Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 окт. 2019, 10:13 ч.

Великобритания - тема 79 Есенно- Зимна Коледна

 • 3 914
 • 158
 •   3
Отговори
 • Манчестър
 • Мнения: 1 620Полезни връзки

Българско посолство, Лондон: http://www.bulgarianembassy-london.org/

Местни нужди: http://www.upmystreet.com/

Страница за българи във Великобритания: http://www.bghelp.co.uk/

Български магазин (храна): www.bulgarianfood.co.uk

Къде в Англия е добре за живот и какви са наемите там?

Най-лесна представа ще добиете, ако разгледате сайтове за обяви за жилища под наем - например, www.rightmove.co.uk и www.zoopla.co.uk Въведете желания град, задайте нещата, които ви интересуват (например, къща или апартамент, брой спални, да има двор или не и т.н.), и ще видите резултати с цени. Разгледайте вътре в обявите, за да видите какви примерни изисквания имат повечето агенции за недвижими имоти (изисквания за документи, такси за разглеждане на кандидатура, депозит и т.н.)


Други саитове: www.gumtree.com

В какъв ред трябва да направим нещата най-добре?


Повечето хора процедират в следния ред:
(предполага се, че живеете някъде поне временно)
1) NINo
2) банкова сметка
3) постоянна квартира, ако е нужна
4) личен лекар
5) училище за децата
6) битови сметки и т.н.


Дойдохме в Англия, откъде и кога да кандидатстваме за НИН (NINo - National Insurance number)?


На телефон 0345 600 0643, от понеделник до петък от 8 до 18ч. можете да запазите час за интервю. Интервютата се провеждат в бюрата по труда - JobCentre+

https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

По време на телефонното обаждане ще ви питат за дата за раждане, адрес, на който пребивавате в момента, кога сте влезли в страната и т.н., след което ви дават уникален номер. На посочения адрес ви изпращат потвърждение за деня и мястото на интервюто. За него се носят всички налични документи за идентификация - паспорт, лична карта. От януари 2014 не искат доказателства, че в момента активно търсите работа или работите.
Не е необходимо да имате НИН, за да работите, въпреки че има работодатели, които искат работниците им да имат НИН. Сайтът на gov.uk за НИН.


Как да си направя банкова сметка?

Повечето банки вадят трудно сметка, ако клиентът няма "доказателство за адрес". Такова доказателство е битова сметка на негово име, сметка за council tax, шофьорска книжка. За да има постоянен адрес, повечето агенции за недвижими имоти искат клиентът да има банкова сметка. Може да е малко като Параграф 22. Все пак, някои банки приемат само паспорт и лична карта като идентификация, достатъчна за издаване на банкова сметка. Друг вариант е, ако живеете при близък, да проверите има ли как да прехвърли някоя сметка и на ваше име за целите на откриване на банкова сметка.

Квартирата - location, location, location!

Оглеждайте внимателно. Проучете кварталите. Бързо търсене в Гугъл "кои са добри квартали в ХХХ" дават представа. В повечето случаи добър квартал значи, че в близост има добро училище - ако сте с деца, проучвайте внимателно. Инфраструктура, магазини, съседни улици и квартали също трябва да влязат в сметките.
Повечето агенции за недвижими имоти искат клиентите им да могат да докажат доход - в някои случаи това е месечен доход 2х наема, или 3х наема. Искат също така препоръка - най-често от настоящ работодател. Препоръката я взимат сами, след като им предоставите адрес и име за контакт. Повечето агенции искат поне един наем депозит плюс един наем предплата.
След наемане на жилище най-често е ваше задължение да плащате council tax, както и битовите сметки. Много агенции не приемат наематели, които получават помощ за наема (housing benefit).

Справка за нива на престъпност - https://www.police.uk/


Как да се запиша при личен лекар?


Потърсете близки до вас лекарски практики от този сайт.

http://www.nhs.uk/Service-Search/GP/LocationSearch/4

По пощенския ви код ще покаже най-близките до вас практики, рейтинг, дали приема нови пациенти. Повечето лекарски практики искат 2 доказателства за идентификация - паспорт и битова сметка, например.

Къде да запиша децата, има ли безплатни градини, как се записва за училище, в кой клас ще е детето ми?

