Отговори
# 75
Цитат
Просто се опитвам да се подготвя за това решение - себе си и майката на сина ми.
На първо място трябва да мислите как да подготвите детето от шока, който ще изпита като разбере колко време сте се отнасяли с него като невменяемо дете, което не може да приеме истината.

не съм чела коментарите, извинете, ако дублирам някой Wink

# 76
Цитат
Просто се опитвам да се подготвя за това решение - себе си и майката на сина ми.
На първо място трябва да мислите как да подготвите детето от шока, който ще изпита като разбере колко време сте се отнасяли с него като невменяемо дете, което не може да приеме истината.

Е, детето е на пет и не разбира нещата тъй както някои възрастни. Най-вероятно проблем № 1 няма да му бъде, че е бил "лъган", особено ако никой не акцентира върху такава интерпретация на събитията.

# 77
А бе не е и да не разбира.

# 78
Това, което "разбира" едно 5-годишно, е доста далеч от това, което разбира възрастният човек.
Човек изживява най-силната емоция, не по няколко емоции наведнъж.
При едно толкова малко дете най-силна е изненадата от появата на новия човек и любопитството към новото положение. А не от причините, защо "до сега" не е знаел за него. А и това може да се обясни по подходящ начин, при положение обаче, че самото дете попита. На тази възраст може и да не попита. Зависи. Ако не попита, обяснителният режим е не само излишен, а и направо вреден.

# 79
Е, детето е на пет и не разбира нещата тъй както някои възрастни. Най-вероятно проблем № 1 няма да му бъде, че е бил "лъган", особено ако никой не акцентира върху такава интерпретация на събитията.

Мерси. И аз не мисля, че това е основния проблем тук - при все, че маса постинги го твърдят.

За мен най-големият риск е той да се почувства по-малко ценен или по-малко обичан. Или по някакъв начин застрашен от малкия си брат. Ето това ми е на първо място в главата.

# 80

Мерси. И аз не мисля, че това е основния проблем тук - при все, че маса постинги го твърдят.

За мен най-големият риск е той да се почувства по-малко ценен или по-малко обичан. Ето това ми е на първо място в главата.

Ник, до там ще стигнете едва след като детето научи новината и се запознае с братчето и неговата майка.
Ти към момента си още на предварителната фаза.
Което, разбира се, не пречи да се подготвиш и за следващата - бъдещите ви отношения. И тук има постове, с много подходящи съвети от предходната страница - да излизате заедно, да правите много неща заедно, голямото дете да не ви идва на гости, а да се чувства като вкъщи у вас, да има специално свое място у вас за когато реши да идва и т.н.
Но това пак конкретно ще се решава в крачка, на всеки отделен етап от развитието на общите ви отношения.

# 81
Пълни глупости. Още малко ще го посъветвате да каже на детето, че току-що щъркела е донесъл изненадващо братчето му Joy
Децата на 5 са изключително любопитни и обичат да задават въпрос след въпрос. Дори първоначално водещо да е любопитството към "новия" брат, неминуемо ще стигне до въпроса (открит или наум) : "От кога имам братче? Защо не ми казахте по-рано?". Вие съвсем подценявате децата. Но те понякога разсъждават повече от родителите като гледам к'ви казуси съществуват..

# 82
Много неадекватно включване. Никой не се кани да говори на голямото дете измислици. Но обяснения защо новината се съобщава сега следва да се дадат само и когато бъдат поискани. Което никак не е сигурно. Още по-малко, че ще стане сега, с оглед възрастта на детето.
Ако се случи и когато се случи бащата вече бе посъветван да помисли предварително за отговор, който да е щадящ и верен. Зависи от детето отново как ще бъде формулиран този отговор. Бих го обсъдила с психоложката, която е запозната със ситуацията, най-вече.

Последна редакция: ср, 23 окт 2019, 17:07 от Judy

# 83
Пълни глупости. Още малко ще го посъветвате да каже на детето, че току-що щъркела е донесъл изненадващо братчето му Joy
Децата на 5 са изключително любопитни и обичат да задават въпрос след въпрос. Дори първоначално водещо да е любопитството към "новия" брат, неминуемо ще стигне до въпроса (открит или наум) : "От кога имам братче? Защо не ми казахте по-рано?".

