Частни училища - информативна тема 29

• 37 475
  • 792
  •   1
Отговори
# 495
Онази тема беше станала почти психеделична, но заключването и според мен е грешка (и излишна цензура), защото сега ще се пренесе тук. Няма лошо, и без това информация освен за 2-3 училища отдавна няма.

Говорих с родител на дете в Иззи - като цяло отзивите бяха в посока "много интересни учители, не много добра организация и комуникация с родителите". То е и очаквано, предвид че сега стартират. Интересно ми е да чуя по-подробни отзиви "от кухнята", защото го препоръчах на приятели.

# 496
  • София
change my mind, радвам се, че сподели за Изи, та да има и някой информативен пост Simple Smile
Като цяло комуникацията с родителите е особено важна, защото така се избягват редица недоразумения, които могат да възникнат от слухове породени съвсем логично от комуникацията между родителите (от опит с друго ЧУ). Но все пак за Изи наистина е рано да се каже как ще се развият нещата. Ще се радваме и да ни държиш в течение ако получиш нова информация.

Ох, много ми е мъчно за Дискусионната.  Не съм много наясно с правилата, но не може ли да си направим друга тема, макар и с различно заглавие? Изцяло подкрепям мнението на Санака. Чак пък толкова обидчиви няма. Иначе отдавна щяха да са спрели да пишат там.

# 497
  • Пловдив/София
Аз не знам за какво говорите, но преди няколко дни два пъти писах да препоръчан книга, която беше точно по темата, която се дискутира (и беше в пряка връзка с образованието). Два пъти постовете ми буквално изчезваха, мислех, че нещо има с нета ми... После загрях, че май са изтрити. Има забрана за споменаване на заглавия на книги ли?
Да допълня, започнах прозвъняване на училища, или не вдигат, или казват “пишете ни мейл”. Малко съм разочарована, очаквах повече отклик в стил “да, познавателна среща, когато Ви е удобно”.

# 498
  • София
Пипи, добре дошла в настоящата реалност на ЧУ Simple Smile Подозирам, че училищата на които си звъняла са от тези, за които има толкова наплив, че отдавна са минали етапа "Заповядайте когато Ви е удобно."

# 499
Аз малко да сменя посоката Simple Smile
Моля,  родители с деца в Образователни технологии да ми пишат на лични Simple Smile
През изминалата седмица видях, че има няколко в групата. Но съм толкова зарината у работа ,че...не помня кои бяха.

# 500
Пипи, добре дошла в настоящата реалност на ЧУ Simple Smile Подозирам, че училищата на които си звъняла са от тези, за които има толкова наплив, че отдавна са минали етапа "Заповядайте когато Ви е удобно."

Точно така. Подходът на най-желаните училища вече е "като не ти харесва, прав ти път" Grinning и още "всичките си мислите, че децата ви са най-умните, но ние знаем, че не е така" Grinning
Изобщо не очаквай някой да те ухажва, Пипи. Ти като не си, друг ще е - хора, готови да плащат таксите има колкото щеш. Сега е обратното, хем плащаш, хем ти трябва да си тази, която ухажва.

Хоуп, информацията за Образователни технологии защо не я напишеш в темата, нали е за ЧУ.

Последна редакция: пт, 25 окт 2019, 10:43 от Татко Мецан

# 501
Чак ухажване не мисля, но трябва да сме готови на не чак толкова лично отношение - когато има отворени врати, тогава, какъвто е приемният процес, такъв. Честно казано съм съгласна с това. Няма как да очакваме в по-големи училища с много кандидатстващи деца по всяко време администрацията да е на разположение, това би довело до хаос по отношение на текущите дейности, а и на приемните процедури. Така че ако е добре обяснено и се спазва, супер.

# 502
Пипи, съвсем дружески съвет, макар и непоискан.
Набележи си училища, които отговарят на разбиранията ти за подходящо за твоето дете + отношение към образованието (академичност, Монтесори, прогресивни и т.н.) + удобство за семейството. Уговори си среща/посещение според тяхната процедура, като не очаквай да те ухажват. Училищата в повечето случаи вече работят на конвейр. Даже може да е обща презентация с още 100 родители. Рядкост са вече училищата, които имат индивидуални срещи, и те са тези в които наплива не е голям. На срещата си задай всички въпроси, и не оставяй обстоятелствата да те принудят да не го направиш. Имай предвид, че в доста от случаите тези първи срещи могат и да създадат съвсем противоположно впечатление. Има доста умели директори в лъжите, празните обещания и манипулациите. Освен това, както виждаш днес едно училище е от един тип, а в други ден собственикът решава, че стане от друг тип, защото има пазарна ниша. Обещания за сгради след 1 година в повечето случаи не биват изпълнявани в обещания срок. Питай какви са гаранциите, че дадено обещание ще бъде изпълнено. На този етап аз бих питала и как да очакваме да се изменя таксата до 7 клас и това дали ще е записано в договора.
Аз може и да съм дръпната и рязка, но всичко, което пиша произтича от личен злополучен опит.

# 503
Малко инфо за новото училище, което строи ПроКредит: ще бъде главно за "външни" деца на възраст от 5 до 19г. За служителските ще има намаление от таксата, която се очаква да е от порядъка на 6-6.5К. Напъват да стартират догодина. Залагат на супер модерна база. За учителите или още нищо не е ясно, или се пази в дълбока тайна 🙂

# 504
Ако е в евро, това е ужасно висока такса за училище, което не е проходило още. Тези ще надминат дори и Изи в това отношение. Пък и едва ли са събрали и такива светила.
Всъщност, това си е много висока такса и за утвърдено училище.