Деца под 3 години могат да посещават детска градина (nursery) срещу заплащане. Навършилите 3 години получават право на 15 безплатни часа седмично, останалите се доплащат. Някои градини приемат деца, посещаващи ги само за 15-те часа, евентуално с доплащане на още няколко часа седмично; други предпочитат децата да ги посещават за повече часове седмично. За социално слаби семейства в някои случаи 15-те часа седмично могат да се отпуснат още след 2-та година на детето; проверете в местния council.
На 4 години децата могат да започнат да посещават училище - т.нар. reception, еквивалент на подготвителна група. Кандидатства се онлайн или чрез местния съвет (council).

Сайтът на gov.uk за кандидатстване в начално училище и гимназия -

https://www.gov.uk/schools-admissions/applying

Всяко училище има рапорт от Ofsted, Office for Standards in Education, Children's Services and Skills. На сайта им можете да проверите оценката, която избраното от вас училище е получило при проверките, както и да прочетете подробния рапорт, който Офстед изготвя за него.
Децата си вървят с набора, т.е. няма значение кой клас е било в България - тук ще бъде в годината, в която попада неговият набор. В Англия училището започва от 5 години, тоест дете на 8 ще бъде в четвърти клас, а не във втори, както е в България. Наборите се гледат от-до месец септември за дадена година. Например, дете, родено през август 2009, през септември 2014 ще бъде в първи клас, докато роденото през септември ще е в подготвителна група.
От 5-7 години са в начално училище (infant school), 8-11 са в основно (junior school), 11-16 са в гимназия; много училища са смесени - от 5 до 11 години, например. До 18 годишна възраст младежите имат право на безплатно обучение - след завършване на гимназия на 16, някои избират да продължат в гимназията sixth form, други предпочитат да посещават колеж.


Ofsted Reports - http://www.ofsted.gov.uk/

School Performance - http://www.education.gov.uk/schools/performance/


Помощни материали за училище

http://nrich.maths.org/ - препоръчано за Y7


Какви помощи ми се полагат?


Първите три месеца - никакви. След първите три месеца можете да кандидатствате за различни помощи и надбавки, но на какво имате право, зависи изцяло от ситуацията ви и няма единствен верен отговор. Много хора се класират за детски надбавки (child benefit), но от 2014 получаването им за новодошли е затруднено и се изискват разнообразни документи, с които да докажете твърденията си в декларацията за подаване. Можете да разберете повече, ако ползвате някой онлайн калкулатор или посетите Citizen Advice Bureau във вашия град. Не се изкушавайте да подадете неверни данни, глобите и наказанията може да не си струват риска.

Бенефит калкулатор - https://www.gov.uk/benefits-calculators


Детски имунизационен календар: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_ … 07_accessible.pdf


Важна тема:

Как протича бременността във Великобритания (към NHS)

Полезна страница (майчинство, права): http://www.worksmart.org.uk/rights/viewsubsection.php?sun=52

1. Aко сте бременна, или планирате бременност, продължете (или започнете веднага) да пиете фолиева киселина
2. След положителен тест за бременност, направете час с GP
3. Лекарят ще ви сметне приблизителна дата за раждане, и ще ви даде направление за близка болница (по район), където ще ви следят бременността
4. До седмица/10 дни, ще получите писмо от болницата, с дата за първи видеозон. Този първи преглед е около 10-12 седмица, казва се "dating scan" и ще ви определят по-презицен термин
5. По същото време ще ви назначат кръвни тестове, изследвания, среща с акушерките, с лекар и други, в зависимост от това как протича бременността (тест за синдром на Даун, и други)6. За бременност без усложнения, очаквайте преглед всеки месец, и още един видеозон (подробен анатомичен преглед, в 20 седмица), и по-чести прегледи към края на бременността (и изследвания в зависимост от какво имате нужда)
7. Възможно е да се смени първоначалната болница (при местене или други причини)
8. Ако имате частна застраховка, обърнете се към тях за да разберете какво точно се покрива.

Регистриране на дете,родено във Великобритания

От болницата ще ви дадат информация къде да запишете детето.

1.Първото, което трябва да направите е да издадете анг. акт за раждане, акта се издава във два варианта, кратък и дълъг. Краткия не се заплаща, а дългия се заплаща и могат да ти издадат колкото копия искаш. На вас ще ви трябва дългия вариант за пред посолствато, защото в него има вписани и родителите.

2.След като, се сдобиеш с дългия акт трябва да му се постави апостил (официален печат, който удостоверява достоверността на документа) имай в предвид, че няма да ти приемат анг. акт в посолството, ако няма тази заверка.

 Ето тук има информация: https://www.gov.uk/get-document-legalised как става заверката, може по пощата, може и на място.