После ще го мислим това - ако се стигне до там. Няма как да се избистри всичко от раз. А и може да не се наложи - поне в началото.

Приоритет ми е това дали ще се почувства несигурен или застрашен.

# 84
Ами водите го на любимо място, черпите го любимо лакомство, представяте му новината по най-позитивния начин и си носите последствията от това, че сте крили досега. Колко повече отлагате по-зле. И психоложката ви го е казала, но вие продължавате да търсите съюзници за заравяне на страховете си, чрез търсене на причина за продължение на грешката. Wink

# 85
Всъщност човекът е решен да го направи. Знае, че трябва. Просто иска да го направи по най-добрия за детето си начин и затова пита и се интересува.
Въпросът е вече не "кога", а "как" да му съобщи и как да подходи след това.
Разбираемо е да се притеснява.

# 86
Всъщност човекът е решен да го направи. Знае, че трябва. Просто иска да го направи по най-добрия за детето си начин и затова пита и се интересува.
Въпросът е вече не "кога", а "как" да му съобщи и как да подходи след това.
Разбираемо е да се притеснява.

Точно.

Защото някак не мога да приема някои от предложенията - "просто му кажи". Или пък да направя както бившия на Сигма - да му го изтърся без да предупредя майка му (и по възможност да съгласувам с нея). Защото няма да е коректно нито към него, нито към нея. Поне така го усещам аз - всеки има друг поглед. Не искам никого да съдя - всеки случай е различен. Просто някак не ми се струват адекватно решение в нашия случай.

Та, това е - опитвам се да видя различни гледни точки - особено от хора дето са минали през това.

Знам, нашата ситуация е особена (като всяка друга) и някои от тези неща са неприложими в нашия случай. Но се опитвам каквото мога да направя за да подготвя себе си, сина си, майка му.

# 87
Сядате с майката и обяснявате задружно, че не сте двойка от няколко години. Обяснявате, че няма как да живеете под един покрив по най-тактичния начин (такъв за децата няма между другото), но това, че живеете отделно може и да има плюсове - втори половинки и повече хора, които го обичат, повече братя и сестри и т.н.. Повтаряте му безброй пъти, че той вина за това няма. После си признавате вашата вина и се опитвате да го убедите, че не сте спирали да го обичате. След като видите реакцията му, преценявате кога най-скоро може да му поднесете другата "изненада". Потресена съм. И после такива родители искат да бъдат някакъв авторитет за децата си - на какво отгоре, как изобщо имате съвест да се държите толкова безотговорно и да си мислите, че като признаете, че сте сгрешили, ще изтриете като с гума, това, което правите с детето си?

# 88
Т.е. приятелката ти забременя и 9 м. не говори с детето си, че ще има братче? Само едно ще ти кажа - не сте близки. Това не е близост.

# 89
Сядате с майката и обяснявате задружно, че не сте двойка от няколко години. Обяснявате, че няма как да живеете под един покрив по най-тактичния начин (такъв за децата няма между другото), но това, че живеете отделно може и да има плюсове - втори половинки и повече хора, които го обичат, повече братя и сестри и т.н.. Повтаряте му безброй пъти, че той вина за това няма. После си признавате вашата вина и се опитвате да го убедите, че не сте спирали да го обичате. След като видите реакцията му, преценявате кога най-скоро може да му поднесете другата "изненада". Потресена съм. И после такива родители искат да бъдат някакъв авторитет за децата си - на какво отгоре, как изобщо имате съвест да се държите толкова безотговорно и да си мислите, че като признаете, че сте сгрешили, ще изтриете като с гума, това, което правите с детето си?

Уф, хайде да си спестим това морализаторстване - става ли? Уви, животът е такъв какъвто е. И двамата с майката на сина ми допуснахме грешки.

А иначе колкото ситуации толкова решения. Мой познат се раздели със съпругата си в чужбина, върна се в БГ, тук живее с друга жена. Но за пред децата си (които са в пубертета) се водят, че уж все още са заедно и, че той просто развива бизнеса си тук (което по принцип е вярно).

Не твърдя, че това е правилното решение. Просто явно така са преценили в случая. Не искам да съдя никого. И няма смисъл от това.

Важното е да се намери най-доброто за децата решение - в рамките на създалата се ситуация.

Последна редакция: ср, 23 окт 2019, 20:29 от N_ik

Общи условия

Активация на акаунт