкав/пуловера. Носи ги през уикенда и ваканциите.
Явно различен режим имат тук и там. Дъщеря ми излиза задължително преди или след училище. Абсурд да излезе с дрехи, които знам, че не мога да заместя. Сядат по пейки, случва се да се закачат на някой пирон, да се скъса и т.н., а и не ми се вижда подходящо да се мотае по площадките с униформа. Т.е. цивилните пак ще са същите като брой.
Има 3-4 чифта дънки, 3-4 панталона, много тениски и 6-7 суичъра с различна дебелина. Ако е с униформа, ще облича нея за училище и отделно още 1 кат дрехи за излизане с приятелите. Сега минава с 1 комплект дневно. По-малко пари, по-малко пране и не ми пука, че нещо ще ѝ стане късо или ще се скъса.

До седми клас и двете ми деца бяха в училище, в което униформите бях задължителни. Нищо не съм икономисала. Всеки ден ползваха по два ката дрехи - униформата и цивилни извън училище.
А, ти ме изпревати, докато пишех, точно това имам предвид. Излишно усложняване и робуване на дрехи.

# 40
 • Мнения: 2 835
Не се сърди човече, синът ми е още малък. На седем години е, така че няма режима на твоето дете. Ще видим, като порасне. Засега излиза само в контролирана среда и въпреки че е буен, повредени дрехи не съм имала - нито от униформата, нито цивилни.

Мама Ру, пера с течен Персил сенситив и слагам кърпички на Ваниш срещу петна и пускане на цветовете. Дори мастилото не им се опира - тукашните пишат с писалки и докато синът ми свикне, имаше мастило и по чорапите. Не ме питай как се е озовало там.

# 41
 • София
 • Мнения: 40 935
Децата по естествен път си правят нещо като дрескод, защото имат своя субкултура. В детските градини няма еднакви дрехи, в много училища също, но ще видите сходна картина - повечето момиченца в градините са в гамата на розовото. При гимназистите обичайно са дънки и някакви фанелки, суичъри и т.н., дори бих казала, че изглеждат доста прилично. В основен курс обичайно дънки и суичъри, някои направо анцузи носят.
Униформите тук са печалбарство. Всички неща, които им се приписват просто им се приписват. Ако не си мерят дрехите си мерят телефоните.

# 42
 • Мнения: 864
В нашето училище униформите са задължителни всеки ден, дори в междучасията има едни специални лели, които носят линийка в ръка, сканират преминаващите ученици и ако си си навил полата и е по-къса от допустимото, получаваш писмена забележка. Дъщеря ми заради къса пола й бяха забранили миналата година изобщо да носи пола, та се кротна. Сега малко си навива крачолите на панталоните...
Униформите са много красиви с добро качество - някои неща си ги носи вече 2-3 години.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR1otQXeSnw … ACK6V5yrXp9zYSRqP

https://cdsl.qc.ca/application/files/1515/1370/1035/Uniforme.jpg

Последна редакция: ср, 02 окт 2019, 04:34 от Мама Кенга

# 43
 • София
 • Мнения: 40 935
Сори, ама тези хора не са добре! Понякога псевдоморалът е по-опасен от липсата на морал.

# 44
 • Мнения: 864
Защо да е псевдоморал? Не е разрешено да ти е по-къса полата от 4 пръста над коляното и толкова. Деколтета няма как да има. Целта е ученичките да не изглеждат като проститутки в училище. Те вече носят само панталони или бермуди. Не са разрешени и странни цветове коса или ярки лакове и червила.

Общи условия

Активация на акаунт