"Супер се получи!" - "Няма да повторя!" - изпитани ремонтни съвети

• 50 925
  • 513
  •   1
Отговори
# 375
::: и labrex, благодаря за разяснението за бялата грес.
За алуминиевите външни щори потвърждавам, че са освен нечупливи, но и
спират много по-добре напичането. Моите на запад са такива с пяна вътре и сравнително
отскоро - някъде 3 годишни.
В нашия блок при  силна, доста силна градушка пострадаха по-старите пластмасови.
Някой обясняваше, че с времето  стават чупливи и вероятно е прав.
Не помня в началото в нашия град дали е имало различно качество на пластмасата
за щори. Тогава всички ми изглеждаха еднакво.

# 376
А как ги почиствате тези външни щори?

# 377
  • Варна
А как ги почиствате тези външни щори?
Моите са с изнесен монтаж, имам достъп и отвън и от вътре, мн лесно.

# 378
Аз имам достъп и си ги чистя. Но на старата къща еднта щора беше на неотваряем прозорец и се наложи ММ да разглоби, за да я почистя добре.

# 379
  • Sofia
Имам ги от 12год ,не забелязвам да са много мръсни,кафяви са.Дъжда се грижи за почистването им Grinning
Много са удобни за отворена тераса.

Последна редакция: сб, 11 юли 2020, 22:22 от Doli

# 380
  • София
След почти година от ремонта, две неща ме дразнят и бих променила:
1. В едната баня мивката ни няма почти никакъв наклон към сифона си. Мога да я изхвърля още днес, изобщо няма да ми е мъчно. Всяко боклуче си остава в ъгъла докато не го махна, пяната, всичко.
3. Сложихме плисе комарници, вероятно е от качеството им, но са супер гадни. Тракат все едно влачиш мебели, събират боклуци в рамката си, имаха огромни дупки за водачите (това го оправиха за щастие). Повече никога, дадох куп пари за нищо и половина.

И добри попадения имаме разбира се.
1. Инсталирахме котле на ток към системата на парното за моментите преди/след отоплителния сезон. Много, много си го харесваме, пускаш и забравяш. За основно отопление май не е ОК защото харчи доста, но е несравнимо удобство за резервен вариант.
2. Сложихме алуминиеви врати с вид на интериорни отвън на баните. Аз бях много против, но е голямо удобство, у нас се мокрят доста и се радвам че отстъпих. А и спечелихме огромно огледало в банята.
3. Това е по-генерално, тъй като купихме апартамента на зелено, всички промени които можеше си ги договорихме със строителя. Местене на врата, инсталации, гофрета с кабели за слаботоковата инсталация, сървърната кутия (гордостта на ММ), дори прозорците (при нас има възможност, не е фасада). Поръчахме по-хубаво стъклопакети и радиатори, отказахме вратите дето щяха да ни слагат. Това ни спести ужасно много време и разправии при ремонта, а сумата беше направо нищожна.

# 381
Майсторите паркетаджии си бяха оставили ръцете на някои места, а и после разни мебелисти и други поиздраскаха паркета. Дразнеше ме и решихме да прелакираме. Следвахме всички съвети - миене и леко шлайфане, избрахме най-добрия лак според нета. От лака съм доволна, супер е, изглежда здрав и подсилва шарката на дървото.
Какво сбъркахме. В упътването пише лакът да не се разрежда и така направихме. В резултат се получи леко грапава повърхност. Сменяхме мечета, не помогна. И едва след това (след дъжд качулка) намерихме, че при температури на 25 градуса е добре лакът да се разреди с до 10% вода. В противен случай изсъхва много бързо и няма време да се разстели и слегне и да стане идеално гладък, а изсъхва почти веднага и в резултат остават и следи от мечето.
Другото е, че тук там имам вдлъбнатини от изпуснато неща. Търсих нещо за поправка, но силиконите не са надеждни за плитки и заоблени неравности. И чак след дъжд качулка намерих епоксиден кит за дърво, с което щеше да стане работата. Е, другия път Wink Но ако някой сега почва да се поучи от моите грешки.