3. С поставения вече апостил на анг. акт отивате в посолството и вадите пасаван на бебето, който важи за 1г. и струва 60 паунда, с пасавана се прибирате в БГ и вадите ЕГН.

- ЕГН за да се извади ще ви трябва пак анг. акт за раждане с поставен апостил и преведен от заклет преводач. Процедурата ми отне около 2сед. Ако искате да извадите международен паспорт на бебето докато сте си в БГ по - добре прати на някой пълномощно и акта за раждане за да си върви процедурата и като се приберете с вече издаденото ЕГН извадете паспорт.

Справочник на подправките:


Basil - Босилек
Cinnamon - Канела
Celery - Целина
Clove - Карамфил
Cumin - Кимион
Dill - Копър
Ginger - Джинджифил
Mint - Джоджен
Rosemary - Розмарин
Turmeric - Куркума
Thyme - Мащерка
Allspice - Бахар
Sage - Салвия
Bay leaf - Dафинов лист
Anise(star anise) - Aнасон
Semolina - Грис
 

to be continiued.
до мамите в Англия
Бъдещи и настоящи мамчета във UK
Бъдещи и настоящи мамчета в UK
Little Britain - тема ента
Little Britain - тема 5
Пижо и Пенда на гости в Кралството-тема 6
Тема 6
Козунаци и яйца се правят на Англйска земя-тема 7
Англйска тема-8
Родители в UK - 9
Родители във]Великобритания, 10-та тема
ВеликоБритания, 11-та празнична
Великобритания - тема 13, нe-фаталнa
Великобритания - тема 14, пролетна
Великобритания - тема 15, почти юбилейна
Великобритания - тема 16-та, сладка и лятна
Великобритания - тема 17-та, мигновена, но лятна
Великобритания - дъждовна, но празнична, тема 18-та
Великобритания - тема 19-та, последна тийнейджърска (пак празнична)
Великобритания - тема 20-та - Коледна и Нвогодишна!
Великобритания - Cнежна тема 21!
Великобритания - тема 22, пролетна
Великобритания - тема 23, Великденска
Великобритания - тема 24
Великобритания - тема 25
Великобритания - тема 26
Великобритания - тема 27
Великобритания - тема 28
Великобритания - тема 29
Великобритания - тема 30
Великобритания - тема 31 Лятна и Приятна
Великобритания - тема 32 Есенно-Коледна
Великобритания - тема 33 Пролетно-Великденска
Великобритания - тема 34 Великденска
Великобритания - тема 35 Лятно-Морска
Великобритания - тема 36 И замириса на море
Великобритания - тема 37 Есенен листопад
Великобритания - тема 38 Есенно-Зимна Приказка
Великобритания - тема 39 Зимна Коледна Приказка
Великобритания - тема 40 Зимно-Пролетна
Великобритания - тема 41 Зелено-Пролетна
Великобритания - тема 42 Лятна И замириса на море
Великобритания - тема 43 Лятно - Есенна
Великобритания - тема 44 Зимно - Коледна
Великобритания - тема 45 Коледно - Новогодишна
Великобритания - тема 46 Пролетно - Лятна
Великобритания - тема 47 И замириса на море
Великобритания - тема 48 Есенно Зимна
Великобритания - тема 49 Коледно-Новогодишна
Великобритания - тема 50 Пролетна
Великобритания - тема 51 Зелено Лятна
Великобритания - тема 53 Още е лято
Великобритания - тема 54 Есенно - Зимна
Великобритания - тема 55 Есенно - Коледна
Великобритания - тема 56 Зимно Пролетна
Великобритания - тема 57 Пролетно Великденска
Великобритания - тема 58 Пролетно Зелена
Великобритания - тема 59 Лятно Морска
Великобритания - тема 60 Юбилейно Есенна
Великобритания - Тема 61 -Много Снежно Коледна
Великобритания - тема 62 Зимно Великденска
Великобритания - тема 63 Истинско Великденска
Великобритания - Тема 64 Лятна, По Лятна, Много Лятна
Великобритания - Тема 65 Много Лятна Най-Лятна Много Морска
Великобритания - Тема 66 Много Есенно Зимно Коледна
Великобритания - Тема 67 Коледно Снежна Зимна
Великобритания - Тема 68 Зимно Пролетно Зелена
Великобритания - Тема 69 Великденска Зелено Пролетна
Великобритания - Тема 70 Юбилейна
Великобритания - Тема 71 Есенно - Предколедна
Великобритания - Тема 72 Късно Есенна към Коледна
Великобритания - тема 73 Зимно Пролетна
Великобритания - тема 74 Пролетна-Лятно Морска
Великобритания - тема 75 Лятно Морска Ваканционнa
Великобритания - тема 76 Есенно към Зимно Коледна
Великобритания - тема 77 Зимно Пролетна
Великобритания - тема 78 Пролетно Лятна# 1
 • Мнения: 1 934
Да ни е много слънчева есента и да изпълним темата с положителни новини и емоции!