# 505
  • Пловдив/София
Фенси, съветът да питам за променяне на таксите е добър, записвам го. Знам за един лош пример тук, поне за ДГ към училището (изтрих кое е, че все пак не касае ЧУ)- таксата преди 5 години беше 550, качиха на 700, след още 2-3 г качиха на 900. Разликата си е сериозна и реже здраво бюджета, особено с две деца.
Иначе съм набелязала не много училища- 4 или 5 са (чудя се за петото), от които вероятно 1-2 ще отпаднат при първо посещение и да останат 2-3, където да кандидатства детето. Две са ни пешеходни, което за мен е голям плюс, но пък не искам да е единствен фактор, ако не ме грабне самото училище (както стана с ДГ на едно от тях- не се получи "химията", колкото и да ни е удобно, и си пътуваме с кола 4-та година).
Не искам кой знае какво отношение, просто съм чела из темите, че е добре да се види училището първо и няма как да стане без обаждане. Много училища не обявяват отворени врати на сайта, или ако го направят, то е малко в последния момент- непосредствено преди кандидатстването, на мен ми се иска малко по-отрано някаква яснота. Нямам против и група родители да сме, не държа чак 1:1. Или поне ако процедурата е отворени врати, да ми кажат кога да очаквам. Те казват "пишете ни мейл с контакти" и според мен е голям шансът да ни забравят така...

# 506
  • София
Ако е в евро, това е ужасно висока такса за училище, което не е проходило още. Тези ще надминат дори и Изи в това отношение. Пък и едва ли са събрали и такива светила.
Всъщност, това си е много висока такса и за утвърдено училище.
дали са направили читав маркетингов анализ, преди да определят цената - или просто са си казали - мммм, трябва да е по-скъпичко Simple Smile

# 507
Продължаваш да звъниш.
Иначе за таксите... Утвърдените училища също вдигат таксите, но в повечето случаи са от типа малък процент под формата на индексация. При нас например не беше вдигана таксата от доста време и след една по-голяма инвестиция вдигнаха малко повече. И пак училището е по-евтино от много други.
За мен са много съмнителни новоизлюпените, които стартират с по-високи такси дори от утвърдени и при това с обещание за бъдеща сграда. Това за мен е предпоставка за скокообразно вдигане в някакъв бъдещ момент, каквото и друго да ви говорят.
Питай за скритите разходи, като униформи, учебници по английски, транспорт, допълнителни занимания, бели и зелени училища... Това са разходи, които доста вдигат цената и колкото и да си казваш, че можеш да ги пропуснеш... детето като ти каже искам. Допълнителните занимания и курсове, представени като нещо супер дупер също са сериозен допълнителен разход.

Последна редакция: пт, 25 окт 2019, 12:59 от .♥.Fancy.♥.

# 508
Фенси, съветът да питам за променяне на таксите е добър, записвам го.

Той съветът е добър, но се чудя дали въобще е възможно да сработи. Никой според мен няма да се обвърже да включи в договора ангажимент за равнище на таксите. Нито пък някой ще отговори ясно на това дали ще се вдигат и с колко. Сигурен съм, че всеки директор ще даде някакви уклончиви отговори от сорта на това, че по принцип не мислят да ги вдигат, но все пак, всичко зависи от инфлацията, от това накъде ще тръгнат нещата, заплатите на учителите и т.н., което, нали, са непредвидими фактори. И така нищо конкретно няма да ти кажат. А да поемат ангажимент в договора за следващи години - според мен е абсурдно да се случи в което и да било ЧУ. Така че дори и да ти кажат нещо, то обещанието не е като завещанието:) А писмено няма нищо да ти обещаят, в това съм убеден.

# 509
Фенси, съветът да питам за променяне на таксите е добър, записвам го.

Той съветът е добър, но се чудя дали въобще е възможно да сработи. Никой според мен няма да се обвърже да включи в договора ангажимент за равнище на таксите. Нито пък някой ще отговори ясно на това дали ще се вдигат и с колко. Сигурен съм, че всеки директор ще даде някакви уклончиви отговори от сорта на това, че по принцип не мислят да ги вдигат, но все пак, всичко зависи от инфлацията, от това накъде ще тръгнат нещата, заплатите на учителите и т.н., което, нали, са непредвидими фактори. И така нищо конкретно няма да ти кажат. А да поемат ангажимент в договора за следващи години - според мен е абсурдно да се случи в което и да било ЧУ. Така че дори и да ти кажат нещо, то обещанието не е като завещанието:) А писмено няма нищо да ти обещаят, в това съм убеден.

А какво предлагаш? Да си мълчм и да траем своеволия. Директни и откровени въпроси предполагат някакъв отговор. А от отговора всеки може да си направи изводи за училището. Аз не бих се посвенила да поискам клауза в договора, ако ми обещаят да е само с % на инфлацията. Отделно, че в ПБ имахме случай, възнегодувахме сериозно и масово и таксите бяха вдигнати само на новопостъпващите. Ако кажат, че новата сграда няма да повиши таксите, както бяха направили Изи, също бих попитала дали няма проблем да бъде включено в договора. От реакцията и отговора на тези въпроси може да се добие представа за бъдещите намерения.

Отделно, че тази тема е много добра база за информация. Всеки може да влезе и да погледне как са се изменяли таксите на всички училища през годините. Това е много добра изходна точка за анализ и инфо какво може да се очаква от по-старите училища.

Последна редакция: пт, 25 окт 2019, 17:37 от .♥.Fancy.♥.

Общи условия

Активация на акаунт