Лакът си е цифра. 5 литра са към 300 лева. Може и да стигне за 50 квадрата 2 ръце.

И още нещо. С толкова скъп лак е разхищение да се минават три ръце под мебели и килими. А и се случва, че сте минали две ръце и виждате, че няма да ти стигне с малко за трета. А ви се иска да минете трета ръка поне там, където се ходи интензивно. Тогава може да се лакира частично, ако залепите хартиена лепенка (слабо лепяща) точно, ама точно по фугата между паркетините. И после лакирате. Като се махне лепенката разликата съвпада с фугата и не се вижда изобщо.

# 382

+ В по-малки помещения, или там, където има нужда от светлина, като в кухненския бокс например, слагам матови огледала - тип бронзе между горните и долните шкафове. Невероятно отварят помещението. Чистят се лесно с обезмаслител.

Звучи интересно. Можеш ли да споделиш снимка, че ме заинтригува с матово огледало между горни и долни шкафове?

# 383

+ В по-малки помещения, или там, където има нужда от светлина, като в кухненския бокс например, слагам матови огледала - тип бронзе между горните и долните шкафове. Невероятно отварят помещението. Чистят се лесно с обезмаслител.

Звучи интересно. Можеш ли да споделиш снимка, че ме заинтригува с матово огледало между горни и долни шкафове?

lexche, пратих ти на лични. Simple Smile

П.П. Не е и скъпо. С доставка и монтаж за една неособено голяма кухня беше под 250 лева /това преди години/. За моя приятна изненада не почерняха от изпаренията в кухнята. Стъкларите ме уверяваха, че нямало да почернеят, ама си имах едно наум.

П.П.П. Едва тези дни открих темата, интересно ми е и продължавам да чета старите постове. По повод това да не си правят хората високи горни кухненски шкафове, ако са по-нисички, бих казала направете си ги колкото може по-високи. В един дом винаги има много рядкоупотребявани неща. Те се скриват чудесно на най-горните рафтове на кухненските шкафове, които трудно се достигат.

Последна редакция: нд, 12 юли 2020, 21:56 от :::

# 384
  • Варна

lexche, пратих ти на лични. Simple Smile

П.П. Не е и скъпо. С доставка и монтаж за една неособено голяма кухня беше под 250 лева /това преди години/. За моя приятна изненада не почерняха от изпаренията в кухнята. Стъкларите ме уверяваха, че нямало да почернеят, ама си имах едно наум.

П.П.П. Едва тези дни открих темата, интересно ми е и продължавам да чета старите постове. По повод това да не си правят хората високи горни кухненски шкафове, ако са по-нисички, бих казала направете си ги колкото може по-високи. В един дом винаги има много рядкоупотребявани неща. Те се скриват чудесно на най-горните рафтове на кухненските шкафове, които трудно се достигат.
Може ли и на мен?

# 385
Може, разбира се, но по-късно днес. Simple Smile

# 386
То най-добре тук да е, че и другите да видят.
Най-големите грешки при ремонта се оказва, че са свързани с всичко, с което сме се съгласили с майсторите. С идеята, че имат повече опит. Но всъщност опита им е с начина на правене на нещата, а не после, с ползването и обслужването на ремонтираното.

# 387
Да, и аз искам да видя матовите огледала, моля.

# 388

doris, papi6, mariat, заповядайте!

# 389
  • Варна.
Имахме такива огледала. Преди години при ремонт по газифицирането ги махнах. В нашата кухня се готви много, което налагаше голямо лъскане на огледалата. Не можеш да ги оставиш като е възможно при другите видове гръб, трябва да се забърше защото личи много. Красиво е, но е за хора, които правят кафе и сандвичи.
Зад керамичния плот имаше лист стомана, може и друг метал да е било, по-лесно го почиствах от огледалата.

Общи условия

Активация на акаунт