Аве, благодаря за старанието!🍹

Много е мрачно днес. Ако продължава така, ще карам цял ден на лампи😂 Мечтая си за една есенна разходка и да се насладя на жълто-оранжевите багри, но като по поръчка времето се разваля за уикенда. А около нас всичко е още зелено...

Последна редакция: пн, 07 окт 2019, 10:29 от Pampers

# 2
 • UK
 • Мнения: 3 884
Благодаря и аз за новата тема.

Памперс, кога очакваме, наближи ли?

инфантилна, много си ми забавна, аз ти разбрах перипетиите, ако нямах две деца у дома щях да дойда да обиколяме заедно и да ме запознаеш с новите си приятели, да му хапнем по едно кфс. Приятно доизкарване в Шотландия.

# 3
 • Свищов-Пловдив-Банско-Слънчев бряг
 • Мнения: 3 171
Да ви върви и на вас "по вода" както на мен последните две седмици :Simple Smile И буквално и преносно. Не се е спряло да вали, 4 сезона на ден се сменят, започнах и аз да излизам с раница и допълнителни суичър и шал. Хората вече със зимните пухенки, ама не мога да се пречупя още, по това време в Бг още съм по къс ръкав и шал. Поне ще мога да си нося много любимите гумени ботуши Хънтър, за които в Бг няма сезон, десетина дни в средата на май и това е. Имам час за Nin на 23.10, ако съм тук дотогава. като гледам май ще съм тук. Има един белгиец в хостела, с който обикаляме по галерии и много ме подиграваше, че като дойде догодина аз още ще съм в хостела в търсене на полети, тръгна да си ходи, остави ми сума ти неща (ненужни за мен, мъжки козметики и т.н., и той така пътува само с ръчен и на място си набавя ако нещо е забравил)....и след 4-5 часа се появява отново на рецепция, Раян отменили полета му и той като не си гледа мейла не разбрал и айде нови 5 дни в хостела, нямаше пари, жена му докато преведе, изпуши ми цигарите ))) опитах се да му преведа "който се смее последен се смее най-добре". Искам да направя тема за Глазгоу, защото след всички перипетии вече знам повече от приятелите ми дето са 9-та година тук, за всеки случай ако някой се озове насам. В Туризъм ли е удачно? Ето вчера някакъв важен мач, аз със зелен суичър, някакви пияни ултраси викаха по мен без причина, то не се носело зелено този ден, защото бил на Селтик отбора цветът.

# 4
 • Bristol
 • Мнения: 7 799
И аз в новата тема Simple Smile
И аз очаквах повече цвят да има този уикенд, но и при нас всичко е зелено. Иначе и двата дни бяха ок и успях да изляза. Единият ден на разходка сред природата, другия с колелото.

# 5
 • Мнения: 702
Запис и от мен.
И при нас яко дъжд. Аз днес не отидох на работа заради детето. Преди 2 сесмици не ходи на градина, защото я болеше корема и беше тръгнала да се разболява, а и времето беше ужасно. А тя непрекъснато прави крупове. И така, тогава отиде само 2 дни, миналата седмица изобщо не ходи, защото тъкмо беше почнала да се оправя и айде круп, който си го влачи 3 дни. След всяко спане се будеше с лаещата кашлица. И тъкмо се оправи, днес я гласях да ходи и снощи повръщане. ММ домъкна и той някакъв вирус и в събота не можа да стане от леглото. Направо сме в някакъв цикъл с тия болести. Тя ще забрави какво е градина, униформа, другата сесмица сами във ваканция.

# 6
 • София
 • Мнения: 868
Аве, благодаря за труда.
Вчера сутринта попаднах на Кардифския маратон по ББС и едно носталгично ми стана като даваха кадри от залива и от центъра. Много любим град, дано някой ден да се върна като турист там Simple Smile
Там едно слънце беше пекнало, коментаторите се чудеха страхотното време ли да коментират или участниците.

# 7
 • Мнения: 1 934
инфантилна, и в Бг е за зимни якета. Дори от днес температурите са по-ниски. В Сф сутринта е било 2 градуса.

Попаднала си в един от градовете с най-много дъжд на острова. Радвам се, че го приемаш добре. Има евтини дъждобрани и гумени ботуши със страхотна визия. Може да се поглезиш с такива, за да не мъкнеш раница с резервни дрехи. 😉

Ujasia, как са нещата при вас? Скоро нищо не  си разказвала за другия остров.

Ронка, дано бързо отшумят неразположенията и да сте здрави!

dejie, тъкмо влязах в 9-я, та всеки един момент може да ви се похваля.

# 8
 • Свищов-Пловдив-Банско-Слънчев бряг
 • Мнения: 3 171
Майка ще ми прати по един бус неща, аз гумените ми не ги нося, защото много място заемат, а пътувам само с ръчен. от едни клипчета в ютуб съм се специализирала да събирам сума ти неща в ръчен багаж Simple Smile Накупих тук разни парцали, но ще ги върна сигурно. Едни кецове много добра реплика на конвърс олстар, то няма кога да ги нося, от плат са. Половината ми да не е и повече от населението на родния ми Свищов живее в UK< но повечето са около Лондон, и има често бусчета, които превозват багаж. Забавното е, че тези мои съученици дето едва изкласиха и отидоха в строителния техникум сега са с най висок стандарт и други наши съученици с по 2 висши работят за тях Simple Smile Жените са домакини повечето, заради това че няма кой да гледа децата до 12г, някои са дръпнали и бабите, такива като мен с по възрастни родители пенсионери. Много ми беше смешно уикенда с градския и тъмнокожата му жена и свищовската баба. Съпругата за да се хареса на свекървата научила малко бг ама свищовски диалект, който е много смешен и се чуваше "ари ма, въри там, дай туй, дай онуй", а тя иначе много миличка, за всяко нещо благодари и се извинява и изведнъж "ари ма, Лина" (аз съм Цветелина, ама тук не могат да го произнасят), отделно бабата като вика по малките е " Казах ФИНИШ!!!", като правят бели Simple Smile))) В Банско където работя зимата много англичани вече имат имоти и живеят там , пенсионери, за които е супер евтино там, стари гей двойки, защото там не са хомофоби , обаче научили банския диалект, който е същото като да си учил пропър инглиш и да попаднеш в Шотландия, ако говорят бързо нищо не разбираш.

Ако някой има деца за разхождане в Глазгоу да пише, както казва майка ми "само меря улиците", когато не вали, изгледах музеи и галерии и понякога ми е скучно денем, докато хората са на работа. Аз ставам по навик в 6 бг време и просто полудявам, чистя кухнята, правя заготовки, в хостела. Има много мъже работещи, които не умеят да готвят и аз им помагам.

# 9
 • UK
 • Мнения: 3 884
Ронка, стискай зъби, все някога ще мине. И моите започнаха зле тази година, редуват се двамата, първата седмица дъщерята с гнойна ангина, изкара почти на крак, но втората седмица синът я хвана и стоя три дни вкъщи, после стомашен пак дъщерята 2 дни вкъщи, сега синът нонстоп се оплаква от корем. То с тези антибиотици преди това, колко им трябва на коремчетата. Някакъв кошмар е и в училището, голяма академия, много деца накуп, много вируси. Опитваме се да се преместим и ще сменим и училището, но няма изгледи да е тази година.
Не че те плаша, де, просто търпение си трябва.

Памперс, Flowers Four Leaf Clover

# 10
 • ENGLAND
 • Мнения: 3 176
Аве, благодяря за темата.
инфантилна, чета те с усмивка. Ако останеш по-дълго колко още парадокси ще видиш тук. А и в Шотландия е много по-добре от Англия. А пропър инглиш може да чуеш само по ББС новините. Пиши къде ще публикуваш писанията си.

# 11
 • Свищов-Пловдив-Банско-Слънчев бряг
 • Мнения: 3 171
Притеснявам се ако започна работа тук как ще си спра обезщетението в Бг, дали трябва на място да се ходи в бюрото в Бг. Защото нашите социални са брутални, ако те хванат в нарушение не просто ги спират, трябва и да връщаш пари. Иначе приятели тук, които са сезонно, а не целогодишно казаха, че с тукашния стаж може да се взима обезщетение в Бг, все още са ЕС, което би било супер, аз в Бг се осигурявам на най високата за позицията ми ставка и отделно имам договор на 4 часа, защото понякога съм трансфериращ гид на английски групи, английските туристически агенции имат изискване като се взимат групите от летище да има човек в автобуса, който ги чекира по лист и после на спирката на някоя бензиностанция да ги събере обратно (те вече са пияни и все се навират по друго автобуси), но ме устройва защото е към 30 паунда за деня, безплатна храна, те винаги оставят бакшиши хубави, аз така и така не се научих на ски, в почивните си дни нямам много разнообразие. Много още неща не са ми ясни, ама се оправям, аз говоря английски, руски доста добре, оправям се с чешки и немски, но говоря като циганин в граматично отношение, и за сега ми стига. По учрежденията ги карам да говорят бавно, понякога пишем, това моето име ги побърква, аз пък не умея да спелувам още. Една служителка ми тресна телефона, че съм била агресив, а аз най нормално си говорих, даже колегите в Бг казват, че съм като разказвач на приказки, просто я попитах колко още пъти ще ме върнат за един референтен номер.
Но като цяло с техните номера сега ги "лекувам" аз на какви безумни комплейни съм отговаряла в Бг, те за да си направят почивката безплатна какви ли не глупости измислят като "рецепционистката хвърляла дърти луук на мъжа ѝ", те момичетата украински кукли с моделска визия, баш ще заглеждат дърт вмирисан алкохолик, еле пък да липсва някоя табела, луди те правят. Аз тук се оправям по добре в метрата, отколкото в София на Сердика, там имам паник атаки и винаги моля някой да ме заведе до моето си място, тук всичко описано като за ритарди. В началото като туристка спях по скъпи хотели, хор,а има инструкции с картинки в 5-6 стъпки как се мият ръце, аз цял живот грешно съм ги мила. Тук по лесно се ориентирам, отколкото в Банско, табели навсякъде.
Друго което намирам супер, че има всякак облечени хора, такива дето в Бг биха наричани клошари си сядат в скъпи барове, не им дреме. Аз дето намирах много смешна "немската" мода сандал с чорап първите дни ходих с джапанки и хавлиен чорап като застудя, даже се оказа, че съм по тийн модата, така си ходят.

Последна редакция: пн, 07 окт 2019, 13:56 от инфантилна

# 12
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 6 210
За съжаление, пътуването до Южна Англия няма да стане сега, защото нямаше място в хотела. Малко ме е яд, но така е било писано.  В Холандия е слънчево, сухо и есенно. Пожелавам ви го и на вас.

# 13
 • София
 • Мнения: 868
Pampers, то не останало Simple Smile

Иначе сме добре. Свикнахме. Харесва ни.
Детето свикна бързо. Намери страхотни приятелки. Ходи сама на училище и не страхува като в Карфили.
Аз се опитвам да си намеря работа. В началото подборах обяви за офис работа, сега почти не подбирам и кандидатствам наред, но никой дори на едно интервю не ме е викал. Но продължавам. Ще започна да се оглеждам за преквалификация.
Относно proper English - скоро ходихме на open night в най-доброто училище в града ни. И заради неразбираемия коркски акцент помолих и мъжа ми да дойде, за да не пропусна нещо важно. А то се оказа, че директорът и зам. директорите говореха точно като говорители на BBC. 😁
Като знам колко ми е трудно да се оправям с уелския и ирландския акцент, хич и не се ходи към Шотландия. 🙂

# 14
 • Свищов-Пловдив-Банско-Слънчев бряг
 • Мнения: 3 171
Аз на ирландците по им разбирам, може би повече туристи оттам сме имали, гледам да хвана 1-2 думи в изречение и ги натамънвам по смисъл, те в един хотел са 50-100 ситуации, няма какво толкова ново да измислят, не че няма отвреме навреме и "къде е най красивото гробище наблизо" (???) и "всички ли танцувате тези трайб танци?" (като ходят на нестинарско шоу). Веднъж един господин, началото на май, когато всеки ден вали и при нас и всеки пита за прогнозата по сто пъти ми задава въпрос от който хващам само "фоо  каст" и си викам, ха, и тоя форкаст, и му казвам- ще вали следващите два дни. Той повтаря същото, аз по бавничко пак- щ е ва-ли...пак пита, аз вече показвам приложението на телефона ми за времето че има облачета и дъжд и той вече ядосан- ГОВОРИТЕ ЛИ АНГЛИЙСКИ? дойде главния мениджър обясняваха се, той е работил тук , питал нашия колко струва да удължи 4 ношувки ама не кост, а каст, и аз-ЩЕ ВАЛИ!

Общи условия

Активация на акаунт